Jump to content

Римокатолицизам

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пошто једни говоре о две цркве као о два плућна крила, а други као о правој вери и јереси, ја сам потражио иконе на којима су приказани православни и католици заједно и изузев ове две иконе нисам нашао друге. На овој икони су приказани св.Старац Вукашин из Клепаца и његов џелат Жиле Фригановић (крижарско братство) и она је насликана по реалном мотиву, а св.Марко Ефески није заиста стајао физички на папи, већ сте правилно схватили о чему приказ говори. Морам да кажем пошто видим да се мешају неки појмови; Једно је институција папства и оно што папа представља, а друго је верник Католик добронамерни који се стицајем околности родио и живео у католичкој породици. Хришћански је да се прашта, али где је покајање? Покај се Папо, па ако си се искрено покајао нећеш као покајник тражити да будеш први већ ћеш сам знати да као покајник требаш да будеш последњи, онда се види да си се искрено покајао. Међутим таквога појања нема. Дакле, не мрзим ни једног Католика или Хрвата због тога што је Католик или Хрват, али говори се о једном Христу, а Христос је Истина. Ајмо онда са Христом, дакле са Истином. Немам никакве лоше намере, већ ако је ово озбиљан разговор као што је сама тема озбиљна сматрам да не требамо да се ту пренемажемо, већ да на озбиљну тему озбиљно и разговарамо.

драгане не знам шта си хтео да постигнеш са овим иконама и позивом на покајање?

на икони светог Марка Ефеског је приказана институција јереси оличеног у паду исповедања, а на икони светог Вукашина јасна и непоновљива личност једног човека са именом и презименом, а не целог ''крижарског братства'', која је питање уопште са којом сврхом и позадином основана (нисам упознат у историјске чињенице, али откад је Васкрснућа нико нема оправдање за убиство).

надам се и да се разумемо да хрват није исто што и католик?

дакле, ако сам добро схватио ти си повезао папу као оличење Цркве и ЈЕДНОГ палог римо-католика, чак и по римо-католичким мерилима, и тиме обухватио два краја конопца.

а шта је са средином?

иначе, колико се сећам акривија и строгост општења је резервисана за оне који су у оквиру Цркве, а не ван ње. на њих се примењује благост и снисхођење, тако да ајмо мало да олабавимо одма са камама и прво да се упознамо, за почетак  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

• Одговори 238
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пошто једни говоре о две цркве као о два плућна крила, а други као о правој вери и јереси, ја сам потражио иконе на којима су приказани православни и католици заједно и изузев ове две иконе нисам нашао друге. На овој икони су приказани св.Старац Вукашин из Клепаца и његов џелат Жиле Фригановић (крижарско братство) и она је насликана по реалном мотиву, а св.Марко Ефески није заиста стајао физички на папи, већ сте правилно схватили о чему приказ говори. Морам да кажем пошто видим да се мешају неки појмови; Једно је институција папства и оно што папа представља, а друго је верник Католик добронамерни који се стицајем околности родио и живео у католичкој породици. Хришћански је да се прашта, али где је покајање? Покај се Папо, па ако си се искрено покајао нећеш као покајник тражити да будеш први већ ћеш сам знати да као покајник требаш да будеш последњи, онда се види да си се искрено покајао. Међутим таквога појања нема. Дакле, не мрзим ни једног Католика или Хрвата због тога што је Католик или Хрват, али говори се о једном Христу, а Христос је Истина. Ајмо онда са Христом, дакле са Истином. Немам никакве лоше намере, већ ако је ово озбиљан разговор као што је сама тема озбиљна сматрам да не требамо да се ту пренемажемо, већ да на озбиљну тему озбиљно и разговарамо.

драгане не знам шта си хтео да постигнеш са овим иконама и позивом на покајање?

на икони светог Марка Ефеског је приказана институција јереси оличеног у паду исповедања, а на икони светог Вукашина јасна и непоновљива личност једног човека са именом и презименом, а не целог ''крижарског братства'', која је питање уопште са којом сврхом и позадином основана (нисам упознат у историјске чињенице, али откад је Васкрснућа нико нема оправдање за убиство).

надам се и да се разумемо да хрват није исто што и католик?

дакле, ако сам добро схватио ти си повезао папу као оличење Цркве и ЈЕДНОГ палог римо-католика, чак и по римо-католичким мерилима, и тиме обухватио два краја конопца.

а шта је са средином?

иначе, колико се сећам акривија и строгост општења је резервисана за оне који су у оквиру Цркве, а не ван ње. на њих се примењује благост и снисхођење, тако да ајмо мало да олабавимо одма са камама и прво да се упознамо, за почетак  0104_cheesy

Разумем да Хрват није исто као и Католик и данас сам баш седео за столом у кафани са Католиком Албанцем из Зјума. Ово што сам рекао на ову тему је у складу са оним што сам и до сада говорио на овом форуму, а и на другим местима када се покрене та тема и моје виђење тога је познато. Ни због кога од чланова форума персонално нисам о овоме причао, већ искључиво због постављене теме сам изнео своје виђење, сматрајући све учеснике форума равноправним и не мислећи да требам да предпоставим другачији положај некима од њих осим равноправног, те немајући такву предпоставку нисам ни имао разлог да не изнесем отворено своје виђење. То је класична замена тезе. На пример; Ето Ескобар госпођи предпоставља због њене Римокатоличке вере и другачији сам њен статус на форуму и сугерише мени да и ја треба то да радим. Не она је за мене овде равноправан члан као и други и упркос вашим сугестијама да треба да се либим да пред њом износим оно што би износио пред вама да није она на форуму, ја ћу њу и даље да сматрам равноправном. Ваша прича ме подсећа на ону епизоду Саут Парка ако си гледао, кад у част медицинске сестре која је дошла да ради у Саут Парк, а која има срастао мртав фетус на глави, сви направљен од картона фетус стављају на главу.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Да, на правом сте месту и прави мотив имате и на прави начин водите разговор. Драго ми је да сам вас подстакао да дубље трагате. Иначе пошто сад сазнајем за овај Четнички напад од вас можемо да отворимо и посебну тему о Четничком Покрету који је иначе прве борбе као војни покрет имао 1912.године у Македонији са Арнаутима и о идеологији и историји тог покрета, пошто је појам четник у овом задњем рату доста изменио своје првобитно значење.

Lukavo izvrćeš moj odgovor tebi..

Da sam na pravom mjestu i da pravi motiv imam i da na pravi način razgovor vodim..Da si me ti potakao da dublje tragam..

Ja ne želim tragat..i živjet u prošlosti..ako tebe to smeta..ti piši i otvaraj teme..

Ovo traganje je bilo,u vezi sv Vukašina..jer ja ne poznajem vaše svece...Kako je on mučenički ubijen,al na 3 strani tog foruma gdje se iznosi o tim napadima,ima isto slika,nije ikona ni freska od župnika don Ilije Tomasa iz sela Klepci kod Čapljine.o njemu imaš pročitat ovdje http://www.celjevo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=96

Ja san tek sad,tj.večeras upoznata sa svim ovim,a ti si me na to ISTINA potakao..

Kao normalnu osobu zanimalo me šta je potaklo i kako je do tog došlo..i tako mi je servirano stiglo to o "četničkim zločinima",jer ubicu sv Vukašina naziva se citran "Ustaški zlikovac Friganović"..tao da je tu bilo čašćenja s obe strane..

Opet kažem,prestrašno je s obe strane,ako je sve ovo istina..i ja ne želim više ni slova u tom mjeru pisati..

Nemoj me prozivat više,ponavljam da dolazim u MIRU, jer ti je i bila namjera da me isprovociraš sa ikonama i freskama dvosmisleno stavljeno,kao meni dobrodošlica..

Ne traži mir izvan sebe, jer ako tako činiš to je najsigurniji način da ga ne nađeš. Pronađi mir i ljubav u sebi...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је сигурно има у Србији.Књига је изашла код нас у издању манастира Подмаине 2008 године.Иначе је још давно донео тадашњи студент,садашњи професор на факултету у Фочи,о.Саво Денда,па су је он и тадашњи игуман цетињски,о.Лука Јањић дуго читали на Енглеском,а скоро је преведена и на нашки  :smiley:.Замолићу ја Карађорђа да је скенира и избаци на сајт пошто је он већ има кући,па ако на други начин брате не успеш да дођеш до ње,овако ћемо ти олакшати,а и увек можемо да ти пошаљемо један примерак на дар  sHa_sarcasticlol

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

Evo stavljan link http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?t=2209 ,sa mog matičnog foruma,gdje je brat pravoslavac Tihokapelnik stavljao vaše divne ikone..i također Svetog velikomučenika Georgija..

Ima pregršt divnih ikona...

Ne traži mir izvan sebe, jer ako tako činiš to je najsigurniji način da ga ne nađeš. Pronađi mir i ljubav u sebi...

Подели на овим сајтовима

Да, на правом сте месту и прави мотив имате и на прави начин водите разговор. Драго ми је да сам вас подстакао да дубље трагате. Иначе пошто сад сазнајем за овај Четнички напад од вас можемо да отворимо и посебну тему о Четничком Покрету који је иначе прве борбе као војни покрет имао 1912.године у Македонији са Арнаутима и о идеологији и историји тог покрета, пошто је појам четник у овом задњем рату доста изменио своје првобитно значење.

Lukavo izvrćeš moj odgovor tebi..

Da sam na pravom mjestu i da pravi motiv imam i da na pravi način razgovor vodim..Da si me ti potakao da dublje tragam..

Ja ne želim tragat..i živjet u prošlosti..ako tebe to smeta..ti piši i otvaraj teme..

Ovo traganje je bilo,u vezi sv Vukašina..jer ja ne poznajem vaše svece...Kako je on mučenički ubijen,al na 3 strani tog foruma gdje se iznosi o tim napadima,ima isto slika,nije ikona ni freska od župnika don Ilije Tomasa iz sela Klepci kod Čapljine.o njemu imaš pročitat ovdje http://www.celjevo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=96

Ja san tek sad,tj.večeras upoznata sa svim ovim,a ti si me na to ISTINA potakao..

Kao normalnu osobu zanimalo me šta je potaklo i kako je do tog došlo..i tako mi je servirano stiglo to o "četničkim zločinima",jer ubicu sv Vukašina naziva se citran "Ustaški zlikovac Friganović"..tao da je tu bilo čašćenja s obe strane..

Opet kažem,prestrašno je s obe strane,ako je sve ovo istina..i ja ne želim više ni slova u tom mjeru pisati..

Nemoj me prozivat više,ponavljam da dolazim u MIRU, jer ti je i bila namjera da me isprovociraš sa ikonama i freskama dvosmisleno stavljeno,kao meni dobrodošlica..

Не, иконе сам ставио у вези са темом нисам све ни читао од почетка, па нисам одмах ни схватио да си ту, а после сам по коменарима схватио. Истина је да се не би либио да ставим и да сам пре тога знао да си ту, јер сам противник екуменизма и све то износим у смислу промовисања тог мог става. Онда си ти то повезала са собом јер егоцентризам је донекле својствен људима, па су и други то тако прихватили и када су почели на то да ми указују схватио сам да ми указују на твоје присуство. Кажем ти истину, нити сам због тебе ставио, нити би се због тебе одустао од намере да ставим. Ти и још неки овде сте придали теби тај значај за мене који је заправо само ваша фикција, он није уопште реалан. Постоји само у вашој глави, а не и у мојој. О томе сам већ говорио не могу више да се понављам. Ти јеси себи и њима била тема у овој причи, али не и мени већ је моја тема била назначена тема "Римокатолицизам". Када сам схватио у ком сте трипу покушао сам да вам објасним како ствари стоје. Међутим, Ти већ овим сада обраћањем радиш нешто што ми изгледа покушај кандидовања себе као темe мени. Ја сам ти одговорио на предходно твоје обраћање с обзиром да си ме цитирала, разумевши да хоћеш о постављеној теми да разговарамо, као што је по твојој поруци изгледало. Међутим, ти овом сада опет враћаш причу на њену предходну позицију.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Кад већ помињеш Клепце код Чапљине прочитај и ти Моја а и православна браћа са овог форума шта се са Србима који су вековима били староседеоци десило у протеклим ратовима од стране усташа и усташке идеологије. Клепци и сва околна села и мјеста где су Срби били убедљиво већински насељени су очишћена и истребљена тако да Срба доле више нема уопште. Сва римокатоличка идеологија је таква да се не бирајући средства спроводе циљеви које "свети отац" папа и остала багра око њега зацртају. То је тако кроз векове било. Римокатоличка "црква" је само једна световна творевина и институција јер на световним законима и опстаје и функционише. Ево пар линкова у вези погромских страдања Срба у Клепцима и околним местима и селима (ко буде хтео више информација нека прогугла мало). Не правдам убиства ваших жупника али када те вековима сатиру и убијају и када ти потомци злочинаца опет отворено раде о глави (што је тај жупник сасвим сигурно чинио на директан или индиректан начин) онда је немогуће контролисати и спречити такве немиле догађаје. Али када би ми Срби почели наводити све детаље о страдањима нашег народа од усташа не би стало ни на све форуме овог света. Зато...пссст!

Линк 1: http://www.serb-victims.org/content/view/260/136/

Линк 2: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/975/tekst/bosanska-krajina-u-drugom-svetskom-ratu/c/1

"Може се направити паралела са покољима Срба у поменутим бањалучким селима и страдању Срба у околини Чапљине (места: Пребиловци, Клепци, Тасовчић...). Жртве су страховито мучене, убијане хладним оружјем, убијана су и деца у школским клупама испред избезумљених учитељица. У оба случаја католички фратри мотивишу верске прогоне и благосиљају усташка злодела. Бањалучки бискуп Јозо Гарић користио је усташку страховладу јер су Срби, под претњом губитка живота, приморавани да прелазе у римокатоличанство." - пренесено са pravoslavlje.spc.rs

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Brate tesko da im je Papa odobrio da rade to sto su radili a i sam Papa se nalazio u nekoj formi kucnog pritvora za vreme ww II ! Ti koji su cinili zlocine su bili daleko od hriscanstva bili su to ljudi pomucene svesti i razuma i nedaj BOZE da se ista slicno ovome negde ponovi !

Brate, Moya je zena ,mozda i lepa zena i tek treba da se upoznamo i imamo toliko lepsih tema nego da joj dajemo da odma guta knedle ! treba prepoznati mesto i vreme za zapocinjanje takvih tema

Подели на овим сајтовима

Treba prepoznati mesto i vreme za zapocinjanje takvih tema.

Ако ово подразумева да морамо правити компромисе са савешћу ја се драги брате не слажем са оваквим размишљањем. Истине се не требамо плашити ни ми ни они. Дакле оно што се десило не треба ни прећуткивати ни заташкавати а још мање бирати место када ћемо истину износити. Ја сам кратку причу о страдањима Срба у том делу Херцеговине пренео због оних који о томе не знају ништа а не због оних који све знају. А Клепце и околину је прво споменула Моја у контексту страдања римокатолика од стране Срба.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Niko brate ne pravi kompromise al o tim temama sam raspravljao sa hrvatima jer sa njima mogu i da pijem i da se bijem a Moya je zensko ! i Neko nas je prvi postavio Ikonu a onda ona devojka odgovorila u skladu sa njenom pozicijom !

Brate kad upoznajes devojku ne pricas valjda odma sa njom o stradanjima bilo koje vrste !

Подели на овим сајтовима

Niko brate ne pravi kompromise al o tim temama sam raspravljao sa hrvatima jer sa njima mogu i da pijem i da se bijem a Moya je zensko ! i Neko nas je prvi postavio Ikonu a onda ona devojka odgovorila u skladu sa njenom pozicijom !

Brate kad upoznajes devojku ne pricas valjda odma sa njom o stradanjima bilo koje vrste!

Ово је озбиљна тема и на њој се детаљно не упознајемо са другим члановима. То се ради на другим форумаским темама које имају разбибригашки карактер или су специјално отворене за ту намену.

Подели на овим сајтовима

Vi poistovetiste nas rimokatolike sa ustašama slavabogu

да, то уме да буде генерални проблем са ''србином православцем'' који није свестан свог етнофилетизма који пројектује и на друге.
Подели на овим сајтовима

Vi poistovetiste nas rimokatolike sa ustašama slavabogu

Ма јок , nego poistovećujemo ustaše sa inkvizicijom, samo to...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...