Jump to content

Sve sto ste htjeli da znate o monastvu istocnom i zapadnom!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Неко је можда за целибат, али можда не и за манастир...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

• Одговори 605
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Naravno.Ako si u dilemi lepo pokusaj kao iskusenik u nekom manastiru koji ti preporuci duhovnik,pa vidi.Inace i ja razmisljam o tome i planiram da boravim neko vreme u nekom manastiru.Planirao sam i ranije,ali preko leta imam posla,a i moram da pomazem mami koja je po malo bolesna.Zivot kod kuce me ubija jer zivim u okruzenju koje je "kuku-lele" za uobicajen zivot,a kamoli za duhovni.

Jednog dana cu najverovatnije nositi mantiju i dati tri zaveta 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Naravno.Ako si u dilemi lepo pokusaj kao iskusenik u nekom manastiru koji ti preporuci duhovnik,pa vidi.Inace i ja razmisljam o tome i planiram da boravim neko vreme u nekom manastiru.Planirao sam i ranije,ali preko leta imam posla,a i moram da pomazem mami koja je po malo bolesna.Zivot kod kuce me ubija jer zivim u okruzenju koje je "kuku-lele" za uobicajen zivot,a kamoli za duhovni.

Jednog dana cu najverovatnije nositi mantiju i dati tri zaveta 0212_rolleyes

bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

како си то замислио?

"Лепо", монаштво није одувек постојало у хришћанству, док целибат јесте...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Ај да кажемо да целибат у свету постоји али то је толико процентуално занемарљиво,да га не вреди спомињати.

Без обзира што католички свећеници су у целибату...

Подели на овим сајтовима

У сваком случају, са таквом одлуком не треба срљати.

Srljati?Pa bas zbog toga i postoji iskusenicki period koji traje 3,4 ili 5 godina,mada sve zavisi od slucaja.Taj period bas zato i sluzi da se "usijane glave" nosene trenutnim emocijama na vreme ohlade.U manastir ne treba ici posle kraceg perioda kome je predhodio neki nesrecni slucaj,recimo smrt voljene osobe,gubitak vaznog posla,razvod...... jer kako kazu "vreme leci rane(ili ih barem zaleci)".Najgore je sa avanturistima koji bi se zamonasili jer ih privlaci nesto neobicno i tajanstveno,ili oni koji traze savrsenstvo i savrsene ljude bez mane,jer ce se razocarati kada vide da nije bas sve onako kako pise i da su i monasi ljudi podlozni iskusenjima i ljudi "od krvi i mesa".

Na svakom je sloboda izbora.Spasavaju se i ljudi u braku i monasi.

'Kome je vise dato od njega ce se vise i traziti".

Подели на овим сајтовима

"Лепо", монаштво није одувек постојало у хришћанству, док целибат јесте...

много штошта није постојало па је засновано због разних ствари које су се дешавале.

а поготово блуда, због којег су гинули људи погордивши се да могу да понесу такво бреме.

ако неко свештено лице које руководи и руководиће таквог благослови, немам ништа против.

Подели на овим сајтовима

Хвала свима на искреним одговорима .hvala. . Нисам имао времена па нисам могао одмах прочитати и одговорити на тему. Хвала свима који су одговарали на тему и заиста могу рећи да су неки овде на форуму доста духовно напредовали. slavabogu

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322312783' post='533605]

то ти је као да знаш јел знаш да ли си гладан или ниси, једи или немој.

а моје искрено мишљење је да ниси, гледам те већ годину и више дана овде како се ломиш и ако ниси до сад преломио онда стварно нећеш никад.

Вјероватно си у праву. "Знамо" се већ толико дуго. Хвала на искрености ;)

Подели на овим сајтовима

odeš nekoliko puta u manastir,razgovaraš sa igumanom ili nekim od monaha... stvari se lagano slože-samo nemoj tražiti neke znake ili šta ti ja znam-Bog traži slobodnu volju ... ovo pričam iz svog iskustva-bio sam u Studenici kod blaženopočivšeg igumana Julijana...

ni sam ne znam kako ali sve se lagano sredilo vremenom... ali je trajalo

Одличан савјет 138999

Подели на овим сајтовима

Upravo sad u 03:00 je u kartuzijanskim manastirima Vigilija, služba bdenja.

Na videu možete vidjeti kako to izgleda. Drugi video je iz života kartuzijana.

Na tom drugom videu uvidite uobičajeni način pokapanja monaha - bez lijesa.

Ordo Cartusiensis - Liturgia Horarum Compline

Absolve Domine

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...