RYLAH Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Игњатије, ако бих смео да приметим, мислим да си помешао неке ствари. Помешао си практиковање и веровање у световном животу са практиковањем и веровањем у упражњавању Православља. Јесте све то једна целина, али опет има пар ствари. Прво, немаш човека, па ни на овом форуму, да је скроз тврд или скроз мекан према неким друштвеним појавама. Узимам нескромно себе за пример, пљују ме скоро подједнако и либерали јер сам затуцан, и тврди јер сам пинк. Зависи од ситуације до ситуације како се човек постави према неком проблему. Друго, многи од тих либералних су много бољи хришћани од мене, а према неким темама се постављају тако како се постављају из неких својих виђења или искустава, година живота, околности, васпитања, итд., и то уклопе у своје виђење Правосавља, које је опет условљено и њиховом личношћу и искуствима и свим осталим. Што не значи да ћемо ми да се сложимо око многих тема, па и неких црквених, али не значи ни да су они мање православни због тога. Да се не распишем, тема јесте занимљива, али стварно мислим да те две ствари треба да се одвајају, управо због људи које сам на форуму "упознао" (и са којима редовно око неких ствари западнем у острашћене дискусије јер се не слажемо), а који воде веома здрав хришћански живот, и никако не заслужују да их сматраш "пинк" по питању Православља. hansbrough, Juan Valdez, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 ... http://www.youtube.com/watch?v=gb_qHP7VaZE Баба, feeble and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Ignjatije je adresirao geopoliticke i ekonomske teme kao pitanje nekog jedinstva oko vjere. To dvoje nema nikakve veze. Dakle ako je neko simpatizer zapadne kulture, i ekonomskog liberalizma, nije dobar vjernik ili sta vec. Vjerovatno bi bio dobar vjernik ako bi podrzavao Rusiju i zalagao se za pravoslavni socijalizam. Sta je problem sa zapadnom kulturom? Da li neko ko se rodi na zapadu, da bi bio dobar pravoslavni vjernik mora da voli Rusiju i podrzava Srbe? Ne mora uopste. Stefan Nemanja je bio neprijatelj pravoslavne Vizantije, a prijatelj katolicke Venecije i Ugarske. Ova cinjenica patriotama uvijek promice, i tesko ce se cuti da se ovoga opomenu. Sto se tice teorija zavjera, na pogresnu adresu se takodjer upucuje ovo pitanje. Naprotiv upravo ovi pravoslavci koji su navodno pink, koji se zalazu za ekonomski liberalizam, prvi su koji se protive bilo kakvoj totalitaristickoj drzavi. Ako se protive totalitaristickim drzavama, onda se sasvim sigurno i protive nekoj mogucoj svjetskoj vladi. Dakle ako ce neko u buducnosti upozoravati na opasnosti od svjetske vlade, onda ce to biti liberali. Sa druge strane oni mrzitelji zapada svi su simpatizerski okrenuti prema mogucnsoti totalitarine vlasti, pod uslovom ako ta vlasta provodi pravoslavni totalitarizam. Dakle za takve ne bi bila problem ni svjetska vlada koja bi bila i prividno pravoslavna. Price o mocnom ruskom caru itd... dolaze ne od liberala, vec od desnicara. Za nauku nemam mnogo sta puno komentarisati. Nauku niko ne uzima zdravo za gotovo tek tako vec uzima ono sto je provjereno, ili je makar u dovoljnom broju istrazivanja nagovjesteno kao vrlo moguce. Sa druge strane sigurno se opiru kvazinaucnim, i pomalo infantilnim izlivima pametovanja od strane ljudi koji su sami nenauceni, a zele da uce druge. Ta teorija evolucije je uvijek kamen spoticanja. Ali iskreno zalim slucaj, TE je vrlo dobro dokumentovana. Osim toga u istoriji Crkve svako pozivanje na pobijanje naucnih argumenata, a sto je potkrepljeno navodno Pismom, oboreno je tako da sigurno ce ovo protivljene TE trajati jos mozda i par stotina godina, ali jednog dana ce ono biti toliko ocigledno kao sto je ocigledno da je zemlja okrugla. Ekumenizam, stvarno ne znam zasto je upleten u ovu pricu. Ekumenizam su pokrenuli episkopi SPC, a ne pink pravoslavci. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Најзад права подела на Фарисеје и Садукеје. Па то сам чекао 20 година. Ови Артемијевци и Акакијевци ми нису уливали наду у праве Фарисеје. За Садукеје већ знам ко су. Тако да ето и то се догодило. Хвала...не знам коме...сплету историјских околности. Класична је појава у свим религијама на те две струје на либералну и консервативну. То није ништа ново. Нити су једни због тога незрели како вели Звонко нити су други због тога мање религиозни како мисле консервативци. То су просто два става, два погледа. Дешава се и да има прелетача из једне екипе у другу , мада ретко. Углавном су то ставови који су уско везани за профил личности, значи нешто с чим се одраста. Mironosica, Срђан Шијакињић and Николa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 9:33, Жељко рече Најзад права подела на Фарисеје и Садукеје. Па то сам чекао 20 година. Ови Артемијевци и Акакијевци ми нису уливали наду у праве Фарисеје. За Садукеје већ знам ко су. Тако да ето и то се догодило. Хвала...не знам коме...сплету историјских околности. Класична је појава у свим религијама на те две струје на либералну и консервативну. То није ништа ново. Нити су једни због тога незрели како вели Звонко нити су други због тога мање религиозни како мисле консервативци. То су просто два става, два погледа. Дешава се и да има прелетача из једне екипе у другу , мада ретко. Углавном су то ставови који су уско везани за профил личности, значи нешто с чим се одраста. Nema sanse da Ceda predje u DSS Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Ja sam tipični "pink pravoslavac".... Obožavam duhovnu muziku,volim da čitam dobre knjiga,pa i one o duhovnosti....volim ljude,sve,niko mi ne smeta,ne mislim da su homoseksualci bolesni,već da su užasno zbunjeni i ne bih se usudila da ih lečim nekim verbalno agresivnim metodama,a kamoli na bilo koji drugi način .... još i kombinujem pravoslavlje sa svim i svačim.....jedino što nikad ne govorim o pravoslavlju u sredini koja nije pravoslavna....pa tako ne zbunjujem ljude....ne želim da tako svedočim Boga. Niko ne može služiti dva gospodara....ali niko ne može ni preko noći da postane "beli"pravoslavac.... Svaki čovek je originalan i ima svoj put. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 1:07, Милосављевић рече Vecu glupost od ove nisam mogao da procitam. Bog Ima nacionalnost! Bog nema, ali ima Sin covjeciji. Баба је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 8:15, Александар Милојков рече "Пинк православци" су они који мисле да су хришћанство, литургија и спасење пелцовање Христом. То су они коју пропуштају да примете да се јединство са Христом не остварује само кроз његово обожено човештво (кроз причешће), већ истовремено и неодвојиво и кроз причешће у вољи његовој. То су они који пропуштају да виде да Литургија није само отварање уста пред Путиром, већ и један активан живот у уподобљавању вољи Божијој.То су они који у тријадолошкој антропологији пропуштају да виде да Отац, Син и Свети Дух нису једно само по природи већ да имају и једну вољу. То су они који, не видећи све ово, причају о важности онтологије и неважности хришћанске етике. То су они који су реч љубав претворили у празну флоскулу. Sve je ovde receno. :bendoff: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 8:53, ' RYLAH рече Помешао си практиковање и веровање у световном животу са практиковањем и веровањем у упражњавању Православља. Јесте све то једна целина, али опет има пар ствари. Наравно. Али "пинк православце" сам сагледао као целину. Нисам се сконцентрисао само на световне или само на верске ствари, Већ и на једно и на друго. А то зна да се помеша. On 27. 7. 2013. at 8:53, ' RYLAH рече Прво, немаш човека, па ни на овом форуму, да је скроз тврд или скроз мекан према неким друштвеним појавама. Узимам нескромно себе за пример, пљују ме скоро подједнако и либерали јер сам затуцан, и тврди јер сам пинк. Зависи од ситуације до ситуације како се човек постави према неком проблему. Слажем се. Међутим, постоје многе заједничке особине "пинк православаца", као и "тврђих" православаца. Неке су оне које сам навео у уводном посту. Не може се рећи да немају те заједничке карактеристике. Свако је прича за себе, то се подразумева. И ја себе нескромно сматрам исто као и ти. Нити сам превише тврд нити мекан. Не мислим ту на веру, иначе ко није ни млак ни студен... зна се шта му следи. On 27. 7. 2013. at 8:53, ' RYLAH рече Друго, многи од тих либералних су много бољи хришћани од мене, а према неким темама се постављају тако како се постављају из неких својих виђења или искустава, година живота, околности, васпитања, итд., и то уклопе у своје виђење Правосавља, које је опет условљено и њиховом личношћу и искуствима и свим осталим. Што не значи да ћемо ми да се сложимо око многих тема, па и неких црквених, али не значи ни да су они мање православни због тога. Јао бре Нисам ни рекао супротно. Погледај мој одговор Герхарду. Нису мањи православци нити лошији хришћани само зато што су "пинк". Критика није упућена целокупном њиховом погледу на веру и свет, него на поједине делове. On 27. 7. 2013. at 8:53, ' RYLAH рече Да се не распишем, тема јесте занимљива, али стварно мислим да те две ствари треба да се одвајају, управо због људи које сам на форуму "упознао" (и са којима редовно око неких ствари западнем у острашћене дискусије јер се не слажемо), а који воде веома здрав хришћански живот, и никако не заслужују да их сматраш "пинк" по питању Православља. Зависи како тај појам "пинк" узимаш. Ако Звонка сматрам "пинк православцем" не значи да га не волим, нити да мислим да је мањи верник од мене. Неке ствари што Звонко може ја не могу. И у томе му се дивим. Тако да то "пинк" није неки погрдан назив. Упосталом, нисам ја измислио тај термин. Први пут сам за њега чуо овде на форуму. Тема би требало да разјасни тај појам. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 @Ignjatije ... tebi izgleda promiče da mogu postojati samozadovoljni tradicionalistički nastrojeni vernici koji se uopšte ne udubljuju u poentu svoje vere već samo teraju po svome ... kao što mogu postojati liberalno nastrojeni vernici koji svoju veru žive. Kladim se da se odgovor Aleksandra odnosi na ove prve. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 10:03, hansbrough рече @Ignjatije ... tebi izgleda promiče da mogu postojati samozadovoljni tradicionalistički nastrojeni vernici koji se uopšte ne udubljuju u poentu svoje vere već samo teraju po svome ... kao što mogu postojati liberalno nastrojeni vernici koji svoju veru žive. Kladim se da se odgovor Aleksandra odnosi na ove prve. Odnosi se verovatno na jedne i na druge..kako je covek lepo objasnio oni koji odvajaju ontologiju od hriscanske etike..... 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 9:33, Жељко рече Дешава се и да има прелетача из једне екипе у другу , мада ретко. Мени изгледа да је прелетање чешће из канзервативних у пинк. Обрнуто ми је тешко да замислим...можда једино кроз покајање. Да се неко не увреди, и сам сам све више пинк...чини ми се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 9:12, 'Јустинијан рече Sto se tice teorija zavjera, na pogresnu adresu se takodjer upucuje ovo pitanje. Naprotiv upravo ovi pravoslavci koji su navodno pink, koji se zalazu za ekonomski liberalizam, prvi su koji se protive bilo kakvoj totalitaristickoj drzavi. Ako se protive totalitaristickim drzavama, onda se sasvim sigurno i protive nekoj mogucoj svjetskoj vladi. Управо ствари стоје супротно. Они се залажу за светску владу. Само у њој не виде тоталитаризам. Као што се залажу за ЕУ и НАТО и у њима не виде тоталитаризам, тако ће се исто сутра залагати за светску владу. Сви либерални капиталисти за које знам се залажу за глобализам у свему. За светско тржиште, јединствене светске законе и норме, Светску здравствену организацију, Светску банку.... Верују како би једнинствена светска држава била гарант мира и сигурности у свету. Границе и националност виде као нешто лоше и заостало, а то води у једно глобално село, у светску владу. Кажи да ли ти у то не верујеш и мислиш другачије ? Верујеш ли ти да ће постојати глобалана завера и како би она по теби изгледала ? Баш се питам како не видите упозорења и предсказања која нам је Бог дао о будућности. Како не видите да ово уједињење континената, које се увелико дешава, води у уједињење целог света. А то је све и предсказано, само не као добро и богоугодно него као светска обмана. И свако ко се за то залаже је у заблуди и несвесно део плана. То све мора да изгледа као нешто лепо и добро, као неопходно. Оправдања су заиста лукава да лукавија не могу да буду и тешко је провалити шта све стоји иза тога. Али нама којима је дато Откровење то треба да буде јасније од свих осталих. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Niko ovde ne tvrdi ko je veci pravoslavac a ko nije... ali da neki spominju Hrista u smislu nepravoslavnog pogleda oko nekih stvari i cude se reakciji kako neko sme da im zameri jer toboze na Hrista su se pozvali u Hristu su nasli mantru o neogranicenoj slobodi itd itd cnn... Teoloske teme su ima kao epp a takva im je i zelja da nesto nauce. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 10:03, hansbrough рече @Ignjatije ... tebi izgleda promiče da mogu postojati samozadovoljni tradicionalistički nastrojeni vernici koji se uopšte ne udubljuju u poentu svoje vere već samo teraju po svome ... kao što mogu postojati liberalno nastrojeni vernici koji svoju veru žive. Не промиче ми уопште. Исто тако размишљам. Ко је уопште овде рекао другачије ? Ја сигурно нисам. Преостаје једино да сам погрешно схваћен. Само, нема разлога јер сам се надавао објашњења да "пинк православци" јесу православци као и сви остали православци. Могу бити и добри и лоши верници и људи. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука