Jump to content

hrvatske ili srpske reci...?

Препоручена порука

А како се по падежима мења име села Ба?

- Четнички сабор

- Четничког сабора

- Четничком сабору

- Четнички сабор

- Четнички саборе

- Четничким сабором

- Четничком сабору

Подели на овим сајтовима

Ovde imamo kalendare iz 1712, među njima i nazive za mesece na "slovenskim, dalmatinskim i hrvatskim":

http://books.google.de/books?id=g9U_AAAAcAAJ&dq=listopad&hl=de&pg=PA147#v=onepage&q=listopad&f=false

Svakako, koristi se julijanski kalendar, ali meseci imaju svoje nazive, i ovo u mnoge evropske narode.

Čekaj, razdvojimo sad pitanje kalendara i jezika. Nije mi jasno u čemu mi sad oponuješ ako uopšte oponuješ jer mi ostaje "u vazduhu" šta mi se to toliko trudiš dokazati? Već sam napisao da se ti nazivi mjeseci pojavljuju u 16. i 17. vijeku ali da to ne znači da nisu postojali prije. Naravno da jesu ali nisu bili popisani u knjigama. Bili su u domaćoj upotrebi u narodnom folkloru, običajima i predanjima. A niko ih nije izmišljao iz svoje glave ili što se još kaže nije ih iscusclavao iz malog prsta na nozi. Objasni mi tačno šta ustvari želiš reći ovim kunkovima jer mi njihov smisao nije jasan, mislim to oko kalendara. Šta ustvari tim hoćeš reći što ja već nisam rekao i spomenuo. Sve što sam rekao je s tim u skladu. Poslije odradimo i te jezike.

Подели на овим сајтовима

Вук је био компилатор, није он измислио ништа ни жвазбуку ни језик, већ пре њега попови су радили на томе.

Него ето он јадан се борио за пемзију па се изборио за двије.

Подели на овим сајтовима

Dobro, prvi poznati prevod Svetog Pisma na narodni srpski je od tvog monaha iz Bačke, Gavrila Stefanovića Venclovića. Ali monah Gavrilo još pokušava špagat između crkvenoslovenskog/slavenoserbskog i srpskog, dok se Vuk već poslužuje samo srpskog. Međutim, Vuk nije bio jedini reformator jezika iako je dosta na tom polju uradio, tako da ja ne volim da govorim o takozvanim Vukovim reformama.

Да, али увржено је то мишљење-Вукова реформа.

Подели на овим сајтовима

Коме је ова тема интересантна и ко размишља на ове теме .. нека послуша изнова и изнова   и ...,   ..

.. овај разговор са Блаженопочившим Данилчем нашим .. ..

Колико недостаје његова РЕЧ, данас ..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Хех .. :)

Како било да било, хрвати показују какву - такву, бригу за језик а то је опет некаква одговорност .. 

За разлику од наше средине, где ствари иду далеко од грађана, јавности, далеко од народа - далеко од људи .. дакле далеко од живота ...

А онда ћемо тврдити како је језик жива ствар.. и како је еволуирао у ово што слушамо по несрећним српским телевизијама, од још несрећније културне елите, по школама, местима културе ... 

....

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Па не знам од када, али сећам се кад сам био клинац да сам читао књиге на хрватском и прилично сам сигуран да су биле те речи. А то је било доста давно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па не знам од када, али сећам се кад сам био клинац да сам читао књиге на хрватском и прилично сам сигуран да су биле те речи. А то је било доста давно...

Oni na primer kažu za lingvistu jezikoslovac. Za fudbalera nogometaš i tako dalje. 

Подели на овим сајтовима

Како сте, висости?

opera.jpg

Подели на овим сајтовима

Od kada se koriste? To su novo komponovane hrvatske reči. Oni gledaju da izbace sve one koje imaju latinsko poreklo.

Nisu novokomponovane,ali recimo da jesu, sta fali tim dvoma rijecima? Kako inace treba?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...