obi-wan Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 "Veliki si, Gospode, i cudesna su dela Tvoja!..." DYNABLASTER, Anette, Ignjatije and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Nauka je ograničavanje duševne spoznaje, evidentira samo umne, samo razvija racio kodeks oblačenja, dok suštastveni dio ostaje zapostavljen i zanemaren. Nisam protiv a nisam ni za. A nisam ni neutralan! Kad se negdje nešto pojavi, ja reagujem. Jeste ukoliko ogranicis dusevnu spoznaju na nauku. Nauka je samo jedan aspekt zivota i jedan vid spoznaje za jedan ugao stvari. Jurodiv је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Astronomija je možda otvorila nove horizonte, ali se ne povezuje sa dušom, ako se u tome slažete. A da li se ti slažeš da nije posao astronomije da se bavi dušom? https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ali pogrješili smo mi što smo nauku uopšte i razvili, sad je kasno, sad imamo posledice toga da su manja čuda jer je nauke više, koja medicinom može da doprinese izliječenju. Ja sam za to da je naša volja razvila nauku jer smo mi ovdje na zemlji po volji Božijoj, a djelujemo u skladu svoje slobodne volje. Tako je sve počelo. Јеси ли ти озбиљан или се зезаш ? Ако се зезаш кажи то лепо, стави тачку, и крени да нормално пишеш. Ако си озбиљан веома ми је жао. У том случају прекини да користиш комп и интернет. То су продукти зле и ђаволске науке коју су људи мимо и против Бога направили. Аурор, Милан Ракић, Млађони and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Pa to što su ona znaci kao videla na svodu, to ne mora da se odnosi da je poželjna nauka koja se njima bavi do u detalj. Bog nije predviđao nauke kao domete ljudske mudrosti, nego kao spoznaje. Zašto dakle ono što je ograničeno ljudskim umovima staviti u štambilj neograničenog sa nepresušnim idejama od Boga otkrivenih? Znak je i kad ti gledaš u nebo i neki fenomen se desi. Nešto što nama nije objašnjivo, niti treba toga da se latimo, nego samo Bogu jeste. Rimokatolici su razvili čitavu nauku koja ide ka tome da dokaže ono što dokazima ne podleže. Sve je propadljivo, i ponovo će se transformisati iz ovog oblika u novi, nepropadljivi. Suvišno je davati um van duše u svrhe prenaglašenog i štetnog mudrovanja. Muti se kaša a ti nikad ne znaš gdje ćeš da zaspiš.. Ja sam mislio da si se ti zabunio, pa umjesto astronomije da si stavio astrologija, bilo bi onda regularno. Medjutim vec tjeras na tri strane ispraznu pricu. Pre svega Sv.Vaslije Veliki u Sestodnevu ne govori protiv astronomije koja je u ono doba bila vrlo razvijena, i iz cije skole su dosla mnoga otkrica antickog doba o prirodi kosmosa i nebeskih tijela. Izmedju ostalog, prije samo Vasilija Veliko oci Prvog Vaseljenskog Sabora su angazoali astronome da naprave proracune za tacno izracunavanje pashalije. Sveti Vasilije govori o paganskoj predstavi kosmosa kao bogolikom bicu, koje nikad nije postalo i nikad se nece zavrsiti. Grci su gledajuci nebo, mislili da gledaju bogove i s toga su raznim sazvjedjima davali bogolike atribute, i tako su imali kult postovanja takvih bozanstava, a to nikakve veze nema sa predmetom koji se bavi astronomija. Sto se tice same nauke, i nauka predivdja da ce se ovaj kosmos, bar koji sad poznao jednog dana za mnogo milijardi godina pocijepti.... Treca stvar, svemir uopste niti je dostizan iti nedostizan, mi o tome ne znamo ama bas nista, gdje su mu konacne granice. Ono sto jasno svima je da se granice istrazivanja sazdanog svijeta pomjeraju. I da se nekad od predstave u kome je zemlja daleko veci objekat od sunca i zvijezda koje vise na nekom solicno svodu, doslo do otkrica kosmosa, drugih planeta, galaksija, i da je zemlja samo malo zrno prasine i intergalaktickom harmonicnom haosu. Ono sto je sazdano, kako god ti to uzeo, bilo direktno Bozijim prizivom, ili je evoluiralo, doslo je do svog stanja zato da bi ga onaj radi koga i jeste sazdano upoznao. Prema tome jedino je ispravno reci da je Bog nedostizan, a sve ostalo ima svoje granice, naravno osim ljudske gluposti jos. Ignjatije, И.стојковић, GeniusAtWork and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 A da li se ti slažeš da nije posao astronomije da se bavi dušom? Naravno da to nije njihova sfera, ali zakržljalost tih ljudi koji se bave umnim zalihama posmatranja zvijezda u duhovnom smislu je veća nego zakržljalost o svetovnim stvarima onih koji se bave duševnim posmatranjem duha. Ko će tu da profitira? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Након Јустинијановог поста нема разлога наставити дискусију. Ignjatije, Ћириличар and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 3 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Suvišno je davati um van duše u svrhe prenaglašenog i štetnog mudrovanja. Пази шта си рекао. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Samo nešto bez razvoja nauke i sve bržeg širenja informacija, čija je zasluga upravo nauka, šta misliš koliko bi ljudi na ovom svetu bilo upoznato sa Hristom tj koliko bi uopšte znalo za njega? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 "Veliki si, Gospode, i cudesna su dela Tvoja!..." Hahaha, ne nadaj se mnogo Ja prvo bijem na tvom terenu pa te onda dotucem u mom dvoristu ;-) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Naravno da to nije njihova sfera, ali zakržljalost tih ljudi koji se bave umnim zalihama posmatranja zvijezda u duhovnom smislu je veća nego zakržljalost o svetovnim stvarima onih koji se bave duševnim posmatranjem duha Majko mila, šta ti pišeš, čoveče... :shocking: :fmqmtx: https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Eto kakve sve teme nicu kad se Lazi i Guberevcu subvencionise nabavka kineskih brava i wifi interneta. ВИЛМА, Милан Ракић, Sir Oliver and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ja sam mislio da si se ti zabunio, pa umjesto astronomije da si stavio astrologija, bilo bi onda regularno. Medjutim vec tjeras na tri strane ispraznu pricu. Pre svega Sv.Vaslije Veliki u Sestodnevu ne govori protiv astronomije koja je u ono doba bila vrlo razvijena, i iz cije skole su dosla mnoga otkrica antickog doba o prirodi kosmosa i nebeskih tijela. Izmedju ostalog, prije samo Vasilija Veliko oci Prvog Vaseljenskog Sabora su angazoali astronome da naprave proracune za tacno izracunavanje pashalije. Sveti Vasilije govori o paganskoj predstavi kosmosa kao bogolikom bicu, koje nikad nije postalo i nikad se nece zavrsiti. Grci su gledajuci nebo, mislili da gledaju bogove i s toga su raznim sazvjedjima davali bogolike atribute, i tako su imali kult postovanja takvih bozanstava, a to nikakve veze nema sa predmetom koji se bavi astronomija. Sto se tice same nauke, i nauka predivdja da ce se ovaj kosmos, bar koji sad poznao jednog dana za mnogo milijardi godina pocijepti.... Treca stvar, svemir uopste niti je dostizan iti nedostizan, mi o tome ne znamo ama bas nista, gdje su mu konacne granice. Ono sto jasno svima je da se granice istrazivanja sazdanog svijeta pomjeraju. I da se nekad od predstave u kome je zemlja daleko veci objekat od sunca i zvijezda koje vise na nekom solicno svodu, doslo do otkrica kosmosa, drugih planeta, galaksija, i da je zemlja samo malo zrno prasine i intergalaktickom harmonicnom haosu. Ono sto je sazdano, kako god ti to uzeo, bilo direktno Bozijim prizivom, ili je evoluiralo, doslo je do svog stanja zato da bi ga onaj radi koga i jeste sazdano upoznao. Prema tome jedino je ispravno reci da je Bog nedostizan, a sve ostalo ima svoje granice, naravno osim ljudske gluposti jos. Ne, nisam mislio o astrologiji. Iako su srodni dosta po doktrini. Pa ako je u ono vrijeme astronomija bila razvijena, u ovo kao nije premašila tadašnje uvide u kosmos? Kosmos je ograničen, on postoji radi nas, mi smo njegovi gospodari, jer je kosmos tvorevina Božija, a On nas je postavio da budemo gospodari nad svom tvorevinom Njegovom. Ne moramo mi sad da oremo sve njive koje su divlje poljane, stepe, tajge, tundre.. Ta oblast nije nužna kao istaknuta da bi ljudi zalazili u proračune vasionskih dešavanja. Samim tim je i astronimija upitna, granice iako se pomjeraju, one su imanentne sazdanju. Ono je po Rječi Božijoj odmah dobilo svoj oblik dok još nije postojalo vremensko i prostorno, nebeska tijela, ali ako tu griješim, možda i jeste bilo vremena i prostora, u zavisnosti kad je zemlja nastala, sad se ne sjećam najbolje, ali mislim da nije, jer je po njeno sazdanju tek počelo da teče vrijeme koje i danas teče, a prije nje je svjetlost i tama smjenjivana, iako ta svjetlost nije bila od nebeskih tjela, sunca. Evolucija nije ništa drugo do mutacija, bilo to nebeskih lopti i čestica, bilo živih stvorenja ovdje na zemlji, svaka po svojoj vrsti dobija drugačiji oblik, ali po suštini ostaje onakva kakva je stvorena, ne cjelovita, nego iz djelova iz kojih je cjelina sačinjena. Tu samo Bog dejstvuje, gdje nije prisutna sloboda volje neslovesnih nebeskih tjela i mrtve prirode, a kod nas jedino, koji smo svjesni toga ne dejstvuje, nego Se povukao i prepustio nam da se staramo da Ga ne razočaramo. A ovo da su angažovali astronome, to je podatak koji mi nije poznat. A ne bih se založio za to da je bilo neke koristi od toga, a ne bih se usudio ni da kažem da nije, međutim, ljudi su se okrenuli sebi i zloupotrebi astronomskih znanja, to je neoprostiv delikt. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Kosmos je ograničen, on postoji radi nas, mi smo njegovi gospodari To je ona arogancija vernika koju sam pre pominjao, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 To je ona arogancija vernika koju sam pre pominjao, Dal ce vise da nadju druga inteligentna bica u svemiru pa da stavimo tacku na ovakve teme... ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука