JESSY Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Како да се опходимо када нас каде у храму? Како треба онај ко се моли у храму да одговара на кађење архијереја, јереја и ђакона: да ли само поклоном, или осењивањем крсним знамењем, или пак поклоном уз осењивање крсним знамењем? Кађењем се указује поштовање светим иконама и уопште свим светињама које се налазе у храму, а каде се и верни који присуствују богослужењу. По речима светог Германа, “кађење представља оно миро које је било донето на погреб Господа, као и смирну и тамјан које су донели мудраци”. Поред тога кађење означава и чисти завет добрих дела, из којих истиче миомирис, како вели апостол, јер смо ми Христов миомир Богу. Кађење пред иконама и другим светињама на тај начин служи као израз поштовања према њима, док кађење верујућих представља израз жеље да се они испуне Духом Светим и да својим добрим делима угодно миришу пред Господом, попут тамјана којим се кади. Онај ко обавља кађење, истовремено се клања онима које кади; а верујући му одговарају истим таквим поклоном, не осењујући се при томе крсним знамењем. http://svetatrojica.wordpress.com Жедни and AnaLaz је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Тамјан и кађење! Два појма: материја и радња. И једно и друго је у нашој свести вазано за молитву било да је у цркви или у нашем дому. Мирис тамјана је некоме угодан а некоме не. Овај мирис често потсећа на цркву, на мистику, на разне црквене обреде који неки воле а неки не. Но нека се зна да је тамјан у великој употреби још од најстаријих времена како у јудејском богослужењу тако и у разним осталим култовима. Ова материја потиче из Индије и из афричких земаља. Још у старом завету се говори о његовој припреми и о његовом коришћењу у богослужбене сврхе. У старом свету овај материјал је због своје реткости био веома скупоцен. У Хришћанству тамјан се такође преузима за богослужбене радње. Три мудраца су новорођеном Богомладенцу Христу заједно са златом и смирном принели и тамјан на дар. Када се тамјан топи на жеравици, дижу се колутови белог дима угодног мириса и шире се по храму или дому, што символизује наше молитве које желимо да предамо и уздигнемо Богу као пријатни мирис душе. У почетку су хришћани избегавали кађење баш због тога што се користио и у другим религијама а нарочито многобошци у својим култовима. За време гоњења цркве, Хришћани су често били приморавани да приносе тамјан идолима што је било доживљено и равно одрицању од Христа и одпадање од хришћанске вере. Тек касније по престанку гоњења цркве ово се устручавање од кађења изгубило. Многи су склони да кађење у нашој хришћанској цркви тумаче као чисто преузимање или имитирање из многобожачких и других нехришћанских култова и култура. Но ово увођење има библијског основа. У књизи пророка Малахије(1,11) пише да ће се у Месијанска времена приносити Богу чиста жртва и кадило. Овде се под кадом подразумева употреба тамјана. У Новом Завету, пак, у Јовановом Откровењу се о употреби тамјана говори као «жртви истинитом Богу». Кађењем верних примају се њихове молитве а уједно се и невидљиво освећују какав је и мирис тамјана. Тамјан се може користити на сваком месту баш онако како се и молитва пружа Богу свуда и увек. Но кађење и употреба тамјана је само спољашњи догађај и пратња онога што се у нашим душама догађа, радња која освештава наше унутрашње молитвено стање а никако обред сам по себи довољан. Хришћанин једноставно осећа потребу да сва његова чула, која му је Бог дао, учествују у прослављању Бога. Око гледа икону, ухо слуша молитву и појање, језик је активан у светом причешћу, а чуло мириса осећа мирис тамјана. Зато, код куће упалите тамјан или са брикетом или ако немате брикета ставите на алуминијумску фолију и упаљену ринглу, и уз молитву освештајте свој живот и простор. http://www.svetagora.info AnaLaz је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Meni Liturgija bez tamjana nemi imala tu draž...Još ako se tamjanu doda mira... :good2: Inače ja se prvo poklonim, a onda i prekrstim. Tako su me moji naučili odmalena i tako činim... 8086.gif Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja Pavlovic Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Braco i sestre kako i kada kadite domove? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Kad god pozelis... JESSY је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 On 6. 11. 2014. at 11:04, МилошБГ рече Kad god pozelis... On 6. 11. 2014. at 11:03, Maja Pavlovic рече kako нормално ставиш брикет у кадионицу, упалиш га, кад обгори, ставиш на њега тамјан, и кренеш са кадионицом по целом стану.....са молитвом.... МилошБГ and Maja Pavlovic је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Dobro mislio sam da je to jasno Ali generalno Majo mozes kad god zelis,zakrstis svaki kutak kuce,krevet gde spavas,krevetac deteta ili gde spava,pomolis se Bogu i nemas neka ogranicenja u tom smislu da je precizirano kad se radi ili da nekad ne sme ili bilo sta slicno. Ja za badnje vece,Bozic i vece praznike okadim i dvoriste... AnaLaz and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja Pavlovic Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Hvala, Milose, odgovorio si mi na sva pitanja koja su me zanimala. МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Kadjenje je simvol molitve, klanjanja i zrtve Bogu. Kadjenjemvernih primaju se njihove molitve, podeljuje im se osvecenje, kojenevidljivo dolazi kao i miris tamjana. Kadjenju uvek prethodimolitva. Prvobitne kadionice su one sa drskom, a docnije su dobiledanasnji oblik. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 ovakva je moja kadionica...... Božena, Иван Ивковић, Nektarija* and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 On 6. 11. 2014. at 11:08, JESSY рече нормално ставиш брикет у кадионицу, упалиш га, кад обгори, ставиш на њега тамјан, и кренеш са кадионицом по целом стану.....са молитвом.... којом молитвом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 On 24. 11. 2014. at 14:08, Ацо Конатар рече којом молитвом? koja ti u datom trenutku najvise prija..... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 https://www.facebook.com/208704085830287/photos/a.208705522496810.57165.208704085830287/893306880703334/?type=1&theater Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Ја обично говорим псалама 50 док кадим. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 До скоро сам кадио сваки други-трећи дан кућу, све просторије, кревет. У задње време се проредило... а и нестало ми тамјана од амбре пошто сам у мојој породици једино ја религиозан, а осталим укућима се једино од амбре свиђао. По њиховим речима ''не дави'' као обични. Што се тиче молитве ја изговарам ''Прими кад тамјана који ти приносим Господе, благослови дом овај, и помилуј све који у њему бораве и подари нам благодат Светога Духа. Амин.'' Nektarija*, Иван Ивковић and AnaLaz је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука