Jump to content

Svetu preti "globalni poreski haos"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo malo o pravednosti i moralu.

Ja zivim u iznajmljenom stanu koji placam 700 evra mesecno. Za zadnjih 5 godina sam vlasniku stana dao nekih 45 000 evra kao kiriju. Novog, metalik, golga sa aluminijumskim felnama, koznim presvlakama stero uredjajem i osiguranjem za jedno 2-.3 godine sam stavio u dzep vlasnika stana i u dzep njegove dece a ne u svoj ili u dzep svoje dec? Zato sto nisam mogao da podignem kredit, jer jedini nacin da se kupi stan i ovde kao i bilo gde je kredit, svako od vas koji je na zapafdu ce to potvrditi. Druga varijanata je ona balkanska, ove godine kupis plac, dogodine udaris temelje, sledece zidove pa naredne plocu, pa se uselis i zivis u toj "kuci" i dozidjujes polako .... pa ces do groba zavrsiti...

A da sam dobio kredit i kupio stan ja bih tih 45 000 vec stavio u svoj dzep i svojoj deci u dzep i trebao bih da iz zahvalnosti zajednici koja mi je pozajmola pare i omogucila da ga kupim to nekako vratim. I to vracanje je posten rad, placanje poreza i drzanje para u banci da i neko drugi moze uzeti kredit i kupiti stana.

Vidis to je ono "nemoralno i neposteno" u vasoj prici, vi o "privatnicima" pricate kao o onima koji "ulazu" svoj novac a takav ne postoji na planeti, svi oni ulazu kredite to jest novac zajednice kao sto bih i ja uradio u slucaju kupovine stana. i svi oni bi trebali a to i rade, tu uslugu zajednici varaju kao i ostali, radeci posteno, placajuci porez i stedeci u domacim bankama.

Tu starnu problema vi uopste ne uzimate u obzir jer vi uopste i ne bavite se nikakvim poslom vec samo "filozofirate" ali vasa filozofija nikakve veze nema sa stvarnoscu. jer ni jedan privrednik na svetu se ne bi drznuo da prica nesto sto vi pricate , svaki bi voleo da manje plati nesto ali ako bi mu alternativa bila da nema kreditiranja on zna odlicno da sve sto bi mogao da uradi sa "SVOJIM" parama je da eventualno otvori neku trafiku i to je sve ...

A zasto nisi uzeo kredit? I ne razumem kakva zahvalnost zajednici, nije kredit humanitarna pomoc. Ljudi/banka ce ti dati kredit iz interesa tj. samo ako veruju da si sposoban da pozajmljeni novac vratis u roku i jos im doneses prihod koji ces platiti u vidu kamate. 

Dakle, ocigledno nisi uspeo ubediti banku da si sposoban vratiti novac pa zato kredit nisi ni dobio (ako si ga uopste i trazio). Verovatno je ista stvar i sa milion drugih preduzetnika koji su smatrali da imaju odlicne profitabilne ideje, ali nisu nasli nikoga ko je u to poverovao pa su ostajali i oni bez kredita. Hocu reci, nije kredit nekakva lutrija ili poklon. To je prosto dobrovoljni ugovor izmedju dva lica i ako je sve ok, oba lica profitiraju. Ako ne ispadne ok, oba lica snose odgovornost u skladu sa ugovorom. To nema (ne bi trebalo da ima) bilo kakve veze sa drustvom i zajednicom. 

E sad, ovo moderno "spasavanje bankarskih sistema" i ostale gluparije koje propagiraju i sprovode korumpirani politicari je sasvim druga prica...

Подели на овим сајтовима

A zasto nisi uzeo kredit? I ne razumem kakva zahvalnost zajednici, nije kredit humanitarna pomoc. Ljudi/banka ce ti dati kredit iz interesa tj. samo ako veruju da si sposoban da pozajmljeni novac vratis u roku i jos im doneses prihod koji ces platiti u vidu kamate. 

Poenta je u tome , ako nisi uspela da razumes, da onaj koji koristi kredit uz pomoc kredita povecava svoje bogatstvo a bez kredita to ne bi bio u stanju i kredit jeste pomoc, nije humanitarna ali je pomoc itekakva i ta pomoc nije obavezna, zajednica nema nikakvu obavezu da kreditira bilo koga te stoga korisnik kredita znajuci kolike benefite ima od koriscenja kredita to jest tudjih para treba i da se ponasa kao neko ko uspeva da uveca svoje bogatstvo uz tudju pomoc.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Poenta je u tome , ako nisi uspela da razumes, da onaj koji koristi kredit uz pomoc kredita povecava svoje bogatstvo a bez kredita to ne bi bio u stanju i kredit jeste pomoc, nije humanitarna ali je pomoc itekakva i ta pomoc nije obavezna, zajednica nema nikakvu obavezu da kreditira bilo koga te stoga korisnik kredita znajuci kolike benefite ima od koriscenja kredita to jest tudjih para treba i da se ponasa kao neko ko uspeva da uveca svoje bogatstvo uz tudju pomoc.

Korisnik kredita otplatom kredita i placanjem kamate je svoj dug potpuno izmirio. Nema on, po meni, nikakvu vise obavezu ni prema drustvu ni prema zajednici po ovom osnovu. Kredit je, kao i svaka druga roba. Kad kupis paprike i platis ih, ti si zavrsio potpuno svoju obavezu prema prodavcu paprika i nema tu nikakvog mesta za neki dodatni imaginarni dug, zahvalnost, poreze ili sta vec, zar ne?

U protivnom, po tvome, mozemo reci da si i ti uz pomoc prodavca uvecao svoje bogatstvo (jer imas paprike, a pre nisi imao), ali ne vidim gde vodi ta prica. Valjda je to i poenta bilo kakve razmene, da ljudi uvecavaju koristi. Zato dobrovoljno i ulaze u kupoprodajne odnose...

Подели на овим сајтовима

Korisnik kredita otplatom kredita i placanjem kamate je svoj dug potpuno izmirio. 

Nije on svoj dug izmirio, samo je vratio ono sto je pozajmio jer bi u suprotnom bio lopov. A kompletno bogatstvo koje je stvorio za sebe , stvorio je uz pomoc kredita a da ga nije imao nista od toga sam, sa svojim parama ne bi imao.

Подели на овим сајтовима

Nije on svoj dug izmirio, samo je vratio ono sto je pozajmio jer bi u suprotnom bio lopov. A kompletno bogatstvo koje je stvorio za sebe , stvorio je uz pomoc kredita a da ga nije imao nista od toga sam, sa svojim parama ne bi imao.

A kamata koju je platio? Pokusaj da razumes da je kredit prosto proizvod, kao i svaki drugi. Davalac kredita odluci da proda proizvod (da da kredit) nekom korisniku. Kada korisnik plati proizvod (vrati kredit i plati kamatu) onda je on sa svojim dugom zavrsio potpuno. Ne znam kako bih ti to mogla bolje objasniti : (

Подели на овим сајтовима

Управо тако, кредит има своју цену која је изражена кроз камату. То је производ који купујеш од банке као било шта друго што купиш у продавници. Банке су "продавнице пара". И ту нико никоме не остају дужан, нити има било какве везе са "друштвом" па да је онда неко "морално обавезан" да "друштву" нешто враћа. Уговор је између две стране као и сваки други.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Хајде да се упитамо ко су ти што су богати? Јер знамода се од поштеног рада нико није обогатио. И видећемо да су то људи који закодају друштво не плаћајући порезе, који се користе политиком да обезбеде себи екстра услове у привредној утакмици. Људи кји су закинули раднике кроз мале плате, неплаћање пореза итд. Дакле трутови су ти који су се обогатили на рачун друштва, паразити који уништавају друштво, И пчелињем друштву су потребни трутови; ко би оплодио матицу? Али ми смо створили услове да већина нас будемо трутови који само гледају како себи да остваре добит на рачун друштва.

То о чему пишеш могуће је само у државама попут Србије где влада корупција власти, не поштује приватна својина итд. И ту је основни проблем опет држава која прави хаос и омогућава непоштено богаћење. Тамо где имамо владавину права људи заиста зарађују поштеним радом.

Да би се ослободили "трутова" и паразита који живе на туђ рачун треба нам слобода и владавина права, тј. ово о чему пишем. Није ту решење "чврста рука" које ће их "почистити", јер "чврста рука" ће само довести неке друге исте такве и опет из почетка. Решење је да им држава укине привилегије. Да више нико не буде привилегован и заштићен, већ да сви будемо равноправни пред законом и слободни да радимо шта год желимо. И онда ће "трутови" и "паразити" веома брзо завршити тамо где им је место...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Evo malo o pravednosti i moralu.

Ja zivim u iznajmljenom stanu koji placam 700 evra mesecno. Za zadnjih 5 godina sam vlasniku stana dao nekih 45 000 evra kao kiriju. Novog, metalik, golga sa aluminijumskim felnama, koznim presvlakama stero uredjajem i osiguranjem za jedno 2-.3 godine sam stavio u dzep vlasnika stana i u dzep njegove dece a ne u svoj ili u dzep svoje dec? Zato sto nisam mogao da podignem kredit, jer jedini nacin da se kupi stan i ovde kao i bilo gde je kredit, svako od vas koji je na zapafdu ce to potvrditi. Druga varijanata je ona balkanska, ove godine kupis plac, dogodine udaris temelje, sledece zidove pa naredne plocu, pa se uselis i zivis u toj "kuci" i dozidjujes polako .... pa ces do groba zavrsiti... A da sam dobio kredit i kupio stan ja bih tih 45 000 vec stavio u svoj dzep i svojoj deci u dzep i trebao bih da iz zahvalnosti zajednici koja mi je pozajmola pare i omogucila da ga kupim to nekako vratim. I to vracanje je posten rad, placanje poreza i drzanje para u banci da i neko drugi moze uzeti kredit i kupiti stana. V

idis to je ono "nemoralno i neposteno" u vasoj prici, vi o "privatnicima" pricate kao o onima koji "ulazu" svoj novac a takav ne postoji na planeti, svi oni ulazu kredite to jest novac zajednice kao sto bih i ja uradio u slucaju kupovine stana. i svi oni bi trebali a to i rade, tu uslugu zajednici varaju kao i ostali, radeci posteno, placajuci porez i stedeci u domacim bankama.

Не видим. Нема ту ништа "неморално и непоштено". Човек је понудио стан за одређену цену, ти си прихватио и то је то. Све је ту поштено и коректно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

исам фасцинирана снагом јединице, већ сам поштовалац њене снаге и способности, није тема.

Ta sitničica je razlog da neko izgubi 95% pozitivne slike i mišljenja u našim očima.

Kad to kažeš o sebi, ne moraš mnogo preko toga da govoriš.

Nije se Zvonko udaljio od razuma. Ja sam se udaljio od razuma kad sam pomislio da mlada osoba fascinirana snagom jedinice moze posedovati dovoljno kognitivnog kapaciteta za ozbiljno bavljenje ovom temom.

Iskreno, realno i po čukljevima, onako kako treba.

Подели на овим сајтовима

A kamata koju je platio? Pokusaj da razumes da je kredit prosto proizvod, kao i svaki drugi. Davalac kredita odluci da proda proizvod (da da kredit) nekom korisniku. Kada korisnik plati proizvod (vrati kredit i plati kamatu) onda je on sa svojim dugom zavrsio potpuno. Ne znam kako bih ti to mogla bolje objasniti : (

Управо тако, кредит има своју цену која је изражена кроз камату.

Samo jos da vam objasnim sta je kamata. Posto papirni novac gubi vrednost usled stampanja kamarta sluzi samo za "pokrivanje" tog gubitka. Upravo je kamata ono sto omogucava stedisi da ne gubi vrednost drzeci novac u banci a gubio bi u slucaju da ga drzi u slamarici, i to je iznos koji plati zajmoprimac samo kao pokrice za taj gubitak vrednosti kome je podlozen papirni novac. kada neko vrati novac sa kamatom samo je vratio istu vrednost koju je uzeo jer da nema kamate imao bi situaciju da posle 5-10 godina vracas samo deo vrednosti koju si dobio kao kredoit. Valjda vam je to jasno?

E to je kamata , i nista drugo, samo mehanizam koji onemogucava da neko dobija ili gubi vrednost ysled inflavcije kome je papirni novac izlozen.

Ili posto vidim da ne razumete da vam objasnim ovako...

Covek, komsija, siromah nema para a trebaju mu za decu, polaze u skolu, on ode kod komsije koji ima para i ZAMOLI ga za pozajmicu, ovaj mu pozajmi, ovaj opet posteno mu vrati i kaze mu, Hvala ti komsija do neba , spasio si me ...

E vidite, ono, HVALA TI KOMSIJA, osnovno moralno i posteno ponasanje nedostaje u svim vasim diskusijama o kreditima.

Подели на овим сајтовима

Не видим. Нема ту ништа "неморално и непоштено". Човек је понудио стан за одређену цену, ти си прихватио и то је то. Све је ту поштено и коректно.

nema nista tu neposteno, ovo sam napisao u kontekstu price o gubitku ili dobitku u mom slucaju a to da li je dobitak ili gubitak je posledica toga da li sam dobio kredit ili nisam. Ovo opisuje koliko stetu ja trpim bez kredita. Pokazuje da kredit nije samo ono sto ja vratim vec i sve ono sto mi ostane kao imovina a to posedujem zahvaljujuci kreditu i nicemu vise. Ni mojoj sposobnosti ni radu ni bilo cemu, samo tome sto je neko resio da bude dobar i kreditira me.

Isto vazi za svakog privrednika i za svakoga uopste ko koristi bilo koji kredit.

Подели на овим сајтовима

А шта си то по струци, ако није тајна? Шта уопште радиш?

Po struci sam elektrotehnicar.

A  studirao sam ekonomiju nekada .... doduse ne do kraja.

Подели на овим сајтовима

Прво, да ли су компаније "мулти" или "не-мулти" националне нема никакве везе... То су само неке безвезне фразе за плашење мале деце. Данас скоро свака фирма нешто продаје или набавља из разних земаља. И то је супер, јер се шири подела рада, људи добијају посао, имамо више производа итд.

Друго, ми компаније не "финансирамо" него купујемо њихове производе добровољно. Нико нас не тера и увек можемо да изаберемо нешто друго. У ствари, купци могу да униште било коју компанију без проблема - само престану да купују од ње.

Треће, компаније нису "паразити". Политичари су паразити. Компаније раде корисне ствари за друшто и доприносе да сви живимо овако добро, имамо ствари које раније ни краљеви нису могли да замисле итд. Економија пропада ако се новац "исисава" од оних који производе (тј. компанија) и даје онима који не производе (већ и уништавају - политичарима).

Заборављаш да компаније које не плаћају порезе могу јефтиније да продају робу од оних које плаћају. На тај начин оне црпе новац из друштва јер га кроз порез не враћају. А при том као нездрава конкуренција уништавају фирме које уредно измирују обавазе према друштву. Кажеш да ми не финансирамо те компаније, Па од чијег новца живе ако не од потрошачког.  А да политичари раде за компаније које их финансирају то заборављаш.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...