Jump to content

Постоји ли шанса да је Јуда сада у рају???

Препоручена порука

On 7. 5. 2014. at 17:31, Дејан Бићанић рече

Ovo pitanje, kojim se bavi ova tema, je izašlo iz mozga episkopa Danila Krstića koji se ipak malo više razumeo i u misli svetih otaca i generalno našu teologiju i duhovnost, nego što se razumemo ja i ti.

Ако се позиваш на нечије мишљење, било би добро да даш неку референцу. Шта каже конкретно владика Данило Крстић?

Ето, сазнали смо на претходној страни да је Ориген учио да се можда чак и луцифер може покајати, и да је то осуђено. Да поновимо дванаесту анатему Петог Васељенског Сабора:

"Ко говори или мисли да је кажњавање демона и безбожних људи привремено, и да ће после неког времена имати крај, или да ће након тога бити поновног васпостављања демона и нечастивих људи - нека буде анатема."

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Tipovi kao Juda su sami sebi bogovi i bitišu van Božje milosti,To stanje prouzorkuje svesno odricanje od Tela i Krvi i zadovoljava se sopstvenim svetom koji je van Bogoustrojstva.

Sam Hristos kaže da ga u djavolu nema, tako onda bitišu u sopstvenom paklu i drugi koji su izabrali svoje "carstvo" a ne Božje.

Stanje bez Boga nije prostor, jer ono započinje prvo u nama a završava se odricanjem svega stvorenoga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 7. 5. 2014. at 19:41, Ђорђе Р рече
Ако се позиваш на нечије мишљење, било би добро да даш неку референцу. Шта каже конкретно владика Данило Крстић?

Ovu temu sam otvorio veoma davno, podstaknut rečima koju je rekao jedan sveštenik, koji je boravio pored vladike Danila, sve je bilo rečeno u amfiteatru pravnog fakulteta u Novom Sadu. Na pitanje jednog slušaoca u vezi pušenja, sveštenik je opet rekao , odnosno citirao vladiku Danila, da čovek treba da puši Bog bi mu stvorio odzak na glavi.

Ja bi se na izdaju i samoubistvo Judino nadovezao rečima vladike Porfirija, koji je rekao da ne možemo propovedati da je Bog ljubav a tvrditi da za samoubice nema spasenja.

Подели на овим сајтовима

On 7. 5. 2014. at 20:50, Дејан Бићанић рече

Samo da se nadopunim, vladika Danilo je rekao da mi sad ne možemo znati da li je Juda sada u raju ili u paklu, postoje realni razlozi i za jedno i za drugo.

Može li to bez pokajanja? Po ovome pokajanja ima i posle telesne smrti ili šta?

Подели на овим сајтовима

On 7. 5. 2014. at 20:49, Дејан Бићанић рече
Ja bi se na izdaju i samoubistvo Judino nadovezao rečima vladike Porfirija, koji je rekao da ne možemo propovedati da je Bog ljubav a tvrditi da za samoubice nema spasenja.

Ovde otprilike i jeste problem - ma ko da je nesto rekao, a o tome smo i ranije pricali, to sto je receno proverava se uvek samom Crkvom. Ne ide to "rekao je Porfirije" i to mu je to, zdravo za gotovo (ako je to bas uopste i rekao ovako).

I to sto kazemo da je Bog Ljubav, to ne znaci da je On prosto sentimentalan i preko mere popustljiv, kako to danas ljudi najcesce razumeju. Bas naprotiv...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan, Свакако, али ипак је епископ Порфирије много већи ауторитет у тумаченју шта Црква мисли него ја или ти.

Подели на овим сајтовима

On 7. 5. 2014. at 20:49, Дејан Бићанић рече

Ovu temu sam otvorio veoma davno, podstaknut rečima koju je rekao jedan sveštenik, koji je boravio pored vladike Danila, sve je bilo rečeno u amfiteatru pravnog fakulteta u Novom Sadu. Na pitanje jednog slušaoca u vezi pušenja, sveštenik je opet rekao , odnosno citirao vladiku Danila, da čovek treba da puši Bog bi mu stvorio odzak na glavi.

On 7. 5. 2014. at 20:50, Дејан Бићанић рече

Samo da se nadopunim, vladika Danilo je rekao da mi sad ne možemo znati da li je Juda sada u raju ili u paklu, postoje realni razlozi i za jedno i za drugo.

On 7. 5. 2014. at 21:00, Дејан Бићанић рече

ako je Hristos propovedao u raju, onda je imao razlog da propoveda...

Христос је проповедао у Аду (Шеолу), тј. сишао у Ад да би праведнике (покајане) извео из сенке смрт, и са собом повео на "небо". Тако да је потпуно страно учење хришћанству да после телесне смрти има покајања и преласка из "пакла" у "рај", и обрнуто. Дакле Христос је из Ада повео са собом Аврама, Јакова, ... и небројено људи који су му у земаљском животу угодили, и држали се његових заповести.

Сам Христос, у Јевађељу по Луки (16, 19-30), у причи о Лазару и богаташу, одриче овакву могућност. Да је постојала та могућност, не би је Христос затајио, и не би нас слагао о "провалији" која се налази између Лазара и богаташа, већ би рекао да преко Њега (тј. вери и љубави према Њему) и непокајани грешници могу до спасења. Христос је сишао у Ад да Лазара поведе са собом, а не да би се покајао богаташ, јер видимо из приче да се он и те како каје.

Из оваквог погрешног учења су настале многе заблуде које су се развијале у расколничким и јеретичким заједницама. Као што је учење о чистилишту, и учење о индлугенцији ("откупљивању грехова") код римокатолика.

Што се тиче и владике Данила, и владике Порфирија, они би морали да нам кажу своје мишљење и своје "доказе" о могућности да је Јуда сада у Рају. Јако тешко је на основу једне реченице, која је можда извађена из контекста, рећи да они тврде било шта. Поготово што је та реченица изговорена усмено, у неформалном разговору. То је као када би рекли да владика Атанасије заступа мишљење да Црквене каноне треба "окачити мачку о реп", или да је Библија најгора књига на свету (ово је парафраза владикине реченице изговорене, мислим, у дијалогу са Јеховиним сведоком).

Подели на овим сајтовима

Црква га сматра за издајника, али сматрам да не можемо знати где се он налази. Постоје два извештаја о његовој смрти...Један даје Јеванђеље а други ДАП. Теофилакт каже да је Јуда покушавши да се обеси пао са дрвета, односно, пукао је конопац. Он је наставио свој живот и онда је добио неку водену болест и да је препуко на пола од ње, тако да постоји и та могућност...Где је он само Бог зна, а ако је у аду, нека нас Бог спасе тог удела!

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2010. at 14:47, konstantin рече

ako je juda u raju, ja vise nikad ne bi imao potrebe da zivim hriscanskim zivotom,jer ako covek koji je nacino jedan od najvecih zlocina u istoriji covecanstva(mada ne znma sta je vece il njegovo izdajstvo, il jevrejska odluka raspeca) usao u raj,onda ni mi kao manji gresnici ne bi trebalo da se brinemo za raj..sve bi bilo besmisleno

ja,opet,mislim ako je Juda u raju da on tamo nije "bez veze",vec da je on post'o kao novi covjek svojim pokajanjem i kao "na novo rodjeni"

i ako ga je Gospod tamo primio znam da " u Gospoda greske nema" i to bi bila jos veca nada za nas ostale gresnike jer sto je veca dubina 

sa koje se ljudi spasavaju vece su sanse da se vise ljudi spasi,jer ako se spasi "najdonji" svi iznad njega moraju biti Miloscu Njegovom spaseni  :.mislise.

Подели на овим сајтовима

Neko propustio da napiše kad i gde se Juda pokajao? Bi Bog dopustio da pokajanje tako velikog greha apostoli ne navedu? Kako je moguće da Juda ostane izdajnik a ne pokajani izdajnik, kako neki to vole da vide? 

Sve ovo ima veze sa slobodnom voljom,jer ne pokajan za života nećeš moći Boga da upoznaš,jer Bog je Bog živih a ne mrtvih, tako da pokajanje posle smrti po meni ne postoji više. Jedina pomoć našim dragim telesno umrlim jeste naša molitva i posredovanje prema Bogu za njihove duše.

Medjutim pošto Bog ne poznaje vremensku kategoriju a Milost je Njegova veća negoli mi možemo pojmiti, onda je sve moguće i to treba držati na umu. Ali ja tako nešto sigurno ne mogu da tvrdim kao tačno, već evo razmišljamo zajedno....

treba odbaciti svaki sud pa i onaj najočigledniji, jer dolazi vreme gde će se sva dela otkriti,čak i najtajanstvenija dela videće sud Božji na svetlosti dana i znaćemo svi u šta smo to verovali i u veri Hristu prilazili.

Подели на овим сајтовима

On 8. 5. 2014. at 5:16, Ђорђе Р рече
Христос је проповедао у Аду (Шеолу), тј. сишао у Ад да би праведнике (покајане) извео из сенке смрт, и са собом повео на "небо". Тако да је потпуно страно учење хришћанству да после телесне смрти има покајања и преласка из "пакла" у "рај", и обрнуто

Ako je Hristos došao u svet zbog grešnih a ne zbog pravednih, i ako se molimo za svoje upokojene i njihovo spasenje, onda ta molitva relano nema nikakvog smisla, pravednom molitva ne treba, moliti se za grešnog nema smisla.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...