Jump to content

О иконама / иконописане или каширане?

Препоручена порука

Колико вам је важно да ли код куће имате икону која је иконописана руком на дасци у складу са канонима или је отштампана и каширана или је нека сасвим трећа верзија?

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

meni licno nije bitno-ako je osvestana u crkvi,onda super :)

Подели на овим сајтовима

Имам различите иконе које су рађене различитим техникама и у различитим величинама и све су ми подједнако драге. Неке су освештане, неке нису. Битно ми је само да су у складу са православним иконописањем.

Подели на овим сајтовима

Најважније за икону је да се пред њом молимо ... и скоро ништа друго ..или је то ''друго'' потпуно периферно и минорно ..

Икона се освештава молитвом пред њом .. 

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Колико вам је важно да ли код куће имате икону која је иконописана руком на дасци у складу са канонима или је отштампана и каширана или је нека сасвим трећа верзија?

У складу са којим канонима, ако можеш овде да их наведеш... ?

Подели на овим сајтовима

Икона се освештава молитвом пред њом .. 

facenew22222222 Ikona postaje ukras kada samo stoji okačena na zidu. Ali molitvom pretvara se u živu sliku isusa hrista sa vidljivim dokazima svoga življenja.

2666911.jpg

Подели на овим сајтовима

У складу са којим канонима, ако можеш овде да их наведеш... ?

Канони јесу смернице,нису догмати,али их има баш доста,типа да икона треба да буде израђена у што трајнијој техници(из више разлога),значи дрвени носиоц,подлога,пигменти као најтрајнија боја,јајчано везиво,злато и тд.Па онда даље византиски стил(који свој узор највише види у раду Андреја Рубљова,јер се сматра и од цркве је благсловено да је он узор коме се треба уподобљаваати)у оквиру ког постоје правила које боје се за шта употребљавају и шта означавају(нпр.Христос се приказује са плавом горњом хаљином а црвеном доњом,цвена боја претставља ту његову божанску природу а плава људску)Богородица се иконопише са плавом доњом а црвеном или љубичастом горњом,означавајући тиме њену пво људску природу а потом да је примила Бога у себе.Зелена боја је боја духа светога па се св.Јован крститељ слика у зеленој хаљини и тако даље и тако даље.На те каноне сам мислила.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Koliko sam upućen , mislim da je najvažnije da su osveštane , kako je još nekoliko članova navelo . 

Međutim , ne bih se ni toga slijepo držao , bitno da se ljudi mole . 

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

...Па онда даље византиски стил(који свој узор највише види у раду Андреја Рубљова,јер се сматра и од цркве је благсловено да је он узор коме се треба уподобљаваати)...

Византијски стил и Андреј Рубљов? Која је веза измеѓу њих? 

Иначе мени је најбитно да икона има натпис. Према свети рамноапостолни Константин-Кирил Философ Солунски, за да би једна слика била икона потребно је да постији натпис на њу.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Можда не би било лоше да промените наслов и да се дода у вези икона, ради лакшег претраживања када неком затреба.

У вези са темом. Не важно ми је.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Канони јесу смернице,нису догмати,али их има баш доста,типа да икона треба да буде израђена у што трајнијој техници(из више разлога),значи дрвени носиоц,подлога,пигменти као најтрајнија боја,јајчано везиво,злато и тд.Па онда даље византиски стил(који свој узор највише види у раду Андреја Рубљова,јер се сматра и од цркве је благсловено да је он узор коме се треба уподобљаваати)у оквиру ког постоје правила које боје се за шта употребљавају и шта означавају(нпр.Христос се приказује са плавом горњом хаљином а црвеном доњом,цвена боја претставља ту његову божанску природу а плава људску)Богородица се иконопише са плавом доњом а црвеном или љубичастом горњом,означавајући тиме њену пво људску природу а потом да је примила Бога у себе.Зелена боја је боја духа светога па се св.Јован крститељ слика у зеленој хаљини и тако даље и тако даље.На те каноне сам мислила.

Можеш ли те каноне овде да линкујеш? Да их видимо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...