Jump to content

Manipulisanje sobom i drugima

Препоручена порука

А шта мислите да ли је неки ниво вештине манипулације саставни део здраве људске личности?

Одлично питање, али дај неко лакше.  :)))

То је нека врста "друштвене игре" која има свој смисао у комуникацији. Пада ми на памет "ценкање" на пијаци и слично... 

Али такав вид комуникације се своди на заједнички интерес, заснован је на слободним одлукама обеју страна, а искључује злостављање другог у било ком смислу.

Дај још неки пример како бих била сигурна да сам те добро разумела.

Занимљива тема.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Пада ми на памет "ценкање" на пијаци и слично... Али такав вид комуникације се своди на заједнички интерес заснован на слободним одлукама обеју страна, и искључује злостављање у било ком смислу.
facenew22222222

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ако о нечему причамо, ваља прво терминолошки јасно одредити о чему причамо.

Манипулација није ништа друго него "употреба". С те стране, сви смо манипулатори, јер сви, често и несвесно, гледамо како да прилагодимо своје понашање према другима, и генерално понашање и понашање у специјалним ситуацијама, тако да друге људе "употребимо" на своју корист. Оно шта нас разликује од "манипулатора", којима је степен употребе других постао друга природа до те мере да их дефинише као личности, јесте једино степен самоконтроле у смислу злоупотребе другог у сврхе наше личне користи.

Тако да су "манипулатори" заправо исти као сви ми по утилитаристичком настројењу према другоме, само се степен и фреквенција манипулације према другима разликују, у смислу да је интензитет и једног и другог знатно виши него код просечне особе. Може се рећи да имају друштвени поремећај јер нису изградили баријере у својој личности којима би штитили друге од себе (чојство, јелте).

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Злостављање свакако не долази у обзир. Мислим на друштвене "игре" у којима једна особа покушава да утиче на одлуку друге(их). На пример када неко покушава да придобије друге за своју идеју. Пословну, политичку, хуманитарну итд.

У ствари покушавам да покажем да осудити "манипулаторе" уопште није лако, јер смо сви ми по мало такви и то је нераздвојни део наше личности. Разлика је само у томе што је Дуња поменула - када се то злоупотреби.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

На пример, Стив Џобс је био изузетан манипулатор, али је то користио да натера људе да направе генијалне ствари за које ни сами нису веровали да су способни. Многи од њих су после изјавили да су му захвални, иако им је било веома тешко да раде са њим.

Е сад, ја за њега не би могао да кажем да је био "зла особа", без обзира на ту његову способност. Није је злоупотребљавао него користо за нешто добро.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

На пример, Стив Џобс је био изузетан манипулатор, али је то користио да натера људе да направе генијалне ствари за које ни сами нису веровали да су способни. Многи од њих су после изјавили да су му захвални, иако им је било веома тешко да раде са њим.

Е сад, ја за њега не би могао да кажем да је био "зла особа", без обзира на ту његову способност. Није је злоупотребљавао него користо за нешто добро.

Јесте и злоупотребљавао и те како...

Подели на овим сајтовима

Хоћеш да кажеш да манипулација није добра али је корисна?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Сами термини манипулација  и интерес углавном код нас имају негативне конотације, што је погрешно. Тако се у разговору сматрају негативним оружјем. 

Стив Џобс је био вешт. :)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Хоћеш да кажеш да манипулација није добра али је корисна?

Па мислим да способност да се утиче на друге људе није сама по себи негативна. Ганди је имао ту способност и Нелсон Мандела, а имали су и Лењин и Хитлер. Све зависи од тога како и за шта је употребиш...

Зато размишљам да ли је погрешно осуђивати одређену особину (или вештину, способност...) саму по себи или треба осудити само негативне жеље и поступке?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Чек', ја сам ваки свебезнао сад ту ост'о мало збуњен, ако смо већ доказали да ота манипулација спаја лепо & корисно онда је овима што се по нахођењу "služе antimanipulacijom" самим тим и успех већи. Јел тако? Што би се 'но у нас казло, недвосмислено исходи.

Подели на овим сајтовима

Kako se zaštititi od manipulatora?

Kod zaštite od manipulatora prvi je korak važnost razotkrivanja tj. treba utvrditi da li je osoba koja vas tjera da patite i koja kao da potkopava sve što vi radite zaista manipulator. To se može učiniti tako da se vidi sadrži li osoba karakteristike manipulatora. Neke od karakteristika su navedene na početku članka, a još neke bile bi: svoje zahtjeve, potrebe, osjećaje i stavove ne iznosi jasno; vrlo često odgovara sasvim neodređeno; mijenja svoje stavove, način ponašanja i osjećaje ovisno o tome s kim je u društvu i u kakvoj se situaciji nalazi; zapostavlja naše zahtjeve iako kaže da radi na njima; naglo mijenja temu tijekom razgovora; druge prikazuje neznalicama da sebi osigura nadmoćnost; egocentričan je; ne vodi računa o pravima, potrebama i željama drugih; stvara atmosferu nelagode ili osjećaj sputanosti; druge uvjerava da moraju biti savršeni, da nikad ne smiju mijenjati mišljenje, da sve moraju znati i odmah odgovarati na zahtjeve i pitanja itd. Ako neka osoba sadrži barem osam navedenih karakteristika radi se o manipulatoru.

Drugi korak zaštite bio bi prežaliti idealnu komunikaciju s manipulatorom, a to znači prihvaćanje činjenice da se s manipulatorom ne može „normalno“ komunicirati. Ne treba se nadati da će kod manipulatora doći do promjene. Unatoč naporima i nastojanjima situacija može ostati nepromijenjena godinama, što za nas može biti bezgranični izvor stresa. Kada se dođe do spoznaje da manipulativnu ličnost uvijek pokreće nešto patološko prestaje se očekivati da će se osoba promijeniti i tada se ubrzava proces žaljenja. Kada se počnemo smijati manipulatorovim očitim spletkama to znači da je žalovanje pri kraju i da više nismo pod utjecajem onoga što će manipulator reći ili učiniti.

Zatim, treba se naučiti služiti antimanipulacijom. Radi se o upotrebi tehnike zvane zamagljivanje koja podrazumijeva poseban način komunikacije kojim se sve izražava nekako neodređeno i površno, a vi kao da niste rekli ništa za što biste morali odgovarati. I sam se manipulator uvelike koristi tom tehnikom, a jednako tako i oni ravnodušni prema njemu.

Stručnjaci za istraživanje međuljudskih odnosa zainteresirali su se pobliže za takav oblik komunikacije iz jednog razloga – manipulatori vrlo brzo odustaju ako se netko pokaže neosjetljivim na njihovu moć.

Antimanipulacija je dobra pomoć, a njena načela glase: neka vaše rečenice budu kratke; izražavajte se neodređeno; koristite već uvriježene uzrečice, poslovice i načela; rečenice neka budu bez određenog subjekta; čim to kontekst dozvoljava okrenite sve na šalu; smješkajte se ako to ide dobro uz kontekst; šalite se na svoj račun; budite u granicama pristojnosti; nemojte se upuštati u diskusiju ukoliko ne vodi ničemu ili se svodi na omaložavanje; izbjegavajte agresivnost; ironiju koristite samo ako uzvraćate poruku i ako ste sigurni u sebe; nikad se ne opravdavajte.

Nakon antimanipulacije metode zaštite su i znati se afirmirati tj. treba imati samopouzdanja u sebe i ne biti pasivan jer se u protivnom radi o lakim metama za manipulatore. I jako važno – treba znati reći ne. Usuditi se i znati odbiti jedan je od najbitnijih elemenata samopotvrđivanja.

Mislim da smo svi imali susrete sa manipulatorima ili su oni još uvijek u našoj blizini. Osobno, ne volim ljude koji šire negativnu energiju, a upravo je i to jedna od osobina manipulatora. Uz njih se ljudi osjećaju nelagodno i općenito loše. Od takvih osoba se treba maknuti, a ako to nije u potpunosti moguće jer je u pitanju npr. radna okolina tada treba naučiti biti ravnodušan i sačuvati kontrolu. Također, treba znati ne odgovarati na provokacije manipulatora koliko god one bile vješto prikrivene. Kao što je već navedeno ne treba očekivati da će se manipulatori mijenjati i zato je moj savjet naoružavanje samopouzdanjem i pozitivnom energijom jer nitko nije vrijedan naših suza i kidanja živaca.

Ana Božičević

Имао сам у непосредној близини сличну особу. Константно ми је наметала осећање кривице, суптилно-индиректно. Често је себе самосажаљевала, колико год био предусретљив граница се померала. Да , "магловити" одговори уз истовремена контрапитања... :) У једном тренутку , одлучио сам нешто да променим, нисам видео више смисао .... Престао сам да реагујем на "мале представе" . На напете ситуације , које су изазване због недостатка очекиваног понашања и реакција са моје стране, одговарао сам шалама и хумором...Манипулатор је врло брзо одустао, а на моје инсистирање није могао да понуди ни једно рационално објашњење свог поступка.Сјајна анализа Џеси, још једна потврда да сам исправно поступио, мада сам ја то онако инстиктивно... :)

Подели на овим сајтовима

Сјајне су анализе Izvor: Krstarica и још сјајнијих from Croatia & live in New York аутора, не мо'ш касти, па можда није лоше ни размислити и у којој мери су те идеје о "služiti se antimanipulacijom" уствари изговор за манипулацију.

Подели на овим сајтовима

Сјајне су анализе Izvor: Krstarica и још сјајнијих from Croatia & live in New York аутора, не мо'ш касти, па можда није лоше ни размислити и у којој мери су те идеје о "služiti se antimanipulacijom" уствари изговор за манипулацију.<br/><br />

Наше је право и слободна воља да у све сумњамо, да не узимамо ништа здраво за готово...<br />

У мом случају "процес" је трајао дуго, ништа нисам радио лакомислено и на пречац...<br />

А сви смо ми негде у одређеном смислу манипулатори само нас разликују мотиви и намере..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...