w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Intersuje me da li neko ko recimo posti, moli se, trudi se a ne ispoveda dogmate o svetoj Trojici može biti punopravan član Crkve? Evo jedne lepe pozadine za PC ivanaika, DankaM, Срђан Шијакињић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 http://vimeo.com/24047545 P.s.Ja se izvinjavam ako promašujem temu ,ali ovog Čoveka izuzetno volim. 8086.gif w.a.mozart, Бојан Сарачевић and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Intersuje me da li neko ko recimo posti, moli se, trudi se a ne ispoveda dogmate o svetoj Trojici može biti punopravan član Crkve? Ako svesno negira dogmate, sigurno da ne moze da bude clan Crkve. A ako to ucini greskom, iz onog danas sasvim uobicajenog neznanja (koje u nasem narodu ima cca 95+ % ljudi), onda je to vec nesto drugo. Naravno, ko ne zna, neka se i ne uplice u pricu o dogmatima i u njihovo tumacenje. A ako bas zeli da ih razume i tumaci drugima, onda neka prvo dobro i pazljivo nauci ono sto je u tome potrebno, nikako ne ostavljajuci uvek neophodno smirenoumlje. Ili jedno, ili drugo, nema trece varijante... Milan Nikolic, Драган Јашић and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ako svesno negira dogmate, sigurno da ne moze da bude clan Crkve. A ako to ucini greskom, iz onog danas sasvim uobicajenog neznanja (koje u nasem narodu ima cca 95+ % ljudi), onda je to vec nesto drugo... Da li je bilo nekad više znanja u narodu u vezi dogmata? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Da li je bilo nekad više znanja u narodu u vezi dogmata? Ne bih to znao da kazem sa sigurnoscu, ali prema nekim istorijskim svedocenjima koja sam cuo itekako jeste... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Samo me je interesovalo kao podatak. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 http://vimeo.com/24047545 P.s.Ja se izvinjavam ako promašujem temu ,ali ovog Čoveka izuzetno volim. 8086.gif Право у центар. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Чланом Цркве се постаје крштењем а затим и учествовањем у светотајинском животу Цркве који врхуни у евхаристији. Црква као једини легални наследник апостолског прејемства и чувар истинитог предања и благодати врши мисију изградње тела Христовог у историјском путу ка Царству Божијем. Пошто је наследник апостолског прејемства Црква је и наследник све оне силе и знања коју је Христос дао апостолима запечативши то речима ,, Заиста вам кажем: Што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год раздријешите на земљи биће раздријешено на небу. Опет вам заиста кажем: Ако се два од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им отац мој који је на небесима.,, матеј 18,18 Ове Христове речи су своју извршну функцију и власт добиле у облику васељенских сабора или у институцији сабора у општем смислу, који су у одређеном историјском периоду донеле догмате и каноне који од тога доба постају основно исповедање које морамо имати уколико желимо себе да сматрамо чланом цркве. Ову доследност канонима и догматима ми испољавамо кроз послушност Цркви тако што исповедамо сагласност са њеним исповедањем иако директно не морамо бити упознати са сваком догмом или каноном који су у свом пуном смислу понајвише ограда од јеретичких и погрешних учења. Значи члан Цркве не мора познавати догмате лично али мора исповедати макар кроз послушност онако како исповеда једна,света , саборна и апостолска Црква, и признавати своју сагласност са њеним учењем! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Шта вам говорим у тами, казујте на видику; и шта вам се шапће на уши, проповедајте с кровова. По Матеју 10.27 Поставља се питање: ако нам се проповеда с кровова, и ако ми проповедамо с кровова оно што смо о Богу чули, ко нам то онда шапуће на ухо? Овде се говори о Духу Утешитељу кога Господ шаље искреним верницима да их подучава. говори се о Откровењима Божјим које преко Духа Утешитеља Бог даје вернима. Е та откровења која нам даје Бог ми треба с кровова да разглашавамо. И кроз таква откровења ми је Бог показао да када је Павле проповедао нису биле познате ћелије као делови нашег тела, па је се Павле послужио удима да дочара како то изгледа, да смо сви део једне заједнице, једно тело. Показујући нам тако да је Христос, који је Ум Божји подељен на много малих умова као што је и наше тело подељено на небројено много ћелија, од којих је свака посебно живо биће, Све те ћелије имају једну вољу, да служе телу којег су део, свесне да ако пропадне тело умиру и оне. И наше тело не чине само ћелије већ и вируси и бактерије и паразути имају своју улогу у функционисању тела. Али ми немамо свест да смо део једног тела, не схватамо да смо део заједнице и да треба радо да радимо за њу, а не против ње,убијајући тако тело којег смо део. Али пошто је воља господа Исуса Христа изнад наше воље то је Господ на крају ипак решио како да спасе тело и сачува само оне који су корисни за тело, то ми очекујемо други његов долазак који ће се десити у Духу, да узмемо део у тој Његовој победи. Јер он није победио сам, већ с нама који смо део његовог тела, да и ми имамо удео у његовој победи. А ово је задње време и већ се води битка, мада то многи не примећују јер ушима слабо чују а очи су затворили да не виде шта се дешава. Зато они који виде и чују треба да проповедају са кровова не би ли се још неко спасао. Узалуд се читају књиге: да се то из књига може научити не би Господ слао Духа Утешитеља вернима, да им кроз откровења показује тајне Царства Небеског, отворио би штампарију и поделио књиге вернима, И шта се види: ови што читају књиге немају благе везе о Царству јер га нису ни видели, а верни га и без књига виде и наслеђују. Упамтите ово, Наслеђују, јер ако још нисте наследили бар неки део царства крајње је време да се упитате јесте ли на правом путу? Јер ако сте наследили онда знате и како изгледа царство и којим делом владате. Ето, замислите да сам викао с крова! Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Шта вам говорим у тами, казујте на видику; и шта вам се шапће на уши, проповедајте с кровова. По Матеју 10.27 Поставља се питање: ако нам се проповеда с кровова, и ако ми проповедамо с кровова оно што смо о Богу чули, ко нам то онда шапуће на ухо? Овде се говори о Духу Утешитељу кога Господ шаље искреним верницима да их подучава. говори се о Откровењима Божјим које преко Духа Утешитеља Бог даје вернима. Е та откровења која нам даје Бог ми треба с кровова да разглашавамо. И кроз таква откровења ми је Бог показао да када је Павле проповедао нису биле познате ћелије као делови нашег тела, па је се Павле послужио удима да дочара како то изгледа, да смо сви део једне заједнице, једно тело. Показујући нам тако да је Христос, који је Ум Божји подељен на много малих умова као што је и наше тело подељено на небројено много ћелија, од којих је свака посебно живо биће, Све те ћелије имају једну вољу, да служе телу којег су део, свесне да ако пропадне тело умиру и оне. И наше тело не чине само ћелије већ и вируси и бактерије и паразути имају своју улогу у функционисању тела. Али ми немамо свест да смо део једног тела, не схватамо да смо део заједнице и да треба радо да радимо за њу, а не против ње,убијајући тако тело којег смо део. Али пошто је воља господа Исуса Христа изнад наше воље то је Господ на крају ипак решио како да спасе тело и сачува само оне који су корисни за тело, то ми очекујемо други његов долазак који ће се десити у Духу, да узмемо део у тој Његовој победи. Јер он није победио сам, већ с нама који смо део његовог тела, да и ми имамо удео у његовој победи. А ово је задње време и већ се води битка, мада то многи не примећују јер ушима слабо чују а очи су затворили да не виде шта се дешава. Зато они који виде и чују треба да проповедају са кровова не би ли се још неко спасао. Узалуд се читају књиге: да се то из књига може научити не би Господ слао Духа Утешитеља вернима, да им кроз откровења показује тајне Царства Небеског, отворио би штампарију и поделио књиге вернима, И шта се види: ови што читају књиге немају благе везе о Царству јер га нису ни видели, а верни га и без књига виде и наслеђују. Упамтите ово, Наслеђују, јер ако још нисте наследили бар неки део царства крајње је време да се упитате јесте ли на правом путу? Јер ако сте наследили онда знате и како изгледа царство и којим делом владате. Ето, замислите да сам викао с крова! Лепо речено! Овде је колико сам ја разумео управо питање да ли тог Духа Утешитеља који који нам шапуће у тами на ухо можемо задобити ван Цркве, и где су њене границе када смо у њој а када смо изван! Нека се нико не вара: ако ко није унутар Жртвеника, лишен је Хлеба Божијег (...) Који, дакле, не долази на заједнички скуп, тај се већ погордио и себе осудио. Јер је записано : "Гордељивцима се Бог супроти."" св. Игнатије Богоносац, Посланица Ефесцима, (2.век) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Гром каже да не иде на Литургију. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Црква је заједница верујућих где се људи помажу, имају заједничке циљеве и планове, раде за једно. Одлазак у цркву се свео на обред, литургија је постала само обред, људи дођу обаве то, и свак на своју страну. Не свиђа ми се такво стање и зато не идем на литургију. А Св. Дух ми шапће да се ни Господу не свиђа што је то тако. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Не свиђа ми се такво стање и зато не идем на литургију. А Св. Дух ми шапће да се ни Господу не свиђа што је то тако. možda da kupiš jedan od ovih? http://www.slusni-aparati.com/ Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 :good2: w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Student91 Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Nažalost, na dosta mesta je tako, ali to ne sme da nam bude opravdanje za neodlazak na Liturgiju. Liturgijska zajednica se izgrađuje, pastir sa ljudima radi i poučava ih, i svi zajedno uzrastaju, a svaki od nas neka uradi koliko je do njega da bi zajednica napredovala. Agape posle Liturgije su nastavak sabranja i učestvovanja u Telu Hristovom, to je idealna prilika da donesemo neko posluženje, posluživo sve koji su bili na Liturgiji, sa svakim porazgovaramo malo... Tako se izgrađuje istinska svest Liturgije kao zajedničkog dela svih ljudi sakupljenih u ime Hristovo. Жика је реаговао/ла на ово 1 "Koji ne ljubi ne poznade Boga; jer Bog je ljubav" - 1Jn 4,8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука