Jump to content

Pravoslavna draga Saveta... :)

Препоручена порука

Pravoslavna draga Saveta,čujem svi te hvale.Pišu ti ljudi,traže savet.Dobar glas se na daleko čuje,tako i ja odlučih da pošaljem još jedno pismo na tvoju adresu.

Kako se boriš protiv  opake gordosti koja napada sa svih strana?Gde god se okreneš neko iskušenje.Kako zadobiti smirenje? :.mislise.

Evo,ja prva ne znam kako zadobiti smirenje i pobediti gordost.Zašto neretko mislimo da smo pametniji od drugih i da smo pozvani da o svemu kažemo svoje mišljenje iako je ono ponekad čista budalaština?

:351780:

Подели на овим сајтовима

Arsenija, odlično...ali odlično pitanje jer se gordost javlja i kad ima razloga ali i kad nema nikakvog realnog razloga. Zato je i tako težak protivnik.

Ono što je meni pomoglo je praksa svetih otaca koji kažu da se uvek treba sećati kolevke, tj. sećati se kako smo rodjeni i imati na umu da smo ništa. To je realnost. Ko spozna da je ništa ispunjava celo sveto pismo - reko bi sveti Sisoje veliki a apostol kaže - parafraziram, ako se neko gradi da je nešto, sebe laže - jer je ništa.

Ništavilo je sredstvo da se pridje Bogu i spasonosno je. Ništavilo u odnosu na svet a samim tim i gordost... Ako ti je sve što poznaješ - ništa, steći ćeš Boga, bar ja tako pokušavam. Ovo nikako ne podrazumeva odsustvo aktivnosti, naprotiv...

Ako se ništavilo shvati kao  obrnuto funkcionisanje egocentrizma, izbor je lak.

Nadam se da nisam izvukla svaku draž iz pitanja ali deluješ mi kao neko ko ozbiljno pita 1324_womens 1324_womens 1324_womens

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

draga Saveta kazi mi, zasto sam ja tako nepoverljivo dete? i kako to da izmenim? :31:

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

Pravoslavna draga Saveta, više puta navraćah na ovu temu, te skupih hrabrosti i da ti se obratim :)
Imam jedno pitanje: šta mi možeš reći o kompleksu niže vrednosti? Kako utvrditi da li ga imam (pošto sumnjam) i kako se boriti protiv toga (ukoliko postoji način)? Hvala unapred  :)))

• Волим 1

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Nadam se da nisam izvukla svaku draž iz pitanja ali deluješ mi kao neko ko ozbiljno pita 1324_womens 1324_womens 1324_womens

Naravno da sam ozbiljna.

Koliko je samo ovakvih i sličnih primera umišljenih znalaca i velikana,koji za sebe misle da su uspešni i bitni.

Naravno niko nije imun na gordost.I mi sa gordošću gledamo na gorde ljude.Niko ne može znati gde se prekida taj krug i mreža palosti u koju smo upali.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Vidim, pitanja ne jenjavanju..pa ću opet da stanem u red. Vidim podugačak je, uzeću sebi mesto, da sednem. Oprostićete što ne mogu dugo da stojim. :)

Sa papirčetom u ruci, evo mene. :)

Neki dan tako razmišljam, i gledam ljude, gledam sebe, posmatram...Ja znam, da ja ne mogu znati šta je u čijoj duši, do samog Gospoda. Ali, da li svako od nas u životu ima momente, kada se duboko bori sam/a s sobom kada se sve ljulja iz nekog temelja, momenat kada se osetiš, osećaš izgubljenom/im? Da sklizavaš s tog nekog puta i šta god radio/la ne uspevaš da se vratiš na onaj pređašnji....da su to samo obrisi i neke pukotinice već polomljene vaze, kroz koju će da duva vila promaja iako golim okom se ne vidi šav po kojem je pucalo? Jel ti misliš da mi svi imamo takve momente? Zašto se onda neko lakše nosi (lupam, lakše, ali opet kažem tako nama izgleda posmatračima a ne znamo zasigurno) a neko recimo vuče to decenijama, godinama, mesecima i opet ne uspeva? Onda se zapitaš, jel ti recimo ne umeš da se nosiš, da li je to recimo teže ili je subjektivnost  u paloj gordosti samo, kao moje je teže, ja samo ne umem da se nosim...Nije to meni ništa jasno. Znači, jer mi ponekad imamo iste terete a samo se različito nosimo s istima, ili imamo  različite tovarne vrednosti ali je to ništa napram tovarnosti karaktera s kojim možemo da ispratimo terete duše, bili oni nama jedan g ili jednu t ? Po čemu idu ti momenti? Kolika je njihova trajnost? I zašto se meni čini, da svi to podnose lakše nego ja? :(

Ja sam strpljiva, pa kada dođem na red. Želim divan vikend.   :1321_womens:

Подели на овим сајтовима

draga Saveta kazi mi, zasto sam ja tako nepoverljivo dete? i kako to da izmenim? :31:

Vizantijska plavojko, probaču da prozborim koji iako je pitanje prilično stidljivo (čitaj - kratko)

Treba biti oprezan. Gospod kaže -Budite mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi. Ako kod tebe to ipak prelazi granicu normalne opreznosti onda je zabrinjavajuće jer možeš i neke lepe stvari da propustiš u životu. Vidiš ovu savremenu teologiju - kažu da treba da budemo otvoreni za Drugog tj. Boga a ako si otvoren prema Bogu onda je valjda druga strana iste medalje otvorenost prema bližnjima.

—the readiness is all, kaže Šekspir. Biti spreman.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pravoslavna draga Saveta, više puta navraćah na ovu temu, te skupih hrabrosti i da ti se obratim :)

Imam jedno pitanje: šta mi možeš reći o kompleksu niže vrednosti? Kako utvrditi da li ga imam (pošto sumnjam) i kako se boriti protiv toga (ukoliko postoji način)? Hvala unapred  :)))

Dragi Zero,

puno ti hvala za učešće i čestitam na hrabrosti 1324_womens

O pomenutom kompleksu ti mogu reći sve najbolje (šalim se)

Elem, ako je situacija tačna znači da se dosta uporedjuješ sa drugima a to verovatno znači da ti je stalo do njihovog mišljenja kao i da nisi siguran u sebe. Sve ovo nam govori da imaš problem koji imaju gotovo svi ljudi - treba da uložiš napor i izgradiš svoju, autentičnu pravoslavnu ličnost. Osluškuj sebe i reaguj. Kad podješ tim putem videćeš da je sloboda - sve! Kako se izgradjuje autentična pravoslavna ličnost je pitanje za posebnu temu ali najprostiji odgovor bi bio - životom u Hristu

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

draga Saveta, rekla si mi ono sto sam i sama znala. al' nekad je potreban neko ko ce nas podsetiti na ono sto smo potisnuli, skrili u nama, i na ono sto treba da promenimo, i pogledamo iz druge perspektive.

pa s toga, hvala ;)

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

Dragi Zero,

puno ti hvala za učešće i čestitam na hrabrosti 1324_womens

O pomenutom kompleksu ti mogu reći sve najbolje (šalim se)

Elem, ako je situacija tačna znači da se dosta uporedjuješ sa drugima a to verovatno znači da ti je stalo do njihovog mišljenja kao i da nisi siguran u sebe. Sve ovo nam govori da imaš problem koji imaju gotovo svi ljudi - treba da uložiš napor i izgradiš svoju, autentičnu pravoslavnu ličnost. Osluškuj sebe i reaguj. Kad podješ tim putem videćeš da je sloboda - sve! Kako se izgradjuje autentična pravoslavna ličnost je pitanje za posebnu temu ali najprostiji odgovor bi bio - životom u Hristu

Draga Saveta, hvala ti puno! Toliko od mene, da se ne pogordiš  :))) 

Inače, dao sam ti amin još kad sam pročitao "O pomenutom kompleksu ti mogu reći sve najbolje" :D

Svako dobro!

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...