пинхас Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Значи не припадаш јудаизму, добро. Сам си свој газда. Поштујеш Мојсијев закон, мада ниси обрезан. Ништа ново. Било је таквих и у време Христа. Нејевреји који су поштовали Мојсијев закон, а нису званично примили јудаизам, звали су се "богобојажљиви". Ето, ти си као они. Добро. Сад знамо са ким комуницирамо. Одмах да ти кажем, да јеврејска теологија не тумачи Библију (Танах) тако као ти. Но, то је већ твоја ствар. Једино што бих те замолио да не збуњујеш хришћане, поготово не оне који су већ збуњени. У противном - бановаћу те за вечна времена. Твоје поруке биће под надзором наредних месец дана. Дајм нека правила за то. Како ја то збуњујем хришћане? Јасно кажем да не пишем из хришћанске перспективе. Да ли си и Босанцу дао овакво упозорење? מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Значи, Божија воља је зла? Лепота. Благо нама са таквим Богом. Божија воља је да одбацимо зло у потпуности, као што сам већ навео. Али снег мора да падне да би показали свој траг, а Он шаље тај снег. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Једино што бих те замолио да не збуњујеш хришћане, поготово не оне који су већ збуњени. У противном - бановаћу те за вечна времена. Твоје поруке биће под надзором наредних месец дана. facenew22222222 . .говорио је као онај који има власт. . RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Божија воља је да одбацимо зло у потпуности, као што сам већ навео. Али снег мора да падне да би показали свој траг, а Он шаље тај снег. Бог даје себе човеку - то је оно ште је називамо "добрим". Одбијање Бога (=одбијање живота, љубави) јесте зло. Оно што треба да схватиш јесте: зло нема своју онтологију, нема своју сушину. Зло је негација, недостатак, немање, шупљина, промашај. Све је то могуће човеку зато што је слободан. Слободан је да не прихвати једино истинито Добро (Бога) и слободан је да ИЗМИШЉА неко своје "добро". Да од себе и света око себе, који нису зле природе, чини шта му је воља - да их употреби сагласно вољи Божијој (=добри) или супротно њој, да негира вољу Божију, да буде противник Божији. Реч сатана то и значи: опадач, клеветник, противник - онај који се супротставља вољи Божијој. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Када изабереш Бога, одговориш слободно, афирмативно на његов дар љубави (постојање теби), онда си изабрао "нешто", добро , изабрао си БИЋЕ, ПОСТОЈАЊЕ. Када одбациш Бога и његов призив онда ниси изабрао ништа, односно изабрао си НЕГАЦИЈУ БИЋА, шупљину, недостатак, ћорак, НЕПОСТОЈАЊЕ. Страхота греха и јесте у томе што човек мисли да је изабрао "нешто", а уствари ухватио се за превару, илузију, ништавило. Зато су свети оци грех и назвали ПРОМАШАЈЕМ (грчки "амартиа"=промашај циља). DYNABLASTER and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Бог даје себе човеку - то је оно ште је називамо "добрим". Одбијање Бога (=одбијање живота, љубави) јесте зло. Оно што треба да схватиш јесте: зло нема своју онтологију, нема своју сушину. Зло је негација, недостатак, немање, шупљина, промашај. Све је то могуће човеку зато што је слободан. Слободан је да не прихвати једино истинито Добро (Бога) и слободан је да ИЗМИШЉА неко своје "добро". Да од себе и света око себе, који нису зле природе, чини шта му је воља - да их употреби сагласно вољи Божијој (=добри) или супротно њој, да негира вољу Божију, да буде противник Божији. Реч сатана то и значи: опадач, клеветник, противник - онај који се супротставља вољи Божијој. Пре свега, нема смисла да разговарамо ако ћеш изостављати и цензурисати моје постове. Твоја дефиниција зла као некакве празнине и недостатка добра нема упориште у Светом Писму. Зло постоји и морало је доћи однекуд. Бог је створио два пута, и рекао нам је који да следимо. Ми имамо избор да га послушамо или да кренемо другим путем у пропаст. Библија то непрестано понавља: 5. Мојсијева, глава 3019. Свједочим вам данас небом и земљом, да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство; зато изабери живот, да будеш жив ти и сјеме твоје, Али већ сам рекао да је то у потуној супротности са црквеним учењем о неспособности човека да буде добар, и да му нема спаса ако не прихвати Исуса. Значи, знање (гноса) да је Исус месија спасава а не дела. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Ne znam teoloski odgovor na to pitanje, ali znam mozda nesto o porijeklu takvih pitanja. Ako dakle ne uopstavam sa nekih duhovnih razgovora, i ne tumacim pogresno ono sto sam citala, npm zna preko uma i naizgled logicnih ideja da ubaci tzv. predloge koji imaju za cilj da covjeka odvrate od vjere, Boga, da ga natjeraju na bogoprotivljenje, a to zna se odakle dolazi i koja mu je svrha... vidi se po plodovima tih misli, prijatelj je prestao biti hriscanin... a npm je narocito stalo da covjeka odvrati od Crkve, zajednicarenja, liturgije, pricesca, vrlo je domisljat u sredstvima... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Зло постоји и морало је доћи однекуд. Бог је створио два пута, и рекао нам је који да следимо. ako ja napravim dete (dakle, za potrebe primera, uslovno receno uvedem ga u postojanje) i u nekom dobu kada moze da razume kazem mu: vidis ovaj luster, uticnicu,....prozor, ja ih jesam napravio ali ti nemoj da se igras na njema (npr na prozoru) jer ces poginuti, a dete to ipak uradi i pogine, odakle onda zakljucak da sam ja tvorac zla time sto sam napravio kucu i dete? dakle Bog nije stvorio dva puta nego jedan koji je ispravan a mi mozemo poci i drugim...to je fakat DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 no no- pec pec! Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 ako ja napravim dete (dakle, za potrebe primera, uslovno receno uvedem ga u postojanje) i u nekom dobu kada moze da razume kazem mu: vidis ovaj luster, uticnicu,....prozor, ja ih jesam napravio ali ti nemoj da se igras na njema (npr na prozoru) jer ces poginuti, a dete to ipak uradi i pogine, odakle onda zakljucak da sam ja tvorac zla time sto sam napravio kucu i dete? Мало банализујеш ствари, али да, ти си направио ствари које могу да га убију. Исто тако си га упозорио да се склања од тих ствари. Ако те послуша, знаћеш да је добро васпитано дете. Ипак, зло се не може баш упоредити са прозором и утичницом. dakle Bog nije stvorio dva puta nego jedan koji je ispravana mi mozemo poci i drugim...to je fakat Значи ипак постоји други пут којим можемо поћи? Ко га је створио ако не Бог? Зар постоји други Творац осим Бога? Није ми јасно како тако лако прелазите преко јасних стихова из Библије које сам навео који сведоче да је Бог створио и добро и зло. То је као неко селективно слепило. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 p.s. odgovorila sam na pocetnu poruku, ne znam u kom se pravcu razvila diskusija. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 У нежељеном, као што је обичај. Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Пре свега, нема смисла да разговарамо ако ћеш изостављати и цензурисати моје постове. Твоја дефиниција зла као некакве празнине и недостатка добра нема упориште у Светом Писму. Зло постоји и морало је доћи однекуд. Бог је створио два пута, и рекао нам је који да следимо. Ми имамо избор да га послушамо или да кренемо другим путем у пропаст. Библија то непрестано понавља: Али већ сам рекао да је то у потуној супротности са црквеним учењем о неспособности човека да буде добар, и да му нема спаса ако не прихвати Исуса. Значи, знање (гноса) да је Исус месија спасава а не дела. То што је Бог "створио", како кажеш, то је сам човек, односно његова слобода. Зло је могуће зато што је могуће погрешно одређење према Богу, могуће је одбити Бога - зато шт је човек слободан. "Пут у пропаст" је одбацивање Бога, а не идење неком злоб бићу, које је Бог створио. Забога да ли је то тако компликовано да се схвати? Ако ја теби понудим "добро одело", а ти слобдно одлучиш да га одбијеш и останеш го и тако наудиш себи, да ли то значи да сам створио и "зло одело"? Да би одбио Бога као једино Добро, не мора да постоји нека друга, "зла природа". "Ставио сам пред тебе два пута: пут живота и пут смрти. Изабери живот да будеш жив ти и семе твоје." Где ти овде видиш неки "зли објективитет"? Смрт (зло) је ЛИШАВАЊЕ живота (добра). Потпуно је контрадикторно ако Добро изједначимо са Богом, да онда Богу припишемо стварање зла (у облику "програмираних анђела" који кушају). Неко ко ствара "злу ствар", ствар која може да наведе на зло другог, има у себи зле идеје, зле мисли. Јер, добро не чини зло, нити измишља зло. Ово што си ти урадио јесте уношење дуализма у самог Бога. Пинхас, Бог НЕ СТВАРА ЗЛО, већ он ДОПУШТА ЗЛО. Покушај да увидиш разлику. Он ДОПУШТА да човек чини погрешна дела, да обдацује вољу Божију - зато што је човека створио слободним. Не треба човеку "конра ентитет" да би одбио доброг Бога и тако учинио зло дело. Погрешан начин живљења, погрешна употреба света који је створен као добар и за добро, јесте слободно чињење злих дела. Нема, дакле, "злог ентитета" који је Бог створио. Постоји зла воља, коју сам човек креира. Библија то јасно и каже, али је ти погрешно тумачиш. У супротно, Бог није добар. Ако ради ово што ти тврдиш, он није Бог који љуби свет. Он је један садиста, који воли да се забавља у својој сили над слабијим. Тешко свету ако му је Творац такав. На сву срећу није. Није тачно да је довољно само знање да је Исус Месија, да би неко био спашен. И ђаволи "верују и дрхте". Вера без дела је мртва, јасна је порука Новог Завета. Човече Божији, шта си ти све измешо у својој глави? Ти си се дочепао неке гностичке, или новогностичке литертуре, зато овако и пишеш. Гностичке секте су имале слично тумачење као ти ("добар Бог" и "зао Бог"). А оношто си ме питао у вези Босанца, да, и он је опоменут када је покушао да буде учитељ вере хришћанима. Није проблем да неко изнесе своје ставове. Знамо да је Босанац муслиман и он износи ставове своје вер. Скоро да знамо и ти ко си, и није проблем да изнесеш своје мишљење (можда ти неко и помогне да увидиш заблуду). Оно што не можеш да чиниш јесте да као нехришћанин, учиш вери хришћане. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Значи ипак постоји други пут којим можемо поћи? Ко га је створио ако не Бог? Зар постоји други Творац осим Бога? Није ми јасно како тако лако прелазите преко јасних стихова из Библије које сам навео који сведоче да је Бог створио и добро и зло. То је као неко селективно слепило. Постоји "други пут", а њега ствара твоја слобода, коју ти је Бог дао. За ово друго имаш опомену. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Бог створио и добро и зло Занимљиво како сви који имају овакав став заступају насиље... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука