Jump to content

Бил Гејтс о патентирању софтвера

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не видим у чему је разлика?

Ја имам права да направим исти такав диференцијал. Без обзира да ли сам га осмислио сам или видео од њега.

Nemas pravo da napravis indetichno inzinjersko resenje. Imas pravo da napravis diferencijal koji rasporedjuje snagu na tockove, ali ne da iskoristis indetichno inzinjersko resenje.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nemas pravo da napravis indetichno inzinjersko resenje.

Нико нема права да ме спречи да направим идентично инжињерско решење.

Ја у својој кући, са својом својином могу да радим шта год желим, па и да направим "идентично инжињерско решење".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH, @@Avocado,

"Разјашњавате" нешто што је од самог почетка ове дискусије сасвим јасно. Ствар је само у томе да не признајем "право" аутора да другима ограничава примену идеје. Као што сам рекао - ако имаш неку нову идеју, можеш да је држиш у тајности, искористиш време да направиш добар производ и будеш први на тржишту. Ако си добар предузетник, то ће ти само по себи донети велики профит. Једном када објавиш идеју, више немаш права да другима забрањујеш да је користе јер је то агресија. То је то.

Није јасно. Да је јасно, не би правио грешку и мешао све могуће.

Једна је ствар што ти имаш своје мишљење и своје убеђење (да би свима одузео једно право које поседују и дао га целом друштву науживање), а сасвим је друга ствар да нам тековине комуизма намећеш као нешто што је исправно као такво само због тога што си ти тако рекао.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја у својој кући, са својом својином могу да радим шта год желим, 

Zasto stalno pricas "mojom svojinom" kao da je tvoja svojina neka svar? Svojina je skup prava.

Aj to da razjasnimo za pocetak, ako vec hoce da pricamo o temi svojine.

Подели на овим сајтовима

У САД се и те како патентирају разне софтверске глупости и прште тужбе на све стране. Због тога се и воде ове дискусије. Ово је једна од ретких ствара где нису само рани левичари, анархисти и опенсорсовци против патената, већ људи који за те идеје нису ни чули, само виде шта се дешава у пракси. Ја (за разлику од Звонка) не видим проблем у ауторским правима, али у патентима видим. У питању су две фундаментално различите ствари.

Нису, проблем је у злоупотреби права, а не у смаом праву. Као што се свака тековина људског друштва може злоупотребити, може и право. Али то не значи да му је сврха била погрешна, него да су они који треба да га примењују неадекватни за тај задатак, а они који би да заштите нешто своје, неко своје право, покварени. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ne, nemaš to pravo... možda bi voleo da ga imaš... ali ga nemaš jer svi pravni sistemi ipak pronalazaču tog diferencijala daju prava... a to što bi ti voleo da tuđ pronalazak iskoristiš mimo volje pronalazača (za džabe) je zaista samo tvoj problem... i dok ne ubedite ostatak čovečanstva da su pronalasci društvena svojina (a za sada vam slabo ide), tako će i ostati...

LOL. Па нек прво тај што је смислио диференцијал измисли нову физику. Стварно је смешно шта ви људи браните... 

Подели на овим сајтовима

Промашујете тему.

Проблем је овде у ствари што неко сматра да има права да другима ограничава слободу зато што мисли да је нешто "први смислио". Значи, то што си ти нешто "смислио" не даје ти за право да мени ограничаваш како ћу да користим свој компјутер или машине за обраду метала. Ја са њима могу да направим шта год хоћу. Ако си нешто смислио и желиш да задржиш за себе - можеш слободно да закључаш идеју у сеф и никад никоме не покажеш. То је твоје право. Само што ће за пар дана или година већ неко доћи на исту идеју. Ниједна идеја се не појављује "ниоткуда", већ се надовезује на идеје претходника.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

LOL. Па нек прво тај што је смислио диференцијал измисли нову физику. Стварно је смешно шта ви људи браните... 

Niko ne brani tebi da ti uzmes i izdizajniras nov diferencijal, ali ti brani dak oristis njegovo konkretno inzinjersko resenje koje je produtk njegovog rada truda i znanja. Ulozi svoj rad trud i znanje nadji svoje idejno resenje za dizajn diferencijala i to je to.

Automobilska industrija savrsheno funkcionise nema nikakvih tuzbi a stalno izlaze nove tehnologije.

Промашујете тему.

Проблем је овде у ствари што неко сматра да има права да другима ограничава слободу зато што мисли да је нешто "први смислио". Значи, то што си ти нешто "смислио" не даје ти за право да мени ограничаваш како ћу да користим свој компјутер или машине за обраду метала. Ја са њима могу да направим шта год хоћу.

To o cemu ti pricas nema veze sa patentima. Da je tako, ford bi danas ubijao pare za svaki osmocilindrichni motor koji se napravi posto je ford napravio prvi.

Ниједна идеја се не појављује "ниоткуда", већ се надовезује на идеје претходника.

Kao sto je avocado rekao, niko ne drzi pravo na ideju vec na konkretnu realizaciju te ideje. Niko ne moze da ti zabrani da napravis diferencijal ali moze da ti zabrani da uzmes moj, rastavis ga, iskopiras delove i prodajes kao svoj. Jer si onda ukrao nesto sto je produkt mojih resursa - vremena, rada i znanja. 

U najmanju ruku ce da se razlikuju dimenzije i raspredi srafova, velicina poluga i kljucheva. Nama teoretske sanse da ako uzmes da dizajniras svoj da ce da ispadne isti kao moj.

Подели на овим сајтовима

Нису, проблем је у злоупотреби права, а не у смаом праву. Као што се свака тековина људског друштва може злоупотребити, може и право. Али то не значи да му је сврха била погрешна, него да су они који треба да га примењују неадекватни за тај задатак, а они који би да заштите нешто своје, неко своје право, покварени. 

Ствар је у томе што ја заиста не видим како се то може применити, а да не постане злоупотреба. Не постоји проналазак који није заснован на вековима разних идеја и истраживања. Уметници су ”крали” идеје једни од других од кад је света и века. Наука функционише на ”крађи” идеја. А технологија је у суштини примењена наука. Нико није измислио то што патентира, само је одлично упаковао знања претходних векова и миленијума, додао нешто иновативно и први дотрчао до канцеларије.

Подели на овим сајтовима

ali ti brani dak oristis njegovo konkretno inzinjersko resenje koje je produtk njegovog rada truda i znanja.

Ово добро илуструје погрешну претпоставку која је у суштини целе приче. Његовор конкретно инжињерско решење је продукт векова искуства и труда и знања стотина знаних и незнаних људи. Ниједна идеја није настала "ниоткуда", у потпуној изолацији. Сваки - али сваки - аутор било које идеје је до ње дошао користећи знање и искуство својих претходника. И на то додао врло мало, можда 1%.

Осим ако није, што каже сењор Валдез, измислио потпуно нову физику...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А у ствари - супер илустрација овога о чему причамо - контекст, тј. ваши коментари су нас обојицу довели до потпуно истог одговора. Заслуга за моју и Хуанову "идеју" у ствари припада 99% вама...

Идентичан процес се одвија на тржишту.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne bre Ivice, ne može niko da zaštiti diferencijal... može da zaštiti njegovo tehnološko rešenje diferencijala... nešto što je on smislio a što njegov diferencijal čini boljim od ostalih diferencijala... (to je onaj deo "nov" i "inventivni nivo" u definiciji patenta...)

Što se sporova koje pominješ tiče... moja kancelarija baš sad ima 2 patentna spora u kojima neki tip naše klijente tuži maltene za "rupu na saksiji"... jer (pogrešno) smatra da je njegovim patentom obuhvaćeno i nešto što se primenjuje u tehnologiji hiljadama godina... ali to što on tuži ne znači da će i dobiti... i da on to pravo zaista ima... naprotiv...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Trziste sa patentima odlicno funkcionise. Preproucio bih ti da pogledas autoindustriju, svaki dan neke nove tehnologije nigde ne vidim besmislena tuzakanja koja vidjamo kod softwarasha.

... ali to što on tuži ne znači da će i dobiti...

Upravo. Nego sofware industrija josh mlada i neuredjena pa kompanije pokushavaju svaku "rupicu" da iskoriste da nakrpe profit.

Sto takvih tuzbi nema u automobilskoj industriji? 

Trziste automobila savrsheno funkcionise sa sve patentima svaki dan napreduje.

Evo rekoh pre 10 posta, ford focus od 1000 kubika proizvodi 120 konja. Moja ford siera od 2000 kubika proizvodi 120 konja. 

To je dupli napredak u iskoriscavanju efikasnosti motora. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...