Jump to content

hrvatske ili srpske reci...?

Препоручена порука

Mislim da je mrkva srpska rec, i ako se dobro secam to je posebna sorta sangarepe i druge je boje, mozda sad lupam, al kao da se secam nesto u vezi sa mrkvom ili sam pobrkao... secam se nesto dal u Indiji imaju takvu sortu sangarepa...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

"Šargarepa" je mađarska reč. Svi slovenski jezici, osim srpskog, za nju koriste izraz 'mrkva'. "Tisuća" je isto slovenska reč, 'hiljada' je ušla u srpski iz grčkog. Još jedan primer je "žlica", reč koja se koristi za kašiku (reč koja je ušla iz turskog u srpski) i koja je manje-više ista u svim slovenskim jezicima.

:)

Подели на овим сајтовима

Novokomponovane- zajedno se piše.

a, nalaze se tu, pogotovo u starijim tekstovima.

Ajd ja kao nesuđeni filolog,  da kažem koju- uglavnom ,,srpske''. Više bih to nazvala- naše. Slovenske.

Mi smo pokupili dosta grčkih, latinskih, a sada i engleskih reči,a Hrvati su zadržali jako puno starih slovenskih naziva. Imaju i oni svojih bisera sa ovim novijim rečima, ali pričam o nekim starim izrazima.

Očigledan primer- nazivi meseca u godini.

Дао сам ти лајк за све сем за месеце у години.

Код паштровића Стјепана Митров Љубише Србина, наћићеш све наше стрословенске месеце по својим именима из нашег старог колендара, и календар је наша реч коло= круг + на дар, годишњи круг на поклон. Ко мало пева у цркву јасне су му све старињске речи...

Подели на овим сајтовима

"Šargarepa" je mađarska reč. Svi slovenski jezici, osim srpskog, za nju koriste izraz 'mrkva'. "Tisuća" je isto slovenska reč, 'hiljada' je ušla u srpski iz grčkog. Još jedan primer je "žlica", reč koja se koristi za kašiku (reč koja je ušla iz turskog u srpski) i koja je manje-više ista u svim slovenskim jezicima.

:)

Шарга + Репа = Жута репа

Имају и Маџари доста српских речи у свом језику:

Сомсед, Драга( без рода увек вако) , Среда, Пентек, Сомбатка, Четорток, итд

Подели на овим сајтовима

Дао сам ти лајк за све сем за месеце у години.

Код паштровића Стјепана Митров Љубише Србина, наћићеш све наше стрословенске месеце по својим именима из нашег старог колендара, и календар је наша реч коло= круг + на дар, годишњи круг на поклон. Ко мало пева у цркву јасне су му све старињске речи...

Izraziću se drugačije za te mesece- ti nazivi koji se koriste u hrvatskom jeziku su daleko ,,domaćiji''-da se tako izrazim, od januar, februar, mart, koji definitivno nisu naši...

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Meni se čini da su pravopis i padeži najlepše objašnjeni u "Gramatici Srpskohrvatskog jezika",a ako se dobro sećam,to je ova knjiga... :) ...Zapravo,sve je isto...ali sam ja oduvek volela neka posebna i po svemu izuzetna izdanja i to mi nije zasmetalo da imam odličnu ocenu. :)

20130204t13a.jpg

:351780:

Подели на овим сајтовима

Imena meseci na srpskom i hrvatskom.

Српски језик и нема називе за месеце, ми користимо називе позајмљене из других језика.

dok su mi hrvatski nazivi glupi i šovinistički

:0426_feel:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ja više volim januar, februar, mart itd., dok su mi hrvatski nazivi glupi i šovinistički. Osim toga, neko je izmislio i to podvalio da je "naše".. Hvala, ostavljam drage volje Hrvatima.

Meni su opet lepši ,,njihovi'', opisniji su :)

Mada ih ne znam napamet, znam samo koji je onaj u kom sam rođena :D

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Meni se čini da su pravopis i padeži najlepše objašnjeni u "Gramatici Srpskohrvatskog jezika",a ako se dobro sećam,to je ova knjiga... :) ...Zapravo,sve je isto...ali sam ja oduvek volela neka posebna i po svemu izuzetna izdanja i to mi nije zasmetalo da imam odličnu ocenu. :)

20130204t13a.jpg

Хеј,имам ову књигу! :D

Подели на овим сајтовима

Ne, ne, ceo svet koristi nazive kao što i mi, drage volje sam deo tog sveta. Valja se imati harmonija i svetskog i našega, ne preterivati ni u jedan ni u drugi pravac. A što su se Hrvati uhvatili hrvatizacije svega i svačega, to govori o njima i koliki su ustvari kompleksaši, i to će pre ili kasnije da se pokaže i na delima. Ustvari, jedno njihovo delo se već pokazuje, naime istrebljivanje svega nehrvatskog. Ali neće da ima trajnog uspeha.

Па околокућно лајало са репним махалом и четвороножно зелено осморупно штапопикало сигурно неће опстати xD

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...