Sherlock H. Написано Децембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2013 Свети Николај Жички је био врло образован човек и обишао цео свет а ипак је зборио како је зборио. Mnogi obrazovani ljudi lupetaju gluposti. Jos kako. Шта ли га је навело да то прича? Ne znamo, tj. mozemo da spekulisemo, niti to na bilo koji nacin potvrdjuje da je bio u pravu. И шта ли наведе ову нашу Цркву да га прогласи за Свеца? И још га славе и неки други православни народи? I neki drugi svetitelji se slave sirom sveta, mnogo vise nego Nikolaj, pa se ne uzima svaka njihova rec za plod bozanskog nadahnuca. Barem to ne rade oni malo prisebniji. Млађони and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 @@Raymond Red Reddington, Зашто те интерес и воља Цркве толико саблажњава? Ако си хришћанин - ваљда би сви требало да будемо ,,једно'', па и у политици. Проблем је што многи хоће да воде ,,своју политику''. Зато се одмах ограђујем од тога. Дакле, моја политика је у оквиру интереса и воље Цркве. То би била воља Цркве шта да чини на политичкој сцени. Већ сам рекао на који начин би то могло бити. Мудро, без насиља, итд. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 @@Raymond Red Reddington, Зашто те интерес и воља Цркве толико саблажњава? Ако си хришћанин - ваљда би сви требало да будемо ,,једно'', па и у политици. Проблем је што многи хоће да воде ,,своју политику''. Зато се одмах ограђујем од тога. Дакле, моја политика је у оквиру интереса и воље Цркве. То би била воља Цркве шта да чини на политичкој сцени. Већ сам рекао на који начин би то могло бити. Мудро, без насиља, итд. Па ми јесмо једно..тамо где треба... у Литургији... А остало..нема потребе...посебно у политици где Црква доказала да није способна да се сукоби са политичарима.. Осим Митрополита Амфилохија и Еп.Атанасија З-Х...нико није способан да се сукоби са политичарима.. напротив..иду им толико на руку...да ме саблажњава...као припадника СПЦ. „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Нема потребе сукобљавати се. То је прва грешка. Црква нема ништа да понуди свету. То је проблем. Хоћемо да се чује наш глас. А можда нема већих паразита од нас. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Политички тотално заостала у развоју. Моја визија дефинитивно не би успела у овом нашем друштву. Буквално сам ретардирана ... Мир свима, песма свуда око нас, цвета цвеће, деца здрава , жене наивне, мушкарци одговорни, нама технике (бар не неке тешке која загађује и шири завист ), све у свему савршено, ах , да , и без убистава, крађа, лажи и превара ако може... Veliki Marko and kordun је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Al' malo sutra. Razlika medju ocima po pitanju odredjenih ucenja je ponekad jako velika, i to zna svako ko se zanimao istorijom crkve i patrologijom. A svako ko tvrdi suprotno il' nema pojma i zaista veruje da je consensus patrum ikada postojao il' je lazov. Pa ti sad izaberi gde pripadas. I da, zaista me zanima da navedes te oce koji su teoriju evolucije spomenuli i osudili pre nego sto je ona i nastala. Не знам колико имате година ни ти ни другар којем штитећига затвараш очи али понашате се као деца. Шта са вама човек да говори уопште. Када будете схватили да су се Свети Оци бавили искључиво созерцањем истине у духу кроз разне подвиге духовне и телесне и нису се бавили природним наукама на начин како ви то мислите. Свети Оци и када су посматрали природу и њене законе нису остајали на површини него су увек тражили законе премудрости усађене у природу и све видљиво и невидљиво око нас. Како иначе мислиш да су Бог и његова премудрост видљиве човеку? Цела видљива природа, сав универзум је прича о Богу, појединости о Богу. "Небеса казују славу Божју" вели псалмопевац. Вас двојица би до Бога да дођете људским умовањем и још одричете Његове светитеље тражећи им недостатке. Шта ви то тражите: Хлеба преко погаче? Путем којим ходите, са видљивом дозом сујете која не допушта да чује било шта друго осим ваших књишких теоретских знања нећете далеко одмаћи. Закони духовни који се налазе у видљивом свету око нас, у свакој звезди, камену, дрвету, цветићу или птичици они су универзални и сви до једнога говоре о Творцу. Говорећи често о тим законима и поредећи их са људским особинама и функционисањем душе човекове (микро и макрокосмос) Свети Оци првих векова и Свети Оци након њих и Свети Владика Николај нису се разилазили ни за јоту. Наравно да су користили окружење у којем живе у својим беседама као и до тада позната научна открића и теорије. Нека од тих открића су прихватили а нака одбацили. Наравно да нису писали о ТЕ пре појаве ТЕ. Писао је Свети Николај и многа друга лица из православне Цркве и у ТЕ су препознали нешто што се коси са 18 вековним искуством Свете Цркве у посматрању Божје премудрости уткане у законе природне. Са друге стране господо књишки православци реците ви мени шта ви као православци добијате ТЕ, за чега је она обогатила вашу душу, чиме је допринела вашем спасењу? Једино ако не рачунате да ће на Божјем суду бити у вашу корист што сте потекли од неког бесловесног мајмуна па тиме можете да правдате ваше грехе. Шта је сметало спасењу милиона православних до појаве ТЕ или су они можда изгубили спасење зато што нису изучавали порекло врста по Дарвину? Како год посматрате Књигу Стварања она свакако сведочи да је узрок врста Бог јер се увек додаје "по врстама својим". Што вам то није довољно? Јесте ли се некада уплашили речи апостола: "Откуда ратови и борбе међу вама? Не отуда ли, од сладострашћа ваших, која се боре у вашим удима?" (Саборна посланица (светог апостола Јакова ) 4, 1) Свето Јеванђеље је открило сва потеребна знања за човеково спасење у свим световима и оно је сажето у беседи на гори у Блаженствима која се читају на почетку сваке литургије. Сетите се и речи: " Дух је оно што оживљава; тело не помаже ништа. Речи које вам ја рекох дух су и живот су." (Јн. 6, 63) Према тим учењима и законима исто су се односили Свети Оци првих као и Свети Оци послењих векова. Него вама су напунили главу да постоје велике разлике између отаца да би вам сутра могли потурити учење које ће одступити од Јеванђеља а ви ћете га примити: Јер се учења Отаца "разликоваше"! Радите како хоћете. Можете да мислите да причам из гордости или лудила или све то заједно, можете да и немислите ништа, можете и да не прочитате ништа што сам вам написао то је ваш избор. Ја сам писао из добре намере и не осећам кривицу. Ако сам шта погрешио нека ми Бог опрости. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 . Писао је Свети Николај и многа друга лица из православне Цркве и у ТЕ су препознали нешто што се коси са 18 вековним искуством Свете Цркве у посматрању Божје премудрости уткане у законе природне. Opet ti isto. Ajde ponovicu ti josh jedno, Vladika Nikolaj, Serafim rouz, i ostali koji su pisali protiv TE to su radili jer nisu poznavali TE. Iz njihovog pisanja protiv TE jasno moze da se vidi da su imali totalno pogresnu sliku o TE(neispravnu). Ta neispravna slika se svakako kosi sa ucenjem crkve, ali se ona ispravna ne kosi nikako sa ucenjem crkve. Са друге стране господо књишки православци реците ви мени шта ви као православци добијате ТЕ, за чега је она обогатила вашу душу, чиме је допринела вашем спасењу? Ucinila me je racionalnijim, vise cenim zivot, i bolje poznajem sam zivot. Pokazala mi je kako sam povezan sa svim zivotom i kako treba da cenim sav zivot koji je gospod stvorio.... i takodje me je naucila po cemu sam ja poseban.... itd. Da nije bilo tog skepticizma, da sam nastavio da verujem u kreacionizam, ja bih i dan danas bio NEW ager.. i nikada ne bih postao pravoslavac. Eto tako je TE doprinela mojoj dusi. Jel si srecan ili oces i dalje da se pravis citach misli i nosilac mudrosti, da mi pricas sta meni treba sta ne treba... i sta sam ja prosao a sta nisam? Не знам колико имате година ни ти ни другар којем штитећига затвараш очи али понашате се као деца. Nemo' me zasmejavas. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2013 Када будете схватили да су се Свети Оци бавили искључиво созерцањем истине у духу кроз разне подвиге духовне и телесне и нису се бавили природним наукама на начин како ви то мислите. Свети Оци и када су посматрали природу и њене законе нису остајали на површини него су увек тражили законе премудрости усађене у природу и све видљиво и невидљиво око нас. Stvarno se divim onima koji imaju toliko smelosti da tvrde da znaju kako su stotine drugih ljudi kroz prethodnih 20 vekova razmisljali i pristupali prirodnim naukama, pa jos da tvrde kako su oni iskljucivo "sozercali u Duhu", sto je samo jedan mali korak od verovanja u njihovo moralno i svako drugo savrsenstvo. Ja, sa druge strane, ne mogu da znam kako su i na koji nacin razmisljali, ali mi raznolikost njihovih ucenja govori ili to da je hriscanski Bog jedno sizofreno bice ili, pak, da su oni pricali i mnoge gluposti koje nemaju nikakve veze sa Bogom. Naravno, treca mogucnost je da hriscanski Bog ne postoji, ali je to van granica ove rasprave. Цела видљива природа, сав универзум је прича о Богу, појединости о Богу. Ne vidim u prirodi nista sto ukazuje na Boga. Вас двојица би до Бога да дођете људским умовањем и још одричете Његове светитеље тражећи им недостатке. Svetitelji su bili obicni ljudi od krvi i mesa, kao ti i ja. Nisu bili neopogresivi ni u moralnom ni u doktrinarnom smislu. Stavise, neki od njih su verovali u ucenja koja je Crkva kasnije proglasila za jeres. Ali naravno, ti se ne bavis "knjiskim znanjem" pa ni ne ocekujem da ti to bude poznato. Dodatno, Milosavljevica neprestano optuzujes za neka nepravoslavna ucenja, a ni sam nisi svestan da je tvoja ubedjenost u svetiteljsku nepogresivost isto tako jeres. Ako meni ne verujes, uzmi i procitaj 115, 116. i 117. kanon Kartaginskog sabora iz vremena posle sv. Kiprijana. Manje kritikovanja drugih i vise obracanja paznje na sebe. Путем којим ходите, са видљивом дозом сујете која не допушта да чује било шта друго осим ваших књишких теоретских знања нећете далеко одмаћи. Ali si ti, vidim, daleko odmakao sa negiranjem istorijskih cinjenica, pravoslavnim elitizmom i guruizmom. Говорећи често о тим законима и поредећи их са људским особинама и функционисањем душе човекове (микро и макрокосмос) Свети Оци првих векова и Свети Оци након њих и Свети Владика Николај нису се разилазили ни за јоту. Zaista me zanima: procitao si sve sto su oci pisali tokom vekova, pa mozes da tvrdis da se nisu razilazili ni za jotu? Писао је Свети Николај и многа друга лица из православне Цркве и у ТЕ су препознали нешто што се коси са 18 вековним искуством Свете Цркве у посматрању Божје премудрости уткане у законе природне. Kao, na primer, i sv. Luka Simferopoljski (1877-1961)? "Oko Darvinovog imena se vodi borba. Darvinizam pokušava da bude opozicija religiji. Po našem mišljenju, svakoj mislećoj osobi treba da bude jasno, da nijedna teorija o poreklu vrsta, sve dok ista ne protivureči zdravom razumu, ne može da protivureči Bibliji, zato što nam Biblija kazuje samo ono glavno o poreklu čoveka, pre svega da Bog zaokružuje svoju tvorevinu stvarajući čoveka. Biblija kaže da je čovek, koji je kruna stvaranja, stvoren po obrazu i podobiju Samoga Boga. Ona tvrdi da je čovek (njegovo telo) sastavljeno od zemlje, a da je po duhu njegova božanstvena duša od ”udaha Božijeg”. O tome kako su se pojavile sve vrste na zemlji, o dužini trajanja procesa koji su doveli do njihovog razvoja, a takođe i o samom procesu stvaranja čoveka, Biblija ne govori ništa, zato što to spada u sferu nauke, a ne religije. Dakle, darvinizam, potpuno nezavisno od toga da li je tačan ili netačan kao naučna teorija, ne može biti suprostavljen religiji.” Са друге стране господо књишки православци реците ви мени шта ви као православци добијате ТЕ, за чега је она обогатила вашу душу, чиме је допринела вашем спасењу? Prvo i prvo, ja nisam pravoslavac. Drugo, besmisleno je postaviti pitanje kako je neka naucna teorija obogatila bilo ciju dusu kada se naucne teorije ne bave dusom i njenim obogacivanjem. Naucna teorija je model koji objedinjuje, objasnjava i daje smisao cinjenicama. To i samo to je uloga naucnih teorija. Isto kao sto je uloga etike da se bavi pitanjem dobra i zla a ne objasnjavanjem nekog prirodnog procesa. Dakle, svaka disciplina, pa tako i prirodne nauke, imaju predmet svog bavljenja i ono sto ne potpada pod njega. Kada se radi o teoriji evolucije, predmet njenog bavljenja jeste razvoj zivota na zemlji. Ona se ne bavi duhovnoscu, kulinarstvom, sportom... Samim tim je besmislen pokusaj njenoj diskreditovanja time sto nije obogatila niciju dusu. To je isto kao da kazes da je etika kao filozofska disciplina losa zato sto nije uspela da objasni nastanak neke bioloske vrste. Pa naravno da nije zato sto to i nije predmet njenog interesovanja, isto kao sto i predmet evolucije nije dusa. Al' ne obracaj paznju na ove gluposti sto pisem. To je opet ono "knjisko znanje" za nas sujetne... Него вама су напунили главу да постоје велике разлике између отаца да би вам сутра могли потурити учење које ће одступити од Јеванђеља а ви ћете га примити: Јер се учења Отаца "разликоваше"! Razlike medju ocima su istorijska cinjenica, koliko god tebi bilo tesko da poverujes da su i oni, kao i svi, bili samo obicni ljudi, da su bili skloni greskama,nekad pricali pametno a nekad lupetali gluposti, bili sujetni, licemerni i zlonamerni... koji god period istorije Crkve da uzmes i njegove glavne aktere (neki od njih su najcesce svetitelji) naici ces na sve te osobine. Uostalom, ako meni ne verujes, uzmi pa pitaj nekog svestenika, teologa ili veroucitelja na ovom forumu. Ili si ti pametniji od svih njih zajedno? A kad smo vec kod razlika, gore sam ti naveo reci sv. Luke koji iznosi stav koji je dijametralno suprotan stavu sv. Nikolaja (i Serafima Rouza koji i nije svetitelj). Ili sv. Luka odjednom ne spada u svete oce ili ta famozna otacka jedinstvenost i nerazlicitost nema osnova u realnosti. Biraj. Радите како хоћете. Takodje. Slobodno nastavi da se samoobmanjujes, verujes u romanticarske pricice o svetim ocima, siris neistine i izigravas ucitelja. Vidim da si to dobrano usavrsio. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Jednostavno borba protiv svih vrsta Ustaša i njihov pristalica. Borba za proterivanje sekti poput CPC i MPC. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 borba protiv svih vrsta Ustaša i njihov pristalica Да ли би би љубазан да појасниш, које то све врсте усташа постоје? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Да ли би би љубазан да појасниш, које то све врсте усташа постоје? Da bio bih ljubazan, pa evo uzmi primer CPC tu sektu pamtićemo po obijanje crkve u Eparhiji Budimljansko-nikšićke, šovinizmu i srbomržnji i tako dalje. Ova MPC se može pamtiti samo po zlu i ničemu dobrom. У свом питању, био сам врло прецизан... Усташтва гледе, ЦПЦ, МПЦ и остало поменнуто у твом одговору-"ниђе" везе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Ne vidim u prirodi nista sto ukazuje na Boga. Одговоићу ти са пар цитата Светог Николја Жичког, ако њега не будеш резумео, тешко да ћеш разумети мене који немам ни приближно дара за кратко и сажето изношење истина о свету. ПОГЛЕД Очи су тачка сусрета душа, казао је један мудрац. Погледом се душа упија у душу. Поглед је као лампа, с којом ми улазимо у туђу душу, да је испитамо и познамо. Кад погледамо слепцу у лице, ми узалуд тражимо тачку сусрета, и осећамо при том неку мистерију, која нас мори као кад чујемо жубор реке понорнице под ногама, или као кад видимо кућу без прозора. Поглед је врло јак коноп, којим природа везује човека за себе. Чулном човеку сва се природа представља једино у формама. Он се зауставља код сваког предмета и његово чуђење пада на сваку форму. Духован човек пак, растапа огњем свога ума све форме у некакав првобитни елемент и чуди се над тим јединим елементом. Но и ово је само почетак духовности. ЛЕПОТА ПРИРОДЕ Сва лепота природе долази од тајанствености Тајанственога. Без ове тајанствености Тајанственога природа не би могла ни за тренутак задржати ону тиху и чедну лепоту, која кроз њу просијава. Сва створена природа је облак, који задржава силну светлост и умерава пламен Божанства. Танкост или дебелост тог облака зависи од нашег духовног вида. За префињене духове тај облак је танак и прозрачан, за грубе дебео и таман. Svetitelji su bili obicni ljudi od krvi i mesa, kao ti i ja. Nisu bili neopogresivi ni u moralnom ni u doktrinarnom smislu. Stavise, neki od njih su verovali u ucenja koja je Crkva kasnije proglasila za jeres. Ali naravno, ti se ne bavis "knjiskim znanjem" pa ni ne ocekujem da ti to bude poznato. Dodatno, Milosavljevica neprestano optuzujes za neka nepravoslavna ucenja, a ni sam nisi svestan da je tvoja ubedjenost u svetiteljsku nepogresivost isto tako jeres. Ako meni ne verujes, uzmi i procitaj 115, 116. i 117. kanon Kartaginskog sabora iz vremena posle sv. Kiprijana. Manje kritikovanja drugih i vise obracanja paznje na sebe. За скретања и недостаке Светитеља и то по питању њихових учења а нарочито оних која се као штампана реч шире међу верним народом увек је била задужена Саборност Цркве која је прихватала или одбацивала та учења. Свака књига Светих Отаца које се продаје или има или нема благослов надлежних Архијереја т.ј. саме Саборности Православне Цркве. Свети Оци се у прихваћеним делима не разилазе ни за јоту по питању Истине, сржи којом они свако на свој начин и према својим интелектуалним способностима ту истину посматрају. Ја говорим о духу који обитава у њиховим делима а ти посматраш форме. Тај дух је увек један те исти, а то је Дух Свети. Наравно да нисам прочитао све Свете Оце али они које јесам су прихваћени од пуноте Православне Цркве т.ј. прихваћена су та њихова њихова писана дела. Има понекада и искакања која се дуже задрже а да не буду одбачена, али пре или касније Саборност препозна јерес и осуди је. Prvo i prvo, ja nisam pravoslavac. Овим ми само многе ствари постају јасније. Ништа не мислим увредљиво или негативно, него само мислим на твоје не разумевање православног учења и живота. Kada se radi o teoriji evolucije, predmet njenog bavljenja jeste razvoj zivota na zemlji. Ona se ne bavi duhovnoscu, kulinarstvom, sportom... Samim tim je besmislen pokusaj njenoj diskreditovanja time sto nije obogatila niciju dusu. To je isto kao da kazes da je etika kao filozofska disciplina losa zato sto nije uspela da objasni nastanak neke bioloske vrste. Pa naravno da nije zato sto to i nije predmet njenog interesovanja, isto kao sto i predmet evolucije nije dusa. Al' ne obracaj paznju na ove gluposti sto pisem. To je opet ono "knjisko znanje" za nas sujetne... Кад би размишљао у духу православља схватио би битност тога да човек своје умне и духовне снаге не троши за узалудно продирање у начин како је нешто настало. Од тога неће имати никакве користи. За душу је првенствено битан узрок свега насталог, а то ја Бог. И пошто често дарвинисти онда наводе што не одбацим сву науку да одма одговорим: Наука која се бави проналасцима на корист човечанстава није исто што и дарвинизам. Шта вреди било којем дарвинисти који трага за почетком када му је тај почетак већ откривен? Зар не ради он узалудан посао прелажења пута од хиљаде и хиљаде година да нађе оно што је на почетку исто као и на крају. Народ за те ствари каже: "Трла баба лан, да јој прође дан". А после дана наступа ноћ, треба припремити светиљку и уље које ће дати снагу светиљки да светли. Ако те не мрзи иако ниси православац, прочитај причу о десет девојака из Јеванђеља. Razlike medju ocima su istorijska cinjenica, koliko god tebi bilo tesko da poverujes da su i oni, kao i svi, bili samo obicni ljudi, da su bili skloni greskama,nekad pricali pametno a nekad lupetali gluposti, bili sujetni, licemerni i zlonamerni... koji god period istorije Crkve da uzmes i njegove glavne aktere (neki od njih su najcesce svetitelji) naici ces na sve te osobine. Uostalom, ako meni ne verujes, uzmi pa pitaj nekog svestenika, teologa ili veroucitelja na ovom forumu. Ili si ti pametniji od svih njih zajedno? A kad smo vec kod razlika, gore sam ti naveo reci sv. Luke koji iznosi stav koji je dijametralno suprotan stavu sv. Nikolaja (i Serafima Rouza koji i nije svetitelj). Ili sv. Luka odjednom ne spada u svete oce ili ta famozna otacka jedinstvenost i nerazlicitost nema osnova u realnosti. Biraj. Овиме само опет потврђујеш да све посматраш материјалним видом. Зато и не видиш истину. Што се тиче твог резона о томе како су Оци понекада лупетали глупости веруј ми да те њихове глупости звуче паметније од тебе. То само показује где се ти налазиш а не где су били Свети Оци. Они када су и "лупетали" тражили су Бога што су на крају потврдили својим животом и смрћу. Одбацујући Православље и тиме изворно Хришћанство, као и упорним покушајима да продреш у саму суштину Бога покушавајући да схватиш како је свет настао одбацујеш и веру Богу као што су одбацили Адам и Ева. Прихвати ти да је на овај или онај начин ипак Бог створио овај свет, и да свет има логосност т.ј. смисао и трагај за тим смислом, то је достојно човека. Ако не нађеш смисао, џаба ти да сазнаш почетак амебе, џаба ти ако је смрт тачка на сва твоја истраживања. Са те стране ТЕ је потпуна бесмислица која одузима драгоцено време овоземаљског живота многима и често пута их заводи на странпутице са којих нема повратка. Смрт је једина извесна ствар на овоме свету и ако се позабавиш њоме као што су то Свети Оци чинили имаћеш много више користи. Takodje. Slobodno nastavi da se samoobmanjujes, verujes u romanticarske pricice o svetim ocima, siris neistine i izigravas ucitelja. Vidim da si to dobrano usavrsio. Философско питање на ово би гласило: Како неко зна да други себе самообмањује? Ту је проблем што онај који процењује, не може бити сигуран да сам није већ обманут. Ко ће нам показати истину? Ко осветлити пут? То сигурно не може ни један човек јер сви смо склони самообмани. Ја зато прихватам Христа који је за себе рекао да је Истина, Пут и Живот и својим животом, страдањем и васкрснућем то и потврдио. Свети Оци су прихватили Христа, Црква Православна почива на Христу који је њена глава. Стога ја пре прихватам и Свете Оце и предање Цркве Православне него приче људске којих има на све стране отприлике толико колико има и људи. Свако добро, молитвама Светих Отаца (који се нису разилазили по питању Истине ни за јоту) и Пресвете Богородице желим ти од Христа који је Пут, Истина И Живот вечни. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Nema svrhe bilo sta odgovarati. Rekoh sta sam imao... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука