Филозоф Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Ако се удубиш у оно што говоре врхунски космолози и физичари данас, можеш доћи до неслућених претпоставки. Мени лично је библијска вера била на првом месту и све ми се чинило логичним. Научници могу да ''лупетају'' било шта као што то ради Стивен Хокинг. Међутим, њихова основа у физици је заиста реална. Није до нас то што скоро сви они обилазе тему библијског стварања, него радије спекулишу о многим моделима мултиверзума,.... Ако почнеш да истражујеш модерну науку моћи ћеш да ,,склапаш коцкице'', односно моћи ћеш да претпоставиш много могућности везано за библијска дешавања ,,стварања'' па све до ,,пада''. То је оно што нас интересује и што је изазовно за савремене хришћане. Па можеш да повежеш и невидљиве гоблине који гурају небеска тела са силом гравитације, али не видим поенту? Без увреде, али као човек коме је ово о чему говориш блиско, морам да кажем да ми се чини да је твоје знање из горе поменутих области врло танко. Научнопоплуларне књиге? Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Ако се удубиш у оно што говоре врхунски космолози и физичари данас, можеш доћи до неслућених претпоставки. Мени лично је библијска вера била на првом месту и све ми се чинило логичним. Научници могу да ''лупетају'' било шта као што то ради Стивен Хокинг. Међутим, њихова основа у физици је заиста реална. Није до нас то што скоро сви они обилазе тему библијског стварања, него радије спекулишу о многим моделима мултиверзума,.... Ако почнеш да истражујеш модерну науку моћи ћеш да ,,склапаш коцкице'', односно моћи ћеш да претпоставиш много могућности везано за библијска дешавања ,,стварања'' па све до ,,пада''. То је оно што нас интересује и што је изазовно за савремене хришћане. Kad smo vec otvorili um idejama na volju,mislim se nesto.A mozda je pad Adamov I Evin zapravo njihovo izgnanstvo-neka vrsta anestezije I novog postojanja koje ce se desiti u novim uslovima palog sveta nakon praska,tj.mozda ce oni nastaviti postojanje,ali sad od evolutivnih zivotinjskih predaka.Mozda uopste nisu u pitanju ljudi sa kojim ce se oni izmesati,nego ce mozda u novoj stvarnosti otpoceti svoj ziot,mnoziti se...kao neka 2.sansa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Pitanje Adama i njegovog pada je mozda najvaznije iz perspektive Hristologije. Zato sto samo kroz Hristologiju mozemo razumeti koji poziv ima covek pred Bogom i sta je pad a sta obozenje. Kada to razumemo i nije tako tesko razjasniti kako to moze da se uklapa sa TE. Млађони, Филозоф and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 @@Aquilius Cratus, Odlican ti je potpis :good2: GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 @@Aquilius Cratus, Odlican ti je potpis :good2: Ćiro briljiro kao i u većini slučajeva. Филозоф је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Ćiro briljiro kao i u većini slučajeva. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Ponestadoše mi kokice. Mora predjem na smoki... :75: https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Ponestadoše mi kokice. Mora predjem na smoki... :75: Brale, upropastices zdravlje od tolkih karbohidrata... GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 E sad,u vezi sa tim sto me konkretno pitas,ja sam citala o dokazima koji opovrgavaju stosta sto se u TE uzima kao dokaz.Ne znam gde si ti izvukao podatak da 1 % naucnika,pa jos biologa ne veruje u TE,kad ja malo malo nailazim na podatke o tome kako naucnici iznalaze nove i nove dokaze protiv TE. Da je neko stvarno našao dokaze protiv TE (pod pretpostavkom da je naučnik, što bi morao biti da bi se uopšte stručno bavio time), požurio bi što pre da ih objavi u svim mogućim peer-reviewed časopisima i da što pre postane nobelovac i verovatno najpoznatije ime u nauci, uz Ajnštajna i Njutna. Ali dosada svi "dokazi" protiv TE su objavljivani isključivo na kreacionističkim sajtovima, od strane ljudi koji uglavnom nemaju blagog pojma ni o evoluciji ni o bilo kojoj nauci, a kamoli naučnoj metodologiji. Tako da TE zasada ostaje najbolje objašnjenje razvoja živog sveta koji imamo u ovom trenutku. Za 150 godina mi još uvek nemamo niti jedan fenomen koji bi bio van opsega predviđanja (koji mora da ima da bi se zvala naučnom teorijom) TE. A mogućnosti da bude oborena ima bezbroj: u svakom trenutku, u živom svetu oko nas, ta teorija je 24 časa dnevno na ispitu. Zasada ga prolazi. A ako neko ima alternativnu naučnu teoriju razvoja živog sveta, koja bi bila empirijski potkrepljena, oboriva i imala isti opseg predviđanja kao TE, u svakom slučaju bi bilo zanimljivo da je objavi Avocado and Филозоф је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 anštajnova teorija gravitacije ima velikih problema sa većim strukturama u svemiru,već kod galaksija ništa ne funkcioniše,pa su morali da izmišljaju tamnu materiju,kako sistemi u svemiru po masi rastu tako eksponencijalno rastu i problemi sa anštajnovom teorijom gravitcije, Kažeš da izmišljaju rešenje problema brzine rotacije galaksija. Šta bi po tebi bilo prihvatljivo rešenje? https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Kažeš da izmišljaju rešenje problema brzine rotacije galaksija. Šta bi po tebi bilo prihvatljivo rešenje? to je zaista ogroman problem,opisujmo time čitav svemir a već u našoj rođenoj kući to nije ispravno,tako u našem mlječnom putu fali 90% mase,kažu tamna materija,dokaz su efekti gravitacionih sočiva u svemiru,pošto TR predviđa maksimum do 35% udjela tamne materije u svemiru,to je 5 puta više nego ove vidljive,znači svaku zvjezdu na nebu bi trebali da vidimo peterostruko zbog razno raznih gravitacionih sočiva,a gdje su tolika sočiva,nešto ih nema.. Prihvatljivo rješenje bi za mene bilo da se nauka skine sa filozofije,uhvatila se za nju ko narkoman za iglu,lijepo da se razdvoje teoretičari od pravih naučnika kao što je i do sada bilo,inače upropastiće čitavu nauku,.jel mi nove generacije moramo baš sve da uništimo i degradiramo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 to je zaista ogroman problem,opisujmo time čitav svemir a već u našoj rođenoj kući to nije ispravno,tako u našem mlječnom putu fali 90% mase,kažu tamna materija,dokaz su efekti gravitacionih sočiva u svemiru,pošto TR predviđa maksimum do 35% udjela tamne materije u svemiru,to je 5 puta više nego ove vidljive,znači svaku zvjezdu na nebu bi trebali da vidimo peterostruko zbog razno raznih gravitacionih sočiva,a gdje su tolika sočiva,nešto ih nema.. Prihvatljivo rješenje bi za mene bilo da se nauka skine sa filozofije,uhvatila se za nju ko narkoman za iglu,lijepo da se razdvoje teoretičari od pravih naučnika kao što je i do sada bilo,inače upropastiće čitavu nauku,.jel mi nove generacije moramo baš sve da uništimo i degradiramo? Ti si pravi kandidat za nobelovu nagradu. Ne znam sta govoris. Teorijska fizika je poprilicno egzaktna nauka i nije nikakva filozofija. Modeli predvidjaju tamnu materiju jer se to uklapa u jednacine koje su izuzetno egzaktne. Te jednacine su predvidjale i crne rupe koje su na kraju otkrivene, predvidjale su higzov bozon koji je na kraju otkriven, i evo predvidjaju tamnu materiju, koja ce biti kad tad "rasvetljena". Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Ако је ТЕ тачна онда су постојали доста пре човека. И ако није тачна опет су постојали пре човека. Nisam Željko mislio na anđele posebno,nisma mislio ni da su istovremeno nastali kad i ovaj naš svijet,već sam mislio na čitav taj koncept da je ovaj svijet naš super novi projekat u svemiru a anđeli nakon milijardi i milijardi godina srećnog života baš sad dobiše zadatak da se bakću sa ljudima i da gledaju našu bjedu i muku i naše zlo,pa meni je to malo uvrnuta logika a sve sa ciljem da bi se spasila neka anglosaksonska TE... TE ne more biti tačna ,osim ako biolozi ne otkriju neku čudnu stvar istog ranga kao i genetika al koja se bavi estetikom,simetrijom,mora biti jako inteligentna,sve što je čovjek dizajnirao svojom inteligencijom uz debelo kopiranje iz prirode nije ni približno onoj umjetnosti koju glupa neinteligentna priroda stvara,može pričati ko šta hoće ali tu realnost ne može da zaobiđe... Pogledaj ovu crnu mambu,savršenstvo ljepote i elegancije,ono što je u dizajnu najteže postići da bude jednostavno a lijepo,ipak mi ljudi se zgrožavamo od ove ljepote,mene nikada ni jedna zmija nije ugrizla,kada ova mamba ne bi imala otrov i zube ja bi je se opet prestravio,kako umije TE da objasni to, Zar je moguće da slučajnost bazirana na milionima grešaka rezultuje ovako divnim bićem kao što je lasica ,TE je ljudska logika,a ljudska logika nam kaže da su slučajnosti haotične,ne postoje inteligentne slučajnosti,pogledaj prirodu oko nas skoro ničeg nema ružnog,a po logici slučajnosti trebalo bi bar 100 000 ružnih stvari na neku koja bi bila lijepa... Pogledaj ovaj list i njegov dizajn,uzmi olovku pa ga probaj nacrtati ako nisi talentovan za geometriju biće ti to jako teško,samo da precrtaš,ne da izmisliš sa svom svojom intelektualnom moći koju posjeduješ,šta ja treba da zaključim,da je priroda genije? Pogledaj sunce i mjesec na nebu,dva diska potpuno iste veličine,to nije teorija miroljuba petrovića ni nekog protestanta,to sam se sam zapitao,kakva je ljudi šansa da mjesec i sunce budu iste optičke veličine na nebu,pa postoji na milijarde puta veća šansa da ne budu iste veličine a oni baš iste,šta ćemo sa tim spoznajama ? Dalje ako je TE tačna,kako je moguće da slučajnosti rezultuju Čovjekom koji je na sliku Božiju,jel to slučajnosti rade za Boga,ako rade onda nisu slučajnosti,već unapred određeni procesi a toga u TE nema ni u tragovima,stoga s ene može nikako pomiriti TE sa pravoslavljem i ja ne razumijem Hrišćane koji vjeruju u TE,među njima na ovom forumu imamo i magistra teologije koji vjeruje u TE,jedino ne vjeruje potpuno kako sm ga skapirao,nego samo onaj dio koji njemu odgovara,koj ine zalazi u to da je čovijek evoluirao od životinje,ali to onda nije TE,to je nešto što ne postoji... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Ti si pravi kandidat za nobelovu nagradu. Ne znam sta govoris. Teorijska fizika je poprilicno egzaktna nauka i nije nikakva filozofija. Modeli predvidjaju tamnu materiju jer se to uklapa u jednacine koje su izuzetno egzaktne. Te jednacine su predvidjale i crne rupe koje su na kraju otkrivene, predvidjale su higzov bozon koji je na kraju otkriven, i evo predvidjaju tamnu materiju, koja ce biti kad tad "rasvetljena". tvoj kolega Aquilius sinoć napisa da je filozofija sa empirijom fifti fifti u današnjoj nauci,njemu napiši taj komentar,crne rupe nisu otkrivene,već se smatra da su to one zbog nekih efekata u svemiru,a jako male nijanse su da se tom neposrednom metodom razlikuje crna rupa od neutronske zvjezde,kakav higsov bozon,to je također samo pretpostavka,ako misliš na onu česticu prošle godine otkrivenu u CERNU... Ovo za nobelovu medalju,budi pošteniji Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Nisam Željko mislio na anđele posebno,nisma mislio ni da su istovremeno nastali kad i ovaj naš svijet,već sam mislio na čitav taj koncept da je ovaj svijet naš super novi projekat u svemiru a anđeli nakon milijardi i milijardi godina srećnog života baš sad dobiše zadatak da se bakću sa ljudima i da gledaju našu bjedu i muku i naše zlo,pa meni je to malo uvrnuta logika a sve sa ciljem da bi se spasila neka anglosaksonska TE... TE ne more biti tačna ,osim ako biolozi ne otkriju neku čudnu stvar istog ranga kao i genetika al koja se bavi estetikom,simetrijom,mora biti jako inteligentna,sve što je čovjek dizajnirao svojom inteligencijom uz debelo kopiranje iz prirode nije ni približno onoj umjetnosti koju glupa neinteligentna priroda stvara,može pričati ko šta hoće ali tu realnost ne može da zaobiđe... Pogledaj ovu crnu mambu,savršenstvo ljepote i elegancije,ono što je u dizajnu najteže postići da bude jednostavno a lijepo,ipak mi ljudi se zgrožavamo od ove ljepote,mene nikada ni jedna zmija nije ugrizla,kada ova mamba ne bi imala otrov i zube ja bi je se opet prestravio,kako umije TE da objasni to, Zar je moguće da slučajnost bazirana na milionima grešaka rezultuje ovako divnim bićem kao što je lasica ,TE je ljudska logika,a ljudska logika nam kaže da su slučajnosti haotične,ne postoje inteligentne slučajnosti,pogledaj prirodu oko nas skoro ničeg nema ružnog,a po logici slučajnosti trebalo bi bar 100 000 ružnih stvari na neku koja bi bila lijepa... Pogledaj ovaj list i njegov dizajn,uzmi olovku pa ga probaj nacrtati ako nisi talentovan za geometriju biće ti to jako teško,samo da precrtaš,ne da izmisliš sa svom svojom intelektualnom moći koju posjeduješ,šta ja treba da zaključim,da je priroda genije? Pogledaj sunce i mjesec na nebu,dva diska potpuno iste veličine,to nije teorija miroljuba petrovića ni nekog protestanta,to sam se sam zapitao,kakva je ljudi šansa da mjesec i sunce budu iste optičke veličine na nebu,pa postoji na milijarde puta veća šansa da ne budu iste veličine a oni baš iste,šta ćemo sa tim spoznajama ? Dalje ako je TE tačna,kako je moguće da slučajnosti rezultuju Čovjekom koji je na sliku Božiju,jel to slučajnosti rade za Boga,ako rade onda nisu slučajnosti,već unapred određeni procesi a toga u TE nema ni u tragovima,stoga s ene može nikako pomiriti TE sa pravoslavljem i ja ne razumijem Hrišćane koji vjeruju u TE,među njima na ovom forumu imamo i magistra teologije koji vjeruje u TE,jedino ne vjeruje potpuno kako sm ga skapirao,nego samo onaj dio koji njemu odgovara,koj ine zalazi u to da je čovijek evoluirao od životinje,ali to onda nije TE,to je nešto što ne postoji... Nisam Željko mislio na anđele posebno,nisma mislio ni da su istovremeno nastali kad i ovaj naš svijet,već sam mislio na čitav taj koncept da je ovaj svijet naš super novi projekat u svemiru a anđeli nakon milijardi i milijardi godina srećnog života baš sad dobiše zadatak da se bakću sa ljudima i da gledaju našu bjedu i muku i naše zlo,pa meni je to malo uvrnuta logika a sve sa ciljem da bi se spasila neka anglosaksonska TE... TE ne more biti tačna ,osim ako biolozi ne otkriju neku čudnu stvar istog ranga kao i genetika al koja se bavi estetikom,simetrijom,mora biti jako inteligentna,sve što je čovjek dizajnirao svojom inteligencijom uz debelo kopiranje iz prirode nije ni približno onoj umjetnosti koju glupa neinteligentna priroda stvara,može pričati ko šta hoće ali tu realnost ne može da zaobiđe... Pogledaj ovu crnu mambu,savršenstvo ljepote i elegancije,ono što je u dizajnu najteže postići da bude jednostavno a lijepo,ipak mi ljudi se zgrožavamo od ove ljepote,mene nikada ni jedna zmija nije ugrizla,kada ova mamba ne bi imala otrov i zube ja bi je se opet prestravio,kako umije TE da objasni to, Zar je moguće da slučajnost bazirana na milionima grešaka rezultuje ovako divnim bićem kao što je lasica ,TE je ljudska logika,a ljudska logika nam kaže da su slučajnosti haotične,ne postoje inteligentne slučajnosti,pogledaj prirodu oko nas skoro ničeg nema ružnog,a po logici slučajnosti trebalo bi bar 100 000 ružnih stvari na neku koja bi bila lijepa... Pogledaj ovaj list i njegov dizajn,uzmi olovku pa ga probaj nacrtati ako nisi talentovan za geometriju biće ti to jako teško,samo da precrtaš,ne da izmisliš sa svom svojom intelektualnom moći koju posjeduješ,šta ja treba da zaključim,da je priroda genije? Pogledaj sunce i mjesec na nebu,dva diska potpuno iste veličine,to nije teorija miroljuba petrovića ni nekog protestanta,to sam se sam zapitao,kakva je ljudi šansa da mjesec i sunce budu iste optičke veličine na nebu,pa postoji na milijarde puta veća šansa da ne budu iste veličine a oni baš iste,šta ćemo sa tim spoznajama ? Dalje ako je TE tačna,kako je moguće da slučajnosti rezultuju Čovjekom koji je na sliku Božiju,jel to slučajnosti rade za Boga,ako rade onda nisu slučajnosti,već unapred određeni procesi a toga u TE nema ni u tragovima,stoga s ene može nikako pomiriti TE sa pravoslavljem i ja ne razumijem Hrišćane koji vjeruju u TE,među njima na ovom forumu imamo i magistra teologije koji vjeruje u TE,jedino ne vjeruje potpuno kako sm ga skapirao,nego samo onaj dio koji njemu odgovara,koj ine zalazi u to da je čovijek evoluirao od životinje,ali to onda nije TE,to je nešto što ne postoji... Kako je moguce da inteligentni dizajn jednu pticu poput kivi obdari tolikim jajetom da u vrijeme nosenja ptica trpi bolove i prolazi kroz agoniju zbog nesrazmjerne velicine: Kako je moguce da je inteligentni dizajner kreirao jednjak tako da na jednom dijelu dijeli isti kanal za disanje cime se covjek vrlo lako moze ugusiti ukoliko dodje do nepravilnog gutanja ili zacepljenja. Za razliku od drugih zivotinja poiput zmija ili riba koje nemaju takvih problema. Kako je moguce da inteligentni dizajner ostavio toliko asteroida i svemirskog kamenja da luta svemirom od kojih su mnogi potencijalno opasni i mogu da ugroze zivot na planeti ukoliko se priblize dovoljno zemlji. Kako je moguce da inteligentni dizajner nije napravio kopno solidnim bez tektonskih ploca i onda se ne bi desavali zemljotresi i stradali mnogi ljudi. Kako je moguce da inteligentni dizajner nije obdario covjeka vecom sposobnoscu da trpi hladnocu kao neke zivotnje vec je prisiljen da u vrijeme zime trazi sklonista i pravi sebi odjecu. Kako je moguce da inteligentni dizajner, to najcjenjenije i jedno bice u svemiru covjeka nije obdario drugim sposobnostima kojima je obdario zivotinje. Covjek ima daleko losiji vid, njuh, motoricke sposobnosti itdd za razliku od nekih zivotinja. Valjda bi trebao da pored mozga ima i jos plus sve ostalo. itd...moglo bi se nabrajati mnogo primjera koji bas ne ukazuju da postoji neki inteligentni dizajn. I da pored mnogi predivnih stvari postoje i zastrasujuce. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука