Jump to content

Зоран Ђуровић: Жене су биле рукополагане

Оцени ову тему

Препоручена порука

Даље за мене је Св.Нектарије изузетан ауторитет а он је рукоположио ђаконисе.

Evo covek napisa da nije, samo post iznad tebe... :)

Mada, i da jeste, ja rekoh vec o tome - svete je uvek krasila rasudljivost, koja danasnjim teolozima fali, tj. nemaju je...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Zna li neko gde mogu da nabavim knjigu:

Đakonise u Pravoslavnoj crkvi
Autor: Kirijaki Ficdžerald Karidojanis
Prevodilac: Vukašin Milićević
Naslov originala: Women Deacons in the Orthodox Church / Kyriaki Karidoyanes FitzGerald

Zaintrigirala me tema evo nalazim neke izvore da je jedan meni jako drag vaš svetac sv. Filaret Moskovski, rukopoložio đakonise.

Ako znamo koliko je bio hrabar i koliko je bio mudar i kako je poštovao kanone i koliko je intelektualne energije bilo u tako malom telu i koliko je dela ostalo iza njega i čuda, onda možemo samo da pričamo o svojim ličnim stavovima, sviđa li se to nama ili ne.

Подели на овим сајтовима

Mada, i da jeste, ja rekoh vec o tome - svete je uvek krasila rasudljivost, koja danasnjim teolozima fali, tj. nemaju je...

Ne znam zašto si toliko gord, ružnan je taj oblik komunikacije a pogotovo davanje generalnog suda o današnjim teolozima...

Naveću ti samo dva primera sa ovog foruma:

Jedno fino suptilno, pomalo sarkastično rasuđivanje koje ima Solomon Kane i koga je zadovoljstvo čitati i jedno doslovno nežno rasuđivanje Aleksandra Milojkova, fino pitko, razumno,  su samo dokaz da i te kako današnje teologe krasi  rasuđivost...

Подели на овим сајтовима

Zna li neko gde mogu da nabavim knjigu:

Đakonise u Pravoslavnoj crkvi

Autor: Kirijaki Ficdžerald Karidojanis

Prevodilac: Vukašin Milićević

Naslov originala: Women Deacons in the Orthodox Church / Kyriaki Karidoyanes FitzGerald

Zaintrigirala me tema evo nalazim neke izvore da je jedan meni jako drag vaš svetac sv. Filaret Moskovski, rukopoložio đakonise.

Ako znamo koliko je bio hrabar i koliko je bio mudar i kako je poštovao kanone i koliko je intelektualne energije bilo u tako malom telu i koliko je dela ostalo iza njega i čuda, onda možemo samo da pričamo o svojim ličnim stavovima, sviđa li se to nama ili ne.

Evo ovdje, košta to 7 evra:

http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=KALEN%C4%90knsUPrvslvn

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto si toliko gord, ružnan je taj oblik komunikacije a pogotovo davanje generalnog suda o današnjim teolozima...

Naveću ti samo dva primera sa ovog foruma:

Jedno fino suptilno, pomalo sarkastično rasuđivanje koje ima Solomon Kane i koga je zadovoljstvo čitati i jedno doslovno nežno rasuđivanje Aleksandra Milojkova, fino pitko, razumno, su samo dokaz da i te kako današnje teologe krasi rasuđivost...

A ti nisi gord? A ja bre bas jesam, i to mnogo... taki sam, sto bi rekli ljudi - chupav i dlakav.

Sagovornike ne moz` uvek da biras.

I da ti kazem - jasno je da sam mislio na preovladjujucu vecinu danasnjih teologa, ne bukvalno na sve, i razume se da jos kako ima izuzetaka. Dobro si primetio - Solomon i Aca su takvi izuzeci.

Ali ne znam kako nisi primetio da je i mitr. Amfilohije jos veci takav izuzetak (to ti je onaj sto si ga nazvao diletantskim teologom)... i vl. Atanasije je takav izuzetak, a ima ih jos, fala Bogu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A ti nisi gord? A ja bre bas jesam, i to mnogo... taki sam, sto bi rekli ljudi - chupav i dlakav.

Sagovornike ne moz` uvek da biras.

I da ti kazem - jasno je da sam mislio na preovladjujucu vecinu danasnjih teologa, ne bukvalno na sve, i razume se da jos kako ima izuzetaka. Dobro si primetio - Solomon i Aca su takvi izuzeci.

Ali ne znam kako nisi primetio da je i mitr. Amfilohije jos veci takav izuzetak (to ti je onaj sto si ga nazvao diletantskim teologom)... i vl. Atanasije je takav izuzetak, a ima ih jos, fala Bogu...

To je bilo poređenje sa velikim umetnikom, slikarem, profesorom dr.  teologije Zoranom Đurovićem. Sigurno da za oca Zorana mogu da kažem da je politički diletant u odnosu na mitropolita Amfilohija. To mu nekako dođe isto...

Sviđa mi se ovo "čupav i dlakav":

Našao majmun stari

ogledalo neko,

pa video sebe

i ozbiljno reko:

-"E, što jeste, jeste,

nema brate, zbora -

još video nisam

ovakvoga stvora!

Gle kako je smešan,

gle, kako je dlakav!

E, baš svima hvala

što ja nisam takav!"

Подели на овим сајтовима

@Partibrejkers @obi-wan

Не бих рекао да сте у праву, када кажете да „свети Нектарије није руколопожио ниједну жену“. Више на ову тему: http://orthodoxbookshelf.blogspot.it/2013/06/did-st-nektarios-reinstate-female.html и http://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=14-03-042-b

Ја сам навео за извор Загарна; Phyllis Zagano is adjunct associate professor of philosophy and religious studies at Hofstra University, Hempstead, N.Y., and author of Holy Saturday: An Argument for the Restoration of the Female Diaconate in the Catholic Church; можете га наћи на: http://americamagazine.org/issue/517/article/grant-her-your-spirit

Дајте нам изворе за вашу тврдњу да Нектарије није рукоположио жене.

Оби-Боа, коме је моја маленкост постала опсесија, обрадовао се прерано.

Оби је схватио напокон да није З. Ђ. или покварени католици измислио ову тему, јер су се њоме бавили Хопко и Калист Вер, а држани су и симпозијуми: „More recently, the issue has been discussed at the international conferences for Orthodox women in Agapia, Romania in 1976 (at which its restoration was unanimously recommended), Sophia, Bulgaria in 1987, Rhodes, Greece in 1988), Crete in 1990, Damascus, Syria in 1996 and Istanbul in 1997.

In July of 2000, after over a year of careful review of the subject, a letter was sent to the Ecumenical Patriarch by more than a dozen members of the Orthodox community in Paris, among them Elisabeth Behr-Sigel, Fr. Boris Bobrinskoy, Olivier Clément, and Nicolas Lossky. The letter notes that the Patriarch himself has stated that there is Ano obstacle in canon law [that] stands in the way of the ordination of women to the diaconate. This institution of the early Church deserves to be revitalized.” It also states that the order should Ainvolve more than a simple and archaeological reconstitution of the ancient ministry of the deaconesses … It is a question of its revitalization … in the context of the … present day.”

O ђаконисам више: http://www.angelfire.com/pa/deaconess/

Подели на овим сајтовима

Eto Bog je Adamu i Evi dao sve u raju, osim da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla, ali eto nisu izdržali da ne jedu baš sa njega.

I onda opet Bog kroz novog Adama - Hrista i nove Eve- Boorodice, daje muškarcu i ženi mogućnost za spasenje kroz različite službe, ali eto drvo poznanja dobra i zla je opet mnooogo privlačno i opet bi da bude volja čovečija. 4chsmu1

• Волим 1

www.misionar.com
Hrišćanstvo je način života, stil života, naših navika, stavova, mišljenja i delanja.
Hrišćanstvo je put u život. Hrišćanstvo je hleb nasušni. Hrišćanstvo je put mira i ljubavi!

Подели на овим сајтовима

Sve dok nije uvdeno negde u petom veku parohijsko uredjenje pomesnih Crkava,

služba sveštenika (prezvitera ili starca) i djakona nije se skoro uopšte razlikovala.

Zbog toga, ako bi se i pronašao neki izvor ili dokaz da su žene čak rukopolagane i u čin prezvitera (prezviterije),

a ima takvih naznaka, ovde je i o tome bilo pomena (ne bih dalje da širim priču i iz drugih izvora),

to opet ne bi bilo opravdanje da se i danas rukopolažu u taj sveštenički čin,

jer danas prezviteri vrše (po opunomoćenju od episkopa) pripomoć episkopu i u predstojateljstvu sabranja,

a to ranije nije bio slučaj, to je bilo vezano samo za episkopsku službu.

Djakoni i prezviteri (koji su samo uglavnom okruživali Sv. Presto) su donosili iz katedralne (saborne) crkve

Sv. Pričešće, blagoslove i sl. iz RUKE episkopa.

No, djakonska služba i delatnost je nepromenjena, te ako su je i onda vršile i žene

(cilj ove teme je da se to argumentovano utvrdi ili ospori), mogle bi i danas vršiti tu službu.

Da li su Sv. Nektarije Eginski i dr. imali sabornu odluku i dozvolu Sv. crkvenog sabora da postavljaju žene u dajkonat?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Da li su Sv. Nektarije Eginski i dr. imali sabornu odluku i dozvolu Sv. crkvenog sabora da postavljaju žene u dajkonat?

Женски ђаконат није укинут саборском одлуком, тако да никаква саборска одлука не треба да би се она вратила. Св. Нектарије, дакле, није неканонски поступио. Исто би требало применити и у враћање ожењених међу епископе. Но, историја нас учи да је често црквена пракса апсурдна: канонски је забрањено да монаси могу да буду епископи, а данас су готово сви монаси а епископи!  Нама треба разума, а не сабори. 

Подели на овим сајтовима

Женски ђаконат није укинут саборском одлуком, тако да никаква саборска одлука не треба да би се она вратила.

Св. Нектарије, дакле, није неканонски поступио. 

A da li se zna čin (način) na koji ih je uveo u dotičnu službu?

Исто би требало применити и у враћање ожењених међу епископе.

Za ono gore ako ste i u pravu, za eventualno vraćanje oženjnih medju episkope bez sveopšte saborne odluke,

čini mi se da niste, jer je oženjeno episkopstvo ukinuo Vaseljenski sabor grčkih staraca 692. godine.

Taj Trulski sabor, iako u Rimskoj crkvi i drugim nevizantijskim crkvama nije prihvacen kao vaseljenski,

u Pravoslavnoj crkvi ima autoritet vaseljesnkog sabora a njegove odluke za obavezne.

Taj Petošesti  sabor, kao sastavni deo Šestog vaseljenskog sabora, iako su ga činili isključivo grčki episkopi,

doneo je niz novih za nas sveоpšte važećih disciplinskih pravila, čak 102, a medju njima i to:

,,У Апостолским правилима је казано да од оних који су нежењени ступили у клир само се чтеци и појци могу женити, зато то и ми чувамо и наређујемо, да од сада никакав ни ипођакон ни ђакон, ни презвитер, после свога рукоположења, не сме ступити у брачну свезу! Ако се који усуди да то учини, тај нека се свргне... Дознали смо да у Африци, Ливији и у другим местима, неки између тамошњих богољубазних предстојника (епископа),

продужавају живети заједно са својим женама, и после обављеног над њима рукоположења... да у напред тога више никако не будe. И ово исказујемо, не да се укида или извраћа оно што је већ Апостолски установљено, него што се ми старамо о спасењу народа и о напредовању његову у добру..."

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da ih je proizveo po današnjem činu, po kojem se proizvode ipođakoni.Đakonise svetog nektarija su nosile stihar sa ukrštenim orarem, kao što nose ipođakoni. Brinuli su o čistoći oltara, a po potrebi su bolesnima nosile evharistiju u malim staklenim posudama koje su bile posvećene za tu svrhu... 

Подели на овим сајтовима

Dio iz sjećanja monahinje Nektarije na svetog vl. Nektarija: Kada se obavljao Mali ili Veliki vhod, prisluživale su mu dve monahinje-đakonise koje su krstoobrazno nosile orar. A ako je trebalo da se rukopolože đakonise on se jako mnogo molio da mu Gospod otkrije ko najviše odgovara obavljanju te dužnosti. Uvek je molio Gospoda da pokaže koja od sestara je dostojna da nosi takvo poslušanje. I video bi jednu-dve sestre u hramu na koje kao da je bio "stavljen" orar. Tada bi ih Vladika pozvao kod sebe, odmah bi na njih stavljao orar i govorio: "Sestro Evnika, sestro Kiriakija, vi ćete izvršavati to poslušanje po blagoslovu Božijem."

Подели на овим сајтовима

Za ono gore ako ste i u pravu, ali za eventualno vraćanje oženjnih medju episkope bez sveopšte saborne odluke,

čini mi se da niste, jer je oženjeno episkopstvo ukinu Vaseljenski sabor grčkih staraca 692. godine.

Зубобоља и јурцање су учинили своје. Наравно да Трула уводи безбрачност, тако да треба саборска одлука за враћање на жењено епископство.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...