Jump to content

У чему највише уживате....?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

Па види брајкане, постоји академско богословље, које не мора бити осољено, е сад ако није осољено да ли је уопште богословље, па постоји академско осољено богословље, па академско неосољено, па онда неакадемско  осољено, па неакадемско неосољено, комбинаторика је у питању има доста комбинација. А моје женско чим је женско значи да нема везе са богословљем.........ја то онако......Но битна је со............капиш.... :smeh1:

И једна веома битна ставка, колико се може осољено богословити ако ниси целомудрена личност / целомудрен у смислу целовит / Е сад нешто сви ми можемо убости ............и ћорава кока неко зрно убоде.............. ;)

GIF-Nailed-it-GIF.gif

Подели на овим сајтовима

• Одговори 356
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ivane, dugujem ti traktat, no teško nalazim vremena ovih dana, pa ću probati ukratko i bez citiranja. Gnostici su delili ljude na duhovne, duševne i telesne i baš sa njima je Pavle ušao u razgovor kada se čini da slične kategorije pominje; međutim, on njihovu terminologiju koristi da ih navede na hrišćanski način razmišljanja. Pre svega, kod njega postoje samo dve kategorije: "duhovni" i "duševni" - duhovni žive po Duhu, a duševni po svojoj psihi, svojim problemima, svojim tripovima, kako hoćeš. E sad, ono što kod nas dodatno uvodi zabunu je što su "duševni" (psihiki) prevedeni kao "telesni" (što se uopšte ne pominje). Time se uvodi totalno nepotrebni anti-telesni dualizam u Pavla.

Ukratko na ostalo: moja donkihotovska borba je protiv nekad samo nepotrebnih a nekad i štetnih neoplatoničarskih kukavičijih jaja u hrišćanstvu.

Ne dam na telo, pa neka sam i svinja. Simbol vere i Jevanđelja su mi ispred grčkih filozofskih kategorija poput duha, duše i tela. Možda je to anti-platoničarsko gledište i mračnije: nikakav duh mi niti jesmo niti imamo, jedan je Duh kome možemo biti otvoreni ili ne. Nismo svetlosna bića koja su pala u ovaj kal, nije nam svet kriv za pad, mi smo krivi za pad sveta.

Dok se brinemo da li smo grešni što volimo dodir sunca na koži ili miris proleća (uopšte ne govorim o preterivanjima u bilo čemu, mada su ona više simptom stvarnih problema), tako lako zaboravimo na stvarne grehe: nedostatak ljubavi, gordost, sebičnost.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@@Paradoksologija,

Хвала, то је сасвим довољно. :) 

Само мислим да придев ,,телесан” уопште није проблематичан, нити се тиме одбацују телесне потребе.

Цело Писмо је у пренесеном значењу, и управо написано тако да не може бити схваћено као крут скуп правила. Временом сам схватио колико је то добро, јер Писмо управо говори живом, мислећем и разумном човеку.

Тако и овде ,,телесан” значи онај који живи по жељама и нагонима, док је друге, духовне вредности запоставио, или чак одбацио. Дакле не буквално телесан, јер смо сви телесни, већ у пренесеом значењу.

Ето, тако барем ја то схватам.

Подели на овим сајтовима

Ne dam na telo, pa neka sam i svinja.

нико није уздигао тијело колико сам Господ кад га је благословио да буде, ништа мање него храм Духа Светога..само то се може само онда ако нам је душа претежнија од тијела..у супротном смо свиње.. :lupaglavu:

Подели на овим сајтовима

Trenutno se radujem sto cu na vinylu za nepunih 15 evra pazariti totalni kvlt crnogorske muzike: (mada ne toliko ja, koliko nazirem radost mojih kada cuju da iz sobe sa gramofona dopiru potpuno neocekivani zvuci :navijanje: )

#1. LP - Vesela Veselice '81

#2. EP - Sejdefu Majka Buđaše ‎'65

R_4202575_1358428702_2112_jpeg.jpgR_4202575_1358428709_5944_jpeg.jpg

Ksenija_prednja.jpg

Подели на овим сајтовима

mi smo krivi za pad sveta.

Što smo mi krivi?Ni ja ni ti ti bilo ko ove nije se tu ništa pitao.Mi smo bačeni u takav način postojanja. 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Уживам што сам мајка, у дружењу са својим пријатељима, када сама себи купим цвеће на пијаци, у дугим шетњама поред Дунава, када ми добро испадну селфи фоткице :D када одем у неки манастир, у спремању хране, у шопингу, испијање јутарњу кафицу, у чашу, две-три црног вина, када одем код моје фризерке, када се чујем са драгим људима из удружења деце оболела од рака или деце са инвалидитетом, па чујем неку лепу вест, највише уживам када на контроли нам каже докторка, мама све је у реду.. :sunce:

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

нико није уздигао тијело колико сам Господ кад га је благословио да буде, ништа мање него храм Духа Светога..само то се може само онда ако нам је душа претежнија од тијела..у супротном смо свиње.. :lupaglavu:

Jedino je dobro pitanje šta to zaista znači u stvarnom životu.

Ako znači da treba da brinemo ako uživamo u suncu i proleću i muzici i plesu i seksu sa supružnikom, mislim da imamo problem sa nekim kratkim spojem koji je došao iz nekog dualističkog pogleda na svet.

Ako znači da budemo svesni smrtnosti, da se klonimo neumerenosti, da ne zamenjujemo bitno nebitnim, puneći rupe nastale nedostatkom Boga, i da smo spremni i život položiti, a ne samo odreći se svih uživanja u trenutku za ono što je važno, onda se slažem. 

Što smo mi krivi?Ni ja ni ti ti bilo ko ove nije se tu ništa pitao.Mi smo bačeni u takav način postojanja. 

Nisu Adam i Eva pali zbog sveta, već svet zbog njih. Nije ih povuklo ni telo ni svet, već samo "duhovni" i "umni" gresi.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

ужива ли неко у раду, учењу, савладавању нвих вештина?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Jedino je dobro pitanje šta to zaista znači u stvarnom životu.

Ako znači da treba da brinemo ako uživamo u suncu i proleću i muzici i plesu i seksu sa supružnikom, mislim da imamo problem sa nekim kratkim spojem koji je došao iz nekog dualističkog pogleda na svet.

Ako znači da budemo svesni smrtnosti, da se klonimo neumerenosti, da ne zamenjujemo bitno nebitnim, puneći rupe nastale nedostatkom Boga, i da smo spremni i život položiti, a ne samo odreći se svih uživanja u trenutku za ono što je važno, onda se slažem. 

Препоручујем ти књижицу-"Стицање Духа светога-циљ хришћанског живота", св. Серафим саровски..тамо ти је све лијепо објашњено, и такође је право уживање читати је.. :ok:

Подели на овим сајтовима

понекад

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Evo uskoro idem nekim ljudima da pomognem u gradnji ekoloških kuća, računam da ću nešto novo naučiti i uz radno druženje stvarno uživati.

Nekako mi je praktično učenje i uživanje nerazdvojno i podrazumevano, ali šta ja znam. :)

Подели на овим сајтовима

У палачинкама са еурокремом и плазмом...

Какве дроге, хероини, кокаини. Ово моје са палачинкама је зависност...

Једном, као дијете, ишао сам са мајком на гробље, на неку сахрану. Угледам ти ја оне лимене кућице, кутије за свијеће и питам мајку шта је то, а она ми каже да се ту пале свијеће и да се некада остављају ствари које је покојник волио. Ја к'о из топа рекох:"ИХ! Ја кад умрем, рећи ћу да ми стављају палачинке ту!".

Pancakes are love, pancakes are life...

Подели на овим сајтовима

Niko ovde ne spomenu,el uživa neko u molitvi?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...