Aquilius Cratus Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Pitanje pink i nepink pravoslavlja zapravo, po mom vidjenju, nemaju nikakve veze sa ovde pobrojanim stvarima. Da li ce neko verovati u nauku, tehnologiju i slicna dostignuca ili nece, da li ce biti za libertarijansku ili socijalisticku ekonomiju ni na koji nacin ne utice na to da li ce doticni biti pink ili nepink pravoslavac. Evo ocit primer nas forumas Randy koji veruje u libertarijanizam Mizesovsko/Rotbardovskog tipa a istovremeno jednkao ispoveda vidovdasnku etiku nista manje od sv. Justina Celijskog. Sva ta pitanja nauke, ekonomije, politike, tehnologije, etike nemaju nikakve veze sa pinkovstvom i nepikonstvom. Kljucna i jedina stvar koja je presudna da li je neko pink ili ne pink je intezitet i dubina licnih duhovnih iskustava. Da li je neko opitovao svoju pravu Volju naspram svakodnevne gnomicke. Da li je neko dosao do takvih unutrasnjih trasnformacija. To je ono sto nekog cini pink ili ne pinka pravoslavcem. Onaj ko nije opitovao pravu Volju a dugo je u veri on oseca da mu nesto fali i da nesto nije u redu pa onda on izgradi mnoge misaone balone kojima obuhvati sebe i ceo svet oko sebe i onda tim balonima sebe zavarava da je to duhovnosti i Bogopoznanje. A balon/i svakim danom sve lepsi, ruzicastiji, "blagodat dluje" pa onda oni stvaraju nove balone i tako redom, a godine prolaze i pocetni duhovni problemi se samo nagomilavaju i postaju sve tezi za podnosti. Nikad generalizacija nije dobra ali ipak o onima koji nisu, ili jesu samo veoma bledo, opitovali svoju pravu Volju moze se reci sledece. - Katastrofalno pogresno razumevanje Volje Bozije i predavanju istoj. To je za njih nesto izvan coveka sto ulazi u pojavni svet opet izvan coveka i nesto pred cime covek treba da ostane pasivan. - Duhovnost sagledavaju iskljucivo spolja, u pojavi. Cuda, mosti svetitelja, podvige svetitelja, blagodat to je za njih nesto spolja a ne nesto sto je uzrokovano umnim preobrazajem ucesnika u tom delovanju Boga. - Posto licnih duhovnih iskustava nemaju oni zive gledajuci i slusajuci tudja. Ospednuti su sa time sta je ovaj starac rekao, sta je onaj starac napisao, sta je na snimku onaj monah ili monahinja rekla ali na kraj pameti im nije da oni zapnu i da se podvizavaju da bi i oni imali svoja duhovna iskustva koja ima donese prava Volja. - Jedan od omiljenih balona kojim se zavaravaju je politika i Hegelov Bog. Posto tesko ili nikako opituju Boga koji ulazi u svet kroz coveka onda silno prizeljkuku koji Boga koji ce se ovaplotiti kroz drzavu i stvoriti idlicni svet po meri njihove maste i tako ce nastupiti eshaton bez da su oni prstom mrdnuli do spoznaje Boga koji ulazi u svet korz njiha koa licnosti. - Ocekivanje da se drugi dodju do duhovnih spoznaja i za njih a umesto njih. Trce po manastirima gotovo fanaticno, nose papircice neka raznim monasima da se mole za ovo ili ono a ni slucajno oni malo da se dohvate dugotrajnije moltive i rada na sebi. - Vrhunac umno duhovnog pada takve idnividue dozivljavaju kad to stanje metastazira u oblike koji se daju videti kod raznih artemita gde se pristustnost Boga ocenjuje po nekim cudima na drvecu, visibabama i slicnim pricicama za malu decu. Samoobmana je samoobmana. Ona se desava na planu duhovne spoznaje ili odustva iste. Nema to nikakve veze sa filozofskim ubedjenjima. Милан Ракић, hansbrough, Mironosica and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Игњатије је помешао и погрешно повезао пуно тога, али је тема у суштини веома добра - размишљао сам да покренем нешто слично. Сам почетни текст има толико материјала да би могао на десет страна да се разјашњава и исправља. Само један пример - о "завери"... Док ја пишем о веома конкретној и свима видљивој завери банде криминалаца који су заузели власт и уништавају све што им дође руке, "патријотска екипа" смара са "авионским запрашивањем", "Хаарповима", "лажним летом на Месец", "дарвинизмом" и сличним бесмислицама. Као да неко намерно жели да скрене пажњу са правог проблема, и праве "завере". Чудне неке ствари... Аурор, Sara", Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 1:05, Милосављевић рече aaahhahahahahahaha nego ajd daj nam drugo ime, ovaj nas pink krst je mnogo gej, imate vise kul simbol baš je lep I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 2:30, Стева Ченејац рече Чудне неке ствари... Zvonko ti se razumeš u gitaru,reci mi valja li čemu muziciranje Željka Mitrovića? I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 0:52, Леонтјев рече Пинк хришћани (eng: cafeteria christians) су они који воле удобан живот модерног света и желе да га комбинују са Хришћанством. Они би Хришћанство без Крста, без муке, без жртве. Они су продукт модерног друштва и његових утилитаристичких схватања у којем се људски апетити и жеље налазе у центру универзума. Na trenutak sam, dok sam čitao ovo pomislio da pričaš o Berkutu i njegovoj ljubavi prema slešerima i erotikonima, ali sam onda naišao na ovo ... On 27. 7. 2013. at 0:52, Леонтјев рече Често су интелигентне особе Pa rekoh sebi, nema šanse da misli na njega ... The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Najjace mi je ta prica o komunjarskoj ostavstini. Pa zar ta gej udruzenja nisu mahom ateisti mada ima i sektasa i ljudi koji velicaju druga Tita? Zar bratstvo i jedinstvo sa svima nije odlika komunjarske stvari? Zar potcinjavanje Srba svima nije zaostavstina iz tog perioda komunisticke vlasti? Zar se iza crvene zastave ne kriju svi oni na koje blagonaklono gledate?Zar mediji koje postujete nisu mediji koji se isto kriju ispod kape i marame? Zamena teze. Jednostavno urbani pravoslavni pinkovci su ljudi koje je Ignjatije lepo opisao,nazalost. Medjutim,da li je to podvig ili je nesto drugo ali ja sa njihovim razmisljanjem bio bih u najmanju ruku ateista,zato ne kontam da li je to stvarno podvig da iako imaju to nakaradno misljenje o svemu pa su vernici ili su jednostavno neiskreni i sa Bogom samo koketiraju. Jednostavno ne mozes verovati samo u teoriju evolucije,uzdati se samo u diplomu,ne mozes o Kosmetu govoriti samo u formi teritorije,ne mozes pricati o teorijama zavere kao necemu sto je u startu crtani film,a verovati u teoriju evolucije a opet sa druge strane biti vernik koji veruje u sveto pismo i u Boga. Isto jedna od odlika tih ljudi koju Ignjatije nije pomenuo je i blag odnos prema grehu u smislu sta god uradili i radili i ako znamo da to nije bas dobro ljudi smo gresni smo,Bog ce oprostiti. Naravno ja ne znam Boziju volju uzdam se u njegovu milost i naravno da bi svako voleo da je to tako ja prvi,medjutim mislim da takav nekako lagan odnos prema grehu citajuci bar svete oce i nije bas preporucljiv. Da ne bude zabune,mnogo puta u zivotu sam na isti nacin razmisljao i smanjivao u svojoj glavi svoj greh,ali nekako sam siguran da je to pogresno,a eto i to je odlika jedna. I verovanje u b92 i blic... i generalno medije koji su jasno,glasno protiv bilo koje vrste verovanja u bilo sta osim u $. I uglavnom mnogo vise postuju mladje episkope i vladike koji vaze da su liberalniji u nekim stvarima,a svi drugi episkopi malo drugacijeg kova su politicari,licemeri,mlate praznu slamu itd. Opet ponavljam voleo bih da znam da li je vera u Boga i pored svih tih stvari,stvarno jedan veeeeeliki podvig ili naprosto su ljudi neiskreni prema sebi i drugima. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 26. 7. 2013. at 22:27, 'Милосављевић рече A sta kazes da napise neki pink pravoslavac tekst o crvenim pravoslavcima? Само изволи. Напиши слободно. И ми "црвени" имамо одређени број заједничких особина. Црвена... је и боја Хришћанства, страдања, борбе за правду... On 26. 7. 2013. at 22:27, 'Милосављевић рече Koji veruju u svaku mogucu teoriju zavere, bez obzira sto ne postoje nikakvi dobri dokazi. Ниси брате добро прочитао тај део о заверама. Лепо сам написао "Теорије завере исмевају у потпуности. Иако за то има оправдања у одређеној мери, „пинк православци“ у потпуности не верују у завере.". Лепо сам се оградио од паничних апокалиптичара. Православац, као и сваки Хришћанин, мора да верује да ће постојати глобална светска завера. Завера коју води сотона у сарадњи са владарима на Земљи. Где ће доћи до успостављања Светске владе, идолатрије, неморала, неверја... Питање је само да ли је то ово време или није. Али сам скоро 100% сигуран да се у овом тренутку ради на томе. И за то имам бројне доказе. Како год, мој Младене, светске завере ће бити, али је већина људи неће препознати и исмејаваће је. То нам свеодочи Свето Писмо и Свето Предање. Зато потпуно игнорисање завера није у духу Хришћанства. То сам хтео да кажем. On 26. 7. 2013. at 22:27, 'Милосављевић рече Koji dozivljavaju vatikan i RKC kao najvece neprijatleje i sataninu decu, iako su im to sve braca i sestre u Hristu. Хеј, стани мало. О коме ти то причаш ? О врху КЦ или о свим Католицима Врх КЦ не подржавам и имам негативан став према њему. Историја је овде на мојој страни. Барем ми Срби знамо како смо прошли, а и многи народи широм света. Католике у глобалу доживљавам као Хришћане, сасвим нормалне људе. Где има и добрих и лоших као и свуда. Чак су више црквенији од нас овде. On 26. 7. 2013. at 22:27, 'Милосављевић рече Koji misle da nas Rusi vise vole samo zato sto je u rusiji pravoslavlje dominantna religija, bez obzira sto Rusi imaju i dorbe i lose apsekte odnosa sa Srbijom. Руси нас барем не мрзе. Не отимају нам територију, не бомбардују нас, не пљачкају нас... и тако то. И јесу нам најближи. И по вери, словенству, историји. Нисам ја русофил. On 26. 7. 2013. at 22:27, 'Милосављевић рече Ne vidim po cemu ste vi "tvrdji" pravoslavci Све те називе "ружичасти" и "тврђи" сам лепо и читко ставио под наводницима. Није то случајно. On 26. 7. 2013. at 22:27, 'Милосављевић рече po meni ste samo pravoslavci sa mentalitetom (politckog)komuniste. Nista novo u republici Srbiji, imali ste od koga da nasledite. Nema nikakve veze sa pravoslavljem vec sa nasim politickim resenjima i uverenjima. Требало би да знаш да је тај менталитет и модел друштва доста сличан Хришћанству, првобитном Хришћанству. Комунисти су то злоупотребили на најгори могући начин. И сада те лепо етикетирају са "комуњара" чим нешто зуцнеш против капитализма. Као да Хришћанин може да се залаже за стаљинистичке методе које су безбожничке, антитеистичке и сатанистичке. Комунистички модел друштва је сличнији Хришћанству од капиталистичког. Разлика је "само" у томе што није антитеистички и не спроводи се насиљем, није против човека (његове личности и слободе) И Бога. Нема насилног једноумља, култа личности, насилне пропаганде... Ко хоће слободно у то улази и излази. Манастири су ти живи пример тога. Али непријатељ рода људског је тај најбољи модел друштва изокренуо и злоупотребио тако како нико други не би умео. И сада, када је добро помешано са злим, многи у тој мешавини не виде то добро у опште. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 26. 7. 2013. at 23:33, 'Gerhard рече Nisu liberalni nego naivni i priglupi. Nekritički prihvataju skoro sve što dolazi sa zapada,pa čak i ako je to suprotno zdravom razumu i njihovoj vjeri. Нису приглупи, барем не већина коју познајем. Најчешће су начитани и образовани људи. Управо то западњачко образовање може бити узрок за наивност и превелику благонаклоност према свему са Запада. Остави тај црно-бели поглед на људе. Нисам ја у тој причи. Човек је много сложено биће и нису сви исти. Особине које сам навео за "пинк православце" су доста уопштене. Сваки човек је прича за себе. On 26. 7. 2013. at 23:33, 'Gerhard рече Dakle, prihvataju lažnu naturalističku hipotezu koja, čak i da ima nekih dokaza za nju, izvrće naglavačke kompletno pravoslavno učenje. Та особина не мора бити негатвна. Не сматрам ја неког за неверника или мањег православца само зато што верује у теорију еволуције. Ја у њу (еволуцију од мртве материје до човека) заиста не верујем. Не зато што би то угрозило моје православље, него зато што ми је недоказива и нелогична. Када би ми је неко доказао ја бих и даље остао верник. Промене у оквиру врсте прихватам. Прихватам не због вере него због тога што ми је то доказано. О православном схватању историчности и научности Старог Завета смо водили расправу неколико пута. Немамо баш идентичан став. On 26. 7. 2013. at 23:33, 'Gerhard рече To je isto forme radi - da se bude kul u javnosti. Koliko su ekumenistički nastrojeni vidi se na odnosu prema dojučerašnjim pravoslavcima (zilotima,artemijevcima)... Можеш ли мало детаљније да појасниш њихов став (по теби) и твој став ? Нисам баш разумео шта си хтео да кажеш. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 1:19, Леонтјев рече Океј, по његовом посту и ја испаднем ,,пинко'' јер имам благонаклон став према традиционалном римокатоличанству. Зар толико неразумљиво пишем да скоро увек, када су овакве теме у питању, испадне оно што нисам хтео да кажем. On 27. 7. 2013. at 1:31, Милосављевић рече E pa ne moze tako. Ima da gledas na RKC kao na sotoninog slugu inache nisi pravoslavac. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 1:18, Милосављевић рече Ne poznavam termin, ali ignjatije cilja na nas koji smo za libelarno ekonomiju naspram komunisticko-socijalisticke. Niko od nas "ruzicastih" ovde n forumu nije u fazonu koji si opisao. Mi smo samo glupavi i nekriticki prihvatamo sve sto se servira sa zapada. (ali zato superinteligeni kreacionisti i njihovi uberkriticki argumenti nisu servirani sa zapada kao i njihove tupave teorije zavera o laziranju sletanja na mesec i slicno takodje nisu sa zapada) Gde si ti to video da iko od nas radi? Nije lepo iznositi lazne tvrdnje. Ajoj milosavljevicu lakse meni sa tim laznim tvrdnjama... Evo izvuci iz rukava tvoj stav o KiM pa ce svako dete da se ceska po glavi jer imas bolji i potpuno suprotan stav od celog Sinoda. Mada ti si macak ti bi se izvukao iz nekog samo tebi poznatog lavirinta u koji upadas svojim stavovima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Sta je poenta teme? Da se etiketiraju neistomisljenici, i onda shodno utvrdjenom, a prema sopstvenim shavatanjima, da im se sugerise da se poprave ili sta? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 1:33, 'Срђан Шијакињић рече Мени се чини као да си у суштини рекао ово : "пинк православци су они који не верују на начин на који ја верујем и који не размишљају као ја". Само не знам како си из тога закључио да су "мекши" православци од било кога, с обзиром да православље не садржи правила која би регулисала све ове области живота које си навео и према којима би могло да се цени колико је неко "тврд" или "мек". То што се теби или било коме чини да су нека уверења мање или више у складу са православљем је само лично мишљење, ништа више. Прочитај увод првог поста на овој теми. Мислим да је јасно шта сам рекао On 26. 7. 2013. at 21:15, 'Ignjatije рече ‘Обзиром да и сам користим тај термин осећам потребу да то објасним, како самом себи тако и другима. И да наравно чујем мишљење осталих чланова. Наравно да је то неко моје лично виђење. Не постоји званична дефиниција тог термина. Изложио сам то своје мишљење јавно на форуму баш зато што желим да чујем остале чланове. Осећам потребу и сматрам да је то потребно. Морамо о томе расправљати јер полако долази до подела на "ове" и "оне". На "десне" и "леве". Тако нешто није добро нити је црквено. Не треба постојати глобално једноумље у Цркви, али треба бити јединства и слоге. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 26. 7. 2013. at 21:44, Ignjatije рече Шта је по вама "Пинк Православље" и ко су "Пинк Православци" ? "Пинк православци" су они који мисле да су хришћанство, литургија и спасење пелцовање Христом. То су они који пропуштају да примете да се јединство са Христом не остварује само кроз његово обожено човештво (кроз причешће), већ истовремено и неодвојиво и кроз причешће у вољи његовој. То су они који пропуштају да виде да Литургија није само отварање уста пред Путиром, већ и један активан живот у уподобљавању вољи Божијој.То су они који у тријадолошкој антропологији пропуштају да виде да Отац, Син и Свети Дух нису једно само по природи већ да имају и једну вољу. То су они који, не видећи све ово, причају о важности онтологије и неважности хришћанске етике. То су они који су реч љубав претворили у празну флоскулу. Дијана., Баба, Јефимија Крунић and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 27. 7. 2013. at 8:15, Александар Милојков рече "Пинк православци" су они који мисле да су хришћанство, литургија и спасење пелцовање Христом. То су они коју пропуштају да примете да се јединство са Христом не остварује само кроз његово обожено човештво (кроз причешће), већ истовремено и неодвојиво и кроз причешће у вољи његовој. То су они који пропуштају да виде да Литургија није само отварање уста пред Путиром, већ и један активан живот у уподобљавању вољи Божијој.То су они који у тријадолошкој антропологији пропуштају да виде да Отац, Син и Свети Дух нису једно само по природи већ да имају и једну вољу. То су они који, не видећи све ово, причају о важности онтологије и неважности хришћанске етике. То су они који су реч љубав претворили у празну флоскулу. Теми је баш недостајао овакав теолошки пост. Моје писаније је можда превише световног карактера. Али, све је то повезано и утиче једно на друго. Овај свет је пун материјализма, комерцијализације, формализма, индивидуализма, одсуства љубави и простодушности.... Све се то може пренети на Цркву, њену теологију. Ти као теолог и учен човек можеш то доста добро да видиш, изложиш и објасниш. Тако би тема била мнооого квалитетнија и добила прави смер, какав оваквом форуму и приличи. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Zarobljeni u logici svog sopstvenog uma koji nema vremena da klasifikuje informacije no ih sve baca u beskraj haoticnog redosleda prioriteta i nije im jasna niti prihvatljiva informacija koju jos nisu uspeli da obrade jer sve je vec tu sta ce im vise. Usinovljenje i smisao su im reklame jednog predivnog filma kojeg idealizuju u sopstvenom umu po isprobanom receptu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука