glafir Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Не, него ти верујеш супротно Максиму Исповеднику. Промашио си га за 1000 светлосних година. Везе ти немаш о Максимовом богословљу. Može li se biti pravoslavan a ne poznavati teologiju svetog Maksima Ispovednika? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Može li se biti pravoslavan a ne poznavati teologiju svetog Maksima Ispovednika? Moze! DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Može li se biti pravoslavan a ne poznavati teologiju svetog Maksima Ispovednika? Ако под тим "познавањем" подразумеваш академски смисао, може. Међутим, ако исповедаш суштински другачију веру од оне коју једнодушно исповедају Свети Оци, без обзира знао или не знао у академском смислу шта су они писали, онда је твоје православље доведено у питање. Проблем и јесте у томе што се људи који нису савладали ни најосновнији православни катихизис хватају у коштац са мишљу Светог Максима или неке друге богословске, отачке громаде. Овај наш саговорник је очигледан пример. Volim_Sina_Bozjeg, Александрида, Благовесник and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Zlonameran si i stvari tumacis kako ti odgovara. Ja sam procitao sta on kaze o obozenju ali to me ne cini poznavaocem njegovog bogoslovlja zato sto nisam procitao sve sto je napisao, pisao je i o drugim stvarima. Rekao sam da mi je Duh Sveti autoritet jer to on jeste za svakog hriscanina, ja nemam drugih gospodara. Ти о Светом Максиму говориш како га нико међу православним (а могао бих додати и римокатоличким) теолозима није разумео. Толико сам читао и студирао Максима, прочитао много релевантних студија о њему, присуствовао међународном научном симпосиону о њему - и нигде не чух ни близу ово што ти говориш. И ти мени кажеш да ја тумачим како ми одговара? Ајде ми нађи ко тумачи као ти? Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
glafir Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ти о Светом Максиму говориш како га нико међу православним (а могао бих додати и римокатоличким) теолозима није разумео. Толико сам читао и студирао Максима, прочитао много релевантних студија о њему, присуствовао међународном научном симпосиону о њему - и нигде не чух ни близу ово што ти говориш. И ти мени кажеш да ја тумачим како ми одговара? Ајде ми нађи ко тумачи као ти? Drago mi je što ništa nisi razumeo i pored tolikog studiranja. Ko bi rekao da se dela svetog Maksima studiraju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Drago mi je što ništa nisi razumeo i pored tolikog studiranja. Ko bi rekao da se dela svetog Maksima studiraju. А који је проблем са том речју "студирати"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Borea Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ти о Светом Максиму говориш како га нико међу православним (а могао бих додати и римокатоличким) теолозима није разумео. Толико сам читао и студирао Максима, прочитао много релевантних студија о њему, присуствовао међународном научном симпосиону о њему - и нигде не чух ни близу ово што ти говориш. И ти мени кажеш да ја тумачим како ми одговара? Ајде ми нађи ко тумачи као ти? Ono sto sam postavio nije moje tumacenje nego sam citirao odavde: http://www.verujem.org/maksim_ispovednik/sloboda_i_obozenje_po_sv_maksimu.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Drago mi je što ništa nisi razumeo i pored tolikog studiranja. Ko bi rekao da se dela svetog Maksima studiraju. Procitaj jos jednom pa uporedi sta ti Milojkov prica cisto da smiis dushu niko ne odpada od Boga od ne znanja ali mnogi umisle da su jedini na svetu nesto videli u delima svetih otaca. Telo je zajednica svih nas. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ono sto sam postavio nije moje tumacenje nego sam citirao odavde: http://www.verujem.org/maksim_ispovednik/sloboda_i_obozenje_po_sv_maksimu.htm Ништа ти ту ниси разумео, драги мој. Али, немам ја времена да ти сад то објашњавам. Узми у руке неки најосновнији катихизис, биће ти неупоредиво више од користи. Мани се Светог Максима, удавићеш се. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
glafir Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 А који је проблем са том речју "студирати"? Dela Maksimova nisu pisana da bi se razmatrala na obrazovnim ustanovama. Imaš li živo svedočanstvo o onome što si zamarao bespotrebno svoj intelekt da bi poznao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Borea Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ништа ти ту ниси разумео, драги мој. Али, немам ја времена да ти сад то објашњавам. Узми у руке неки најосновнији катихизис, биће ти неупоредиво више од користи. Мани се Светог Максима, удавићеш се. Zasto si toliko besan na mene? Ponasas se suprotno onome sto tvrdis. Zapamti: Vera je beznacajna ukoliko se ne potvrdi delima. A meni je vise dosadilo da ti ponavljam da sam citirao Monaha Teofana i da nisam nista tumacio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Dela Maksimova nisu pisana da bi se razmatrala na obrazovnim ustanovama. Imaš li živo svedočanstvo o onome što si zamarao bespotrebno svoj intelekt da bi poznao? Теби је потребан добар духовник и психотерапеут, очигледно. Нажалост, ја нисам ништа од тога те ти не могу помоћи. Поздрав. Толико од мене. Заиста овде има интересантних људи... Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 glafir i Borea, jel to neka dogovorena uzajamna unakrsna paljba ili je samo koincidencia? Ignjatije, Баба and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Zasto si toliko besan na mene? Ponasas se suprotno onome sto tvrdis. Zapamti: Vera je beznacajna ukoliko se ne potvrdi delima. A meni je vise dosadilo da ti ponavljam da sam citirao Monaha Teofana i da nisam nista tumacio. И за тебе исто важи: Теби је потребан добар духовник и психотерапеут, очигледно. Нажалост, ја нисам ништа од тога те ти не могу помоћи. Поздрав. Толико од мене. Заиста овде има интересантних људи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Nema starozavetnog Boga i Novozavetnog Boga.Ima samo Bog.Isti je onaj u starom zavetu i u novom.Jedina razlika je Otac-Sin,a Hristos kaze da su Otac i Sin jedno,i da je on dosao da ispuni Ocevu volju Не, нисам ни раздвојила Бога из СЗ од Бога НЗ, него када говоримо о СЗ и о односу људи са Богом, користимо термон "старозавјетни Бог"! То је само терминологија која се употребљава у контексту неког разговора! I to da je Bog stvorio coveka iz ljubavi ne pije vodu, Са овим се не могу сложити jer Свето Писмо нас учи другачије! " И ми познасмо и вјеровасмо љубав коју Бог има к нама. Бог је љубав, и који стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји! (I Јов.4,16) Свето Писмо не каже да Бог има љубави, нити да је љубав извјесни квалитет Бога или својство Божије, него да оно што јесте Бог, јесте уствари љубав! Бог постоји као љубав и начин на који Бог постоји представља љубав. Бог је Тројица, а то је монада живота, а то није просто преживљавање ипостаси Божијих, него нераскидива заједница љубави. DYNABLASTER, Volim_Sina_Bozjeg and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука