Млађони Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Dobro, vjeruj ti u sta hoces, ali ako hoces da raspravljamo o abortusu s aspekta crkvenog ucenja, onda ces morati da se oslanjas na crkveno predanje. Добра ти је смицалица, nаmећеш ми канонски закон као меродовну ствар за државни закон. Мудро - нема шта. Другим речима остајемо на истом, абортус није кривично дело убиства. Канонски закони никада нису писали да би се наметали људима ван цркве. Већ искључиво за верујуће. Нити су њихови творци имали намеру да их намећу - неверујућим. Увек вечито та прича... наметања нехрићанима - хришћанских канона. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Новембар 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Неколико пута си до сада поновио да мислиш да је абортус "лош", а да за Цркву абортус није убиство, него "лоша ствар" и грех. Па ево и ја да поновим питање: Зашто је абортус по теби "лоша ствар"? Шта мислиш зашто је абортус, за Цркву грех? "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 ПРАВИЛА ШЕСТОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА, КОНСТАНТИНОПОЉСКОГ 91. правило: Жене које дају некакве лекове да би њима изазвале побачај, и (жене) које узимају отров да би убиле плод, подвргавамо епитимији човекоубица. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/zbornik-kanona-pc.htm Da li pravila Šestog vaseljenskog sabora imaju utočište u Bibliji ili je crkvena hijerarhija inače sklona tome, sama uvela pravila pa udarila pečat greha , ako je tako onda tom w... papiru može da se ... Previše se opterećujemo šta je utvrđeno na saborima-koncilima, a premalo šta piše u svetom pismu, sam ne pronalazim, ali mnoštvo ljudi je primetilo, crkva nasilnički izostavlja napisano u Svetom pismu, i sama donosi sud o svemu , razlikujmo Boga i veru od crkve na zemlji kao institucije koju vode obični ljudi. Da bude jasno nisam za anarhiju, nisam protiv pravila. Ali crkva da se drži Svetog pisma, država da donese odluku da li zabraniti abortus ili ne, ili naći medju rešenje. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Добра ти је смицалица, nаmећеш ми канонски закон као меродовну ствар за државни закон. Мудро - нема шта. Другим речима остајемо на истом, абортус није кривично дело убиства. Канонски закони никада нису писали да би се наметали људима ван цркве. Већ искључиво за верујуће. Нити су њихови творци имали намеру да их намећу - неверујућим. Увек вечито та прича... наметања нехрићанима - хришћанских канона. Ne namecem ja tebi nista, samo apelujem da o crkvenom ucenju raspravljamo s aspekta crkvenog predanja a ne Milosavljevicevog predanja. Za pravog pravoslavnog vjernika ne postoji podvojenost izmedju crkvenog i gradjanskog jer vjernik zivi jevandjeljem. To sto neke obezbozene drzave donose zakone koji su u suprotnosti sa jevandjeljem, pa cak i zdravim razumom i kulturom nekog naroda jeste poseban problem. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Da li pravila Šestog vaseljenskog sabora imaju utočište u Bibliji ili je crkvena hijerarhija inače sklona tome, sama uvela pravila pa udarila pečat greha , ako je tako onda tom w... papiru može da se ... Previše se opterećujemo šta je utvrđeno na saborima-koncilima, a premalo šta piše u svetom pismu, sam ne pronalazim, ali mnoštvo ljudi je primetilo, crkva nasilnički izostavlja napisano u Svetom pismu, i sama donosi sud o svemu , razlikujmo Boga i veru od crkve na zemlji kao institucije koju vode obični ljudi. Ne znam da li si ti pravoslavac, ali za pravoslavca odluke vaseljenskih sabora su itekako vazne i obavezujuce. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne namecem ja tebi nista, samo apelujem da o crkvenom ucenju raspravljamo s aspekta crkvenog predanja a ne Milosavljevicevog predanja. Za pravog pravoslavnog vjernika ne postoji podvojenost izmedju crkvenog i gradjanskog jer vjernik zivi jevandjeljem. To sto neke obezbozene drzave donose zakone koji su u suprotnosti sa jevandjeljem, pa cak i zdravim razumom i kulturom nekog naroda jeste poseban problem. Prejaka ocena, ali ajd.. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne namecem ja tebi nista, samo apelujem da o crkvenom ucenju raspravljamo s aspekta crkvenog predanja a ne Milosavljevicevog predanja. Намећеш, ми овде причамо о државном закону, а ти ми цитираш канонски. 91. правило: Жене које дају некакве лекове да би њима изазвале побачај, и (жене) које узимају отров да би убиле плод, подвргавамо епитимији човекоубица. Велика је разлика између епитемије и робије. Кривични закони немају такве благе осуде. То је оно што ви не разумете, канонски поглед на убицу, и кривично-правни. Ја овде причам о кривично правном аспекту убиства, а ви га намерно мешате са грађанским. Велика је разлика између тог убиства, и кривичног дела убиства. Za pravog pravoslavnog vjernika, ne postoji podvojenost izmedju crkvenog i gradjanskog jer vjernik zivi jevandjeljem. Чему онда потреба да се законом забрани абортус онима који нису црквени? Грађанско управо зато постоји, да атеиста може да живи по својим правилима, муслиман по својим, а православни верник по својим. To sto neke obezbozene drzave donose zakone koji su u suprotnosti sa jevandjeljem, pa cak i zdravim razumom i kulturom nekog naroda jeste poseban problem. Свака држава је у супротности са јеванђељем и треба бити у супротности са јеванђељем. То није проблем. Да је христос хтео да има јеванђељске државе он би окупирао римско царство, успоставио теократију која никад не би могла бити срушена. Христо је хтео нас у цркви да поштујемо то, а не да терамо оне ван цркве да поштују нешто без поштовања наше цркве. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Liberalna Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Objasni mi samo sta je danas sa tvojim drugaricama koje su rodile nezeljenu decu? Najcesca sudbina takve dece da na kraju ipak ostanu sa majkom, jedan deo da decu na usvajanje, jedan (vrlo mali) deo pristupa cedomorstvu. Ne znam sta ces da mi odgovoris ali cu imati problem da cujem da su rodile, zadrzale decu i danas tu decu mrze. Grdno se kaju sto su to uradile... Jedna je, naprimer, bila odlican student, a onda su dosle obaveze i ona je postala labilna licnost, napustila skolu, napustila sve, postala domacica i svaki dan psuje... posle 2 godine se razvela i sada je sama sa detetom... Tuzila ga za alimentaciju, ali od drzave nista. Dva deteta su prihvatili roditelji devojke kao da je njihovo, a jedna od te dve je otisla u Italiju i zivi, nema kontakt ni sa kim. Jedna je zavrsila u ludnici jer joj nisu dali da abortira, a kriv je bio los kondom, sve joj se srusilo, napustila i skolu... strasna joj je sudbina. Логично се на ово надовезује питање: "А чиме се то баве твоје другарице, кад су, и то 7 њих, родиле нежељено?" Мени само 2 опције падају на памет, боље да не кажем. Јадне оне кад своју децу не воле... Сва одговорност је њихова и сав грех. једино позитивно је што нису абортирале...што ипак говори да јесу промениле мишљење...још си изгледа само ти остала... Ne osudjuj nikoga... Jedna je imala nezeljeni seks. Kada bi se raspitivao, znao bi da svega 10% zena koje su male nezeljeni seks prijave to policiji, a od tih 10%, tek 10% dodje do sire javnosti. Nekim od njihje pukao kondom, a neke su se vodile onim dobro poznatim muskim "vadim na vreme"... naravno u skolskoj edukaciji nema tog' dela po kom u kanalicima umuskog polnog organa ostane dovoljno sprmatizoida koji ce da dovedu do trudnoce, narocito ako su plodni dani kod devojke i slicno. Ne zapravo su bile protiv abortusa dok nisu rodile neplanirano. Па релно и нису пуно озбиљни закони. Цигани се жене у 13-14 година, фурају ту традицију, тако су и многи некад. Сад људи мало спорије иду са свиме тиме, нема журбе... знам девојке које су мајке у средњој школи... Ја имам неке комшије цигане који већ на крају основне били зрели за женидбу... Ја га тражио по интернету, нигде га нисам нашао, осим на пар сајтова без референце одакле је. Мада опет док није догмат, моје мишљење не може да промени. Да је изјава за данашње време неодговорна. Друга ствар коју не треба да објашњавам, Басилије у томе пише о канонским законима, дакле законима унутар цркве. А за законе ван цркве. Dzaba pricas, nema ko da cuje. Ako su oni vernici i ako je to njima greh i ako je to protiv njihovih shvatanja, uverenja, ako oni tako misle, moraju svi da se slazu sa tim i moraju svi, nebitno da li su vernici ili ne, svi moraju da se slazu sa tim. Muskarci u kuhinje, zene u kancelarije! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Pravoslavac sam, naravno, ali treba imati u obziru da će i sama crkva menjati mnoge stvari u svojim ranijim odlukama, danas je moderno vreme, ne znači samim tim i loše. Sledeći Svepravoslavni sabor koji se već dugo sprema može da donese neke velike promene u crkvenoj organizaciji, pa i nekim stavovima crkve, onda će se mnogi naći zatečeni, ali do toga neminovno dolazi, kako ćeš onda gledati na neke ranije odluke crkve..koje će tad možda biti promenjene.. (ne prejudiciram da će crkva menjati nužno odluke o recimo abortusu ili pederluku) Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Pravoslavac mora da zna da je abortus ubistvo ali sa druge strane ne može nametati državi u kojoj ne žive samo pravoslavci da zabrani abortus. Neka je u gradjanskom ako drugačije ne može abortus dozvoljen , ne kosi se protiv Crkve, jer verniku abortus sa druge strane takodje nije nametan od strane države. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Само једна ствар није црквено предање. Код нас је настао неспоразум, а то је кривично дело убиства. Ја овде о томе причам. То је суштина. Када закољеш пиле да га једеш то је убиство, али не кривично дело убиства. ДАкле ја сам констано тумачио ону изјаву као да је василије рекао да је то кривично дело убиства. А не да је причао о канонском закону. Mi ovdje pricamo o tome da je abortus grijeh i da je za Pravoslavnu crkvu na nivou covjekoubistva. Чему онда потреба да се законом забрани абортус онима који нису црквени? Грађанско управо зато постоји, да атеиста може да живи по својим правилима, муслиман по својим, а православни верник по својим. Zato sto je hriscanima zapovijedjeno da ljude privode Crkvi, tj. Hristu i da budu vidjelo svijetu. Ako ti isti hriscani legalizuju cedomorstvo, onda ce ovi drugi jos vise da se utvrde u svojim zabludama. Свака држава је у супротности са јеванђељем и треба бити у супротности са јеванђељем. A gdje to pise? То није проблем. Да је христос хтео да има јеванђељске државе он би окупирао римско царство, успоставио теократију која никад не би могла бити срушена. Na taj nacin mozemo sve relativizovati. Da je Hristos htio da se mi spasimo, onda bi nas sve reprogramirao da budemo dobri i odmah bi doslo carstvo nebesko. Христо је хтео нас у цркви да поштујемо то, а не да терамо оне ван цркве да поштују нешто без поштовања наше цркве. Kao sto napisah, hriscani imaju zapovijest da mijenjaju svijet na bolje. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Pravoslavac sam, naravno, ali treba imati u obziru da će i sama crkva menjati mnoge stvari u svojim ranijim odlukama, danas je moderno vreme, ne znači samim tim i loše. Sledeći Svepravoslavni sabor koji se već dugo sprema može da donese neke velike promene u crkvenoj organizaciji, pa i nekim stavovima crkve, onda će se mnogi naći zatečeni, ali do toga neminovno dolazi, kako ćeš onda gledati na neke ranije odluke crkve..koje će tad možda biti promenjene.. (ne prejudiciram da će crkva menjati nužno odluke o recimo abortusu ili pederluku) Ne bih da pricam o tome "sta ako...". Kad se zbude taj sabor, pricacemo o njegovim odlukama. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Mi ovdje pricamo o tome da je abortus grijeh i da je za Pravoslavnu crkvu na nivou covjekoubistva. Ja koliko sam shvatio tema je zakonska zabrana abortusa, a to da crkva nešto smatra grehom nije dovoljan razlog da ga država zabrani. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ako baš moram da iznesem lični stav onda sam protiv abortusa, ali da se ne zabranjuje onima koji žele takvo rešenje. Mislim pre svega na abortus kod žena koje su trpele fizičko i psihičko nasilje. Da bih samo dočarao šta misli o tome prosečan muškarac u Srbiji, moram da prenesem mišljenje jednog lika sa kojim sam jednom disk. o tome koji je rekao " nisu u pravu oni koji rasipaju tvrdnje o silovanju greše, to ne postoji da one to ne žele ne bi ni imale seks" talvo mišljenje je toliko primitivno i zaostalo a znam da gomila muškaraca tako misli, kao i ona glupa primitivna "izvadiću ga na vreme" sve je to dokaz da je naše društvo otišlo u...svest je dotakla dno dna, sve je to posledica svega što se dešava u ovoj državi, pardon u zadnjih 20 godin u 20ak država u kojima smo živeli ! NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Nisam čitala šta ste gore pisali, ali vidim da se dosta polemiše. Žensko sam, nikada nisam abortirala, niti ću. Prvenstveno jer moja vera ne nalaže, niti podržava abortus, drugo što mi je to isto kao da uzmem pištolj i ubijem nekog ni krivog ni dužnog. Sa druge strane treba da nas ima što više, a ne da dočekamo da stanemo pod jednu šljivu. Дејан-Марковић and Istochnik је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука