Arsenija Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Одлазак у цркву се свео на обред, литургија је постала само обред, људи дођу обаве то, и свак на своју страну. Не свиђа ми се такво стање и зато не идем на литургију. А Св. Дух ми шапће да се ни Господу не свиђа што је то тако. Možda. Svetu se ne može ugoditi. No,mi smo bližni i možda bi trebalo da odeš ponekad da uvežbaš toleranciju Kad pobediš sebe,moći ćeš i srce da otvoriš...i da primiš ono što ti se daje. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Црква је заједница верујућих где се људи помажу, имају заједничке циљеве и планове, раде за једно. Одлазак у цркву се свео на обред, литургија је постала само обред, људи дођу обаве то, и свак на своју страну. Не свиђа ми се такво стање и зато не идем на литургију. А Св. Дух ми шапће да се ни Господу не свиђа што је то тако. Не знам одакле изводиш овакве закључке и шта је извор твојој вери? Ако сами себе собом меримо и сами себе собом одређујемо неразумни смо. Како ће призвати онога у кога не повероваше? Како ли ће повереовати у онога кога не чуше? А како ће чути без проповедника?......Вера бива од проповеди а проповед од речи Божије рим 10,14. Реч Божија нам је дата у јеванђељу и светом писму које је сво богонадахнуто. Ако си га читао не можеш оправдати своје ставове. Већ у првој цркви је било раздора и сукоба па су сви присуствовали сабрањима. Такође је то у потпуној супротности са учењима светих отаца, који су оставили мноштво својих дела и цитата о томе. Хришћанско јединство се не огледа у заједничким пословима и земаљским циљевима него у евхаристијском јединству тј. у заједничарењу телу Христовом које је могуће само кроз литургијски принос хлеба и вина. Црква је васељенска и расута по целом свету. Ми нисмо заједничари само оне групе људи која се нашла заједно са нама у храму него смо заједничари васцеле Цркве тј. са свима који призивају име Господње и учествују у евхаристији како са онима који су живи тако и са онома који су упокојени тј. са свима светима а то није могуће остварити осим кроз евхаристију. Дело с краја првог илипочетка другог века ,, Дидахи,, каже: Као што је овај хлеб (који ломимо) био расејан по горама, и сабран постаде један, тако нека се сабере Црква Твоја са крајева земље у Царство Твоје. Јер је Твоја слава и сила кроз Исуса Христа у векове! Па апостоли су се разишли по целом свету и видели су се само некилко пута до смрти па нико није био тако везан и сједињен у једном духу као што су они били а оно што их је везивало је био Христос кога су се сећали као што им је заповедио: Јер ја примих од Господа шта вам и предадох, да Господ Исус ону ноћ у коју биваше предан узе хлеб. И захваливши преломи и рече: Узмите, једите, ово је тело моје које се за вас ломи; ово чините мени за спомен. Тако и чашу, по вечери, говорећи: Ова је чаша нови завет у мојој крви; ово чините, кад год пијете, мени за спомен. Јер кад год једете овај хлеб и чашу ову пијете, смрт Господњу обзнањујете, докле не дође. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Гром има неку теорију која га воза. Није лоше имати теорију, али то мора бити у складу са светоотачким учењем. Баш због те отуђености од Евхаристије, види се да Гром није добро разумео теологију. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Писао сам о духовном причешћу на другој теми ал ево копираћу пост Ако поставимо питање: како је се причешћивао, рецимо, Св. Антоније Велики док је био у пустињи далеко од цркве и од светског начина причешћивања? погледајмо одговор који нам се даје у Невидљивој Борби. И ко би веровао да Бог, Који по речима Откривења (3, 20) непрестано куца на вратима човековог срца, жели да уђе унутра, да обедује с њим и донесе му своје дарове — ко би веровао да се тај исти Бог сада, када Му човек отвара своје срце и зове Га, може оглушити и не желети да у њега уђе? Невидљива Борба Никодим Агиорит Већ из првих пар страница ми видимо да врлинама и духовним постом отварамо врата свога срца да у њега може да уђе Добри Пастир који нас причешћује вином Љубави и Честицама са Небеске Трпезе, хранећи нас Светим Тајнама кроз откровења која нам дарује једним таквим причешћем. и Свети ап. Павле нас учи да нисмо тело да би смо телом свршавали и постили већ да духом телесне послове моримо. Да су наше борбе на духовном плану а не на телесном. И шта се дешава са људима који телесно посте и телесно се причешћују у храмовима, њима Бог не открива Свете тајне причешћујући их њима, За њих те Тајне остају тајне. Јер Христос је свештеник до века по реду Мелхизедекову, и ако он не уђе у срце и не причести човека, узалуд је причешеће које обављају земаљски свештеници. јер земаљско причешће одлази у стомак а Небеско Причешће се обавља у срцу Освећујући човека духовно. Обреди који се обављају у земаљским храмовима су само слика духовног обреда који у нашем срцу обавља Христос лично. Сретох за Богојављање нашу сеоску курву, иде и носи богојављанску водицу: мислите ли да ће јој та водица нешто помоћи? Е такву ће корист имати од земаљског причешћа они који не чине дела љубави према ближњима и не посте духовно. Без врлина човек не може отворити врата свога срца да Бог уђе у њега и да га освети. То је суштина духовних подвига које су свети људи практиковали, стицање врлина и чистота ума да би се удостојили Христовог присуства у своме срцу. Ето! Па изволите окусите право причешће! Можда вам се допадне више него ово досадашње Упитајмо се: ако првосвештеник уђе у наше срце и живи у њему,шта би он ту радио? не би ли нас можда причешћивао свакодневно светим тајнама? Када је Христос преломоио хлеб рекао је: ово је тело моје. хотећи да каже да је Реч Божја духовна храна, као што је хлеб храна за тело тако је и тело Христово храна за дух. јер Јован Богослов каже да је Реч постала тело. Дакле Реч Божја која је постала тело, Христос, је духовна храна, а не Хлеб који је преломио. Тако је и за вино рекао да је крв Његова. јер вино опија тело као што Љубав опија душу. љубав је крв новог завета, крв која је проливена за наше спасење. Тако је причешће које се обавља у земаљским храмовима само слика духовног причешћа које Господ обавља у нашем срцу. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Постојање и уређење свега створеног биће за тебе књига богословља и, налазећи се у овом, поседоваћеш знање о оном свету. Јер је сав свет и сва природа само орган у коме под видљивим невидљиво пребива. Сам Творац и Уметник свега, пружајући погледу разумних створења у видљивом и материјалном свету Своја невидљива и материјална савршенства и дејства. Зато премудри Соломон говори, да се кроз лепоту створења види њихов Творац, а св. Павле уверава да што се на Њему не може видјети, од постања свијета могло се познати и видјети на створењима, и Његова вјечна сила и божанство (Рим. 1,20). У свету Божјем су с једне стране постављена сва створења Божја, а с друге стране људи обогаћени разумном силом да би ови, гледајући створења Божја и видећи како су премудро створена, долазили до познавања предвечне и ипостасне Речи кроз Коју је све постало (Јов. 1,3). И ми природно из дела познајемо Творца, те је потребно само правилно и здраво расуђивати и преко твари доћи до вере и видети Бога. Небидљива Борба Никодим Агиорит Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Кажеш да си одустао од причешћивања због окорелости људи, а у твом мистичном причешћивању нема других људи. Ако искрено погледаш себе видећеш да ниси другачији од оних које осуђујеш. Причешћивање је дело заједнице. Труди се да се стараш о другима и тако приступај причешћу - јер су други Тело Христово о којем треба да промишљаш. Цитати које износиш ништа не вреде. Истргнути из контекста представљају само израз твог застрањења. Жика and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ja se retko pričešćujem i problem pravim sebi kada pomislim kako sam nedostojan... A znam da smo svi nedostojni, jer je ta tajna živonosna od Boga data. Ne kažem da nemam problema i sa osuđivanjem drugih, ali se trudim. Tako da, bez obzira da li je u pitanju osuđivanje ili otuđenje od zajednice (ili čak oba) moramo da se trudimo da shvatimo da je i sam Bog zajednica (Sveta Trojica) i da nas On svakoga dana poziva da boravimo u zajednici sa Njim, da se "priključimo" na Izvor života (da se grubo izrazim).VIdeh da kažeš da si prestao da dolaziš na Liturgiju (ispravi me ako grešim). Dođi na Liturgiju, probaj da se moliš za druge koji se pričešćuju, seti se da ste udovi istog Tela, saučestvuj sa njima, prvo u molitvi, a kasnije i u Svetoj Tajni Pričešća. Verujem da će biti dobro. Izvini, nisam teolog, ali rekoh da kažem svoje mišljenje ivanaika, Срђан Шијакињић, w.a.mozart and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Када је Христос преломоио хлеб рекао је: ово је тело моје. хотећи да каже да је Реч Божја духовна храна, као што је хлеб храна за тело тако је и тело Христово храна за дух kako god da okreneš - moraš doći na liturgiju po Telo ... a kad već citiraš "Ako jedete tela Sina Čovečijega i pijete krvi Njegove, ja ću u vama prebivati i vi ćete sa mnom prebivati, Ko ne jede moje telo i ne pije moju krv u meni ne prebiva" (Jn. 6, 56) ivanaika, Јадранка-Дервента and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Grom citiraš knjige koje jasno govore da bez liturgijskog života nema Istine. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Да би неко био део Христовог тела, потребно је да верује у Христа и да чини оно што је он говорио. Сам господ нигде не помиње обреде. И каже да ко Чини оно што је он рекао разумеће јели његова наука од Бога. Као и да ће му се Бог открити. Људи не чине оно што је Господ рекао, већ чине оно што је њима лакше, иду на обреде и посте. И Бог им се не открива јер и нису део Цркве. цркви припадају они кији чине дела заједништва, помажу ближње, чине добро моле се у свом срцу а не јавно кад их људи виде итд. Да сте чинили што је Господ рекао, ми сад овде не бисмо имали проблем да ме не разумете, Господ би вас причестио духовно и ми би били истомишљеници. Шта ја радим овде: само вас позивам да чините како је Господ рекао. Није потребно да ви мени верујете ово што је причам, нити то ја тражим од вас. Само чините што је Господ рекао и Бог ће вам се открити. Слободно ме сматрајте за будалу и превареног, али чините оно што је Христос рекао да вас нико неби варао лажима и да би вас Бог усмеравао кроз живот. Чините да би сте имали искуство Бога који живи у вама, да вас лажни учитељи неби преварили. Овде на форуму има пуно лажних учитеља, а и свет је пун њих. Зато је неопходно имати Бога у себи који ће пазити да не будемо преварени. Сви прави верници су и Боготражитељи. Па како га нисте нашли ако сте га тражили? А где би га нашли? Где би то Бог могао да буде ако не у нама самима? Нисте га ни тражили! зато га нисте ни нашли, па вам моје речи делују као измишљотина! Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Sta ste napali coveka Groma, ima pravo da radi kako hoce, buduci da vidim da je opsednut nekakvom protestantskom teologijom, ako vec ne ispoveda pravoslavne dogmate i zastupa nekakav egoizam u vidu duhovnog samo pricescivanja, onda nema sta ni da trazi u pravoslavnoj Crkvi, samo bi se sa tom jeresi bezveze zamlacivao i gubio vreme u pravoslavlju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Ево Васо нађох овај пост међу твојим писањима. да размислиш ти мало, можда је патријах Павле ипак рекао ово! Одговор од Vasa L. on January 17 2014 - 12:39 у Литургика и литургичке недоумице draganzzz, on 15 Jan 2014 - 21:55, каже: Pricescivanje HIV pozitivnih: Sanja Markovic 27.03.2003 09:19:37 Dragi svetosavski narode,Nisam se dugo javljala , ali sam pomno pratila razne interesantne diskusije.Pre nedelju dana sam cula nesto sto me je zaintrigiralo pa sam mislila da to podelim sa vama.Naime, proslog petka sam bila na jednom predavanju na Teoloskom fakultetu u Beogradu koje je organizovala dobrotvorna organizacija SPC "Covekoljublje" . Predavanje se ticalo volonterskog rada sa ljudima koji su HIV + i koji boluju od bolesti zavisnosti (narkomanija).Uvodnu rec je imao patrijarh Pavle i on je tom prilikom ispricao pricu iz svog iskustva kako je pricescivao na samrti ljude obolele od side.Pritom je rekao kako je posle kasicicu kojom je bolesnika pricestio dezinfikovao a papir koji je pritom koristio spalio, objasnivsi kako i mi ljudi treba da ucinimo sta je do nas da sprecimo sirenje tako jedne teske bolesti. Jer, mozda neko sledeci ko se pricescuje moze da ima neku ranu u ustima pa da se bolest prenese..... Tako je rekao.Ono sto je mene iznenadilo je ta dezinfekcija.Jer, pomislih , koliko nas se svake nedelje pricescuje sa istom kasicicom...... koliko mozemo biti sigurni ko je a ko nije medju nama HIV pozitivan?Da li patrijarhove reci da i mi ljudi treba da ucinimo koliko je do nas da se zastitimo znaci da treba svako od nas da nosi svoju kasicicu ?!?!?A opet, svestenstvo u crkvama u koje ja idem relativno cesto prica o tome da je maloverje razmisljati kako se pricescujuci se istom kasicicom sa ostalim ljudima mozemo razboleti. I uvek se navede i primer da se svestenstvo posle svih pricescuje , pa koliko bi tek oni mogli biti bolesni ....Eto , toliko od mene za sada.Pozdrav iz suncanog prolecnog Beograda.Sanja http://www.svetosavl...ic?topicId=5429 Neverujem da je Sveti Patrijarh Pavle ovako nesto rekao, ili je pogresno preneto ili je rec o klasicnoj kleveti nema druge! Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 @Гром Ne razumem kakve veze ima ovo gore citirano sa temom? Sad sam se setio ti u stvari ipovedas bogumilsku jeres, patareni su odbacivali sve materijalno i pricali samo o duhovnim stvarima i darovima s vise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 1. Glas Kristov govori:”Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.” 2. “Kruh koji ću ja dati, tijelo je moje – za život svijeta.” 3. “Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.” 4. “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje, i ja u njemu.” 5. “Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.” Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Obred u pravoslavlju može da se veže isključivo za propoved. A propoved je počela kad je Sveti Duh sišao na apostole, te su oni progovorili na svim jezicima sveta i tako počeli sa okupljanjem u Telo Hristovo koji je glava Crkve. (bez Njega Crkva ne postoji). Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука