ines Написано Децембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2013 Bog je večan i sveprisutan...nešto što se definiše kao vreme za Tvorca je besmisleno... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Pa sad...čitaj polako i razmišljaj o pročitanom. Da, za Boga se sve desilo - iz Njegove perspektive - iz naše se ništa definitivno još nije desilo jer se stalno dešava, ali jedno ne uslovljava drugo, jer Bog zna sve iz beskonačnosti, a mi se nalazimo u vremenu koje još traje. Naša sloboda izbora još nije iscrpljena, a to što Bog zna šta smo izabrali, nije vezano za našu slobodu - mi i dalje biramo slobodno. Ali, ako ti je ovo preteško, ne lomi glavu sa time. Bog zna šta si izabrao, ali ti to još ne znaš i imaš slobodu da to, što Bog zna, bude pozitivno po tebe Ајде, да покушам нешто додати: "Божије предзнање и човјекова слободна воља, по Августину, не противрјече једно другоме, јер Божије предзнање не поништава људску слободну вољу већ је урачунава. Бог зна шта ће човјек учинити својом слободном вољом, а то ће се сигурно и догодити, али то не значи да је Бог детерминисао човјекову вољу, већ он напросто зна шта ће човјек одлуком слободне воље да учини. Бог својим предзнањем не детерминише да буде учињено оно што он зна да ће бити учињено, али када не би знао све што ће се догодити не би имао предзнање, а када би својим предзнањем детерминисао будуће догађаје била би укинута човјекова слободна воља." "Наша воља, сматра Августин, уопште не би била воља када не би била у нашој моћи, а пошто нам је у моћи – слободна је. Оно што није у нашој моћи није нам слободно, али оно што је у нашој моћи – не може нам бити неслободно. Као што смо рекли, Бог својим предзнањем не детерминише да буде учињено оно што он зна да ће бити учињено, заправо Божије предзнање и гарантује да ће човјек својом слободном вољом дјеловати слободно." "Аргументацију Августин приводи крају тиме што указује на значење термина „предзнање“, по коме је нужно знати унапријед оно што ће се догодити – иначе то не би било предзнање. Стога је нужно да се догоди оно што је Бог унапријед знао, али не зато што је ријеч о Божијем предзнању, већ зато што се ради о предзнању; наиме, ако термин „предзнање“ не значи да се зна унапријед оно што ће се десити – онда предзнања уопште нема." "Дакле, Божије предзнање и људска слобода компатибилни су, јер Божије предзнање није детерминизам – чињеница да Бог зна наше будуће акте не значи да ћемо их ми учинити против своје воље. Наша воља је у потпуности у нашој моћи, а ако је у нашој моћи онда је и слободна. Једина нужност којој наша воља подлијеже јесте нужност да не може бити неслободна. Својим предзнањем Бог никога не присиљава да гријеши, премда „унапријед“ зна шта ће се догодити." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Pitanje nama običnim ljudima šta misle o Bogu i njegovom poimanju vremena je barem stotinama milijardi puta veće pitanje , analogno tome kada bi neko postavio mravu pitanje o viđenju čoveka u pogledu toga da li vulkanska aktivnos na zemlji ima uticaja na globalnu klimu!? Samo ako pod neko podrazumevas drugog mrava. Koliko znamo, mravi ne postavljaju pitanja. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Bog je večan i sveprisutan...nešto što se definiše kao vreme za Tvorca je besmisleno... Kako se vecnost definise mimo vremena? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Kako se vecnost definise mimo vremena? kao večito sada, u njega će vreme da se apgrejduje... al nemoj da širiš dalje Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Darko Sekutkoski Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Samo ako pod neko podrazumevas drugog mrava. Koliko znamo, mravi ne postavljaju pitanja. Mislio sam samo na hipotetičku mogućnost da mrav upita drugog mrava o bilo čemu vezano za čoveka. Umom niti očima, mravi ne mogu pojmiti niti videti ljude a kamoli raspravljati recimo o nečemu u vezi nas. Isto tako, samo još mnogo više, niti mi ljudi ne možemo da zamislimo Boga, niti imamu sliku tih nekih viših svetova a kamoli raspravljati o tome šta Bog misli o vremenu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Da pogledamo još jednom raspeće ali ne sa Božje perspektive (to prepuštam njemu)... Neki se pitaju što svemogući Bog nije spasio sebe i razbojnika (pretpostavljam vidno spasio jer spasenje je sigurno izvršio). A ja se pitam što ljudi koji su sigurno znali da je Hristos Bogočovek nisu pokušali da spasu Hrista i pokajanog razbojnika sa Krsta pa makar time rizikovali i svoj život. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 kao večito sada, u njega će vreme da se apgrejduje... Dobro, t=const , a sta cemo onda sa... al nemoj da širiš dalje ... :X Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 kao kao kao ... sada, u njega će vreme da se apgrejduje sada, u njega će vreme da se apgrejduje sada, u njega će vreme da se apgrejduje... al nemoj da širiš dalje Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Mislio sam samo na hipotetičku mogućnost da mrav upita drugog mrava o bilo čemu vezano za čoveka. Umom niti očima, mravi ne mogu pojmiti niti videti ljude a kamoli raspravljati recimo o nečemu u vezi nas. Isto tako, samo još mnogo više, niti mi ljudi ne možemo da zamislimo Boga, niti imamu sliku tih nekih viših svetova a kamoli raspravljati o tome šta Bog misli o vremenu. Мислим да ниси у праву. Бог нас је створио по своме образу, а то значи да смо у свему исти као он, као што је син слика оца. Па ми проучавајући своје биће можемо спознати Божанско биће. Као што кад пресечеш холограм на пола добијеш два идентична холограма само упола мања од првобитног, па поново ако пресечемо имаћемо још мање холограме који су у свему исти као први. Тако сми и ми холограмски пресликана Божанска бића само са много мање информација него први од којег потичемо. Јел имамо разум, дух који покреће тело и ум. три личности у једном бићу, Јел твој дух увек ради оно што ти хоћеш или некад уради и ино што нећеш. Мој дух има слободну вољу и често уради ствари онако како ја нисам планирао. А мој ум често машта о стварима о којима ја не бих хтео да машта. и он има слободну вољу. Некад имам осећај да ова двојица раде против моје воље у пару. А ја као божанско биће никако да с њима изађем на крај. Најзад и моја душа има неке своје шеме, ни она ме не слуша. Јадно сам ја божанско биће кад моји укућани раде против мене. Али се тешим, и Господ има проблема с нама па ипак нас подноси. Хиљаду година на небу је као један дан на земљи; зашто је то тако? -зато јер смо део већег холограма чије је време много спорије од нашег. У том холограму ми смо делић Христовог тела. Део Божанског ума. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 u nju a ne u njega... brzo sam kucao... dakle - u večnost Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Коначно си почео да слушаш што треба. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Мислим да ниси у праву. Бог нас је створио по своме образу, а то значи да смо у свему исти као он, као што је син слика оца. Па ми проучавајући своје биће можемо спознати Божанско биће. Као што кад пресечеш холограм на пола добијеш два идентична холограма само упола мања од првобитног, па поново ако пресечемо имаћемо још мање холограме који су у свему исти као први. Тако сми и ми холограмски пресликана Божанска бића само са много мање информација него први од којег потичемо. Јел имамо разум, дух који покреће тело и ум. три личности у једном бићу, Јел твој дух увек ради оно што ти хоћеш или некад уради и ино што нећеш. Мој дух има слободну вољу и често уради ствари онако како ја нисам планирао. А мој ум често машта о стварима о којима ја не бих хтео да машта. и он има слободну вољу. Некад имам осећај да ова двојица раде против моје воље у пару. А ја као божанско биће никако да с њима изађем на крај. Најзад и моја душа има неке своје шеме, ни она ме не слуша. Јадно сам ја божанско биће кад моји укућани раде против мене. Али се тешим, и Господ има проблема с нама па ипак нас подноси. Хиљаду година на небу је као један дан на земљи; зашто је то тако? -зато јер смо део већег холограма чије је време много спорије од нашег. У том холограму ми смо делић Христовог тела. Део Божанског ума. И да наставим још мало о мојој души; Кад видим како ме запљускује лошим осећањима, питам се мари ли она за то што је мени од ње потребна љубав, а не мржња. ским се она курва и ког бога слуша кад не слуша мене, њеног господа. И често јој пуштам ову песму неби ли се поправила и вратила у моје наручје. Па опет; чини ми се да и Господ наш има проблема са својом црквом,својом душом. Питам се дал и он радо слуша ову песму http://www.youtube.com/watch?v=X2NH8Ub9G6Q Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Бог јесте време..јер је све створио.. Све се дешава у моменту..који траје вечно... лудило... зато кажем Матрикс...рулл Jok, vrijeme ne postoji, a Bog postoji "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука