angst Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Неко је можда за целибат, али можда не и за манастир... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Ja mislim da je vreme provedeno kao iskusenik dovoljno da neko shvati da li je ili nije za manastir. Ignjatije and Kaludjer је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Naravno.Ako si u dilemi lepo pokusaj kao iskusenik u nekom manastiru koji ti preporuci duhovnik,pa vidi.Inace i ja razmisljam o tome i planiram da boravim neko vreme u nekom manastiru.Planirao sam i ranije,ali preko leta imam posla,a i moram da pomazem mami koja je po malo bolesna.Zivot kod kuce me ubija jer zivim u okruzenju koje je "kuku-lele" za uobicajen zivot,a kamoli za duhovni. Jednog dana cu najverovatnije nositi mantiju i dati tri zaveta 0212_rolleyes Јадранка-Дервента, -Владимир-, Sinergija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 У сваком случају, са таквом одлуком не треба срљати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Naravno.Ako si u dilemi lepo pokusaj kao iskusenik u nekom manastiru koji ti preporuci duhovnik,pa vidi.Inace i ja razmisljam o tome i planiram da boravim neko vreme u nekom manastiru.Planirao sam i ranije,ali preko leta imam posla,a i moram da pomazem mami koja je po malo bolesna.Zivot kod kuce me ubija jer zivim u okruzenju koje je "kuku-lele" za uobicajen zivot,a kamoli za duhovni. Jednog dana cu najverovatnije nositi mantiju i dati tri zaveta 0212_rolleyes bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Неко је можда за целибат, али можда не и за манастир... како си то замислио? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 како си то замислио?"Лепо", монаштво није одувек постојало у хришћанству, док целибат јесте... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Ај да кажемо да целибат у свету постоји али то је толико процентуално занемарљиво,да га не вреди спомињати. Без обзира што католички свећеници су у целибату... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 У сваком случају, са таквом одлуком не треба срљати. Srljati?Pa bas zbog toga i postoji iskusenicki period koji traje 3,4 ili 5 godina,mada sve zavisi od slucaja.Taj period bas zato i sluzi da se "usijane glave" nosene trenutnim emocijama na vreme ohlade.U manastir ne treba ici posle kraceg perioda kome je predhodio neki nesrecni slucaj,recimo smrt voljene osobe,gubitak vaznog posla,razvod...... jer kako kazu "vreme leci rane(ili ih barem zaleci)".Najgore je sa avanturistima koji bi se zamonasili jer ih privlaci nesto neobicno i tajanstveno,ili oni koji traze savrsenstvo i savrsene ljude bez mane,jer ce se razocarati kada vide da nije bas sve onako kako pise i da su i monasi ljudi podlozni iskusenjima i ljudi "od krvi i mesa". Na svakom je sloboda izbora.Spasavaju se i ljudi u braku i monasi. 'Kome je vise dato od njega ce se vise i traziti". Драгана Милошевић and Олимп је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 "Лепо", монаштво није одувек постојало у хришћанству, док целибат јесте... много штошта није постојало па је засновано због разних ствари које су се дешавале. а поготово блуда, због којег су гинули људи погордивши се да могу да понесу такво бреме. ако неко свештено лице које руководи и руководиће таквог благослови, немам ништа против. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 http://www.google.rs...oF3b_JXfwWsQx-Q http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Хвала свима на искреним одговорима .hvala. . Нисам имао времена па нисам могао одмах прочитати и одговорити на тему. Хвала свима који су одговарали на тему и заиста могу рећи да су неки овде на форуму доста духовно напредовали. slavabogu У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322312783' post='533605] то ти је као да знаш јел знаш да ли си гладан или ниси, једи или немој. а моје искрено мишљење је да ниси, гледам те већ годину и више дана овде како се ломиш и ако ниси до сад преломио онда стварно нећеш никад. Вјероватно си у праву. "Знамо" се већ толико дуго. Хвала на искрености Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 odeš nekoliko puta u manastir,razgovaraš sa igumanom ili nekim od monaha... stvari se lagano slože-samo nemoj tražiti neke znake ili šta ti ja znam-Bog traži slobodnu volju ... ovo pričam iz svog iskustva-bio sam u Studenici kod blaženopočivšeg igumana Julijana... ni sam ne znam kako ali sve se lagano sredilo vremenom... ali je trajalo Одличан савјет 138999 w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Upravo sad u 03:00 je u kartuzijanskim manastirima Vigilija, služba bdenja. Na videu možete vidjeti kako to izgleda. Drugi video je iz života kartuzijana. Na tom drugom videu uvidite uobičajeni način pokapanja monaha - bez lijesa. Ordo Cartusiensis - Liturgia Horarum Compline Absolve Domine Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука