Јаков. Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Naravno da se ne bih usudio da ovako pompezan naslov stavim na jedan pre svega srpski forum, da nisam imao vetar u leđa. Taj vetar je udžbenik za 6.razred OŠ (iz kojeg uče mali srbi), u kojem doslovice stoji... --------------------------- "Албанци – староседеоци Балкана и дошљаци Срби Претходних дана, помно сам ишчитавао и бележио занимљивости из уџбеника историја за шести разред основне школе у издању Завода за уџбенике Београд. Аутор овог уџбеника Раде Михаљчић износи неке фрапантне тврдње. Након читања овог уџбеника, нисам више сигуран да познајем српску средњовековну историју. Може бити да само нисам довољно проучавао дела албанских и хрватских историчара. Наиме, у овом уџбенику који се бави историјом средњега века, могао сам да научим да „…подела друштва увек води и стварању државе која штити богати, владајући слој“[2]. Занимљива опаска. Након што сам ову значајну лекцију савладао, упознао сам се са староседеоцима Балкана – Албанцима. Након описа доласка Словена на Балкан и сукоба са староседеоцима аутор каже „…међутим, староседеоци који су живели заједно и чија су насеља груписана у веће скупине нису словенизирани. Обичаје, језик, и друга народна обележја сачували су Албанци. Део досељених Словена примио је језик и обичаје Албанаца и стопио се с њима“.[3] Запањен овом констатацијом, сасвим случајно сам пронашао објашњење у првој проширеној верзији истог уџбеника, у реченици које нема у садашњој: „Албанци воде порекло од староседелаца на Балканском полуострву, највероватније Илира, романизованих у мањој мери. Са њима су се мешали стари Грци, Словени и други народи…“. -------------------- Znači sve ono što nas ubeđuju kojekakvi kvaziistoričari, pada u vodu.. Albanci imaju istorijsko pravo na Balkanu!!! Eto baš to, uče srbi. (Zvanična istorija, koja se servira u istorijskom udžbeniku za 6. razred)... Ali da ne pominjem samo ovo.. ima tu još niz "zanimljivih" istorijskih fakata.. Pogledajte Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Не знам само зашто ме ово не чуди. Поред оваквих пријатеља Срба (који пишу ужбенике) непријатељи нам нису ни потребни. Silence , Никола Поповић, Pontifex Emeritus and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Сестрин мали иде ту на државни економски факултет и има неку професорицу која вечито "пљује" све Српско од историје до традиције и ником ништа. Она ради, прима плату и испира мозак студентима. А ми плаћамо кроз порез такве. Е Србијо моја оће ли ти икада сванути? -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Kao da će istorija da zaustavi albance i vrati nam Kosovo... Караконџула, Ћириличар and Иван Недић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Kao da će istorija da zaustavi albance i vrati nam Kosovo... Али ће им дати легитимитет за отимање територија. И како ништа не коментаришеш што ту глупост уче баш Срби Србе? Кад уче Албанци није ми битно. Наравно да ће они навијати за себе. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Арбанаси дошли негде са подручја североистока. са Илирима немају никаве везе, него пре са Трачанима. Њихов језик је најмлађи у Европи и тешко се може сврстати, као суштински припадајући, и у један једини европски језик који је икада постојао а да нам је познат...што ни мало не иде у прилог тези о њиховом "илирском" или "трачанском пореклу". Тако стари, древни и чувени по много чему народи а тако млад језик који се тешко и на силу може угурати у неку од постојећих језичких група у Европи...не иде. Зна се одакле су и ко су...византијски и западни извори говоре о томе и времену њиховог досељавања на Балкан...само што историчари који претендују да се назову "научним стубовима", што из страха и кукавичлука, што из одбојности према одређеним етничким групама, тј. искреног пристајања уз оне који вековима гледају крвавим очима на поједине народе, што због " дебеле коверте", имају моћ да пишу свакаве баље******* и да нам их званично набију на нос као "научно доказане". Volim_Sina_Bozjeg, Пг, Silence and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 шта то сад значи, да историју требамо избацити из образовања? ne, to smao znači da ovde kapu kroji onaj ko je ekonomski jači sada a ne ko je pre naselio ove prostore Иван Недић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 шта то сад значи, да историју требамо избацити из образовања? hteo je da bude zanimljiv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Али ће им дати легитимитет за отимање територија. И како ништа не коментаришеш што ту глупост уче баш Срби Србе? Кад уче Албанци није ми битно. Наравно да ће они навијати за себе. neće, pare će im dati legitimitet i kupovina "pravde" zašto bi komentarisao Srpsku glupost kad je gledam svaki dan i oguglao sam. Svima nam je dobro poznata izreka Arčibalda Rajsa... Ћириличар and Иван Недић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 па историја се не бави оним што се дешава сад, него оним што се дешавало у прошлости. da mi sad nisi rekao, umro bi ne bi znao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Znači mi smo dođoši :good2: Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Joj, te jednostavne stvari ste maksimalno iskomplikovali. Prije neki dan sam napisao da Sloveni imaju samo slovenske pretke. A neko mi je onda naopisao da je to besmisleno kao kad bih napisao da amerikanci imaju samo američke pretke. Ustvari je besmislica to drugo - njegovo. Sloveni kao narod imaju slovenske PRETKE, kakve druge bi ih još mogli imati, ne mogu ih imati kineske ili japanske, to je zaista tačno. Ali njihovi POTOMCI su se POSLIJE miješali s drugim narodima, no tu se onda radi o POTOMCIMA Slovena koji mogu biti ne znam sve kakvi i s kim izmiješani ali pretci su im uvijek SLOVENSKI. Nadam se da je to sad jasno. Kad se govori Sloveni onda se misli istovremeno na tri pojma koja se više ili manje prekrivaju: Sloveni kao Prasloveni, Sloveni kao Sloveni i Sloveni kao današnji Sloveni, ustični, zapadni i južni što su tri različite ali konsekventne faze razvoja jer iz jedne se tečno prelazi u drugu. Te sve knjige bi bile u redu kad bi na početku stajalo to objašnjenje. 1. Prasloveni - tu je najvažnija stvar FORMACIJA Slovena 2. Sloveni - najvažnija stvar vezana za njih je MIGRACIJA 3. Postsloveni - moderni, današnji Sloveni - STABILIZACIJA Rezultat toga je ako posmatrano današnje moderne Slovene oni su uvijek rezultat većeg ili manjeg miješanja sa domorodim plemenima. Keltima, Bojima, Ilirima, Tračanima, Vlasima itd. i ostalim okolnim plemenima kao Germanima, Skandinavcima naravno u mjestima gdje su se nalazali jedni blizu drugih. To su ti postmigračni Sloveni koji se razlikuju od predmigračnih tom pomiješanošću dok su opet ti predmigračni bilii daleko uniformnijim narodom. Kada je u pitanju ta migracija onda zaista ne možemo jedne te iste Slovene nazivati i došljacima i istarosjediocima istovremeno jer oni koji su bili starosjedioci nisu bili ni Slovenima niti su nosili ikakav naziv bilo kojeg od Slovenskih plemena. Ne možemo sad reći Sloveni su došli s Karpata i s teritorija bivše DDR i pomiješali se sa Slovenima koji su već živjeli na Balkanu jer to nije istina. Ne možemo isto tako ni reći da su nekakvi slovenski govoreći Iliri došli sa Karpata i sa teritorija bivše DDR i pomiješali se sa neslovenski govorećim Ilirima i ostalim narodima koji su već živjeli na Balkanu i koje su tamo zatekli jer ni to nije istina. Jedino tačno je da su slovenski govoreći Sloveni došli s Karpata i s teritorija bivše DDR i pomiješali se sa neslovenski govorećim Ilirima i ostalim narodima koji su već živjeli na Balkanu i koje su tamo zatekli, tako je to tačno. Rezultat tog stapanja je zajednički slovenski jezik i određeni kvantum neslovenskih gena u današnjoj modernoj slovenskoj populaciji na Balkanu (slovenskoj prema jeziku i nacionalnom, istorijskom i kulturnom samoodređenju). Slično je to i kod Čeha samo što objektom daljek mješanja nisu bili Iliri i Tračani već keltska i germanska plemena - Boji itd. A reziltat toga je opet današnji moderni česki narod i kojima naravno teče dosta keltske i germanske krvi ali oni sebe ne doživljavaju a ni ne smatraju ni Keltima ni Bojima ni Germanima već zapadnim slovenima Česima koji govore jednim od zapadnoslovenskih jezika - češkim. To znači da ne postoje više ni ti čisti predmigračni Sloveni a ni ti čisti Boji, Tračani ili Iliri već su danas svi smiješani a u više od 90% sličajeva govore slovenskim jezicima. Sad više naravno ne možemo znati ko se tu "lažno" predstavlja kim jer su svi izmiješani sa svim i u svima teče i pridošlička i domorodačka krv: jedna te ista osoba je istovremeno i došljakom i domorodcem, starosjediocem jer ima među pretcima i jednih i drugih. Ne možemo danas reći toliko i toliko se procenata nečije krvi lažno predstavlja starosjediocem ali isto tako i toliko i toliko njegove krvi se lažno predstavljka Slovenom jer zašto bi onda Inekakav Ilir ako je pravi Ilir govorio slovenskim jezikom? Što ne govori svojim jezikom već nečijim tuđim. A ispravan odgovor je taj da se zaista na jednu te istu osobu s Balkana može istovremeno gledati kao na potomka pridošlica i potomka domorodaca, starosjedioca a ona sebe sasvim normalno i s pravom možer smatrati potomkom i Slovena i Ilira istovremeno. I kako je već rečeno, ti i tamo se nađu ti perzistirajući otočići starosjedioca koji nisu bili sasvim asimilovani i u kojim je protekla takozvana obrnuta asimilacija, kad manji narod apsorbuje ba svom podričju članove inače daleko većeg naroda što je isto tako dosta česta pojavam čak i tako mala komunita moravskih Hrvata je počela oko sebe apsorbovat i kroatizirat okolna češka sela u sve većoj mjeri i radi toga je bila najviše raseljena tj. tamo je neposredno poslije 2ww došlo do takve manje administrativne etničke čistke. To je slučaj i s tim Albancima koji ne samo da nisu bili slavinizirani i asimilovani već su čak u sebe apsorbovali i izvjestan kvantum slovenske populacije tako da ni oni danas nisu ti isti čisti Albanci kojim su bili prije jer i u njihovoj krvi danas ima i te starosjedilačke i pridošličke krvi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Znači mi smo dođoši :good2: И Грци су дођоши у Хеладу. И Германи су дођоши у источну Њемачку. И Романи су дођоши у Галију, у Иберију, на Балкан... И Нормани су дођоши у англосаксонску Британију. И Англи и Саси су дођоши у римску Британију. И Римљани су дођоши у келтску Британију. И Мађари су дођоши у Панонију. И Турци су дођоши у Турску ( мада су они потурчили сво оно становништво тамо. Зато су данашњи Турци из Турске "европског" изгледа, док су остали Турци, као из Туркмекистана косооки ) Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 A ovdje možete vidjet kako su vas naši volinjski Česi "skinuli", dobro, jel de? Folklorni ansambl volinjskih Čeha sa Ukrajine svira srpsku i balkansku muziku Shivers - Balkanska http://www.shivers.cz/cz/14-folk-celtic-hudebni-skupina/ http://www.shivers.cz/cz/26-clenove-kapely/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука