Midrash Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Cek nesto mi nije jasno ? Ako je pop onda uz njega ide popadija A ako se naziva svestenik kako nazivamo njegovu zenu ? Hmm...možda, po imenu? Ili sveštenikova supruga, žena? Koliko mi se čini, kad čoveka zarede u PC, ne zaređuju i ženu A što se tiče naziva pop - Reči vremenom menjaju konotaciju. U svim jezicima. Recimo, reč Gay je u engleskom značila veselog čoveka, i ima gomila predivnih pesama koje koriste tu reč, a sada zvuče uvrnuto zbog promene značenja. Naziv pop je u narodu za vreme komunizma poprimio popriličnu, po meni, negativnu, omalovažavajuću konotaciju pa sad više ne znači isto kao pre sto godina. Ima mnogo reči koje su prošle tu transformaciju i danas su čak i nepristojne a bile su ranije sasvim uredu. Meni lično se smuči kad me neko nazove popom, ili kad nazove pravoslavnog kolegu popom. Skoro isključivo nalazim tu želju za omalovažavanjem. u 100% slučajeva, 90% posto se izriče sa tom namerom. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Još jedan mali dodatak...koliko onih koji kažu da je pop sasvim uredu naziv, koji kad dođu do svog duhovnika sebi dozvole da kažu čak i: Pomaže Bog pope! Ja starijem čoveku, ili svom duhovniku ni pod razno ne bih uputio pozdrav ili bilo koju reč koja ne bi u sebi sadržavala persiranje, a reč pop je nastala i korištena u vreme kad to nije bio običaj i pravilo u kulturnoj komunikaciji. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Još jedan mali dodatak...koliko onih koji kažu da je pop sasvim uredu naziv, koji kad dođu do svog duhovnika sebi dozvole da kažu čak i: Pomaže Bog pope! Ja starijem čoveku, ili svom duhovniku ni pod razno ne bih uputio pozdrav ili bilo koju reč koja ne bi u sebi sadržavala persiranje, a reč pop je nastala i korištena u vreme kad to nije bio običaj i pravilo u kulturnoj komunikaciji. Pop je sasvim uredu naziv...ali reći "Pomaže Bog,Pope",je pomalo nepristojno... Na primer svi kaži za nekog profesora doktora -Profa,ali ga u neposrednom govoru oslovljavaju sa puno poštovanja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Zašto bi, onda bilo nepristojno, ako je naziv uredu? Shvataš da je konotacija drugačija? I nije slično odnosu profesor - profa, jer pop nije izraz u slengu neke druge reči. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Zašto bi, onda bilo nepristojno, ako je naziv uredu? Shvataš da je konotacija drugačija? I nije slično odnosu profesor - profa, jer pop nije izraz u slengu neke druge reči. Shvatam .....,sa blagim zakašnjenjem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Ok Pop - Popadija Prezviter - Prezvitera Svestenik - ? pa to vam je isto kao i s ovim: muž: muškarac - muževa žena: muškarača. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Ja svom parohu i svim ostalim sveštenicima ukoliko nismo u nekim drugim odnosima, u neposrednom obraćanju govorim "oče". Kad govorim uopšteno o sveštenstvu ili o nekom konkretnom svešteniku uglavnom kažem pop (bez bilo kakve negativne "komunističke" konotacije). Uostalom kao što rekoh, zaista kada čujem neke popove (sveštenike) da pričaju jedni o drugima, sami koriste uglavnom reč pop. Konkretno sam čuo i neke vladike da koriste za sveštenike reč pop. NIje ništa negativno, i sama reč je baš super, pogotovo što ima toliko narodnih izraza, toponima i sl. koje je Željko naveo da je glupo samu reč nešto smatrati lošom. Naravno ako neko iskrivi usta i kaže to sa ironijom ili cinizmom, tada je upotreba reči glupa, ali tako može da se kaže bilo koja reč, a ne samo reč pop. Ovo je više tema zbog toga što neki popovi insistiraju da su uvređeni tim nazivom i pogootovo što reči koje su uglavnom u upotrebi su uglavnom ne-narodne to jest nisu toliko u duhu sprskog jezika.. Pogledaću kasnije pošto sad nemam vremena, poreklo i etimologiju reči kao što su "prezviter, jerej,... Срђан Шијакињић and Баба је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Neka sveštena lica ne vole da se za njih kaže prosto i narodski-pop. Možda misle da su nešto posebno,nose mantije,ulaze u oltar,pričešćuju narod,svi im ljube ruke sa puno poštovanja,kroz njih struji blagoslov na sav prisutan narod..............sve je u crkvi posebno i simbolično,pa im je i za sebe potrebna i neka nova,"strana reč",koja "zvuči" nekako zagonetno....i izuzetno. Ali i popovi su ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Ok Pop - Popadija Prezviter - Prezvitera Svestenik - ? Sveštenik - Sveštica :.mislise. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Има једна монашка пошалица,кажу,пропадија...за ту шалу је, једног игумана, сестра, добила доообру критику од ове пропадије.... И још једна из монашке кухиње, поп-ад-и ја.... ваљда смо зато и доспели довде докле смо доспели,што нам се монаштво спрдало са свим и свачим уместо бројанице у рукама па Господи помилуј! Само да кажем,чини ми се да је Невероватни Влада написао,да има свега међу попадијама и да свашта зна, знајте,да има ко да нас научи и покаже нам и ми бисмо се боље владале. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 хип хоп поп поп хип хоп поп поп оће попа лепо да клопа попа је на руском..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Još jedan mali dodatak...koliko onih koji kažu da je pop sasvim uredu naziv, koji kad dođu do svog duhovnika sebi dozvole da kažu čak i: Pomaže Bog pope! Ja starijem čoveku, ili svom duhovniku ni pod razno ne bih uputio pozdrav ili bilo koju reč koja ne bi u sebi sadržavala persiranje, a reč pop je nastala i korištena u vreme kad to nije bio običaj i pravilo u kulturnoj komunikaciji.A ja sam recimo naucio da u pravoslavlju nema persiranja kako bi bili sve vreme jedni drugome blizi kao rod rodjeni sto jesmo kad smo se Krstenjem rodili. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 ja sam recimo naucio da u pravoslavlju nema persiranja Ako misliš na Boga, da, Njemu se obraćaš bez persiranja i On se ne ljuti. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Ja se pozdravljam uvek sa,,Pomaze Bog Oce,, nasta uglavnom sleduje ,,Bog ti pomogao sinko,, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 Увек је у питању људска сујета. Чини ми се неки попови не желе да их тако ословљавају јер им на тај начин вређају сујету. А опет неки из народа намерно тако ословљавају попове јер им и сама помисао да попови имају то поштовање које имају, распирује сујету. Јаков. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука