Kolega2357 Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Хрвати говоре чистијим српским него сами Срби. Примјер типичног балканског парадокса Svaka čast za ovo što si rekao prvi put to čujem o tebe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Mislim da je mrkva srpska rec, i ako se dobro secam to je posebna sorta sangarepe i druge je boje, mozda sad lupam, al kao da se secam nesto u vezi sa mrkvom ili sam pobrkao... secam se nesto dal u Indiji imaju takvu sortu sangarepa... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 tisuca = тысяча (тисућа-тисућ) Доста од мене Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 "Šargarepa" je mađarska reč. Svi slovenski jezici, osim srpskog, za nju koriste izraz 'mrkva'. "Tisuća" je isto slovenska reč, 'hiljada' je ušla u srpski iz grčkog. Još jedan primer je "žlica", reč koja se koristi za kašiku (reč koja je ušla iz turskog u srpski) i koja je manje-više ista u svim slovenskim jezicima. Justin Waters, Grizzly Adams, Рилски and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Novokomponovane- zajedno se piše. a, nalaze se tu, pogotovo u starijim tekstovima. Ajd ja kao nesuđeni filolog, da kažem koju- uglavnom ,,srpske''. Više bih to nazvala- naše. Slovenske. Mi smo pokupili dosta grčkih, latinskih, a sada i engleskih reči,a Hrvati su zadržali jako puno starih slovenskih naziva. Imaju i oni svojih bisera sa ovim novijim rečima, ali pričam o nekim starim izrazima. Očigledan primer- nazivi meseca u godini. Дао сам ти лајк за све сем за месеце у години. Код паштровића Стјепана Митров Љубише Србина, наћићеш све наше стрословенске месеце по својим именима из нашег старог колендара, и календар је наша реч коло= круг + на дар, годишњи круг на поклон. Ко мало пева у цркву јасне су му све старињске речи... Рилски је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 "Šargarepa" je mađarska reč. Svi slovenski jezici, osim srpskog, za nju koriste izraz 'mrkva'. "Tisuća" je isto slovenska reč, 'hiljada' je ušla u srpski iz grčkog. Još jedan primer je "žlica", reč koja se koristi za kašiku (reč koja je ušla iz turskog u srpski) i koja je manje-više ista u svim slovenskim jezicima. Шарга + Репа = Жута репа Имају и Маџари доста српских речи у свом језику: Сомсед, Драга( без рода увек вако) , Среда, Пентек, Сомбатка, Четорток, итд Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Дао сам ти лајк за све сем за месеце у години. Код паштровића Стјепана Митров Љубише Србина, наћићеш све наше стрословенске месеце по својим именима из нашег старог колендара, и календар је наша реч коло= круг + на дар, годишњи круг на поклон. Ко мало пева у цркву јасне су му све старињске речи... Izraziću se drugačije za te mesece- ti nazivi koji se koriste u hrvatskom jeziku su daleko ,,domaćiji''-da se tako izrazim, od januar, februar, mart, koji definitivno nisu naši... Ћириличар and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Meni se čini da su pravopis i padeži najlepše objašnjeni u "Gramatici Srpskohrvatskog jezika",a ako se dobro sećam,to je ova knjiga... ...Zapravo,sve je isto...ali sam ja oduvek volela neka posebna i po svemu izuzetna izdanja i to mi nije zasmetalo da imam odličnu ocenu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Siječanj - Januar Veljača - Februar Ožujak - Mart Travanj - April Svibanj - Maj Lipanj - Jun Srpanj - Jul Kolovoz - Avgust Rujan - Septembar Listopad - Oktobar Studeni - Novembar Prosinac - Decembar Imena meseci na srpskom i hrvatskom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Imena meseci na srpskom i hrvatskom. Српски језик и нема називе за месеце, ми користимо називе позајмљене из других језика. dok su mi hrvatski nazivi glupi i šovinistički Juan Valdez and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Ja više volim januar, februar, mart itd., dok su mi hrvatski nazivi glupi i šovinistički. Osim toga, neko je izmislio i to podvalio da je "naše".. Hvala, ostavljam drage volje Hrvatima. Meni su opet lepši ,,njihovi'', opisniji su Mada ih ne znam napamet, znam samo koji je onaj u kom sam rođena Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Травањ, липањ, српањ, листопад, студени... То су све препознатљиве речи из нашег језика. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Meni se čini da su pravopis i padeži najlepše objašnjeni u "Gramatici Srpskohrvatskog jezika",a ako se dobro sećam,to je ova knjiga... ...Zapravo,sve je isto...ali sam ja oduvek volela neka posebna i po svemu izuzetna izdanja i to mi nije zasmetalo da imam odličnu ocenu. Хеј,имам ову књигу! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Ne, ne, ceo svet koristi nazive kao što i mi, drage volje sam deo tog sveta. Valja se imati harmonija i svetskog i našega, ne preterivati ni u jedan ni u drugi pravac. A što su se Hrvati uhvatili hrvatizacije svega i svačega, to govori o njima i koliki su ustvari kompleksaši, i to će pre ili kasnije da se pokaže i na delima. Ustvari, jedno njihovo delo se već pokazuje, naime istrebljivanje svega nehrvatskog. Ali neće da ima trajnog uspeha. Па околокућно лајало са репним махалом и четвороножно зелено осморупно штапопикало сигурно неће опстати xD Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 molim te objasni mi šta je ovo drugo Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука