Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Можда не би било лоше да промените наслов и да се дода у вези икона, ради лакшег претраживања када неком затреба. У вези са темом. Не важно ми је. Може, уколико се покретач теме слаже. Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ikone se ne osvestavaju, nego su svete samo po sebi. Da li to znaci da crkve ( svestenici ) lazu narod kad osvestavaju ikone ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Da li to znaci da crkve ( svestenici ) lazu narod kad osvestavaju ikone ? Да. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ако и само ако на њима је натпис. Из житије светог Кирила Солунског. ...После тога они пређоше на разговор. Старац упита: Реци ми, младићу: када се крст сломи, ми му се више не клањамо, нити га целивамо. Како се ви, ако је неко лице изображено само до прсију, не стидите да му одајете иконско поштовање? Философ одговори: Крст има четири дела, и ако нема једнога дела, онда крст губи свој облик; а икона има облик и сличност, ако је насликано лице онога кога су хтели да изобразе. Посматрач гледа не на лице лава или риса већ на прволик. Старац онда рече: Ви се клањате крсту ако и нема натписа на њему, а икони не одајете поштовање ако је без натписа. Философ одговори: Сваки крст има облик крста Христова, а иконе немају један лик него су различите. Најзад упита старац: Зашто се ви клањате иконама, када је Бог рекао пророку Мојсију: не сотвори... всјакаго подобија (2 Мојс. 20, 4)? На то философ одговори: Да је Господ рекао: не гради никакве слике, - онда би ти био у праву; али Господ је рекао: всјакаго, тојест осим достојног. - На ово старац не могаде приговорити ништа, и умуче.... Наравно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 https://www.pouke.org/forum/topic/10645-osvecenje-sv-ikona/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ikone se ne osvestavaju, nego su svete samo po sebi. О чему ви причате? Цркве се освештавају а неће иконе? verum est in beer and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Да. Јако сам уморна , сад ћу да идем да спавам , чим уграбим прилику ставићу на мој статус питање и твој одговор , интресује ме шта ће теолози рећи није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ikone se ne osvestavaju, nego su svete samo po sebi. Miomira, izgleda da vi ne mislite na SPC, jer kod nas sveštenici osveštavaju ikone. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Nameravam da nabavim ikonu sa Hristom u arhijerejskoj odeždi i krunom na glavi, takve prestone ikone Hrista bile su običajene i danas su većini hramova u ravničarskim krajevima, zapravo je kopija prestone ikone Hrista iz naše crkve u mestu u kom sam rodjen. U našim krajevima ikone su uglavnom u duhu barokne ikonografije mislim da neće biti problema ako je odnesem svešteniku da je posveti. Inače ne pravim razliku izmedju baroknih crkava i vizantijskih sa kupolom, mene obe oduševljavaju pa tako i ikone, radjene ovako ili onako , tempera na dasci ili ulje na platnu nije bitno, ali mislim da je ok da svaku ikonu posveti sveštenik, i onako vam dolazi dva puta godišnje da posveti kuću. Nadam se da ću uskoro u neki manastir najv. u zapadnoj Srbiji freske me oduševljavaju prelepe su da čovek ne poveruje kad vidi fresku koja je stara recimo 800 godina prelepo Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Miomira, izgleda da vi ne mislite na SPC, jer kod nas sveštenici osveštavaju ikone. Znam da osvestavaju, ali to je nepravilna praksa. I kad sam rekla da "lazu" da treba se osvestavaju, mislila sam na to da lazu isto onoliko koliko lazu kada tvrde da evharistija ima smisla bez pricescivanja svih vernih na liturgiji. Nije stvar u namernom laganju, od zlobe dusevne, nego o drzanju nepravoslavnog obicaja koji je usao u Crkvu pod uticajem rimokatolicke teologije, a danas se cuva ili iz neznanja, ili iz odanosti kompletnoj tradiciji, beyz rasudjivanja, kakva god ona bila. Dala sam link na citavu temu o tome na istom ovom forumu, tamo je neko davao citate iz Akata Sedmog sabora i ne pamtim odakle jos. Recimo: https://www.pouke.org/forum/topic/10645-osvecenje-sv-ikona/page-7#entry381465 citat: Mali prilog temi:''Takvo zlo ucenje odbacio je Sveti (VII) Sabor ovako:''Neka ikonoborci cuju istinu: Mnoge od nasih stvari koje su posvecene ne trebaju svestenu molitvu, jer vec po sebi od samog imena (na Ikoni/Krstu) ispunjene su osvecenja i blagodati, i zato ih postujemo i celivamo kao dostojne casti. Tako, sam obrazac Zivotvornog Krsta, nacinjen bez svestene molitve, od nas je postovan, i zadovoljavamo se da njegovim obrazom dobijamo osvecenje. Isto je tako i za Ikonu: ispisivanjem imena (Svetoga na njoj) prenosimo cast na original, i celivamo je, pocasno se klanjajuci, i dobijamo osvecenje'' (Akta 7. Sabora, tom 2, str.844). Preuzeto iz, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17) odgovor: Да, икона је освећена ликом и именом светитеља који је изображен. О томе има код св. Дамаскина у Словима у одбрану икона. Освећивање икона је заиста дошло из римокатоличке теологије, која је у суштини иконоборачка, и због тога је икона тамо схваћена као предмет ком је потребно накнадно освећење, које компензује недостатак светости који икона нема сама по себи. Веровање да икона није света док над њом није прочитана молитва идентично је веровању иконобораца из периода првог иконоборства, што се види из Аката Седмог Васељенског сабора, где су цитирани фрагменти иконоборачког сабора у Јерији 754. године: "Нечестива установа лажно названих икона нема основа ни у Христовом, ни у апостолском, ни у отачком предању; ИСТО ТАКО НЕМА НИ СВЕШТЕНЕ МОЛИТВЕ КОЈА ИХ ОСВЕЋУЈЕ КАКО БИ ИХ ИЗ ОБИЧНИХ ПРЕДМЕТА НАЧИНИЛА СВЕТИМ ПРЕДМЕТИМА". А молитва за освећење се у нашим Требницима појавила под латинским утицајем преко руских требника, иако је још крајем 17. века Доситеј Јерусалимски, пишући о латинским јересима, поменуо како су они смислили и посебну молитву за освећење иконе и како одбијају да без те посебне молитве икону сматрају светом. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 О чему ви причате? Цркве се освештавају а неће иконе? Crkva je obicna zgrada dok se ne osvesta, a natpisana ikona ima ontolosku vezu s prvolikom sama po sebi i zbog toga je automatski sveta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Изгледа да ми овде не причамо о истој Цркви па је дошло до забуне. Код нас у Православљу свештеници не лажу народ када освештавају иконе. U svakom slucaju ne pricamo o istoj Crkvi, jer danasnja i ona koja je razumela argumentaciju Sedmog Vas. Sabora, prema kojoj se ikone ne osvestavaju, ocito nisu iste. Ne kazem da svestenici namerno lazu kada kazu da se ikone osvestavaju, ja ne ulazim u njihove razloge. Ali da nije istina da je ikonama potrebno osvestenje, nije. Citaj Akta Sedmog Sabora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Crkva je obicna zgrada dok se ne osvesta, a natpisana ikona ima ontolosku vezu s prvolikom sama po sebi i zbog toga je automatski sveta. Na osnovu čega mislite Miomira, da crkva nije praslika? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 sama po sebi i zbog toga je automatski sveta. Шта теби значи "свето"? verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ja na primer nemam ni jednu ikonu.Ali i dalje imam pravo da mislim o njima na neki svoj način zasnovan na ličnom doživljaju ikone ...Na primer,ja mogu da naslikam nekog svetitelja onako kako ga zamišljam,Svtu Petku,Svetog Nektarija,Isusa Hristosa,pa i patrijarha Pavla....i to bi biili oni...ali bi ta slika postala ikona tek kad se osvešta...u suproznom je obična slika,lepa rušna,tačna,pogrešno naslikana,pa i smešna...zavisi od toga kako je ko doživljava.... A ikona ko ikona,pred svakom se moliš,praštaš i voliš. Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука