Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

To uopste ni na koji nacin ne mozes da znas da li ce se tako odigrati. Ako se slazes u 95% stvari
sa Pedjom onda tu verovatno ulazi i Herisov no free will argument. Tako da opusti se i uzivaj u zivotu nemoj da se cimas sa odljubljivanjem od vernice ako ti se desi. To ti je moj savet e sad ti kud te vetar dune. biggrin.png

Argument koji je prokazan kao bullshit, by the way.

Nije do toga da li je vernica, ali ako je neka konzervativna/dosadna, onda bi mogao razmisliti o nekim stvarima.

Ali ako se zaljubiš, generalno je bolje jer je vernička populejšn finija i adekvatnija generalno.
Подели на овим сајтовима

In your dreams.

Kada bi išao od toga da je čovek jedinstvo stvari, ne bi mogao da kažeš neku apsurdnost kao npr. moje misli/moj mozak ograničavaju moju slobodu. Ne uči li i Hrišćanstvo da je čovek jedinstvo tela i duše? [ iz jedinstva sledi da je ultimativno moj mozak = JA]

Kad bi to bio u stanju da razumeš, ne bismo se oduševljavali jeftinim sofističkim trikovima Sema Herisa. ;)

I kada ćeš pročitati Šta kažeš posle zdravo? od Erika Berna?

Заљубљивање?!?!?

By the way, од кад су се мушкарци почели заљубљивати???

Hahah, evo ga muškarčina.

Подели на овим сајтовима

Zapravo, devojka koja mi se sviđa jeste vernica.

Jos nisi resio da li ces da iskoristis svoju moc odljubljivanja?

Zapamti: with great power comes great responsibility :)

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Kada bi išao od toga da je čovek jedinstvo stvari, ne bi mogao da kažeš neku apsurdnost kao npr. moje misli/moj mozak ograničavaju moju slobodu. Ne uči li i Hrišćanstvo da je čovek jedinstvo tela i duše? [ iz jedinstva sledi da je ultimativno moj mozak = JA]

Kad bi to bio u stanju da razumeš, ne bismo se oduševljavali jeftinim sofističkim trikovima Sema Herisa. ;)

I kada ćeš pročitati Šta kažeš posle zdravo? od Erika Berna?

Kad budes skontao tako jednsotavan koncept kojeg Sem iznosi na sta nisi sposoban ni kad sam te direktno uputio na da ti je postavka pogresna.

Evo ponov hint to da li je mozak=Ja nema ama bas nikakve veze sa tim argumentom. Al ok necu tu da zapocinjem tu temu a i ti imas vremena da proucis "sofisticki trik" malo detaljnije.

Подели на овим сајтовима

Kad budes skontao tako jednsotavan koncept kojeg Sem iznosi na sta nisi sposoban ni kad sam te direktno uputio na da ti je postavka pogresna.
Evo ponov hint to da li je mozak=Ja nema ama bas nikakve veze sa tim argumentom. Al ok necu tu da zapocinjem tu temu a i ti imas vremena da proucis "sofisticki trik" malo detaljnije.

okej, ja ću pogledati sad ceo klipo a ti pročitaj tu knjigu.
Подели на овим сајтовима

A zasto "vratiti" ateiste veri? Sto vam je to bitno?

Da ne bude zabune, isto tako pitam i moje antiteiste kad sam u prilici, zasto im je bitno da "preobracaju" vernike...

враћати, преобраћати ... лоши термини, ал нећу трошити време на то.

ко заволи веру заволи и људе овако, пожели исто другоме ... колико год да се овуда уједамо или имамо различита мишљења :)

Јер Бог тако завоље свијет да је Сина својега Једнороднога дао, да сваки који вјерује у њега не погине, него да има живот вјечни.

свето Јеванђеље по Јовану, глава 3, стих 16

а ако оће неко и да чује и слуша, што да не причам?

ал не причам о вери ако неће, причам о другом ... нисам необразован и неразноврстан, па немам проблем у комуникацији :)

волим да чујем људе разних профила који имају штогод смислено да кажу о било чему, а иначе се клоним бесних, ограничених и комплексаша.

према потоњима нисам баш ни пријатан :D

Подели на овим сајтовима

36. Eda li od vas riječ Božija iziđe? Ili samo do vas dođe?

37. Ako ko smatra da je prorok ili duhovan, neka razumije šta vam pišem, jer su ovo Gospodnje zapovijesti.

38. Ako li ko neće da zna, neka ne zna.

PRVA POSLANICA SVETOG APOSTOLA PAVLA KORINĆANIMA

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

36. Eda li od vas riječ Božija iziđe? Ili samo do vas dođe?

37. Ako ko smatra da je prorok ili duhovan, neka razumije šta vam pišem, jer su ovo Gospodnje zapovijesti.

38. Ako li ko neće da zna, neka ne zna.

PRVA POSLANICA SVETOG APOSTOLA PAVLA KORINĆANIMA

Odlican citat :D, jedna recenica odgovorila na temu, sve posle ovog je suvisno :D!

Подели на овим сајтовима

Odlican citat :D, jedna recenica odgovorila na temu, sve posle ovog je suvisno

pa sad...

http://www.youtube.com/watch?v=zQ8siBb14RE

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ova tema je jedna od bitnijih na forumu jer zaista je ponekad presudno kako ćemo projaviti Hrista drugima jer često takve situacije budu vrlo bitne-drugima a redje i nama pa samim tim treba znati kako pristupati ljudima jer većina njih jesu ateisti u ovom ili onom obliku sa razlikom što kod nekog tinja ono nešto a kod nekog je prilično zapušteno

• Волим 1

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије
Odlican citat , jedna recenica odgovorila na temu, sve posle ovog je suvisno !

Или Катарина, имаш и ово из Отк 22,11 :

"Ко чини неправду, нека чини још неправду; и ко је поган, нека се још погани; и ко је праведан, нека још чини правду; и ко је свет нека се још свети."

Sent from my New iPad using Tapatalk HD

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије
ova tema je jedna od bitnijih na forumu...

Да, тема јесте веома важна али је почетно питање (како вратити вери атеисту) некако почетничко па мало саблажњава атеисте ....

Нема уопште потребе да ми некога враћамо вери.

Наше је да ми будемо оно што треба да будемо, да сведочимо једну другачију и нову реалност својим животом, понашањем, да будемо " иконе Божије" кроз слободан и кретиван однос у љубави са светом .... а све ове благодатне енергије ће се осетити и Господ ће их благословити плодом, као што већ то чини.

Ето, слава Богу, имамо толико атеиста на нашем форуми који јако лепо, паметно и одмерено пишу и друже се са нама. А то је веома важна ствар. То значи да је њима лепо у нашем друштву и да се слободно осећају.

Само таквим односом према свету и другима ми ћемо моћи да пренесемо главну еванђеоску поруку : Да Бог јесте љубав, да живот има смисла и узвишен циљ а то је бесмртност и вечни живот, да вера јесте слобода, креативност, радост и заједница.

У том смислу да сам ја админ мало бих преименовао тему у нпр : " Како сведочити веру и живот атеистима и неправославнима?"

Чак би могле две теме одвојено.Једна, искуство и начин са атеистима , и друга са неправославнима.

Иначе, видео сам да атеисти на свом сајту поодавно имају сличну тему. Нешто као : "Како разговарати са верником?"

Sent from my New iPad using Tapatalk HD

Подели на овим сајтовима

U drugoj polovini 19. veka kada se Japan otvorio prema svetu, jedan profesor univerziteta poseti čuvenog učitelja zen budizma da od njega sazna šta je to zen. Profesor je bio veoma pričljiv. Govorio je mnogo, postavljao pitanja i odmah sam na njih odgovarao i nije dozvoljavao domaćinu da dodje do reči.

Učitelj je ustao potpuno miran i počeo da priprema čaj. kada je čaj bio gotov, stavio je šolju ispred gosta i počeo polako da sipa čaj.

Profesor je i dalje govorio, ali je iznenada prestao kada je video da se šolja prvo napunila, pa prelila, a učitelj zena nije prestajao da sipa praveći veliku baru na stolu ispred sebe.

- "Učitelju, šta to radite?! Šolja je prepuna!"

- "Kao i ova šolja, ti si prepun sebe, svojih misli, pretpostavki i ubedjenja. Kako da ti objasnim šta je zen ako se ti sam ne isprazniš?", rekao mu je učitelj.

Подели на овим сајтовима

Патријарх Павле је рекао "Будимо људи". Велики духовник, отац Јоил је рекао "сви ми рађамо се да будемо светитељи", али један који је најмудрији, рекао је да човек буде превазиђен. Треба бити надчовек, јер је он изнад и човека и светитеља.

...

"Баците бацил надчовека у стомак времена. Нека га сварује у доколици—иза наших леђа. Јер надчовек је мање него немогућност. Кад не би био мање него немогућност, и моје би га срце позвало за сапутника. Али је надчовек месечар, који пружа зубе да загризе месец, јер му је лењир кратак да измери раздаљину.

Гле, једини надчовек то је Свечовек. Једина алхемија, која може растопити човека и саздати Бога, то је алхемија, амалга–хемија Свечовека."

Свети Николај Велимировић

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...