Jump to content

Затворене двери - икона отуђења

Оцени ову тему

Препоручена порука

богме Хрвати кажу како су вам то све донели хрватски редовници, које је у Емаус позвао чешки краљ.

pa jesu, ja sam to i napisao tamo, došli su s Paga i napisali i tu Bibliju Višebrodsku i Reimski Evanđelistar a nekoliko strana uglatom glagoljicom je i u onoj famoznoj češkoj Đavoljoj Bibliji iz Podlažic.

Подели на овим сајтовима

а црква Св. Марка у Венецији? мени она преграда личи на иконостас.

Личи, али бих ипак рекао да је реч о lectorium-у.

smark1.jpg

Додуше, те сличности не треба да нас чуде, јер што је католичка црква старија, то више подсећа на православну цркву.

Што је новија:

Church-interior2Alter.jpg

standnave.jpg

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=m70eZ60e3bg

Laudate omnes gentes - to je njegov hor s kojim nastupa po crkvama

Ova dva videa su na privatno, možete ga vidjet samo ako imate link

Подели на овим сајтовима

сад ће они фино све те рукописе да ставе на листу хрватских споменика културе, заједно са самостаном Богородице на Словенима, јер је за њих и подигнут  :D

to su već davno uradili, nisi u toku

http://www.croatianhistory.net/etf/reims.html

Подели на овим сајтовима

ипак је темплон, из кога се у православним црквама касније развио иконостас.

pa ja to stalno isto trubim cijelo večer, templon, templon, templon, iz njega se razvilo SVE OSTALO, gdje sam ja napisao da je nešto izišlo iz tog rood screena? Templon je bio sastavni dio enterijera predromaničkih bazilika. 

Подели на овим сајтовима

Ovdje mu njegova ta pjevačka grupa pjeva čestitajući mu rođendan,

on je taj do zida u narandžastoj košulji, na ovom videu što diriguje.

Karel Ciril Votipka se zove, MHD k jubileu Karla Cyrila Votýpky

On je napisao taj prekrasni kaligrafski glagoljski Otče naš gore.

Ovo im je web stranica, pogledajte odmah gore ko im je to tamo na vrhu: :)

http://www.malehudebnidruzeni.cz/

Подели на овим сајтовима

тако је. ако се не варам, још увек је сачуван у базилици Св. Климента у Риму.

ma jest i ne samo tamo, templona ima još otprilike u 20% crkvi otprilike, možda čak i 25%, najčešće su ili sasvim na selima i u malim crkvama u nekakvim zabitima sačuvani ili obrnuto u tim najvećim i najpoznatijim katedralama i bazilikama, u gradovima po tim standardnim, običnim, "normalnim" crkvama ih baš nešto ni ne nema, svijećom po danu ih tražit.

Подели на овим сајтовима

Нека постоји иконостас са дверима и завесом - тамо где тога има. Међутим, навучена завеса и затворене двери док се служи Евхаристија и причешћују свештеници, представља изображење супротности Царства Божијег.

Јесмо ли оценили римокатолички Филиокве као рушење истине тријадолошког учења? Ако то јесмо тако оценили, зашто онда дозвољавамо да нам последице таквог учења обликују свету Евхаристију?

То што је индивидуализам узео маха унутар евхаристијске заједнице, не значи да погрешни обичаји - подвајања унутар Евхаристије - могу бити прихватљиви.

Има и оно тумачење да откривање завесе пред речи "са страхом Божијим..." треба да симболизује Христово васкрсење.

Подели на овим сајтовима

Има и оно тумачење да откривање завесе пред речи "са страхом Божијим..." треба да симболизује Христово васкрсење.

ma to su sve citati psalama iz SZ, ja više ni ne znam na naš, v bazni Boži su tako ulazili jevrejski velikosveštenici u Hram dok je još postojao i odatle je to začlanjeno do hrišćanske liturgije, pogledajte koliko je otkaza na to ovdje na češkom, takav uvriježeni termin, ima označavat şinovski respekt pred Bogom pun ljubavi a ne strah neke uboge bezbrane životinjice pred neizrecivo nadmoćnijim krvoločnim predatorom kako si to mnogi često pretjerano i nehrišćanski  predstavljaju ili nešto tome slično.:

https://www.google.cz/search?num=100&newwindow=1&client=opera&channel=suggest&q=v+b%C3%A1zni+bo%C5%BEi&oq=v+bazno+bo%C5%BEi&gs_l=serp.1.0.30i10.7110.7110.0.10632.1.1.0.0.0.0.164.164.0j1.1.0....0...1c.1.24.serp..0.1.164.zh_BV9G-VYk

Подели на овим сајтовима

да, да.. сачуване остатке темплона има Еуфразијева базилика у Поречу, из врeмена Јустинијана I.

da, u tim starim antičkim ih je najviše, ako ih nisu stigli uklonit prije sad više ne mogu ni da hoće jer su to zaštićeni spomenici kulture, platlili bi zavodu za zaštitu spomenika i ministarstvu kulture globe ouheeej 

Подели на овим сајтовима

ah, evo sad baš usput gledam slike ovog Karla Votipke i tog njegovog hora u Kromjeržižu a kad ono tamo prvo što sam otvorio iskoči od tamo slika s templonom, da ne povjeruješ, već sam mislio da su mi se počeli svuda priviđat temploni: To je s onog linka koji sam vam dao gore pod videom. Evo vam tamo te galerije pa gledajte sami: Drveni, ovalni, lijep. Česi tome kažu: "umjetnost nehtjenog" takvim koincidencijama.

http://www.malehudebnidruzeni.cz/fotogalerie/galerie_2013-05-27_kromeriz/index.htm

http://www.malehudebnidruzeni.cz/fotogalerie/galerie_2013-05-27_kromeriz/page00002.htm

img00013.jpg

Подели на овим сајтовима

Ajd da vam još pokažem njegove slike sa izložbe, to je svejedno posljedni video o njemu, više ih i nema. Izložba je u bivšuj kapeli u Viškovu, prije je tu bio manastir ali komunisti istjerali od tamo monaštvo i uselili ruske vojnike, kasarna to bila. A oni sve to zdevastovali, uništili tako za tih 40 godina da to sad nije k ničemu, za nekakvu normalnu upotrebu. Stoji sad kao spomenik kulture zapisan, nije više sakralni objekat, davno je odsvijećen i zato se tamo mogu održavati takve stvari kao izložbe i koncerti. Nemaju niko novca ni za tu opravku a mislim da ga je i crkva odbila u restituciji, bili bi enormno visoki troškovi sanacije. A ni država para za to nema, ne isplati se pumpat novac u tako uništeni objekat pa to sve stoji tako nit se srušit ni obnovit. Ko čardak ni na nebu ni na zemlji, niko ga neće. Jest da je malo off-topic ali o duhovnim je stvarima, ima tamo i sakralnih slika, on slika i prave ikone al te ne nosa po izložbama, te odmah idu u crkvu. Ovo tu nisu ikone iako su na sakralne teme mnoge naslikane, i Hrista ima tamo na nekoliko slika ali u stilu nekakve postmoderne ekspresionističko-nadrealističke ikone koliko sam stigao vidjet. I kubizma ima tamo nešto, mislim da se radi o raznim tehnikama i stilovima. Nije slikar jedne četkice.

Karel Cyril Votýpka + Ágnes Fehér

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...