Jump to content

Препоручена порука

Како да се опходимо када нас каде у храму?

Како треба онај ко се моли у храму да одговара на кађење архијереја, јереја и ђакона: да ли само поклоном, или осењивањем крсним знамењем, или пак поклоном уз осењивање крсним знамењем?

Кађењем се указује поштовање светим иконама и уопште свим светињама које се налазе у храму, а каде се и верни који присуствују богослужењу. По речима светог Германа, “кађење представља оно миро које је било донето на погреб Господа, као и смирну и тамјан које су донели мудраци”.550633_537746712906345_209526542_n.jpg?w

Поред тога кађење означава и чисти завет добрих дела, из којих истиче миомирис, како вели апостол, јер смо ми Христов миомир Богу.

Кађење пред иконама и другим светињама на тај начин служи као израз поштовања према њима, док кађење верујућих представља израз жеље да се они испуне Духом Светим и да својим добрим делима угодно миришу пред Господом, попут тамјана којим се кади.
Онај ко обавља кађење, истовремено се клања онима које кади; а верујући му одговарају истим таквим поклоном, не осењујући се при томе крсним знамењем.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Тамјан и кађење! Два појма: материја и радња. И једно и друго је у нашој свести вазано за молитву било да је у цркви или у нашем дому. Мирис тамјана је некоме угодан а некоме не. Овај мирис често потсећа на цркву, на мистику, на разне црквене обреде који неки воле а неки не. Но нека се зна да је тамјан у великој употреби још од најстаријих времена како у јудејском богослужењу тако и у разним осталим култовима. Ова материја потиче из Индије и из афричких земаља. Још у старом завету се говори о његовој припреми и о његовом коришћењу у богослужбене сврхе. У старом свету овај материјал је због своје реткости био веома скупоцен. У Хришћанству тамјан се такође преузима за богослужбене радње. Три мудраца су новорођеном Богомладенцу Христу заједно са златом и смирном принели и тамјан на дар.

Када се тамјан топи на жеравици, дижу се колутови белог дима угодног мириса и шире се по храму или дому, што символизује наше молитве које желимо да предамо и уздигнемо Богу као пријатни мирис душе.

У почетку су хришћани избегавали кађење баш због тога што се користио и у другим религијама а нарочито многобошци у својим култовима. За време гоњења цркве, Хришћани су често били приморавани да приносе тамјан идолима што је било доживљено и равно одрицању од Христа и одпадање од хришћанске вере. Тек касније по престанку гоњења цркве ово се устручавање од кађења изгубило.

Многи су склони да кађење у нашој хришћанској цркви тумаче као чисто преузимање или имитирање из многобожачких и других нехришћанских култова и култура. Но ово увођење има библијског основа. У књизи пророка Малахије(1,11) пише да ће се у Месијанска времена приносити Богу чиста жртва и кадило. Овде се под кадом подразумева употреба тамјана. У Новом Завету, пак, у Јовановом Откровењу се о употреби тамјана говори као «жртви истинитом Богу».

Кађењем верних примају се њихове молитве а уједно се и невидљиво освећују  какав је и мирис тамјана. Тамјан се може користити на сваком месту баш онако како се и молитва пружа Богу свуда и увек. Но кађење и употреба тамјана је само спољашњи догађај и пратња онога што се у нашим душама догађа, радња која освештава наше унутрашње молитвено стање а никако обред сам по себи довољан. Хришћанин једноставно осећа потребу да сва његова чула, која му је Бог дао, учествују у прослављању Бога. Око гледа икону, ухо слуша молитву и појање, језик је активан у светом причешћу, а чуло мириса осећа мирис тамјана.

Зато, код куће упалите тамјан или са брикетом или ако немате брикета ставите на алуминијумску фолију и упаљену ринглу, и уз молитву освештајте свој живот и простор.

http://www.svetagora.info

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Meni Liturgija bez tamjana nemi imala tu draž...Još ako se tamjanu doda mira... :good2:

Inače ja se prvo poklonim, a onda i prekrstim. Tako su me moji naučili odmalena i tako činim... 8086.gif

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...
  On 6. 11. 2014. at 11:04, МилошБГ рече
Kad god pozelis...
  On 6. 11. 2014. at 11:03, Maja Pavlovic рече
kako
нормално ставиш брикет у кадионицу, упалиш га, кад обгори, ставиш на њега тамјан, и кренеш са кадионицом по целом стану.....са молитвом....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Dobro mislio sam da je to jasno :) Ali generalno Majo mozes kad god zelis,zakrstis svaki kutak kuce,krevet gde spavas,krevetac deteta ili gde spava,pomolis se Bogu i nemas neka ogranicenja u tom smislu da je precizirano kad se radi ili da nekad ne sme ili bilo sta slicno. Ja za badnje vece,Bozic i vece praznike okadim i dvoriste...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Kadjenje je simvol molitve, klanjanja i zrtve Bogu. Kadjenjem
vernih primaju se njihove molitve, podeljuje im se osvecenje, koje
nevidljivo dolazi kao i miris tamjana. Kadjenju uvek prethodi
molitva. Prvobitne kadionice su one sa drskom, a docnije su dobile
danasnji oblik.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ovakva je moja kadionica...... :)

Kadionice_slika_XL_13569625.jpg

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

On 6. 11. 2014. at 11:08, JESSY рече

нормално ставиш брикет у кадионицу, упалиш га, кад обгори, ставиш на њега тамјан, и кренеш са кадионицом по целом стану.....са молитвом....

којом молитвом?

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2014. at 14:08, Ацо Конатар рече
којом молитвом?
koja ti u datom trenutku najvise prija.....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

До скоро сам кадио сваки други-трећи дан кућу, све просторије, кревет. У задње време се проредило... а и нестало ми тамјана од амбре  :))) пошто сам у мојој породици једино ја религиозан, а осталим укућима се једино од амбре свиђао. По њиховим речима ''не дави'' као обични. 

Што се тиче молитве ја изговарам ''Прими кад тамјана који ти приносим Господе, благослови дом овај, и помилуј све који у њему бораве и подари нам благодат Светога Духа. Амин.''

citat.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...