kordun Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 I onda kakve sad to veze ima šta je njegov pokretač, ako piše knjigu iz struke gde je jedan od najboljih knjigu za koju ljudi kažu da je dobra ? kaže mi istočnik da se taj ne skida iz diskusija sa kreacionistima,prema tome taj je najmanje objjektivan... to što mu je prva knjiga ne znači ništa,kasnije kad je postao poznatiji samo se jače razlaufao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 imamo ovdje teologa profesionalca koji vjeruje u TE,a ja ne vjerujem,mene neće uvjeriti,ja nisam ulazio u te filozofske dubine kao ti i nikola,meni to ne treba,ne zato što me ne zanima,nego mislim da nije ni tako bilo,prva stvar Bog je rekao da nas je stvorio na svoju sliku i priliku,imamo sve osobine kao i on samo na nižem stepenu u tom pogledu smo bogatiji i od anđela i sada sa druge strane treba da vjerujem u TE čiji je koncept na slučajnim greškama koje rade u Božiju korist da se iz neke amebe izrodi na kraju bogoliko biće na sliku božiju,ako bi to bilo tačno,onda slučajnosti ne postoje uopšte,već je sve uunapred zacrtano i onda neka to uvrste u TE da slučajnosti nema nego su svi procesi unapred određeni,onda ću vjerovati i u TE i u šta oćeš,ovako ne vjerujem ,nego me čude ovi pravoslavci koji vjeruju Nisam sigurna da TE-je veruje da je sve slucajno,tj.mozda veruju oni,koji negiraju Boga,jer ako nije slucajno,neko iza toga stoji,..ali nisu svi evolucionisti ateisti.Iako je covek stvoren takvim kako kazes,on je to dostojanstvo odavno izgubio,i iz raja izasao, i moze ga povratiti jedino kroz pokajanje u Hristu.Hristos je zgazio glavu zmiji i dao nam sansu. Gledala sam neke tvoje ctreze ovde,objasnjenja,i jesu ona dokaz lepote i premudrosti Bozije,ali video si primere,Justin je stavio pticu koja se muci-Kako je moguce da inteligentni dizajn jednu pticu poput kivi obdari tolikim jajetom da u vrijeme nosenja ptica trpi bolove i prolazi kroz agoniju zbog nesrazmjerne velicine: Koliko nam primeri koje ti dajes govore kako je velik Bog nas,tako ovakvi i slicni primeri svedoce da se nesto zbilo,da se nest u prirodi izmenilo,ali za to ti je dovoljna i sama pojava smrti,pa da ustuknes.I sigurno da takvi dokazi ne govore u prilog nesavrsenosti Tvorca,vec... Znaci ne mozes da se ne zamislis nad ovim dokazima,i da ne pocnes dublje,ili kako ti rece filozofski da razmisljas,da trazis razloge...a posebno ako si spoznao palost sopstvene prirode. Druga stvar,sta cemo sa tim narodom iz koga Kain nalazi zenu?a nije od Adamovog plemena?Da li su to evolutivni ljudi ili su na neki drugi nacin nastali,mozda opet dizajnom Bozijim,ali fakat su daleko od savrsenog,i predani su svim ovim zakonima i selekcije,i bolestima,i smrti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Nauka se ne bavi istinom, vec predvidjanjem fenomena. Nije vam to poznato? da ali ne možeš tako prosto da kažeš,moraš tu dodati još neke stvari,najvažnija je da hipoteze moraju biti provjerljive,ako to nisu to izlazi iz okvira nauke i ruši joj ugled i izaziva nevjericu kod ljudi ,ne bi bilo loše da postoji neka komisija koja bi odobravala šta je u okvirima nauke a sta je kandidat da uđe u nauku,ovako imamo svega i svačega Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 -Kako je moguce da inteligentni dizajn jednu pticu poput kivi obdari tolikim jajetom da u vrijeme nosenja ptica trpi bolove i prolazi kroz agoniju zbog nesrazmjerne velicine: Ta ptica nije stvorena kao takva vec je to posledica pada i degradacije. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Nauka se ne bavi istinom, vec predvidjanjem fenomena. Nije vam to poznato? Poznato mi je...ali se desavalo da ih nije bas najbolje predvidela.I kao sto sam rekla,nemam nista protiv da prihvatim naucna saznanja o svetu(ako se pokazu kao ispravna),ali ne lomeci vrat da to cim pre odradim,da bih u svojim ocima(citaj u ocima duha vremena) bila in,a pri tom se odrekla istine u koju celim bicem verujem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Nije problem ne "verovati" u TE... problem je verovati u speijalni kreacionizam i inteligentni dizajn i tako te kvazi teorije.... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Poznato mi je...ali se desavalo da ih nije bas najbolje predvidela.I kao sto sam rekla,nemam nista protiv da prihvatim naucna saznanja o svetu(ako se pokazu kao ispravna),ali ne lomeci vrat da to cim pre odradim,da bih u svojim ocima(citaj u ocima duha vremena) bila in,a pri tom se odrekla istine u koju celim bicem verujem Prvi primer koji ne bi odgovarao predvidjanjima TE doveo bi do njenog revidiranja ili vracanja na nivo hipoteze. Inace zanimljiva stvar je da kada bi sutra neko oborio TE to ne bi promenilo cinjenicu da je kreacionizam glupost i kvazinauka Млађони and Avocado је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Poznato mi je...ali se desavalo da ih nije bas najbolje predvidela.I kao sto sam rekla,nemam nista protiv da prihvatim naucna saznanja o svetu(ako se pokazu kao ispravna),ali ne lomeci vrat da to cim pre odradim,da bih u svojim ocima(citaj u ocima duha vremena) bila in,a pri tom se odrekla istine u koju celim bicem verujem Pa ti mozes da verujes celim bicem da si vanzemaljac.... i to je tvoje pravo...ali ako ti dokazi kazu da si ipak rodjena na zemlji a ne pala sa marsa- pametno bi bilo prihvatiti ih. Drugim recima ta istina u koju ti verujes je neka tvoja lichna istina..... nesto sto si ti sama izabrala, ne nesto sto ti crkvena istina ili dogma... crkva jednostavno nema stav o toj tvojoj istini... A ja sve nesto mislim da ti neces da poverujes u TE jer mislis da je to neko pljuvanje na Boga i crkvu....sto je pogresan stav.. Evolucija je vise nego tacna, a keneth miller jedan veliki evolucioni biolog i ujedno katolik je lepo objasno - "i beliave in god, just not the deceptive one" oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Nije problem ne "verovati" u TE... problem je verovati u speijalni kreacionizam i inteligentni dizajn i tako te kvazi teorije.... Sa tim se slazem.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Određeni razvoj živih bića je svakako primetan, ali daleko od toga da sve ide po jednom jedinom zakonu ili na jedan jedini način. Tome je dokaz i to što postoji toliko rupa i teoriji evolucije koju ni najbolji zagovornici TE ne mogu da objasne. Ali, nije problem TE, problem je što većina (da ne kažem svi) teoretičari TE vremenom dođu do dve opasne stvari - jedna je eugenika (što je na najupečatljiviji način doživelo svoj jezivi vrhunac kod Hitlera), druga je ateizam - sad, to i nije neki problem da ne vodi ka moralnom relativizmu - Moral postaje samo jedna od posledica evolucije, neobavezan, čak - po mišljenju mnogih evolucionih teoretičara - hrišćanski moral, ili čak i zdravorazumski moral, da ga tako nazovemo, ne samo da je suprotan "prirodnom" zakonu, već postaje i nemoralan svojim usmerenjem na zaštiti najslabijih. Takav moralni kod, direktno, po njima, ugrožava dobrobit ljudske vrste, jer ne omogućuje napredak time što se ne razmnožavaju samo najsposobniji, već se degradira slabima, bolesnima i nesposobnima. To onda ide i dalje, pa se čovek, jednostavno, svrstava u jednaku razimu sa životinjama, pa se dovodi u pitanje i samo dostojanstvo čoveka, koji više nije Božije stvorenje, već jednostavno, životinja kao i svaka druga. Posledice vidimo: eugenika, eutanazija, pravo na abortus, samostalni izbor kom polu pripadaš, i da li uopšte pripadaš, razaranje braka, porodice, morala. Dovoljno je, dakle, samo malko da se obazremo i vidimo dokle to vodi - eto nam i u našoj kući. Rekao bih da je božanstvo teorije evolucije u stvari trojanski konjić koji nam donosi mnogo opasnije stvari, i daleko veće zlo nego što je sama teorija. A kao i u svakom, rekao bih đavoljem delu, u svakoj njegovoj laži ima i istine. U ostalom, istinu je rekao Adamu i Evi - bićete kao Bog - da, ako prihvatimo jedinstvo sa Ocem, Sinom i Duhom Svetim, a ne kako nam on to predlaže - da sami budemo bogovi koji će odlučivati šta je dobro ili zlo - koji će odlučivati da li su moralni zakoni, naša lična izmišljotina,pa ako jesu, mogu se i menjati u skladu sa sopstvenom samoživošću. kordun је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Nisam sigurna da TE-je veruje da je sve slucajno,tj.mozda veruju oni,koji negiraju Boga,jer ako nije slucajno,neko iza toga stoji,..ali nisu svi evolucionisti ateisti.Iako je covek stvoren takvim kako kazes,on je to dostojanstvo odavno izgubio,i iz raja izasao, i moze ga povratiti jedino kroz pokajanje u Hristu.Hristos je zgazio glavu zmiji i dao nam sansu. Gledala sam neke tvoje ctreze ovde,objasnjenja,i jesu ona dokaz lepote i premudrosti Bozije,ali video si primere,Justin je stavio pticu koja se muci-Kako je moguce da inteligentni dizajn jednu pticu poput kivi obdari tolikim jajetom da u vrijeme nosenja ptica trpi bolove i prolazi kroz agoniju zbog nesrazmjerne velicine: Koliko nam primeri koje ti dajes govore kako je velik Bog nas,tako ovakvi i slicni primeri svedoce da se nesto zbilo,da se nest u prirodi izmenilo,ali zato ti je dovoljna pojava smrti,pa da ustuknes. Znaci ne mozes da se ne zamislis nad ovim dokazima,i da ne pocnes dublje,ili kako ti rece filozofski da razmisljas,da trazis razloge...a posebno ako si spoznao palost sopstvene prirode. Druga stvar,sta cemo sa tim narodom iz koga Kain nalazi zenu?a nije od Adamovog plemena?Da li su to evolutivni ljudi ili su na neki drugi nacin nastali,mozda opet dizajnom Bozijim,ali fakat su daleko od savrsenog,i predani su svim ovim zakonima i selekcije,i bolestima,i smrti... ne oni uglavnom kazu da nista nije slucajnost,imaju neke super argumente ko ono super globalne stvari u programiranju,a to je kod njih nije nista slucajno nego je u okvirima prirodnih zakona,oni diktiraju pravila,nema slucajnosti,to ti je ono nije žaba nego žabac...samo ja ne znam čemu postoji riječ slučajnost,treba je ukinuti i slati na lomaču svakog ko je koristi,jer je to zločin protiv svemira.ja u evoluciju vjerujem iz sfere genetike u samu TE i porijeklo vrsta ne vjerujem ,nisam ni blizu da u to vjerujem.ne vjerujem ni da se Family Adams ukrstila sa kromanjoncima,nisu oni bili nista drugo nego kao i ti naidi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Određeni razvoj živih bića je svakako primetan, ali daleko od toga da sve ide po jednom jedinom zakonu ili na jedan jedini način. Tome je dokaz i to što postoji toliko rupa i teoriji evolucije koju ni najbolji zagovornici TE ne mogu da objasne. Ali, nije problem TE, problem je što većina (da ne kažem svi) teoretičari TE vremenom dođu do dve opasne stvari - jedna je eugenika (što je na najupečatljiviji način doživelo svoj jezivi vrhunac kod Hitlera), druga je ateizam - sad, to i nije neki problem da ne vodi ka moralnom relativizmu - Moral postaje samo jedna od posledica evolucije, neobavezan, čak - po mišljenju mnogih evolucionih teoretičara - hrišćanski moral, ili čak i zdravorazumski moral, da ga tako nazovemo, ne samo da je suprotan "prirodnom" zakonu, već postaje i nemoralan svojim usmerenjem na zaštiti najslabijih. Takav moralni kod, direktno, po njima, ugrožava dobrobit ljudske vrste, jer ne omogućuje napredak time što se ne razmnožavaju samo najsposobniji, već se degradira slabima, bolesnima i nesposobnima. To onda ide i dalje, pa se čovek, jednostavno, svrstava u jednaku razimu sa životinjama, pa se dovodi u pitanje i samo dostojanstvo čoveka, koji više nije Božije stvorenje, već jednostavno, životinja kao i svaka druga. Posledice vidimo: eugenika, eutanazija, pravo na abortus, samostalni izbor kom polu pripadaš, i da li uopšte pripadaš, razaranje braka, porodice, morala. Dovoljno je, dakle, samo malko da se obazremo i vidimo dokle to vodi - eto nam i u našoj kući. Rekao bih da je božanstvo teorije evolucije u stvari trojanski konjić koji nam donosi mnogo opasnije stvari, i daleko veće zlo nego što je sama teorija. A kao i u svakom, rekao bih đavoljem delu, u svakoj njegovoj laži ima i istine. U ostalom, istinu je rekao Adamu i Evi - bićete kao Bog - da, ako prihvatimo jedinstvo sa Ocem, Sinom i Duhom Svetim, a ne kako nam on to predlaže - da sami budemo bogovi koji će odlučivati šta je dobro ili zlo - koji će odlučivati da li su moralni zakoni, naša lična izmišljotina,pa ako jesu, mogu se i menjati u skladu sa sopstvenom samoživošću. Hvaljen Isus, fra! Nije tacno. Nijedna rupa ne postoji Te tvrdi suprotno od Eugenike. Ne mora da znaci. Mislim da je ovaj forum dobar primer za to Nidje veze MOral se zaista smatra produktom TE, ali ne vidim odakle vam ideja da je po TE moral los? p.s Zar nije KC prihvatila TE? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Pa ti mozes da verujes celim bicem da si vanzemaljac.... i to je tvoje pravo...ali ako ti dokazi kazu da si ipak rodjena na zemlji a ne pala sa marsa- pametno bi bilo prihvatiti ih. Drugim recima ta istina u koju ti verujes je neka tvoja lichna istina..... nesto sto si ti sama izabrala, ne nesto sto ti crkvena istina ili dogma... crkva jednostavno nema stav o toj tvojoj istini... A ja sve nesto mislim da ti neces da poverujes u TE jer mislis da je to neko pljuvanje na Boga i crkvu....sto je pogresan stav.. Evolucija je vise nego tacna, a keneth miller jedan veliki evolucioni biolog i ujedno katolik je lepo objasno - "i beliave in god, just not the deceptive one" Nije tako,zaista...nisu to razlozi zbog kojih jos uvek ne prihvatam TE-je...dajem sebi prostor(citaj sta sam pisala).A ove istine koje sam navela i te kako zive u nasoj crkvi.Ispitivala sam vernike,na osnovu ove diskusije,puno ljudi u Ckvi,veruje na ovakav nacin,kao ja.Ne bih nikad dopustila da bez provere sa Crkvom furam neku pricu.I to sto to nisu dogme,ne znaci da to nece postati.Svi nasi stihovi vaskrsnji,i drugi, pevaju o Adamu,konkretnom Adamu,kao sto pevaju o konkretnom Hristu.Jos se nije pocelo otvoreno i nasiroko govoriti da smo iz nizih bica stvoreni,...ako se to desi,i te kako c se zasedati.I u redu,ako je TE tacna,to nece ove stvari poremetiti,vec ce se ostaviti prostor(za objasnjenje)...ali sam sigurna da Crkva nikada nece prihvatiti da je smrt postojala bez greha,ili da Adam nije bio licnost.Prosto nekada nije postojao ni dogmat o Bogorodici,jer se to podrazumevalo,pa su ga zbog Nestorija uveli. Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 MOral se zaista smatra produktom TE, ali ne vidim odakle vam ideja da je po TE moral los? ima nešto drugo,ajmo iz sfere ateizma gledati na stvar,uzmimo zvjezdanu prašinu koja se samorganizovala u živo biće,pa evouirala sa emocijama koje su stetne,prije bi prezivlo neko bice bez emocija nego da ga sputavaju emocije ali neka bude kako god,ali u jednom trenutku ta samorganizovana materija počne razmišljati sama o sebi,kasnije počini samoubistvo sad se ja pitam šta je ovo i koja je svrha ovoga nije li to besmisao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Prvi primer koji ne bi odgovarao predvidjanjima TE doveo bi do njenog revidiranja ili vracanja na nivo hipoteze. Inace zanimljiva stvar je da kada bi sutra neko oborio TE to ne bi promenilo cinjenicu da je kreacionizam glupost i kvazinauka Sto ne znaci da nece se desiti.A mozda stvarno nece... Da,takav kreacionizam,koji vise dokazuje neveru,nego veru bi se ispostavio takvim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука