Лапис Лазули Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Колико вам је важно да ли код куће имате икону која је иконописана руком на дасци у складу са канонима или је отштампана и каширана или је нека сасвим трећа верзија? Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 meni licno nije bitno-ako je osvestana u crkvi,onda super Јадранка-Дервента, Никола Поповић, Дејан and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Имам различите иконе које су рађене различитим техникама и у различитим величинама и све су ми подједнако драге. Неке су освештане, неке нису. Битно ми је само да су у складу са православним иконописањем. Мирослав Павловић, Deki992, nana and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 važno je da su osveštane Караконџула, Мирослав Павловић, Jelena 76 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Најважније за икону је да се пред њом молимо ... и скоро ништа друго ..или је то ''друго'' потпуно периферно и минорно .. Икона се освештава молитвом пред њом .. 3006, horatio, Зосима and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maks Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ako ikona nije osvestana u crkvi ili manastiru,onda je to obicna slika - nije ikona! Boba and Jelena 76 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Nije mi uopšte važno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Колико вам је важно да ли код куће имате икону која је иконописана руком на дасци у складу са канонима или је отштампана и каширана или је нека сасвим трећа верзија? У складу са којим канонима, ако можеш овде да их наведеш... ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Икона се освештава молитвом пред њом .. facenew22222222 Ikona postaje ukras kada samo stoji okačena na zidu. Ali molitvom pretvara se u živu sliku isusa hrista sa vidljivim dokazima svoga življenja. Mилена КШ, Караконџула, Јадранка-Дервента and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 У складу са којим канонима, ако можеш овде да их наведеш... ? Канони јесу смернице,нису догмати,али их има баш доста,типа да икона треба да буде израђена у што трајнијој техници(из више разлога),значи дрвени носиоц,подлога,пигменти као најтрајнија боја,јајчано везиво,злато и тд.Па онда даље византиски стил(који свој узор највише види у раду Андреја Рубљова,јер се сматра и од цркве је благсловено да је он узор коме се треба уподобљаваати)у оквиру ког постоје правила које боје се за шта употребљавају и шта означавају(нпр.Христос се приказује са плавом горњом хаљином а црвеном доњом,цвена боја претставља ту његову божанску природу а плава људску)Богородица се иконопише са плавом доњом а црвеном или љубичастом горњом,означавајући тиме њену пво људску природу а потом да је примила Бога у себе.Зелена боја је боја духа светога па се св.Јован крститељ слика у зеленој хаљини и тако даље и тако даље.На те каноне сам мислила. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Koliko sam upućen , mislim da je najvažnije da su osveštane , kako je još nekoliko članova navelo . Međutim , ne bih se ni toga slijepo držao , bitno da se ljudi mole . "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 ...Па онда даље византиски стил(који свој узор највише види у раду Андреја Рубљова,јер се сматра и од цркве је благсловено да је он узор коме се треба уподобљаваати)... Византијски стил и Андреј Рубљов? Која је веза измеѓу њих? Иначе мени је најбитно да икона има натпис. Према свети рамноапостолни Константин-Кирил Философ Солунски, за да би једна слика била икона потребно је да постији натпис на њу. Gandalf Sivi је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 važno je da su osveštane Ikone se ne osvestavaju, nego su svete samo po sebi. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Можда не би било лоше да промените наслов и да се дода у вези икона, ради лакшег претраживања када неком затреба. У вези са темом. Не важно ми је. Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Канони јесу смернице,нису догмати,али их има баш доста,типа да икона треба да буде израђена у што трајнијој техници(из више разлога),значи дрвени носиоц,подлога,пигменти као најтрајнија боја,јајчано везиво,злато и тд.Па онда даље византиски стил(који свој узор највише види у раду Андреја Рубљова,јер се сматра и од цркве је благсловено да је он узор коме се треба уподобљаваати)у оквиру ког постоје правила које боје се за шта употребљавају и шта означавају(нпр.Христос се приказује са плавом горњом хаљином а црвеном доњом,цвена боја претставља ту његову божанску природу а плава људску)Богородица се иконопише са плавом доњом а црвеном или љубичастом горњом,означавајући тиме њену пво људску природу а потом да је примила Бога у себе.Зелена боја је боја духа светога па се св.Јован крститељ слика у зеленој хаљини и тако даље и тако даље.На те каноне сам мислила. Можеш ли те каноне овде да линкујеш? Да их видимо. Милан Ракић and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука