Милан М. Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Претпоставио сам да има нешто тако, али не могу да нађем. Отворио сам ово Parallel Greek New Testament, али то није то што ти имаш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Има овде, иди на Нови Завет: http://htmlbible.com/sacrednamebiblecom/kjvstrongs/index.htm Милан М. је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 И ја, ово ново ми личи на дрндалице Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Дух је име свети је придев. Зато би требало малим словом. Ако се чита црквена литература до Другог светског рата, види се да је тако писано. И грчка конструкција је таква, тако да су Оци имали дебелих проблема у доказивању његовог божанства. Постоји дакле једна еквиваленција: свети Сава, свети Дух: две именице и два придева. Но, ми у СПЦ смо посебна врста, изолована од света. Да, међутим, нови Правопис налаже да се код свети Дух тако пише (са малим с), а код Светитеља велико с. Образложење је да је код Свети Сава, Свети Никола итд. то део њиховог личног имена, онако како су препознати. Еквивалент је Александар Велики или Сулејман Величанствени. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 @@marko_13, Мени је то мало чудно са правописом. Сад, Светом Сави је ово "Свети" део властитог имена, а Светом Духу није!? Па ни он није просто Дух него Дух Свети. obi-wan, Grizzly Adams, Благовесник and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Деда Августин би вас сад штапом растерао кад би чуо да говорите да у Богу има придева (акцидената), а не да је све код њега есенцијално, да се тиче се самог бића. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 И мени је то чудно... "Свети" није део личног имена. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 И мени је то чудно... "Свети" није део личног имена. То је у реду. Придев је постао део личног имена, онако како је Марко навео. Благовесник and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Оно што вам од почетка и говорим. Не могу се сетити где сам читао расправу о овоме..можда и на форуму. Али не их се баш сложио са овим преводом јер у грчком стоји у акузативу а "почетка" овде није у акузативу. Акузатив би био Почетак. Е сад питање је што би се користио облик именице у акузативу на питање ко си ти? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ово је фасцинатна тема. За неких хиљду година, док неки гик буде опорављао антички север поука, има да се расправља шта је Жељко јео, а шта Александар. Има да са нестрпљењем очекују рикавери бар једног сегмента да би били ближе спознаји. Зато предлажем тему где би сви чланови написали шта воле да једу. пост/мрс/ грама или кг-а п.с и количински Баба је реаговао/ла на ово 1 „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Браво! На жалост и Жир промјени овијем свијетом (да ли прошле године?). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Текст о. Зорана ми се прилично допао, Није први који сам читао. у погледу овог наведеног, шта да кажем ако противаргумент све и да га имам. А немам. А разлози синодске комисије су до тога да не саблажњавају побожне бакице или не утичу на стомак читалаца, преко аскетских (мада и самим члановима комисије незнано којих аскетских) разлога до утиска са путешествија вл. Атанасија. Са друге стране, само мала замерка и избору речи при преводу(разумео сам да је овај текст оригинално написан на италијанском); "вегетаријанска/невегетаријанска" су речи које данaс у главном упућују на врсту исхране која је подржана идеолошким разлозима који искључују религију. Мислим да тумачења која наводиш, оче Зоране, па тиме и реч која је можда обухватнија је ипак аскеза а не вегетаријанство јер пост није никада био синоним искључиво и једино за врсту хране. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 13, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 13, 2013 Текст о. Зорана ми се прилично допао, Није први који сам читао. у погледу овог наведеног, шта да кажем ако противаргумент све и да га имам. А немам. А разлози синодске комисије су до тога да не саблажњавају побожне бакице или не утичу на стомак читалаца, преко аскетских(мада и самим члановима комисије незнано којих аскетских) разлога до утиска са путешествија вл. Атанасија. Са друге стране, само мала замерка и избору речи при преводу(разумео сам да је овај текст оригинално написан на италијанском); "вегетаријанска/невегетаријанска" су речи које данс у главном упућују на врсту исхране која је подржана идеолошким разлозима који искључују религију. Мислим да тумачења која наводиш,оче Зоране, па тиме и реч која је можда обухватнија је ипак аскеза а не вегетаријанство јер пост није никада био синоним искључиво и једино за врсту хране. Да, данас у српском јер тако. У другим језицима је разумљивије ако се говори о вегети. Хвала на читању! Ламех је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 13, 2013 Пријави Подели Написано Август 13, 2013 @@marko_13, Мени је то малу чудно са правописом. Сад, Светом Сави је ово "Свети" део властитог имена, а Светом Духу није!? Па ни он није просто Дух него Дух Свети. То смо ми у Цркви криви. Зна филолог ко је био Сава, Никола итд, али им је Дух апстрактан и не сматрају га личношћу. Баба, Tristatri, Александар Милојков and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 13, 2013 Пријави Подели Написано Август 13, 2013 Slažem se. Skakavci se ubrajaju u klasu insekata...imaju otvoren krvni sistem...mišićno tkivo insekata se dosta razlikuje po sadržaju belančevina od mišićnog tkiva toplokrvnih životinja....i zato nije tipično"meso"... No,ovo nije čas biologije,već pravoslavni forum. Cijelo vrijeme se ovdje raspravlja o tom čim se hranio sv. Jovan Krstitelj s aspekta prihvatljivosti te hrane kao posne u asketskom praktikovanju vjere, respektivno da li je jeo skakavce i da li su oni uopšte smatrani mesom a ti mi sad napišeš da je to pravoslavani forum a ne čas biologije. Pa ni Biblija nije priručnik biologije a ni dermatologije pa opet tamo imaš detaljmu klasifikaciju papkara i kopitara, preživara i nepreživara i opisanu simptomatologiju velikog broja najčešćih kožnih bolesti. Da bismo utvrdili da li je nešto mzaista mesom ili nije za to nam služi ta biologija ili biohemija ali u o ovakvim stvarima nije to dovoljno znati jer kako vidiš i ono što jeste mesom nije moralo smatrano biti i po formalnoj strani mesom s aspekta jevrejskog vjerozakona. Propisi košer hrane su vrlo strogi i zadiru u sve oblasti pripremanje hrane. Na primjer rabini pregledaju pored sirovina i procesa vrenja čak detaljno i sve kotle, pribor i instrumente za pečenje košer šljivovice i to od vrenja sve do pečenja i pakovanja u boce. http://byznys.lidovky.cz/britsky-rabin-dorazil-do-vizovic-ohlida-staceni-exkluzivni-koser-slivovice-1vo-/firmy-trhy.aspx?c=A101020_162721_firmy-trhy_kik Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука