Jump to content

Како заинтересовати младе за Цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

Apsolutno je nebitno da li cemo zigot da izjednacimo sa detetom ili ne. Sto se mene tice, mislim da je jasno da izmedju deteta i zigota postoji velika razlika. Samo, ta razlika je bitna sa bioloske a ne teoloske tacke gledista, jer je za teologiju abortus u 8. i 2. mesecu isto, zato sto se (potencijalni) covek sprecava da zivi. To je i smisao Vasilijevih reci o razlici izmedju oformljenog i neoformljenog embriona, a ne da on ne priznaje da postoje jasne razlike izmedju deteta i zigota. Na kraju krajeva, i oni su iz iskustva znali da razlike nesumnjivo postoje.

I da li je ok, sa teoloske tacke gledanja, bavljenje stem celijama? Treba li  zbog verskih ubedjenja od toga odustati?

Da li se u tim istrazivanjima ubjaju deca ili nesto drugo?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Da li je spermatozoid ziv? Da li je jajna celija ziva? Da li je u njima "ljudski zivot" ili "polu-ljudski zivot" koji postaje "ljudski zivot" (tj. dete)

tek oplodnjom? Da li je oplodnja trenutak (kao skok elektrona s jednog energetskog nivoa na drugi) ili proces koji ima odredjeno trajanje? Sta imamo u tom medjustanju dok se nisu u potpunosti spojili genetski materijali? I da li su ova pitanja neophodna da bismo rekli NE abortusu, NE rizicnom ponasanju, DA prihvatanju odgovornosti...? Cini mi se da se i bez odgovora na ova pitanja moze biti i ateista i bilo koje vere. Ne vidim zasto je neophodno zatupeti mlade kojecime (zigot=dete) kad to nema veze sa verom, a ni sa zdravim razumom.

Jeremija 1,5. Пре него те саздах у утроби, знах те; и пре него изиђе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те.

Psalm 139,16. Заметак мој видеше очи Твоје, у књизи је Твојој све то записано, и дани забележени, кад их још није било ниједног.

Luka 1,41. И кад Јелисавета чу честитање Маријино, заигра дете у утроби њеној, и Јелисавета се напуни Духа Светог,

42. И повика здраво и рече: Благословена си ти међу женама, и благословен је плод утробе твоје.

43. И откуд мени ово да дође мати Господа мог к мени?

44. Јер гле, кад дође глас честитања твог у уши моје, заигра дете радосно у утроби мојој.

• Волим 1

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Jeremija 1,5. Пре него те саздах у утроби, знах те; и пре него изиђе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те.

Psalm 139,16. Заметак мој видеше очи Твоје, у књизи је Твојој све то записано, и дани забележени, кад их још није било ниједног.

Luka 1,41. И кад Јелисавета чу честитање Маријино, заигра дете у утроби њеној, и Јелисавета се напуни Духа Светог,

42. И повика здраво и рече: Благословена си ти међу женама, и благословен је плод утробе твоје.

43. И откуд мени ово да дође мати Господа мог к мени?

44. Јер гле, кад дође глас честитања твог у уши моје, заигра дете радосно у утроби мојој.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eru_Il%C3%BAvatar

http://tolkiengateway.net/wiki/Music_of_the_Ainur

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ako dovodi do smrti embriona, onda da.

Da, dosta stem celija biva unisteno tokom eksperimentata. Cak su mnoge od njih bezgresno zacete u Petrijevim soljicama i razno.

Подели на овим сајтовима

Samo, ta razlika je bitna sa bioloske a ne teoloske tacke gledista, jer je za teologiju abortus u 8. i 2. mesecu isto, zato sto se (potencijalni) covek sprecava da zivi

A u 3. danu? Van majke?

Подели на овим сајтовима

zato sto implicira da je svako drugo zacece toboze gresno.

Ja ga upravo zbog tih implikacija ne izbegavam, mozda ce se upotrebom izlizati pa ce i ostal odustati od takvih pogleda. A, mozda i nece, ko zna.

Sta cemo sa mogucnoscu da se od celija koze naprave stem celije? Dakle i one imaju potencijal da se razviju u coveka... To pita i Sam Harris u onom klipu sto sam metuo. Cini mi se da je danas mnogo komplikovanije biti u poziciji hriscanina nego sto je to bilo Sv. Vasiliju Velikom. Ne samo da postoje istrazivanja, nego je tu i opterecenje tradicije i velicine autoriteta iz doba u kojem se nisu mucili ovakvim finetuningom.

Подели на овим сајтовима

Sta cemo sa mogucnoscu da se od celija koze naprave stem celije? Dakle i one imaju potencijal da se razviju u coveka... To pita i Sam Harris u onom klipu sto sam metuo. Cini mi se da je danas mnogo komplikovanije biti u poziciji hriscanina nego sto je to bilo Sv. Vasiliju Velikom. Ne samo da postoje istrazivanja, nego je tu i opterecenje tradicije i velicine autoriteta iz doba u kojem se nisu mucili ovakvim finetuningom.

pa to sto postoji mogucnost da se od njih napravi embrion ne znaci da one veci jesu embrion... samim tim je to kljucna razlika... naravno, pisem uz veliku ogradu jer se nisam bavio tim temama, pa moze biti da se ne razumemo...

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ne ubijaju se deca, ali se ubija potencijalni covek.

Uh za to nam treba kolektivni um da ne sprecava ljudsku vrstu da se umnozava i zivi.

Takodje mora iz te svesti da izadje i kolektivna odgovornost prema svakom potencijalnom novom clanu vrste.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Sveti Jovan Damaskin:..svi smrtni ljudi potomci braka; jer prvorodni ljudi su izdanci devstvenosti a ne braka; međutim, bezbračnost je, kako rekosmo, podražavanje anđeoskom življenju. Prema tome, koliko je anđeo iznad čoveka, toliko je devstvenost časnija od bračnog življenja. I šta ja kažem: anđeo? Sam Hristos, devstvenosti slava, ne samo po tome što je od Oca bespočetno, bespokretno i nespojivo rođen, nego i po tome što je postao čovek po našem podobiju i vaplotio se, nas radi, od Presvete Djeve bez sjedinjenja telesnog, i sam sobom pokazao istinsku i savršenu devstvenost, Otuda nam, naime, to i nije ustanovio kao zakon; Jer, ne mogu svi primiti tu reč,[27] kako je sam rekao: delom nas je, međutim, poučio i za nju ukrepio. Jer ko je taj kome nije jasno da devstvenost sada živi među ljudima.

Dobro je, zacelo, rađanje dece, koje bračnim življenjem biva, a dobar je i brak zbog izbegavanja bluda,[28] jer ga suzbija i zakonitim sjedinjenjem ne dopušta razdraženosti želje da se predaje bezakonim delima. Dobar je brak za one u kojih nema uzdržanja; međutim, uzvišenija je devstvenost, koja umnožava čedorodnost duše i koja molitvu, kao zreo plod, Bogu prinosi. Brak neka bude u svemu častan i postelja bračna čista; a bludnicima i preljubnicima sudiće Bog.[29] (a propo danasnjeg Jevandjelja :))

Подели на овим сајтовима

Желео бих да својим очима видите једноставну чињеницу да живот детета заиста почиње од момента зачетка, дуго пре самог његовог рођења на свет. А пре филма ћу покушати да се дотакнем врло важне теме - зачећа.

Пре свега, не треба мислити да се Црква гнуша теме зачећа, као да верујући људи ово сматрају нечим гнусним, срамотним, што не подлеже широкој дискусији, а и ако се дискутује о томе онда само с позиција осуђивања. Уопште није тако. Истина, у Цркви се ова тема ретко разматра нашироко, али не зато што је врло непристојна, већ насупрот томе, зато што је веома узвишена. Црква се према моменту зачећа односи с дужним страхопоштовањем и просто тако, успут ову тему неће разматрати. У моменту зачетка сваког човека присутан је Бог, Који даје душу малом човечуљку, чије тело се у том тренутку састоји од само једне ћелије, која је створена услед спајања две родитељске ћелије. Божије присуство у моменту зачећа не дозвољава да се према њему односимо као према гнусном акту који се и обавља негде у мраку. Гнусно је само једно - блуд, који има мало шта заједничко с чистим супружанским сједињењем, које је Бог благословио. Блуд нема за свој циљ зачеће, притом се по правилу користе средства за контрацепцију и за блуднике је присуство Божије у датом тренутку очигледно сувишно.

Питање о томе да ли је супружанско сједињење нешто прљаво постављали су већ први хришћани. Апостол Павле пише у једној од посланица: "Брак је частан и постеља неоскрнављена." Наравно, има се у виду брачна постеља законитих супружника, а не постеља блудничара или прељубника. Још једно сведочанство, сад већ из четвртог века. У ово време су се појавили људи који су говорили да свештеник не сме да има супружничко општење са својом женом, а неки су чак одбијали да причешћују ове свештенике. И поново је Црква са свом изричитошћу посведочила на Гангрском сабору као одговор на ову заблуду да се они који се гнушају ожењених свештеника сматрајући да их брак скрнави, сами одлучују од Цркве као јеретици.

То да зачеће није повезано ни са каквом прљавштином може се видети из следећег. У Православној Цркви чак постоје празници који су посвећени зачећу. На пример, празник зачећа Мајке Божије у утроби Њене мајке - праведне Ане или зачеће Јована Претече у утроби праведне Јелисавете. То је заиста празник. Човек се још није родио, али ми већ знамо да он постоји.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Црква се не гнуша догађаја зачећа, већ чак слика иконе празника везаних за зачеће. Наравно, на икони не видимо сцену из постеље, већ условно, целомудрено изображење супружничке блискости. Брачни пар, а то су праведни Јоаким и Ана, родитељи Пресвете Богородице стоје једно поред другог у покрету, који посећа на целомудрено скромно целивање. То је све! Ово је сасвим довољно да би се указало на телесно јединство супружника у зачећу.

Скрећем вашу пажњу на то да су праведни Јоаким и Ана два пута приказани на икони. На ивицама иконе постоји њихово изображење за време молитве. За шта се моле? Они су били већ јако стари, али нису имали деце, због чега су их људи обасипали оптужбама за неке тајне грехове, због којих им Господ наводно и не даје децу. И после једног у низу понижења супружници су се са сузама молили да ова срамота буде скинута с њих. После ове ватрене молитве Господ им шаље дете - Мајку Божију. Дакле, праведни супружници се моле да им буде даровано дете, моле се пре зачећа.

Ова молитва није нека реткост. Молитва пре зачећа је била у устима многих праведних супружника. Прва молитва пре супружничкој сједињења наводи се у књизи Товит, у 8. глави. Ова књига је написана много пре Христовог Рођења, зато се са сигурношћу може рећи да традиција људи да се моле пре зачећа има историју дужу од две хиљаде година.

И данас се верујући супружници труде да се моле пре зачећа детета. Дете које је зачето после таква молитве освећиваће се у утроби мајке од самог свог зачећа.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Прво већ 18 дана након зачећа почиње да куца срце малог човечуљка. Мама, по правилу, тек почиње да подозрева да је трудна, а дете је већ толико велико да почиње да ради његов сопствени систем за крвоток.

Друго. Са 10 недеља дете у утроби скаче, врти се, преврће се онако како то не може да учини после рођења. У филму се одлично видело колико је буран дететов живот у овом узрасту, а мама ће осетити његово кретање тек кад оно буде имало четири месеца. А многи родитељи мисле да дете тек у овом периоду трудноће чини своје прве скромне покрете. Међутим, није тако. Органи детета су у потпуности формирани већ у 12 недељи. А преостало време дете просто расте.

Заиста се може рећи да су ултразвучна испитивања јако изменила представу о животу детета пре његовог рођења.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...