ЗАБРЗАТ Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Да, може да значи и љубав према животињама, зависно од акцентовања.... VARE, LEGIONES REDDE! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 KRIV je ovakav način postavljanja pitanja o vjeri (kako bezvjerci obično čine): "Zašto ste VI (ili ONI) u pravu (čak uvijek u pravu)?" Jedino je BOG uvijek u pravu. Ja sigurno nisam u pravu zato što bih bio pametniji od svih (!) bezvjeraca ili pripadnika svih drugih vjera i religija. Ja mogu biti sigurno u pravu JEDINO ako vjerujem Bogu koji se ne može prevariti. Dakle, rasprava je bespredmetna ako ide na razini: mi - vi - oni... Treba ići na razini: mi (svi) - On (s velikim početnim slovom). Ђуро Станивук, DYNABLASTER and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Dakle, rasprava je bespredmetna ako ide na razini: mi - vi - oni... Treba ići na razini: mi (svi) - On (s velikim početnim slovom). To je malo besmisleno... budući da pod "ON" zapravo podrazumevaš "ono što MI verujemo da ON jeste i ono što mi verujemo da je ON propisao..." a rasprava je da li ste vi u pravu... ВИЛМА, markosbg, Филозоф and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Ta nakaradna konstrukcija se zove, jednačene suglasnika po zvučnosti, koje je pravilo srpskog jezika, a uči se u osnovnoj školi 7,8 razred do koga očigledno nisi stigao Sve to sto gospodine kazete mi je poznato, imam dovoljno obrazovanja, mada, obrazovanje je celozivotni process. A kad rekoh nakaradna konstrukcija, naravno (!, o tempora, o mores) da nisam mislila na jednacenje suglasnika po zvucnosti, nego na Vasu rec koju ste sami iskonstruisali-fileozofosija, ili, kako vec rekoste, da ne jurim sad, znacete valjda na sta mislim posto je o Vama rec Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 , nego na Vasu rec koju ste sami iskonstruisali-fileozofosija, ili, kako vec rekoste, da ne jurim sad, znacete valjda na sta mislim posto je o Vama rec Nisam to ja napisao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 To je malo besmisleno... budući da pod "ON" zapravo podrazumevaš "ono što MI verujemo da ON jeste i ono što mi verujemo da je ON propisao..." Он је лепо за Себе рекао: "Ја Сам Онај Који Јесте". То је једини Бог. Нема другог Бога. Кажи који је још бог за себе то рекао ? Па још монотеистички ? Зар не видите да нема ту много богова. Не пролази оно како атеисти воле да се зезају па кажу да верују у само једног бога мање од Хришћана... Или зашто да верје у мог Бога, а не у Кришну, Буду, Озириса, Тора, Јупитера, Зевса... Они нису Бог. Они нису Онај Који Јесте, Суштина, Логос... a rasprava je da li ste vi u pravu... Јесте. Само је питање преееевише опширно и не може се до одговра доћи без подпитања. Питајте шта није јасно, или шта вас интересује. Volim_Sina_Bozjeg and nana је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Да, може да значи и љубав према животињама, зависно од акцентовања.... Pa ja volim tamu, a pomalo sam i zoofil u zavisnosti kako akcentujem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Он је лепо за Себе рекао: "Ја Сам Онај Који Јесте". То је једини Бог. Нема другог Бога. Кажи који је још бог за себе то рекао ? Па још монотеистички ? Зар не видите да нема ту много богова. Не пролази оно како атеисти воле да се зезају па кажу да верују у само једног бога мање од Хришћана... Ко је ово ("ја сам онај који јесте") чуо и записао ? markosbg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Ко је ово ("ја сам онај који јесте") чуо и записао ? Можда могу да ти помогнем, да приближиш себи одговоре овог типа, једним примером такође из Светог писма, о којем треба размислити. Ко је био Св. апостол Павле и зашто је гонио хришћане? Када се чудесно обратио у веру постао је апостол и ватрени поборник и проповедник Јеванђеља. Ово је само један пример који даје одговор ако се мало проучи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 To je malo besmisleno... budući da pod "ON" zapravo podrazumevaš "ono što MI verujemo da ON jeste i ono što mi verujemo da je ON propisao..." a rasprava je da li ste vi u pravu... Ne, naravno da ne! Po takvoj logici ako kažeš, na primjer, "Dostojevski je veliki romanopisac.", a ja to recimo negiram, onda rasprava ne bi bila o Dostojevskom, nego bi riječ "Dostojevski" značila "ono što TI misliš da je Dostojevski bio i napisao". Pa bi rasprava bila između MENE i TEBE, a Dostojevski s tim ne bi imao ništa. Takvim postupkom se može, prema potrebi, sve relativizirati i subjektivizarati... Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Ne, naravno da ne! Po takvoj logici ako kažeš, na primjer, "Dostojevski je veliki romanopisac.", a ja to recimo negiram, onda rasprava ne bi bila o Dostojevskom, nego bi riječ "Dostojevski" značila "ono što TI misliš da je Dostojevski bio i napisao". Pa bi rasprava bila između MENE i TEBE, a Dostojevski s tim ne bi imao ništa. Takvim postupkom se može, prema potrebi, sve relativizirati i subjektivizarati... Jeste, ali mi pouzdano znamo da je Dostojeveski postojao i na osnovu toga krecemo od predpostave da on postoji pa mozemo da pricamo o njemu. O stvarima koje ne mozemo dokazati krecemo od predpostavke da one ne postoje dok se ne dokaze suprotno. p.s Mislim da je svako uporedjivanje Boga sa nekim primerom iz svakodnevnog zivota i takvo dokazivanje Boga potpuno beskorisno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Ignjatije, on 17 Sept 2013 - 05:13, каже: Он је лепо за Себе рекао: "Ја Сам Онај Који Јесте". То је једини Бог. Нема другог Бога. Кажи који је још бог за себе то рекао ? Па још монотеистички ? Зар не видите да нема ту много богова. Не пролази оно како атеисти воле да се зезају па кажу да верују у само једног бога мање од Хришћана... CecaV: Ко је ово ("ја сам онај који јесте") чуо и записао ? Можда могу да ти помогнем, да приближиш себи одговоре овог типа, једним примером такође из Светог писма, о којем треба размислити. Ко је био Св. апостол Павле и зашто је гонио хришћане? Када се чудесно обратио у веру постао је апостол и ватрени поборник и проповедник Јеванђеља. Ово је само један пример који даје одговор ако се мало проучи. Fala na pokušaju da mi pomogneš. Ipak čekam Ignjatija ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Он је лепо за Себе рекао: "Ја Сам Онај Који Јесте". То је једини Бог. Нема другог Бога. Кажи који је још бог за себе то рекао ? Па још монотеистички ? Vi ste za Njega rekli da je On za Sebe rekao "Ja Sam Onaj Koji Jeste"... mada ne znam ni što je to neka naročita rečenica i nekakav dokaz da On postoji, da drugi bogovi ne postoje... itd... i ja sam takođe onaj koji jeste... so what? Јесте. Само је питање преееевише опширно и не може се до одговра доћи без подпитања. Питајте шта није јасно, или шта вас интересује. Ma tema tj. pitanje je svakako bez veze.... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Ne, naravno da ne! Po takvoj logici ako kažeš, na primjer, "Dostojevski je veliki romanopisac.", a ja to recimo negiram, onda rasprava ne bi bila o Dostojevskom, nego bi riječ "Dostojevski" značila "ono što TI misliš da je Dostojevski bio i napisao". Pa bi rasprava bila između MENE i TEBE, a Dostojevski s tim ne bi imao ništa. Takvim postupkom se može, prema potrebi, sve relativizirati i subjektivizarati... Naravno da bi takva rasprava bila izmedju mene i tebe i da Dostojevski ne bi sa njom imao ništa... i naravno da bi bila subjektivna, tj. zavisila bi od naših mišljenja o veličini Dostojevskog a ne od nekakvih objektivnih okolnosti... mada nisam siguran šta želiš da pokažeš navedenim primerom, budući da se od onoga o čemu smo pričali drastično razlikuje po tome što je u vezi sa Bogom rasprava o tome da li postoji ili ne (dok o Dostojevskom ne raspravljamo o tome, on je postojao bez obzira da li je bio veliki romanopisac)... sa druge strane, na primer: "Gandalf je veliki čarobnjak"... bez obzira što Gandalf nije zaista postojao... nečija egzistencija u realnom svetu ne zavisi od naših mišljenja, od epiteta koje mi nekom pripišemo... i slično... Moguće je da Bog postoji... ali u to svakako nećeš ubediti nekog tako što ćeš kao polaznu tačku u raspravi podrazumevati da postoji... i zatim primenjivati cirkularnu logiku... CecaV је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Он је лепо за Себе рекао: "Ја Сам Онај Који Јесте". То је једини Бог. Нема другог Бога. Кажи који је још бог за себе то рекао ? Па још монотеистички ? Зар не видите да нема ту много богова. Не пролази оно како атеисти воле да се зезају па кажу да верују у само једног бога мање од Хришћана... Или зашто да верје у мог Бога, а не у Кришну, Буду, Озириса, Тора, Јупитера, Зевса... Они нису Бог. Они нису Онај Који Јесте, Суштина, Логос... Јесте. Само је питање преееевише опширно и не може се до одговра доћи без подпитања. Питајте шта није јасно, или шта вас интересује. Ja sam onaj koji Jeste. I razapeli su ga kao Sina Bozjeg. Sto Pilat sto svestenici. A pitanje moze i da bude neopsirno jer nema Bogopoznanja bez vere a to je vec stvar svakog pojedinca. Tako da rasprava nije opsirna vec je nemoguca Bozjom voljom dok nema vere. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука