Jump to content

Против догми и незнања!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 10. 2013. at 2:16, Јанко рече
Ма ниси изневерио очекивања, за некога чији је поглед на уређење света препун рупа по сопственом сведочењу нормално је оволико мешање баба и жаба, и расплињавање на теми где монотеистима пришиваш причу о боговима (sic!), па на основу особина других (за нас лажних) богова упућујеш критику схватања наше вере да Бог (за нас једини) воли све као своју децу. ДЕБЕЛИ ОФСАЈД :)

Tema je pokrenuta da bi se skrenula paznja da je ucenost i vrhunsko medicinsko znanje srednjeg veka bilo u manastirima i da nisu vernici neobrazovani i zatucani. Aferim! Odreagovao sam na razlog danasnjeg skrivanja Boga koji je u vezi sa slobodom.

Hajde sad, monoteisti, politesiti, jedno bozanstvo gore ili dole, koja je razlika? ;) Ponekad pomislim da bi i Pravoslavlju prijao politeizam, kad se pogleda sva raskos religioznih osecaja medj narodom.

Ocigledno da ne umem da razmisljam kao roditelj. (Ili mozda ne razmisljaju svi roditelji isto.)

Ово са аскурђелима нећу ни да коментаришем (нису они криви што нису имали знања, а знање се не примењује ретроактивно у историји. Као што (не) знаш, за њих је Христос рекао да нису криви пред Богом, јер, "док нисте знали, греха нисте имали, а сад кад знате грех остаје на вама" ;) ). Дрвце моје, Православље није окамењено дрво, него жив организам...

Pa ipak, nije apdejtovan taj deo Biblije savremenim shvatanjima pocetka sveta, jer su se bitno izmenili pogledi na svet. Koja religija moze u proverljivim stvarima da parira  savremenoj nauci, pozivajuci se na onostrano kao izvor informacija? To je bio moj osvrt na odnos vere prema nauci, vera mora da ustukne u svim pitanjima na koja nauka pruza odgovor.

Да си научио нешто од Мендељејева, досад би и ти уочио да говоримо о Православљу, па поставио неке параметре и уоквирио ту твоју причу, а не скакао из магије у митове, па долазио у легенде не окрзнувши Православље већ се дубоко закопавајући у рацио као најсигурније место.

Svaka je ocena za djaka, imam pravo da fejlujem, da se ukopavam gde mi pase ili da curim iz okvira kao Dalijev casovnik, da negujem svoj vrednosni sistem i snosim odgovornost za sve to.

Svakako da mi prija kada se vera trudi da uzima primere iz nauke, maltene Mendeljejev bio kao sibila, prorokovao svojstva neotkrivenih elemenata. Sad opet malo bockam preterujuci, ali taj osecaj da se radi prava stvar, da je to put koji vodi do otkrica zaista jeste neophodan u nauci i u tome se slazemo. Ja tome ne pridajem religiozni znacaj, pa mi je zato lako da bockam, ali se slazem da su kreativni procesi (i u nauci, dakako) vrlo cesto potpuno iracionalani.

На крају-шта рећи? Ја о психосоматским болестима, а ти ликујеш над нечим што никад моја уста (читај тастатура) не изговорише: да мислима покрећемо ХЕ Ђердап!!!

Eh, sad, psihosomatske bolesti i Ajnstanove jednadzbe o ekvivalentnosti mase i energije! To upravo i jeste tlo na kojem bujaju njuejdzovski bulsitovi, koje je, izmedju ostalih, gospodin Dabic fino koristio. Zato sam samo prosirio pricu o rabljenju telekineze u drustvenokorisnom smeru.

Од тебе ипак не очекујем овакав испад- цитираш погрешно потпуно скрећући са теме да би дискредитовао моју личност само зато што сам верујући. Ако се не слажеш да постоје психосоматске болести слободно реци и образложи, а ако се слажеш, "што ме бијеш"? Јер из тога да мисли утичу на тело не следи да енергија утиче на материју? Можемо о томе, али не овако, братац.

Jedared sam o tome pisao, da forumaske avatare tretiram kao robotske sonde u koje mozemo da upakujemo ideje koje zelimo da testiramo i da ne brinemo mnogo ako se razlupaju. U tom smislu nije mi cilj da diskreditujem tvoju licnost, niti da te tucem vezanog ko neki Kajafa i drugari mu. Mada, a sad se vracam na onu upucenu mi vec primedbu da delegiram sta ko treba da radi, pise ti tamo da ce svakojake neprijatnosti da te snadju samo zato sto si izabrao da sledis odredjeno ucenje, tako da ako samo bijem, dobro je, jos nije kraj! ;)

Slazem se da postoje psihosomatske bolesti, slazem se da energija zakrivljuje prostor-vreme, slazem se da misli mogu da voze telo, samo mi povezivanje tih stvari lici na pomenuti njuejdzovski mistifikatorski mutljag.

Можемо о томе шта наука мисли (јер не може поуздано знати) колико се енергије може фокусирати и емитовати помоћу мисаоног процеса, и на које све енергије и материје може деловати у и око тела. Да ли акупунктура делује на чворишта нерава (па тако изазива ефекат олакшања) или чворишта енергија у телу (како тврде творци те методе), и следствено томе да ли и мисаоно можемо утицати на те токове и та чворишта...

Akupunktura je suvise alternativna za moj ukus, mada su me neki ljudi uveravali u njenu delotvornost. Price o cakrama su mi zabavne koliko i magija, mogu da fokusiram oko 30min paznje kad sam raspolozen da saslusam i popamtim meni dalek svijetonazor. To je skoro kao kad sebe prisilim da odslusam neku pesmu koja mi ne prija. Medjutim, ako se ta prica vesto ubaci u neku video igru, to moze da pruzi veliko zadovoljstvo. Eto, imam i ja svoje iracionalne, cisto emotivno-estetske izlete iz racionalnih meteriza.

То би био конструктиван разговор, а ово твоје је клиначко надгорњавање у ком не желим да учествујем. Дакле, или се уозбиљи па да причамо као људи, или на овој теми сматрај да је ово мој задњи пост теби. Знам да си сујетан :) А против надутости узми ранисан, еспумисан или нешто слично, не ваља кад имаш много гасова. ;) Свако добро и од људи и од Бога ти желим.

Upravo si mi skrhao moju sondu...

On 13. 10. 2013. at 3:01, Јанко рече
Плашиш се да испаднеш смешан?

I ne samo to! Moj drugi strah je da ce moj prvi strah biti javno razotkriven! Pocecu da mmmucam...

Немој се плашити, никад се неће ДОКАЗАТИ наше гледиште, јер не може у домену оног што ви сматрате доказима-а то су материјални докази.

Nema mojih i tvojih dokaza, u nedostatku "mojih dokaza" tebi je nesto drugo dovoljan razlog da prihvatis kao istinito. Isti takvi "tvoji dokazi" ne prolaze ako dolaze iz drugih religija, pretpostavljam da oni u najboljem slucaju govore da su ti ostali na nekakvom "tragu" tvoje religije koja jedina pruza punocu istine, ostali jedu mrvice kao ona zena jake vere iz jevandjelja sto govori o mrvicama pored stola.

нити ћемо ми теби доказивати да постоји.

Sigurno da biste do sada iskoristili tu mogucnost da vam stoji na raspolaganju. Iskoriscena je i arhitektura i slikarstvo i poezija i muzika i pismenost (i sve to cesto izvanredno), cak je i sila koriscena, tako da ne verujem da niko nije ni pokusao da krene na tu stranu.

Увек ће се код вас наћи, макар и апстрактни, разлози зашто се нешто десило (нпр на следећем снимку http://www.youtube.c...h?v=QF9nbFiY92w има на почетку шлб ствари, али пример од 25:08-28:30 минута са младићем кога су лекари отпустили да умре а он оздравио је нама сасвим јасан

Mozda bi medicinu trebalo tako uspostaviti, leciti pojedine ljude po random sistemu i tvrditi da postoje neki dublji i neshvatljivi (nekima sasvim jasni) razlozi za takav odnos. Ne mogu da prihvatim postojanje Boga koji nece da izleci nekoga jer ne veruje u Njega. Ako i postoji, ne zelim nista sa Njim da imam. Inace, moj stav o cudima sam dva puta izneo, njihova funkcija nije da bilo sta razjasne o desavanjima u svetu, nego da utvrde ljude u veri. Da li postoji neki primer cuda da je medicina pomogla i da je u isto vreme i cudo, na primer: pio lekove za odredjenu bolest i pomolio se i naposletku cudesno ozdravio? Nije valjda da se Bog mesa samo u one slucajeve od kojih je medicina nemocno digla ruke?!

Просто, ниједан материјални доказ (које иначе тражиш) теби није и не може бити доказ (и следствено ономе што сам говорио о Божијем чувању слободе човека неће никад ни бити), и то само зато што ти ВЕРУЈЕШ да то није тако како ми кажемо него некако другачије (не знаш како, али за тебе је једино сигурно да није овако како ми верујемо ;)Истовремено, све природне законитости не знаш, а за њих (те непознате) се заклањаш. "По вери вашој нека вам буде".)
  Цитат

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;

Ti i dalje tvrdis da nije bilo materijalnih dokaza koji su, po tebi, narusavali slobodu, uprkos onome sto ti esencija tvoje vere govori? Cini mi se da je deo Pravoslavnog ispovedanja vere i da se uskrsnuce dogodilo u telu, da je Toma gurao prste u grudni kos... Ili ti tvrdis da nije bilo cuvanja slobode pre 2K godina?

Ko sto rekoh, na stanovistu sam da moze biti da je bas kao sto ti tvrdis, i da moze biti i sasvim drugojacije. Nemam ubedljive razloge za ustrojstvo sveta o kojem ti govoris. Kao sto rekoh, ne znam sve prirodne zakonitosti. A, sta ako nas ono sto ne znam demantuje, mene da si ipak bio u pravu, tebe da nikada nece biti materijalnih dokaza? ;)

То је вама даривана слобода.

Ne, to je tvoje uverenje da je nama svima darivana sloboda. A da mozemo da biramo - mozemo. U to ime - ziveli! :pivo:

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 249
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 13. 10. 2013. at 23:25, drvce рече

Eh, sad, psihosomatske bolesti i Ajnstanove jednadzbe o ekvivalentnosti mase i energije! To upravo i jeste tlo na kojem bujaju njuejdzovski bulsitovi, koje je, izmedju ostalih, gospodin Dabic fino koristio. Zato sam samo prosirio pricu o rabljenju telekineze u drustvenokorisnom smeru.

To je potroseni old njuejdzizam.

New newagisam funkcionise na principima kvantne spregnutosti :)

• Волим 1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 2:06, Avocado рече

... i zelenizub pazljivo pogledate i da ne djuskate vise sa jednorozima

Ма и мени је игра речи занимљива, а нарочито тај специфични ( Monty Python's Flying Circus ) британски хумор. Рецимо ова најпознатија карика која недостаје, "Lucy" ( in the Sky with Diamonds ). Као и омот албума Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2013. at 3:05, зеленизуб рече

Ма и мени је игра речи занимљива, а нарочито тај специфични ( Monty Python's Flying Circus ) британски хумор. Рецимо ова најпознатија карика која недостаје, "Lucy" ( in the Sky with Diamonds ). Као и омот албума Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Bavljenje "karikama koje (odavno ne) nedostaju" je bas zastarelo i u krecionistickim krugovima... nabavi noviju kreacionisticku literaturu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@drvce

Добио си лајкић за постић, а одговор добијеш кад се дочепам компа, не могу са телефона.

П. С. И пиво, немам смајлиће.

Можда се беше овако прави... :пиво:

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2013. at 7:40, Avocado рече

Bavljenje "karikama koje (odavno ne) nedostaju" je bas zastarelo i u krecionistickim krugovima... nabavi noviju kreacionisticku literaturu...

Secam se kada sam uzimao sliku tibije od lucy i sliku tibije od majkuna i sliku tibie od coveka da objasnim kako je zklob na koji se vezuje stopalo kod majmuna vezan tako da je stopalo vise slobodno, kod coveka mnogo manje a kod lucy ni tamo ni vamo. 

Kada to nije uspelo da objasni poentu karike, nista nece.... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Па не знам ја баш како сте из тог осврта на британски хумор закључили да се уопше бавим "karikama koje nedostaju"?

Допала ми се и прокаталепса, па је ред да питам:

Јел ту реч о "извесној ( avocadskoj ) професионалној деформацији"?

Подели на овим сајтовима

Ипак морам признати да ми ова The most famous fossil Lucy in the Sky with Diamonds делује поприлично разбацано... што би се 'но казло, к'о јутро бундева. Приметио сам и како уме да буде фотогеничнија, мада то опет зависи од креативног набоја моделара, али то није оно што сам ту хтео да кажем.

Да рецимо узмем како сте ме погрешно схватили ( па се мало и занели у улози аматерског теолога што је за атеисту опет помало необично ) и покушам то све да префолмулишем. Ал' овај пут с акцентом на "упливима", тзв. LSD ефекту...

Цитат

The most famous fossil is the partial skeleton named Lucy (3.2 million years old) found by Donald Johanson and colleagues, who, in celebration of their find, repeatedly played the Beatles song Lucy in the Sky with Diamonds.

http://en.wikipedia.org/wiki/Australopithecus_afarensis

... пошто сте раније помињали и "djuskanje sa jednorozima". Цитирао бих искључиво википедију.

Цитат

Shortly after the song's release, speculation arose that the first letter of each of the title's nouns intentionally spelled LSD. Although Lennon denied this, the BBC banned the song.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_in_the_Sky_with_Diamonds

Тешко да можете, и при не знам каквој замени теза, овај контраверзни омот албума Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band подвести под, не знам сад какву, новију ил' старију "kreacionisticku literaturu". А и ево шта је још на мрежи...

Цитат

A collage depicts around 60 famous people, including writers, musicians, film stars, and (at Harrison's request) a number of Indian gurus. The final grouping included Marlene Dietrich, Carl Gustav Jung, W.C. Fields, Diana Dors, Bob Dylan, Issy Bonn, Marilyn Monroe, Aldous Huxley, Karlheinz Stockhausen, Sigmund Freud, Aleister Crowley, T. E. Lawrence, Lewis Carroll, Edgar Allan Poe, Karl Marx, Sir Robert Peel, Oscar Wilde, H. G. Wells, Marlon Brando, Stan Laurel and Oliver Hardy, and Lenny Bruce...  Adolf Hitler and Jesus Christ were requested by Lennon, but ultimately they were left out.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sgt._Pepper%27s_Lonely_Hearts_Club_Band

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2013. at 12:48, зеленизуб рече

Ипак морам признати да ми ова The most famous fossil Lucy in the Sky with Diamonds делује поприлично разбацано... што би се 'но казло, к'о јутро бундева. Приметио сам и како уме да буде фотогеничнија, мада то опет зависи од креативног набоја моделара, али то није оно што сам ту хтео да кажем.

Nisam siguran šta si hteo da kažeš, niti zašto bi tvoje lične impresije u vezi sa ovim skeletom bile važne nekom osim tebi... ali bacanje nepovezanih insinuacija je još manje zanimljivo od bacanja nepotkrepljenih tvrdnji povodom teorije evolucije... pa ne zameri ako iste nadalje budem ignorisao...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Сигуран сам да за то постоји и разлог, као и да је негде у архиви форума... али ми сад мрско да тражим. Предлажем Вам да себе и даље доживљавате као врло врсног полемичара, немам ништа против да ласкате себи, искрено, а и признајем да сте ме као убеђени атеиста мало збунили. Што није ништа негативно... напротив.

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2013. at 18:16, Odahviing рече

Avokado ti si izleda na forumu samo kada se evolucija pomene.

Uvek sam tu, u poslednje vreme manje pisem... ali kreacioniste najvise volem...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...