Juan Valdez Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Kako je izgledala računarska revolucija made in YU Pre tačno tri decenije na jednom stolu u tadašnjoj SFR Jugoslaviji rođen je legendarni računar iz kućne radinosti "Galaksija", a sa njom i prava računarska revolucija na ovim prostorima. Jedan od najuticajnijih evropskih sajtova o video igrama Eurogamer.net donosi priču o tim danima. "U Jugoslaviji računari su osamdesetih bili redak luksuz. ZX Spectrum ili Commodore 64 su koštali kao cela mesečna plata i to samo ako uspete da zaobiđete stroge uvozne zakone.Međutim, onda je 1983. godine, tokom odmora u Risnu, Voja Antonić dosanjao projekat za novi računar, narodsku mašinu koja je mogla da bude izrađena u svakom domu za delić cene uvoznih kompjutera. Rođena je Galaksija, a sa njom i kompjuterska revolucija", navodi Eurogamer. Antonić za poznati portal kaže da je tada retko ko znao kako izgleda računar i da je najbliži dodir sa računarima većeg dela jugoslovenske populacije bio digitron. Međutim, tada su stvari počele da se menjaju, a sam Antonić je imao već višegodišnje iskustvo u radu sa mikroprocesorima. "Voleo sam da se igram sa Z80, uglavnom za kontrolere i animaciju. Međutim, kompjuteri su bili preskupi za mene, pa sam morao da pravim svoje. Jedan od njih je bio tako jednostavan i lak za izradu, da sam pomislio da bi i drugi takođe želeli da mogu da ga naprave", kaže Antonić. Kada se vratio sa letovanja u Crnoj Gori, već je imao šeme za novu mašinu. Srce računara je bio jeftini i dostupni Zilog Z80 mikroprocesor, koji je takođe pokretao legendarni Sinclairov ZX Spectrum. Računar je najviše ličio na ZX81, "sa boljom tastaturom i prijatnijim operativnim sistemom", dodaje Antonić. Ostatak "Galaksije" je bio prilično bazičan, 32x16 tekstualni mod i gruba 64x48 kockasta grafika, uz aritmetičke rutine delom originalno pisane, a delom "skinute" sa TSR Level 1 Basica. Sve to je kasnije dograđivano i uprkos limitima osnovni cilj postignut - bio je to jeftin računar, lako dostupan i mnogim Jugoslovenima prvi računar, navodi "Eurogamer". Koncept je napravljen, a sledeći korak bila je distribucija. To se desilo preko specijalnog izdanja časopisa "Galaksija" - "Računari u vašoj kući". Još jedno lice sa prapočetaka onoga što se sada zove "IT scena", Dejan Ristanović kaže da bi bilo neskromno reći da je taj magazin pokrenuo revoluciju, ali i da se "poklopilo i vreme i okolnosti da stvari krenu u dobrom smeru". Posle mnogo posla i višemesečnog rada "Računari" su stigli na kioske, a iako su Ristanović, Antonić i urednik Jova Regasek očekivali da "prodaju 50 ili 100 primeraka", desilo se nešto potpuno drugačije - stiglo je 8.000 pisama ponosnih vlasnika "Galaksije". Broj je doštampavan dva puta, ukupno u više desetina hiljada primeraka, a ostalo je istorija. Ljudi su pravili "Galaksije" širom Jugoslavije, neki su ih ostavljali ogoljene, neki su pravili jedinstvene kutije, a zatim je izveden još jedan veliki eksperiment u kome je "saučesnik" bio čuveni radijski voditelj Zoran Modli. Programi za "Galaksiju" su kao i za većinu računara iz tog doba bili snimani na audiokasetama, uz prepoznatljivi zvuk "škripanja". Tako je Modli u svojoj emisiji Ventilator 202 na Radio Beogradu osim muzike u etar emitovao i to "škripanje". Ljudi su spremno čekali da pritisnu REC i snime programe, a Modli kaže da se namučio da objasniljudima sa radija da "škripanje" nije nikakva greška, već stvar za ponos - revolucija na radiju. "Galaksija" je nastavila svoj put, stigla do brojnih obrazovnih ustanova i domova, a danas je deo vrednih kolekcija, kao i deo postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Beogradu - očigledno i predmet interesovanja za nove generacije medija, kao što je Eurogamer. Izvor Милан Ракић, DankaM, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Рачунар на ком сам написао прве линије кода... Milan Nikolic, Juan Valdez and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Рачунар на ком сам написао прве линије кода... Нешто овако, предпостављам: begin writeln("Ziveo Staljin i svetska revolucija!"); end. Млађони, Grizzly Adams, Dragi and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Antonić je imao već višegodišnje iskustvo u radu sa mikroprocesorima. Изгледа да је превише дуго замарао свој ум... замарао... разумем зашто је данас такав какав јесте. 4chsmu1 У сваком случају честитам му и захваљујем за труд и успех. На пољу компјутера, наравно. Ово после са здравим разумом, критичким размишљањем, УАС... да не спамујем тему сада Имао сам као клиња Атари 800XL. То је био компјутер. Игрице на касети за касетофон па чекаш сат времена и више док учита игрицу 0110_hahaha . Али бејах срећнији тада уз њих него сада са овим модерним. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Нешто овако, предпостављам: begin writeln("Ziveo Staljin i svetska revolucija!"); end. Да бре... Први програм који сам написао је да измери време за које откуцам своје име и презиме правилно. Цео дан и ноћ сам после куцао име и презиме ко манијак... sHa_sarcasticlol Ignjatije, Juan Valdez and Милан М. је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ја сам млађи, први програм сам написао на нечему оваквом у овоме Мада се сећам и комодора и касета, није да се не сећам. Ignjatije and hansbrough је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 @Стева А програмски језик? Паскал? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Уз ово сам најраније детињство провео Драшко and hansbrough је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 @Стева А програмски језик? Паскал? На Галаксији? Ма јок, био је неки BASIC уграђен. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Voja, idol geekova Srbije (: I ovde omrzeni ateista bez posebnih razloga. Za mene kul tip, jer nit sam gik nit mrzim ateiste (bilo bi licemerno na kraju krajeva) oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 TIM 011?Somebody? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Баш прекјуче причам са једним колегом и поменем како морали сами да правимо рачунаре и тако научили пуно јер увоз није био дозвољен. Човек ме забезекнуто гледа - "па где си живео, у Северној Кореји?" sHa_sarcasticlol Juan Valdez, Млађони, Аурор and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 TIM 011?Somebody? ЛОЛА у гимназији и ТИм исто (ваљда) црни екран, зелена слова.....информатика непримењива до бола! тада "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Luctor Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Имам малу колекцију ретро рачунара, што укључује и домаћи Pecom 32, произведен од стране ЕИ Ниш и још ради. Што се тиче Галаксије, она је била треш рачунар још када се појавила, и није могла да парира Спектруму или Комодору. Још увек се сећам спрдњи на њен рачун. Додуше, могу да разумем оне који су на њој почињали програмирање и емотивну везаност за њу. Сада, претпостављам да има знатну колекционарску вредност. У доба када се појавила, била је толико слаба, да се сматрала више као јачи дигитрон, него рачунар. А што је најбољи штос, већину делова за Галаксију је сам корисник морао да набави. Сећам се да су чипови морали да се наручују у Јапану, што је у доба СФРЈ и пре интернета било прилично компликовано и скупо. Када се све сабере, трошкови за Галаксију су били већи него за Спектрум, који је могао да се прошверцује из Немачке или да се чак набави код нас (каснија фаза). Додуше, касније су и Галаксију почели да склапају у "Заводу за уџбенике и наставна средства". Баш прекјуче причам са једним колегом и поменем како морали сами да правимо рачунаре и тако научили пуно јер увоз није био дозвољен. Човек ме забезекнуто гледа - "па где си живео, у Северној Кореји?" Па већина домаћих рачунара уопште није била доступна домаћим потрошачима, већ су се користили при образовним институцијама (EI Pecom 32/64, EI Lira, TIM 011, Lola 8..итд). Галаксија је била покушај да се домаћој публици пружи self made рачунар, који је приступачан. Нажалост, већина делова су били увозни, тако да је тешко то домаћи рачунар у смислу хардвера. Са друге стране, они рачунари који су били у сваком погледу домаћи, нису могли да издрже конкуренцију црног тржишта (шверца Спектрума, Комодора и Амстрада), нити су били произвођени у довољно великом броју. Касније су Словенци почели да склапају Спектруме, по лиценци. Али чињеница је да смо производили домаће рачунаре, од којих су неки били чак одлични. EI Lira је била компатибилна са неким старим PC рачунарима оног доба (касне осамдесете). Само у Србији је било три произвођача рачунара (Пупин, Заводи ИЛР и ЕИ Ниш) и можда Информатика као евентуални четврти. Хрвати су имали два, Словенци један. Мислим да је био један и у БиХ, али нисам сигуран. Са друге стране, у Великој Британији је било некад око 400 произвођача рачунара, сада практично немају ниједног. Чари либералне економије. На Галаксији? Ма јок, био је неки BASIC уграђен. Galaksija BASIC, да будемо прецизнији. Пошто је сваки произвођач рачунара имао неку своју верзију BASIC-а, различиту од осталих. Мале варијације, али битне. Скоро сваки кућни рачунар из тог доба је радио на BASIC, што не значи да нису могли да се користе и неки други језици. П.С TIM 011?Somebody? Ах, да...чувени зелени екран. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Moj tata je sastavio Galaksiju. A ja sam uspela da spalim bratovljev Spektrum, jer sam preskočila transformator, i stavila utikač dajrekt na 220V. Mislim da je Spektrum bio predviđen za 30V Dan-danas, kad nesto prebacujem bratu, on mi kaže: "A ti si meni spalila kompjuter kad si imala tri godine" Драшко, Grizzly Adams, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука