Medeski Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Imao sam priliku da razgovaram sa čovekom koji je imao problem o kome sam inače i sam ranije ponekad razmišljao. Naime čovek se zabavlja sa devojkom koja nije religiozna osoba, ne izjašnjava se kao ateista no ipak ima jak otpor i pokazuje duboko nerazumevanje za sve što se odvija u okviru crkve i pravoslavnog života i smatra to nepotrebnim. Pritom čovek tvrdi da ovu devojku istinski voli. Ono što mene boli u celoj priči "mešanih" brakova i veza je to da vera često ispadne kao razjedinitelj ili zbog agresivnosti verujućeg koji se u velikoj meri identifikovao sa vrednostima crkve i religije ili zaradi agresivnosti i otporu neverujućeg. Moram napomenuti i to da kad razmišjam o ovoj temi se moram setiti i stotine ovakvih slučajeva mladih ljudi koji žive u inostranstvu i u osnovi imaju retku priliku da uopšte upoznaju ljude svoje vere. Znam da ne postoji neka gotova i radikalna formula za ovakav problem i da je sve stvar slučaja no ipak vas braćo i sestre pitam, ima li leka i rešenja ovakvim odnosima? B Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Ako ga ne razume sada, to znači da ga ona ne voli, jer očigledno ne pokušava a ga razume i da se pouzda u njega. Stvari počinju sa sitnim nerazumevanjima koje prerastu u sukob. Bolje prekinuti nego i sebi i njoj napraviti pakao od života, a onda često stradaju i deca. Sa druge strane, možda bi je njegovo svedočenje vere obratilo, ali pitanje je da li on zna kako se to radi...to ne znači da joj propoveda već da joj ljubavlju pokaže. Ipak, ono što je osnovno je da ona pokazuje da prave ljubavi sa njene strane nema. Rizik je veliki - to ipak, on mora da odluči sam. Candy Butcher, Oglo, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Moram napomenuti i to da kad razmišjam o ovoj temi se moram setiti i stotine ovakvih slučajeva mladih ljudi koji žive u inostranstvu i u osnovi imaju retku priliku da uopšte upoznaju ljude svoje vere. Znam da ne postoji neka gotova i radikalna formula za ovakav problem i da je sve stvar slučaja no ipak vas braćo i sestre pitam, ima li leka i rešenja ovakvim odnosima? B Мислим да унутрашњим мисионарењем тај проблем може да се реши... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Ako je taj covek verujuci ne bi se "zabavljao" pod jedan... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Ako je taj covek verujuci ne bi se "zabavljao" pod jedan... Nekada se znao red, pa se ljudi nisu zaljubljivali. Благовесник, Филозоф, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Ako je taj covek verujuci ne bi se "zabavljao" pod jedan... Koji si ti fanatik Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Naravno da treba da se zabavljaju, jer danas je takvo vreme kada je veoma važno da se osobe koliko-toliko dobro upoznaju pre nego što svoju vezu krunišu Brakom. Pouka koju je dao Arhipastir preobrazivši vodu u vino, jeste da zaljubljenost kroz bračno-svetotainski život u Crkvi Hristovoj treba da se preobrazi u večnu ljubav koja nikada neće prestati. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Koji si ti fanatik Koja je onda razlika izmedju verujucih i ovih drugih?...ja mislio da ovi prvi ne smeju da imaju predbracne odnose,, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Koja je onda razlika izmedju verujucih i ovih drugih?...ja mislio da ovi prvi ne smeju da imaju predbracne odnose,, E, brate, koliko je malo onih koji tako čine i koji su sposobni tako da čine. Ovaj svet je velika zamka, nije lako ljudima i to treba da razumemo. Sa druge strane, vidi kako nam ide sa katehezom vernika. Ništa ne znaju, ali ne samo da nemaju spoznaju, duboku, važnosti istina vere, već nemaju ni proste informacije o tome šta je vera i kako da se živi. Ne treba osuđivati, već usmeravati, pomagati da, iako nešto počnu na loš način, završe na ispravan. Lako je ljude odbaciti, teško ih je dovesti na pravi put - i to često nije njihova krivica. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Koja je onda razlika izmedju verujucih i ovih drugih?...ja mislio da ovi prvi ne smeju da imaju predbracne odnose,, Ne mora zabavljanje i upoznavanje da podrazumeva i snošaj. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Imao sam priliku da razgovaram sa čovekom koji je imao problem o kome sam inače i sam ranije ponekad razmišljao. Naime čovek se zabavlja sa devojkom koja nije religiozna osoba, ne izjašnjava se kao ateista no ipak ima jak otpor i pokazuje duboko nerazumevanje za sve što se odvija u okviru crkve i pravoslavnog života i smatra to nepotrebnim. Pritom čovek tvrdi da ovu devojku istinski voli. Ono što mene boli u celoj priči "mešanih" brakova i veza je to da vera često ispadne kao razjedinitelj ili zbog agresivnosti verujućeg koji se u velikoj meri identifikovao sa vrednostima crkve i religije ili zaradi agresivnosti i otporu neverujućeg. Moram napomenuti i to da kad razmišjam o ovoj temi se moram setiti i stotine ovakvih slučajeva mladih ljudi koji žive u inostranstvu i u osnovi imaju retku priliku da uopšte upoznaju ljude svoje vere. Znam da ne postoji neka gotova i radikalna formula za ovakav problem i da je sve stvar slučaja no ipak vas braćo i sestre pitam, ima li leka i rešenja ovakvim odnosima? B Мислим да је то ствар идентитета. Муку муче само они људи чији идентитет је половичан. Који нит су тамо нит су вамо. Истина муку муче и они чији је идентитет изграђен а који налете на партнера који је екстремиста( верујући, неверујући, иноверни, свеједно) . Међутим у другом случају је јасан проблем са егом партнера екстремисте, који би пре свега требао да посети психолога и који својим егом показује да је он пре свега сам себи на првом месту, а ту љубави нема места. Рецимо с мојим пријатељима католицима уопште не доводим у питање њихову веру, нити они моју. Јер смо идентитетски дефинисани. И мада често причамо о верским темама и проблемима ово питање се никад не потеже осим у шали. Ово заиста не видим као проблем, сем код половичних људи. Биљана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 E, brate, koliko je malo onih koji tako čine i koji su sposobni tako da čine. Ovaj svet je velika zamka, nije lako ljudima i to treba da razumemo. Sa druge strane, vidi kako nam ide sa katehezom vernika. Ništa ne znaju, ali ne samo da nemaju spoznaju, duboku, važnosti istina vere, već nemaju ni proste informacije o tome šta je vera i kako da se živi. Ne treba osuđivati, već usmeravati, pomagati da, iako nešto počnu na loš način, završe na ispravan. Lako je ljude odbaciti, teško ih je dovesti na pravi put - i to često nije njihova krivica. Bas lep odgovor ...istog sam misljenja ali kako vidim ovako u zivotu nema presudne razlike da li se neko deklarise kao verujuci ili ne...jednostavno ima dobrih ljudi ima losih...a cini se da je sve relativno i subjektivno...a sud je na Bogu u svakom slucaju....tesko mi je da se oduprem misljenju da ipak Haos vlada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Има тема на форуму о томе да ли бисте се удали/оженили за атеисту! И ту су мање-више људи изнијели своје ставове да ако би зашто би и да ако не би зашто не би! Мој став је да би се могла удати за атеисту, јер га не бих гледала кроз призму (не)вјере! Мислим да кад је у питању љубав, права, истинска да ту вјера или невјера, не игра неку биту улогу! Сматрам да тој дјевојци тај њен атеизам ту игра улогу и пружа добар ослонац да га се (најгрубље речено) ријеши, јер га не воли! Не воли га довољно да би прешла преко његове "вјере"! Јер шта мени значи партнерова (не)вјера!!!? Какву то улогу игра у нашим односима!!? Апсолутно никакву! Кад некога волиш, истински и срцем, да ли је стварно битно је ли он вјерујући или не!!!? Једино ако тај човјек, како рече Жељко, није неки екстремиста па је покушава на неки условљујући начин, придобити или шта већ! То онда не би било у реду са његове стране и онда се и то не би могло окарактерисати као љубав! Благовесник, Medeski, Баба and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Meni je mnogo bolje da budem u vezi sa ateistom nego nekim pravoslavnim smaracem fanatikom Gandalf Sivi and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Bas lep odgovor ...istog sam misljenja ali kako vidim ovako u zivotu nema presudne razlike da li se neko deklarise kao verujuci ili ne...jednostavno ima dobrih ljudi ima losih...a cini se da je sve relativno i subjektivno...a sud je na Bogu u svakom slucaju....tesko mi je da se oduprem misljenju da ipak Haos vlada Mislim da je problem u "deklaraciji". Poražavajuće je za hrišćane što se više ne prepoznaju u masi dobrih i zlih, A ne prepoznaju se, jer se masa nas hrišćana samo deklarišemo kao hrišćani, a slabo to i živimo. Zato ljudi u nama i ne vide da Hrist išta postiže. Malko smo se više prepustili inerciji tradicije (ne Predaje), pa zato u očima drugih izgledamo samo kao još jedni sledbenici neke ideologije, ništa posebno i presudno različitih od njih samih. Zato, verovatno, i devojka iz prvog posta i ne prihvata veru i ne razume momka. Medeski је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука