obi-wan Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Nije ovde stvar o licnom dozivljaju odnosa sa Bogom vec o nekim konkretnim stvarima,poimanju greha,strasti i robovanju istima.A to bi trebala da bude univerzalna prica,ali dobro,ne bih ti dosadjivao vise. Kroz licni odnos sa Bogom sve je jasnije i bistrije. Cim imas ovoliko nejasnoca, nesto je taj odnos zamaglilo. A ti bi onda da izracionalises ono sto samo po sebi ne moze da se racionalise i pametuje, nego trazi upravo dubok licni dozviljaj, rasvetljavanje odozgo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 I ne predaj se nikad Dejane jer dovoljno ja malo na pocetku da dobijes i kad pocnes da zivis time otvaraju se sva vrata na koja pokucas. Ako je licni odnos prema Bogu los tu nemoj imati dvojbe ljudi smo krivi. Zavoleo si Boga zavoleo te on jos vise. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Kroz licni odnos sa Bogom sve je jasnije i bistrije. Cim imas ovoliko nejasnoca, nesto je taj odnos zamaglilo. A ti bi onda da izracionalises ono sto samo po sebi ne moze da se racionalise i pametuje, nego trazi upravo dubok licni dozviljaj, rasvetljavanje odozgo... Pa ja da nemam nejasnoca ne bih ni dolazio na ovaj forum,zato i pitam ovde jer racunam da vas je dosta naprednijih u veri od mene.Mada,na ovoj temi nisam dobio ni jedan narocito smislen odgovor,iako sam se trudio da postavljam kratka i jasna pitanja.Ali,vise srece drugi put,sto bi rekao Zeljko Joksimovic. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Jos ako u jednoj i to nepotpunoj recenici pokusavam da obuhvatim celu knjigu... Prastaj Prastam ja i gore stvari od forumskih svadja. Njih najlakse orpostim... Volim_Sina_Bozjeg and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Kad pogledam sta je ucinilo hriscanstvo svojim rigoristicnim stavovima s jedne, i paganski svet svojim bahanalijama i orgijama s druge strane, stvarno ne mogu da se odlucim sta je nanelo vise stete i sta je gore. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Bitno je. Moj odgovor ima smisla samo se ti ne pronalazis u njemu.Ili si se možda pronašao pa ti se ne sviđa,m? Ne,ne brkam ništa jer tip veze koju ovde komentarišemo,osim sexsa,nema skro niššta zajedničko sa brakom i to ovaj sistem čini poštenijim jer se u njega ulazi dobrovoljno i sa minimum obaveza,tj.slobodom. Naravno da ne mogu da ti sudim ako si imao poštene namere,međutim možda nisi bio sposoban da pronađeš pravu bračnu saputnicu već si naleteo na neku cicu za koju si mislio da je tebi savrsena za brak a ona to u sustini nije bila,pa si ti onda mislio da mozes da je promenis ili da će ona da se promeni kad vidi koliko ti nju voliš i bla,bla ,bla i od toga naravno nema nista....missim,klasika. Zato i kažem,nemojte se praviti nevešti,svi znate sa kim ste se uzeli i ko je kakav i kraj price.Fore tipa,jaoooo,nisam znala-znao da je on takav-takva i da će da mi uradi to,to i to ostavite nekom drugom.Svako zna kakav je onaj sa kim stupa u brak. Da,živimo u materijalnom svetu gde se svaki dan za sex plaća više indirektno nego direktno i zato je ovaj način fer i pošten jer se svodi isključivo na zadovoljstvo.Tj.ja njoj zadovoljstvo i ona meni zadovoljstvo i to sve na obostrano zadovoljstvo To što ne delimo isti stav ne znači da mašim poentu.Pročitaj post pažljivije. Naravno da vidim razliku i upravo zbog te razlike ja uzimam ono što meni najviše odgovara od sva tri. Svaka poruka je sve duza sto bas i zelim da izbegnem jer nemam vremena da provodim na ovoj temi i trcim u krug dok pisem kilometarske poruke. To na stanu,sad da vidimo sta mogu na brzinu da kazem. Ocigledno da se ne pronalazim u njemu,samo sto danas svako tumaci svoje pristrasno misljnjege kao cinjenice pa ne vidi ocigledne probleme. Ajde molim te vrati se i procitaj zasto kazem da je isto kao i brak i veza iz interesa. Cak i da je taj primer sa tom cicom tacan,to i dalje spada u iskrene i dobre namere,sa moje strane ja ne bi uradio nista lose. A obostrano sadovoljstvo je dobro kako? Na osnovu cega? I dalje masis pojentu jer tako nesto nije dobro eticki,a posebno Hriscanski i ocigledno je da ti drzis do toga da je to nesto dobro jer si pristrasan. I to je i problem,opet dolazimo do pristrasnosti i emotivnog,a ne racionalnog stava. To sto kazes da ti uzimas ono sto tebi odgovara daje sliku o tebi o coveku koji nece da se veze,veza,prijateljstvo,brak,ljubav....nije bitno jer ako ima seksa ima svega jer ti je seks ocigledno najvazniji. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Mada,na ovoj temi nisam dobio ni jedan narocito smislen odgovor,iako sam se trudio da postavljam kratka i jasna pitanja. Odgovora je bilo i vise nego dosta, samo se nisu uklopili u tvoj trenutni sablon. O tome bi trebalo da razmislis... Volim_Sina_Bozjeg and feeble је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Па да, али онда ми немамо слободу да изаберемо хоћемо ли бити са Богом или ћемо мимо Њега наћи смисао у нечем другом. Технички, имамо ту слободу, али ако не изаберемо Бога већ нешто друго, то друго ће нам врло брзо бити одузето, и на тај начин ћемо доживети неку врсту казне за свој избор. Ситуација из тог угла делује овако : Бог је све створио и дао човеку слободу да своју срећу веже за било шта. Али ако се веже за било шта сем за Бога и ближње, то ће му бити одузето. И на крају остаје да човек има само слободу да бира хоће ли бити срећан или несрећан. Нема слободу да бира на који ће начин бити срећан, а само то би била потпуна слобода, у свакодневном смислу речи. Можда би неко био савршено срећан када би му био дат вечан живот у овоземаљској варијатни, са вечним уживањем у овоземаљским радостима? Али то није опција, зато је то питање слободе понекад комликовано, бар мени. Не. Бог је створио човека за заједницу с Њим . Ван тога нема среће , јер човек није створен да буде сам себи довољан. Али Бог дозвољава да не уђеш и у ту заједницу иако би то био промашај твоје сврхе и ултимативно патња . А шта је у ствари уживање у овоземаљским радостима него отупљивање чула , убијање времена од рођења до смрти. Зар неком можеш да пожелиш да вечно буде слеп и дрогиран ? Какво је то постојање ? И то је нека врста пакла . А вечно уживање у овонземаљским стварима не може ни бити јер подразумева својевољно одвајање од Бога који је једини вечан. Саша од Москве, Срђан Шијакињић, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ван тога нема среће , јер човек није створен да буде сам себи довољан. To je upravo gordost-ponos. Kada mislis da si sam sebi dovoljan. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Samo da kažem (pošto videh da se dosta govorilo na ovoj temi o bludu) da sam skorije razgovarao sa jednim sveštenikom i on mi je dao kratak odgovor: "Pripazi se, brate, znaš blud okameni srce." I rizikujući da se javno osramotim, potvrđujem da je zaista tačno. No, da ne spamujem, što se tiče same teme, ne mogu mnogo da kažem, bilo mi je muka i krivo kada sam video film (ovime se ne uzdižem, samo izražavam svoje mišljenje). Ne mogu mnogo ni o braku da kažem, pošto sam mlad i nisam zagazio u te vode, ali verujem da je brak svetinja, nešto čisto (ili makar težnja ka čistom). Verujem da se sve mnogo zakomplikovalo od čovekovog pada u greh pa do danas, ali sam siguran da nije u pitanju čisto opstanak vrste. Ima nečega i u tome kada podaš celog sebe za cilj višnji, pa makar to bilo i nahraniti i napojiti malo dete, prehraniti porodicu,... Deca su plod ljubavi, i treba da budu, a ne nezgoda samo zato što mama i tata nisu znali šta će sa sobom (izvinjavam se ako sam preterao). No, Hristos je došao, kazao i pokazao kako treba živeti. Teško je meni koji sam uljuljkan u sigurnost toplog doma, meni koji nikada nisam gladovao niti patio od neke teške bolesti itd. da govorim o ovome. Ali, hvala Bogu i na tome!A ovo mi se nekako čini neprirodnim. Video sam da je neko pomenuo: "Šta ako se jave osećanja kod jedne osobe?" Onda bi se to zaplelo ko zna koliko... Znaš lepo ko su ti prijatelji, ko drugari, ko supružnik. Tačka. A mislim da jeste greh upravo zbog toga što (gledajući sa hrišćanske tačke gledišta) upadamo u zamku lukavoga i sebe stavljamo u centar, a naše želje kao cilj. A uopšte gledajući, možemo oštetiti i druge, pomislite na faktore koje sam gore pomenuo + možda abortus, neželjena trudnoća, kasnije ako se dete rodi šta ako ga majka odbaci. Ili ne, a otac se ne prihvati odgovornosti očinstva (ili makar da pomogne koliko-toliko).Ovo je malo na svoju ruku pisano, ali eto, tako ja gledam na stvar. Sve u svemu, ne podržavam. Volim_Sina_Bozjeg, Саша од Москве, Gordana . and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ако се добро сећам, филм је у ствари имао поруку да не постоје "friends with benefits" већ су се то двоје на крају заљубили и ушли у озбиљну везу. У том смислу је позитиван. Или сам помешао са неким другим...? Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Не. Бог је створио човека за заједницу с Њим . Ван тога нема среће , јер човек није створен да буде сам себи довољан. Али Бог дозвољава да не уђеш и у ту заједницу иако би то био промашај твоје сврхе и ултимативно патња . А шта је у ствари уживање у овоземаљским радостима него отупљивање чула , убијање времена од рођења до смрти. Зар неком можеш да пожелиш да вечно буде слеп и дрогиран ? Какво је то постојање ? И то је нека врста пакла . А вечно уживање у овонземаљским стварима не може ни бити јер подразумева својевољно одвајање од Бога који је једини вечан. Ја се са свим слажем, али онда човек никако није апсолутно слободан у односу прем Богу. Човек може само да бира да ли ће бити са Богом или не, али ако изабере да не буде са Њим, трпеће последице. Ситуација у којој постоје само два избора али само један обезбеђује срећу, а други патњу, не може се назвати слободом, у свакодневном значењу те речи. Само хоћу да кажем да хришћански појам слободе ми се не чини истим уобичајеном значењу те речи. И то је у реду, није ништа лоше, само треба рећи да је то тако. distancirana је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ако се добро сећам, филм је у ствари имао поруку да не постоје "friends with benefits" већ су се то двоје на крају заљубили и ушли у озбиљну везу. У том смислу је позитиван. Или сам помешао са неким другим...? Da,na kraju su se zaljubili jedno u drugo. Ma i u praksi je to teska prica,znam samo za dvoje ljudi za koje sam cuo da su pravi friends with benefits,inace,sve ostale kombinacije su iz simpatisanja,bar sa jedne strane,uglavnom zenske posto muskarcima za te stvari ne treba ni simpatisanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ако се добро сећам, филм је у ствари имао поруку да не постоје "friends with benefits" већ су се то двоје на крају заљубили и ушли у озбиљну везу. У том смислу је позитиван. Или сам помешао са неким другим...? E, film nisam gledao, onda jes' poučan. Ali kad se sve sabere i oduzme, ostajem pri svome odgovoru Gordana . је реаговао/ла на ово 1 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Da,na kraju su se zaljubili jedno u drugo. Ma i u praksi je to teska prica,znam samo za dvoje ljudi za koje sam cuo da su pravi friends with benefits,inace,sve ostale kombinacije su iz simpatisanja,bar sa jedne strane,uglavnom zenske posto muskarcima za te stvari ne treba ni simpatisanje. Па и ја нешто не верујем да је уопште могуће, ал` ајде да не будем искључив... Једноставно, људски мозак и осећања имају неке законе по којима функционишу. Сваки поступак има своје последице на човека, мислим унутрашње. За себе знам да нема теорије да то може да ми буде "само забава"... Gordana ., Zero and Deki992 је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука