Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Не мора да значи. Зар се то мора објашњавати када имаш толико примјера око себе који ово побијају? Схваташ ли ти да си управо одбацио 99% науке по својем резону? И никако ти не пада на памет да сво то стицање знања може послужити баш за оплемењивање духа? Nauke.. Ne zastupam nauku, ona je sebe dovoljno osmotrila i atakovala, prerušila nam se u iskazivo, uzletala, trasirala znanje, a šta je na kraju ostalo.. Golo neznanje. Ona je samouništitelj čim se nakloni estetskim zahvatima na promjeni lica. Znanje nikad nije doseglo duh, niti će moći da ga oplemeni, osim blagodati. Blagodat oplemenjuje i koriguje naše nedostatke i plitkosti. Um je samo provodnik osjećanja. Bez uma mi osjećamo, bez osjećaja mi ne mislimo. Razmisli malo o ovome. Oduzmi sebi um, kao bezumnik si, ali u stvari ostaješ da osjećaš djelovanje Boga. A ostavljajući dušu na cjedilu, šta je onda um? Čista samouništilačka sloboda previranja na svim granama apstrakcije permanentno dotučući varijetete duševne simbioze sa konkretnim bićem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ти си љубоморан јер је он за ово кратко време успео да искаже све оно што теби за ове силне године није пошло уа руком и још много више. Зрео си за пензију, Дина, добили смо шампиона. Ja da sam ljubomoran ne bih se ni pojavljivao u njegovim temama. A da slicno razmisljamo to si lepo primetio Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Znanje nikad nije doseglo duh, niti će moći da ga oplemeni, Стојим ти као живи доказ да ниси у праву. Кад само погледам себе прије 4 године и себе сада... Слободно могу рећи да гријешиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Стојим ти као живи доказ да ниси у праву. Кад само погледам себе прије 4 године и себе сада... Слободно могу рећи да гријешиш. U empirijskom si establišmentu, ali uvjek imaš dokaze nasuprot. Da li griješim, otkriće mi se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 U empirijskom si establišmentu, ali uvjek imaš dokaze nasuprot. Da li griješim, otkriće mi se. Који су то докази? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ја просто не могу да верујем да оволико људи ''православаца'' напада човека као да је ђаво :shocking: Можда ће некоме сметати што моралишем, али не понашате се хришћански. Вређате човека, питате га шта дува, јел то хришћански став? Колико сте сви горди, види се из авиона. Јуродиви, види овако. Ја волим астрономију, волим и науку. У праву си када кажеш да од тога нема користи. Да нема. Гледање у звезде осим циља за орјентацију и знаке времена нема сврху. Човечанство од тога нема користи као што има нпр. од биологије, медицине, физике. Ипак то је наука која открива нешто ван Земље и мени је то лепа наука, волео бих да будем астроном чисто из хобија. У данашње време се говори о неком насељавању на Марсу и другим планетама, што је мени искрено сјајна идеја. То је већ корист. Зашто? Људи ће једнога дана препунити планету, неће бити довољно хране за све и још горе природа ће почети да се окреће против нас јер смо већим делом штеточине и паразити. У праву си када кажеш да је дух битнији од тела, и јесте. Али не може се само душа и дух неговати, већ и тело. Чуо си за израз: У здравом телу, здрав дух. У јаком телу, јаку дух. Човек није само душа, већ и тело. Као што купамо тело и хранимо га, ми тако купамо и хранимо своју душу и свој дух. Материјално је исто битно, али нам то не треба бити приоритет. Не можеш седети у хладу и молити се Богу и све ће се решити. Чуо си за ону причу о човеку који се моли када долази поплава па долазе људи са чамцима да га спасу а он неће и каже: Мене ће Бог спасити. Тако исто кад си болестан. Иако постоји могућност да се умом могу болести излечити, јер све болести долазе из главе, чак су то неки научници доказали, ипак не треба се само молити и излечићемо се, већ узимати здраву храну, кретати се и пити лекове ако треба. То су они чамци које Бог шаље да нас спасе. Немој много да срљаш. И ја сам био такав пре док нисам неке ствари укапирао. Али у неким стварима си у праву, ту те подржавам. У неким другима ниси. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 U empirijskom si establišmentu, ali uvjek imaš dokaze nasuprot. Da li griješim, otkriće mi se. Чекај...кажеш да је моје свједочење непоуздано јер је засновано на искуству, и да ћеш истину сазнати када ти се открије одговор...то јест када/ако и ти искусиш то о чему говорим? Зар онда и то искуство није непоуздано? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ја просто не могу да верујем да оволико људи ''православаца'' напада човека као да је ђаво :shocking: Можда ће некоме сметати што моралишем, али не понашате се хришћански. Вређате човека, питате га шта дува, јел то хришћански став? Колико сте сви горди, види се из авиона. Јуродиви, види овако. Ја волим астрономију, волим и науку. У праву си када кажеш да од тога нема користи. Да нема. Гледање у звезде осим циља за орјентацију и знаке времена нема сврху. Човечанство од тога нема користи као што има нпр. од биологије, медицине, физике. Ипак то је наука која открива нешто ван Земље и мени је то лепа наука, волео бих да будем астроном чисто из хобија. У данашње време се говори о неком насељавању на Марсу и другим планетама, што је мени искрено сјајна идеја. То је већ корист. Зашто? Људи ће једнога дана препунити планету, неће бити довољно хране за све и још горе природа ће почети да се окреће против нас јер смо већим делом штеточине и паразити. У праву си када кажеш да је дух битнији од тела, и јесте. Али не може се само душа и дух неговати, већ и тело. Чуо си за израз: У здравом телу, здрав дух. У јаком телу, јаку дух. Човек није само душа, већ и тело. Као што купамо тело и хранимо га, ми тако купамо и хранимо своју душу и свој дух. Материјално је исто битно, али нам то не треба бити приоритет. Не можеш седети у хладу и молити се Богу и све ће се решити. Чуо си за ону причу о човеку који се моли када долази поплава па долазе људи са чамцима да га спасу а он неће и каже: Мене ће Бог спасити. Тако исто кад си болестан. Иако постоји могућност да се умом могу болести излечити, јер све болести долазе из главе, чак су то неки научници доказали, ипак не треба се само молити и излечићемо се, већ узимати здраву храну, кретати се и пити лекове ако треба. То су они чамци које Бог шаље да нас спасе. Немој много да срљаш. И ја сам био такав пре док нисам неке ствари укапирао. Али у неким стварима си у праву, ту те подржавам. У неким другима ниси. Sveti starci ipak vele " u zdravom duhu, zdravo telo" Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Чуо си за ону причу о човеку који се моли када долази поплава па долазе људи са чамцима да га спасу а он неће и каже: Мене ће Бог спасити. Има чак и виц о Хаси. Током поплаве његов комшија је три пута долазио до њега чамцем да га спаси, а овај би му одговорио:"Нека, мене ће Бог спасити!". На крају акда се утопио, питао је Бога зашто га није спасио, а одговор је био:"Па слао сам ти помоћ три пута." Margareta, Deja Vu and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Sveti starci ipak vele " u zdravom duhu, zdravo telo" Код мене је обрнуто. Кад год ми је тело јако, кад радим, кад тренирам, кад сам здрав, осећам се мирно, испуњено, чисто. Кад сам болестан, лењ, уморан, онда ми је и дух болестан и слаб. Сматрам да треба неговати тело колико и дух. Мада сам некад за оне аскете са брадом до земље и ребрима који само што нису искочили напоље, јер и то јача дух и тело, издржљивост. Али опет не за цео живот. Има чак и виц о Хаси. Током поплаве његов комшија је три пута долазио до њега чамцем да га спаси, а овај би му одговорио:"Нека, мене ће Бог спасити!". На крају акда се утопио, питао је Бога зашто га није спасио, а одговор је био:"Па слао сам ти помоћ три пута." Па да то је то исто :0104_cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 У данашње време се говори о неком насељавању на Марсу и другим планетама, што је мени искрено сјајна идеја. То је већ корист. Зашто? Људи ће једнога дана препунити планету, неће бити довољно хране за све и још горе природа ће почети да се окреће против нас јер смо већим делом штеточине и паразити. Ne baš. Priroda hoće da se okreće protiv nas ako smo mi rđavi, ali nama je Bog predodredio stanište isključivo na zemlji, nikakva druga nebeska tijela ni sateliti ne dolaze u obzir. Prepuniti planetu, nedopustivo, Bog brine o svemu, zato nas je i ostavio samo par hiljada godina jer po Svojoj Premudrosti Promisla zna da ćemo mi sledujući svojoj volji uzeti da se množimo da bi se potom i ubijali preduzimanjem porodičnih života i kontrolama rađanja, pa na kraju, još neke besmislice o kraju hrane za sve.. Pa tako stoji u Otkrivenju Jovanovom, to moramo da prihvatimo, ne živi čovjek samo o hrani, nego i o svakoj rječi Božijoj. Ovo je ipak zastranjivanje. Nama sleduje kraj, i sa tim ćemo da se suočimo, htjeli mi to ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ne baš. Priroda hoće da se okreće protiv nas ako smo mi rđavi, ali nama je Bog predodredio stanište isključivo na zemlji, nikakva druga nebeska tijela ni sateliti ne dolaze u obzir. Prepuniti planetu, nedopustivo, Bog brine o svemu, zato nas je i ostavio samo par hiljada godina jer po Svojoj Premudrosti Promisla zna da ćemo mi sledujući svojoj volji uzeti da se množimo da bi se potom i ubijali preduzimanjem porodičnih života i kontrolama rađanja, pa na kraju, još neke besmislice o kraju hrane za sve.. Pa tako stoji u Otkrivenju Jovanovom, to moramo da prihvatimo, ne živi čovjek samo o hrani, nego i o svakoj rječi Božijoj. Ovo je ipak zastranjivanje. Nama sleduje kraj, i sa tim ćemo da se suočimo, htjeli mi to ili ne. Да знам, сви сматрамо да ће ускоро због тога како је свет постао одвратан. Опет, сматрам да је то добра идеја ако се Апокалипса не деси ускоро. Што да не? Шта ако нам је Бог оставио Марс и још неке планете да се населимо? Можда је то за оно после Христовог доласка. Неће тад нестати Земља и небо, већ ће се створити ново небо и нова земља како пише у Откровењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 @Juan Valdez i ne samo sto slicno razmisljamo, nego sam bas sinoc razmisljao o ovoj temi. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Чекај...кажеш да је моје свједочење непоуздано јер је засновано на искуству, и да ћеш истину сазнати када ти се открије одговор...то јест када/ако и ти искусиш то о чему говорим? Зар онда и то искуство није непоуздано? Ne, nego je iskustvo putem intuicije izvjesna autonomnost svakog bića. A iskustvo zna da zavara. Manje je pouzdano nego duhovni pečat pravilno ustrojenom životu. Znam samo da je čovjek do samog kraja nesiguran u sve što radi i sve što zna, zato i jeste aksiom a ne i dogma ono čime se on bavi iskustvom ili duhovnošću, jer je naravno i moguće da padnemo u duhovnu prelast ukoliko nemamo dobrog duhovnog vodiča. Ne gurua, nego podvižnika Pravoslavca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Ја волим астрономију, волим и науку. У праву си када кажеш да од тога нема користи. Да нема. Гледање у звезде осим циља за орјентацију и знаке времена нема сврху. Човечанство од тога нема користи као што има нпр. од биологије, медицине, физике. Je li? NASA centar za praćenje asteroida koji mogu predstavljati potencijalnu opasnost po Zemlju: http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/ Kada se jednom otkrije, može se odrediti kada će se dovoljno približiti Zemlji da bi predstavljao opasnost. Predviđanja se prave za decenije unapred, nekada i duže. Čisto informacije radi: asteroid veličine par stotina metara može da ubije milione ljudi ako padne iznad gusto naseljenog područja. Ako je veći od 1 km, pad bi izazvao posledice gore od nuklearnog rata. Ako je par km u prečniku...pa, ne treba velika mašta da bi se skontalo. Ћириличар and Млађони је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука