Jump to content

Bivši ministar Saša Radulović

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

Pa sta je drugo nego privlacenje stranih investicija privatizacija drzavnih firmi?

Обавеза да више пара уложи у развој него у куповину фирме. ФИАТ, рецимо. Код продаје, било је битно да се буџет краткотрајно напумпа, да се неко хвали да је једну годину имао суфицит у буџету, а шта ће после да буде, то нема везе. Много тих фирми је касније и пропало, јер су се многе куповале само да би се касније распродала њихова имовина, која је често вредела више него што је за фирму плаћено, и онда су многе од тих фирми затворене чим је престала обавеза послодавца да држи фирму отвореном и људима исплаћује плате.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Обавеза да више пара уложи у развој него у куповину фирме. ФИАТ, рецимо. Код продаје, било је битно да се буџет краткотрајно напумпа, да се неко хвали да је једну годину имао суфицит у буџету, а шта ће после да буде, то нема везе. Много тих фирми је касније и пропало, јер су се многе куповале само да би се касније распродала њихова имовина, која је често вредела више него што је за фирму плаћено, и онда су многе од тих фирми затворене чим је престала обавеза послодавца да држи фирму отвореном и људима исплаћује плате.

Pa ovo je problem koji nema veze sa drzavom vec upravo suprotno sa privatizacijom. Ovde si naveo primer u kome pokazujes da privatizacija nije dobra jer se privatnik ne ponasa u Srbiji kao privatnik u Nemackoj na primer ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pa ovo je problem koji nema veze sa drzavom vec upravo suprotno sa privatizacijom. Ovde si naveo primer u kome pokazujes da privatizacija nije dobra jer se privatnik ne ponasa u Srbiji kao privatnik u Nemackoj na primer ....

Нисам на то мислио. Када си продавао фабрике, ниси увео обавезу да мора да уложи толико и толико пара у развој, да мора да има такву и такву технологију, да мора да ради како се ради у нормалном свету. Дакле, обавежеш га да улаже у раст и развој предузећа. Тад се такви мешетари не би ни јављали (причам о релативно здравим фирмама, којих је тада било доста, којима је само хронично фалило пара а могле су да раде), него би привлачио озбиљне играче. Тамо где су дошли озбиљни играчи, који нису били спремни да одмах искеширају много за пропала предузећа, али су уложили много пара у производњу и обнову машина (права инвестиција) људи и даље раде.

Филозофијом те владе, гледало се да приходи од продаје буду што већи, да буџет буде што пунији, без освртања на инвестиције и на одрживост таквог начина приватизације. То је за последицу имало све оно што је дошло касније, а то је пљачка имовине тих фирми и затварање. Што је све за последицу имало масовне губитке радних места и један је од разлога за овакву ситуацију у којој смо данас.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Нисам на то мислио. Када си продавао фабрике, ниси увео обавезу да мора да уложи толико и толико пара у развој, да мора да има такву и такву технологију, да мора да ради како се ради у нормалном свету. 

Pa kako to? Hocemo sto manje drzavne intervencije a ne sto vise ...

I jos pride, kada prodajes dres, kao mi, ne mozes da uslovljavas nikoga vec samo da kazes hvala pnom ko ga kupi ....

Подели на овим сајтовима

Problem moze da bude samo drzava koja nije nikakvim ugovorom vezala privatnike kako treba da ispostuju proceduru kako bi privatizacija uspjela. 

Prave se tajni ugovori oko rasporadje javne imovine, kakav paradoks. Zbog toga u takvim ugovorima moze da pise svasta, a najmanje ne onako kako bi trebalo da bude u slucaju privatizacije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Problem moze da bude samo drzava koja nije nikakvim ugovorom vezala privatnike kako treba da ispostuju proceduru kako bi privatizacija uspjela. 

Pa cekaj liberal malo .. kakva drzava? Valjda ce to trziste da regulise?

Подели на овим сајтовима

Pa kako to? Hocemo sto manje drzavne intervencije a ne sto vise ...

I jos pride, kada prodajes dres, kao mi, ne mozes da uslovljavas nikoga vec samo da kazes hvala pnom ko ga kupi ....

Не знам што мени то причаш, ја вазда причам како не верујем да тржиште може да постоји само од себе, без државе, да би се без директног или индиректног учешћа државе на тржишту то исто тржиште урушило за мње од једног дана, јер је фикција а не нешто реално.

Што се другог тиче, ти си поседовао нешто здраво, што је могло да ради, за шта је било заинтересованих. Ал пошто је теби било само битно да имаш велике тренутне приходе, ниси хтео да преговараш са озбиљнима о условима под којима ће они да уложе велике паре у дугорочни развој, него си хтео мање пара ал одмах (стара српска бољка), што нас је после лупило по носу.

Подели на овим сајтовима

Pa cekaj liberal malo .. kakva drzava? Valjda ce to trziste da regulise?

Ovo nema veze sad s tim sto mislis. 

Privatizacija se obavlja izmedju drzave i privatnika. Dakle prisustvo drzave ovdje je neminovno.

Sta mislis da kazes, drzava ce da proda firmu za jedan dinar, bez da se zna sta se prodaje i bez postavljanja ikakvih uslova, i to je privatizacija po liberalnim principima. 

Malo sutra :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Што се другог тиче, ти си поседовао нешто здраво, што је могло да ради, за шта је било заинтересованих. Ал пошто је теби било само битно да имаш велике тренутне приходе, ниси хтео да преговараш са озбиљнима о условима под којима ће они да уложе велике паре у дугорочни развој, него си хтео мање пара ал одмах (стара српска бољка), што нас је после лупило по носу.

Pametne drzave ne rasprodaju ono sto posluje pozitivno i donosi prihode vec ono sto ne radi dobro ... Ali kod nas je "privatizacija" kao i "demokratija" nesto sto narod jos ne razume i pogrewsno tumaci ... Kao sto ne zna ni sta je kapitalizam u zapadnoj evropi...

Подели на овим сајтовима

Ovo nema veze sad s tim sto mislis. 

Privatizacija se obavlja izmedju drzave i privatnika. Dakle prisustvo drzave ovdje je neminovno.

Ali ti zahtevas da srbija uslovljava buduce poslovanje sa platama, investicijama itd ... Sta se to tice drzave? Pa jos ti si liberal? Mislim, kada ti prodam kola nemam ja sta tebe da uslovljavam kojom ces brzinom ti da ih vozis ... jel' tako liberal?

Подели на овим сајтовима

Pametne drzave ne rasprodaju ono sto posluje pozitivno i donosi prihode vec ono sto ne radi dobro ... Ali kod nas je "privatizacija" kao i "demokratija" nesto sto narod jos ne razume i pogrewsno tumaci ... Kao sto ne zna ni sta je kapitalizam u zapadnoj evropi...

Причам све време о фирмама које су могле да опстану, али којима су хронично била потребна озбиљна улагања. То сматрам здравим фирмама, само им фали пара. Те паре држава није имала. Није фрка, продај, ал гледај да продаш некоме ко ће да уложи у све то и да га даље развије.

За ове друге, које доносе приходе, се ваљда пдоразумева да немаш разлога да их продајеш. Имали смо и таквих примера, на жалост, и то мислим да је баш било у периоду те владе. Тако је уништена цела крушевачка индустрија која је била гигант, цела српска фармацеутска индустрија, цела хемијска индустрија и слично. Све је то пословало много добро док га нису раскрчмили.

Подели на овим сајтовима

Ali ti zahtevas da srbija uslovljava buduce poslovanje sa platama, investicijama itd ... Sta se to tice drzave? Pa jos ti si liberal? Mislim, kada ti prodam kola nemam ja sta tebe da uslovljavam kojom ces brzinom ti da ih vozis ... jel' tako liberal?

Gle necu se preganjati oko ovog stvarno. 

Ja jesam liberal, ekonomski liberal ne libertarijanac. Nisam cak samo ni ekonomski liberal, vec podrzavam izvjesne aspekte i socijalnog liberalizma. 

Tako da nemoj se preganjati oko ovoga sa mnom. 

Privatizacija ne moze da se uspjesno obavi bez ucesca i intervencije drzave, do te mjere bar dok se ne vidi da su namjere privatnika iskrene da firma koju kupuje zeli joj da radi i dalje uspjesno. Naravno pod uslovom da je drzava sve sa svoje strane regularno ispunila. 

Подели на овим сајтовима

Још нешто о Саши (није лоше да се стекне комплетнија слика):

http://blog.b92.net/text/19649/Dobrovoljacka/

Симпатична му је прича, видим да се неки познаници прилично ложе на то што предлаже.

Ја му не верујем, не знам - некако ми не улива поверење. Сувише ми је амерички и ММФ-овски и некако неприменљиво на тренутну ситуацију. Има логике да ће покупити известан број гласова и на тај начин олакшати СНС-у.

Кад неко буде организовао масовни повратак народа на село, омогућио малим пољопривредним домаћинствима нормалан живот без великих трзавица, уставом заштитио печење ракије као и вртење прасића & јагњића - имаће мој глас.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Још нешто о Саши (није лоше да се стекне комплетнија слика):

http://blog.b92.net/text/19649/Dobrovoljacka/

Симпатична му је прича, видим да се неки познаници прилично ложе на то што предлаже.

Ја му не верујем, не знам - некако ми не улива поверење. Сувише ми је амерички и ММФ-овски и некако неприменљиво на тренутну ситуацију. Има логике да ће покупити известан број гласова и на тај начин олакшати СНС-у.

Кад неко буде организовао масовни повратак народа на село, омогућио малим пољопривредним домаћинствима нормалан живот без великих трзавица, уставом заштитио печење ракије као и вртење прасића & јагњића - имаће мој глас.

Pa ti si svoj glas vec dao Nikolicu, on je za tebe i ine predstavnik Srbina, domacina ,koji, jel pece rakiju ,u avliji i vrti jaganjce

na raznju i ne samo za Djurdjevdan i Uskrs. Ali ipak zivi u Beogradu , i on i deca, gospoDZa nosi samo

italijanske kreacije pa se bre konacno manite da delite savete ljudima koji sami organizuju svoje zvote.

Organizuje ti masovan povrata ljudi sa malom decom " na sela i posela", ali ces biti verodostojan samo ako ti prvi kao primer

to i sam uradis. nemoj drugim ljudima da savetujes da se vracaju tamo gde za njihovu decu nema zivota.

Подели на овим сајтовима

Причам све време о фирмама које су могле да опстану, али којима су хронично била потребна озбиљна улагања. То сматрам здравим фирмама, само им фали пара. Те паре држава није имала. Није фрка, продај, ал гледај да продаш некоме ко ће да уложи у све то и да га даље развије.

За ове друге, које доносе приходе, се ваљда пдоразумева да немаш разлога да их продајеш. Имали смо и таквих примера, на жалост, и то мислим да је баш било у периоду те владе. Тако је уништена цела крушевачка индустрија која је била гигант, цела српска фармацеутска индустрија, цела хемијска индустрија и слично. Све је то пословало много добро док га нису раскрчмили.

Ta krusevacka industrija unistena je i ratovima, vi kao da ste se juce rodili pa prepricavate neke pricice koje vam

je neko pricao.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...