Jump to content

Колико често се причешћујете? И зашто толико ?

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Па кажеш пост је директно везан за причешће, по чему би неки закључили да нема причешћа кад нема поста - дакле ни у трапавим седмицама.

јесте, ал у смислу припреме, начина живота ...

барем онај део, кад мало стегнеш каиш  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Па кажеш пост је директно везан за причешће, по чему би неки закључили да нема причешћа кад нема поста - дакле ни у трапавим седмицама.

јесте, ал у смислу припреме, начина живота ...

барем онај део, кад мало стегнеш каиш  0110_hahaha

Па мораш то нагласити, ионако имамо превише буквалиста у Цркви, морамо све да цртамо буквално, још бар једно 100 година.

Подели на овим сајтовима

Причешћујем се скоро на свакој Литургији. Зашто? Навуко сам се, зависан сам. 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• Гости

Причешћујем се скоро на свакој Литургији. Зашто? Навуко сам се, зависан сам. 0110_hahaha

како би бабе рекле ВАЉА СЕ  0110_hahaha

исто , скоро на свакој !

Подели на овим сајтовима

Причешћујем се скоро на свакој Литургији. Зашто? Навуко сам се, зависан сам. 0102_laugh

;) да не пропустимо никако ни једну  :0104cheesy:
Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Slava i hvala Bogu, Pričešćujem se redovno na svakoj Sv.Liturgiji,  jer je i cilj učestvovanja na Sv.Liturgiji zajednica sa Gospodom našim Isusom Hristom, a ta zajednica može da bude jedino ako jedemo Tijelo i pijemo Krv Gospoda na koje nas je sam Spasitelj i pozvao. Biti nijemi posmatrač i ne pristupiti pozivu "sa strahom Božijim i vjerom pristupite", predstavlja na neki način ignorisanje poziva koji dolazi nama nedostojnim i grešnim od samog Gospoda Isusa Hrista, kada  poziva da nas podigne iz grehovnog pada i blata u koje svakodnevno po bezbroj puta upadamo.

Подели на овим сајтовима

тренутно, углавном једном месечно, током великих постова чешће....и на мени неки важан празник (неког од мојих омиљених светитеља)....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Око 150 пута годишње....а јел то у реду? .mislise.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Шта би радили ако вам духовник лупи епитимију пет година одлучења од причешћа. Неки дан сам слушао пример о једном момку коме је "духовник" дао тако неку неколикогодишњу епитимију и човек пао у очајање престао да се труди и скроз се предао пороку и напустио црквени живот.

Догодило ми се баш то. Истрпјела сам је и Богу хвала, ова епитимија ми је била изузетно душекорисна. Учврстила ме је у Вјери, научила ме је дуготрпљењу и смиравању. У цркви сам. Нисам је напустила. Нисам пала у очајање.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Evdokija,

Али као што видите нису сви исти. Не подноси свако исто. Уосталом, потпуно ми је неразумно да се дају овакве епитимије у времену у коме живимо. И да ли је Епископ упознат са овим случајем? Знате ли да на дуже време једино Епископ може да да забрану причешћа, а ако се нађе да је Епископ то учинио у слабости својој може бити личен чина.

Дакле, није то шала. 

Подели на овим сајтовима

@@Evdokija,

Али као што видите нису сви исти. Не подноси свако исто. Уосталом, потпуно ми је неразумно да се дају овакве епитимије у времену у коме живимо. И да ли је Епископ упознат са овим случајем? Знате ли да на дуже време једино Епископ може да да забрану причешћа, а ако се нађе да је Епископ то учинио у слабости својој може бити личен чина.

Дакле, није то шала. 

Амин!

кад једном буде најзад, напокон и заувек потпуно схваћено да Причешће нико не може заслужити, бити достојан и сл., па је стога награда дар, а не према критеријума свештеника, а да је истовремено насушна потреба, да се без Њега не може, никуда, ни са ким и никада, све ће доћи на меру....а човеку треба само Христос Бити мера ... 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Захваљујући о. Ивану и многима са овог форума, све чешће, ове године било 6 пута, иако то не треба бројати , али много чешће но пре

Прошле недеље сам поптуно непланирано, ал Господ је хтео, одох да се исповедим, већ увелико кренуло причешћивање, реко ајд да се исповедим па да се припремам за следећу Литургију, кад ето...... нисам ни на води постио, свештеник рече нема везе, и стадох у ред и причестих се, чудо Божије, шта ме снађе, ал то је Милост Божија, Његов Дар!

Потреба је све већа, много тога ми је сад јасније, иако имам грехове и искушења који ме прате и свашта се ту дешава али сад ми је много јасније зашто овде сви апелују на редовно причешћивање

Хвала другари :drugarstvo:  Слава Једином Човекољубцу isus-sinai

Само бих додао да је то процес, нисмо сви на исти начин ушли у Цркву, неко је ушао са незгодним наслеђем, пре сам Путиру прилазио са већим страхом, а сад ваљда са већом жељом 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Скоро на свакој литургији. Једноставно желим бити у заједници са Богом. Какав је Цар Бог наш, како да опишем? Када сам скоро мртав припузео до Трпезе па ме Бог примио, како да Му заблагодарим за то? 

Христос се роди! 

Подели на овим сајтовима

Захваљујући о. Ивану и многима са овог форума, све чешће, ове године било 6 пута, иако то не треба бројати , али много чешће но пре

Прошле недеље сам поптуно непланирано, ал Господ је хтео, одох да се исповедим, већ увелико кренуло причешћивање, реко ајд да се исповедим па да се припремам за следећу Литургију, кад ето...... нисам ни на води постио, свештеник рече нема везе, и стадох у ред и причестих се, чудо Божије, шта ме снађе, ал то је Милост Божија, Његов Дар!

Потреба је све већа, много тога ми је сад јасније, иако имам грехове и искушења који ме прате и свашта се ту дешава али сад ми је много јасније зашто овде сви апелују на редовно причешћивање

Хвала другари :drugarstvo:  Слава Једином Човекољубцу isus-sinai

Само бих додао да је то процес, нисмо сви на исти начин ушли у Цркву, неко је ушао са незгодним наслеђем, пре сам Путиру прилазио са већим страхом, а сад ваљда са већом жељом 

Значи нема шансе да си се ове године причестио 6 пута јер сад је тек 3. јануар ...    :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...