Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

E pa ovako draga Fiona, prvo ne osudjujem trudnice koje ne poste, ne znam odakle vam to....

Осуђујеш, морамо приметити, а ево и како:

ko posti mislim da dobro radi, uz poslusanje, ko ne, pa dobro, njegov izbor,

Дакле његов избор је лош......

А ево га и лично обраћање пуно лажног смирења:

Sudeci po tvojim postovima, nisi nikad ni postila u trudnoci, a imas probleme, zasto si, oprosti, toliko "zadrta" po pitanju tog posta, kao da se plasis i bojis posta, a nema razloga, odakle toliki napadi na post???Pretpostavljam od ljudi koji nisu dovoljno upoznati sa postom i Crkvom, da jesu, verujem, ne bi tako pricali

Uostalom, malo li smo puta culi i ovako nemoj da postis, oslabices, razboleces se, ugrozices zdravlje, itd,a oni koji poste su najduze ziveli i najmanje bolovali; ljudi ocigledno imaju zablude o postu

Толико о побожном посту када се неко прозива лично и поставља му се питање зашто нападаш пост кад твој пример показује да ниси постила и да си се лоше провела. Одакле тај (демонски) напад на пост.......

Ово су познати напади прозилотски настројених верника. Свако страдање је страдање јер смо му подложни, а нико Бога не може осудити да је казнио некога и тиме му створио пакао........

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Licno sam slusao jednog naseg poznatog duhovnika koji nam je pricao da mu je ava Justin celijski naredio da vaskrsnji post posti na sardini, jer je tada studirao i bio malo bolesljiv, i sad neko hoce da trudnice i deca poste... e stvarno svasta ekstra-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='greengrin' />

Takodje znam za slucajeve gde su trudnice postile pa je bilo posledica i to ozbiljnih, ali opet ne mora da znaci da ih ne bi bilo i da nisu postile, bitno je sa ljubavlju i rasudjivanjem objasniti ljudima da je post (a i kanon) radi coveka a ne obrnuto.

To sto ne postoje kanoni koji se odnose na trudnice i decu samo znaci da je i onda kao i sada (nazalost) praktican crkveno parohijski zivot laika bio potpuno zanemaren od strane episkopa-monaha koji su i donosili pravila. Koji se i danas sabor bavi ovim pitanjima koji se ticu posta pricesca uzdrzanja u braku i van braka i da ne nabrajam pogledajte samo teme na forumu i kakva je konfuzija medju vernicima.

Uvek navodim primer Lestvice gde se u citavoj knjizi samo jedan pasus konkretno odnosi na ljude u braku a sve ostalo samo na monahe.

a za one svestenike koji cede komarca trazeci strogo drzanje tipika i onom malom broju vernika koji dolaze redovno na liturgije (cak i trudnicama i deci), a ovamo im 99% parohije ne drzi ni jedan jedini kanon sto mu ni najmanje ne smeta kad naplacuje vodicu, opelo, krstenje, vencanje itd, itd stvarno ne znam sta bih rekao a da se ne ogresim :291291291:

Подели на овим сајтовима

Fiona imam jedno pitanje za tebe ako mozes i hoces da mi odgovoris.kako sam razumila ti imas bebu od 10meseci koju jos dojis a trudna si sa drugom da li to tako moze i do kada,jer i ja imam bebu koju jos dojim i trudna sam 5nedelja,rekli su mi da moram prestati.ginekolog mi dao tablete i rekao odmah da prekinem,ali sam ja poslusala pedijatricu koja je rekla da to postepeno uradim,mada sam citala da su majke nastavile dojiti jos mesecima iako su trudne!

Подели на овим сајтовима

Дејане Б. има на жалост много истине у овоме што си написао. Једино, мислим да је Лествица и намењена монасима па можда зато мало помиње мирјане, бар сам је ја тако разумела. Можда не би било лоше да неко компетентан мало овде појаснити пост и то баш тај део поста који се односи на храну и сврху истог.

Подели на овим сајтовима

Мој син, који није постио у мом стомаку, са две године је умео да броји до 30, сад са 2,5 броји до 100, замисли ! Такође се није разбољевао, осим што му понекад цури нос. Замисли !

Шта ту има да се замишља? Да је неко посебно чудо што дете које се храни по свим узусима савремене нутриционистичке религије нормално развијено? Или је поента тога што сам рекла да МОЈЕ дете, упркос томе што јесте "постило", није ретардирано, дегенерисано и слабо, иако Фиона тврди да је детету чија мајка пости у трудноћи угрожен правилан развој и да би она посумњала у сопствено психичко здравље да јој падне на памет да пости у трудноћи.

Другим речима, пост НИЈЕ препрека за нормалан развој.

Подели на овим сајтовима

1) Ne postoje opsta pravila Crkve po bilo kom pitanju (mozda ima nesto malo izuzetaka), kanoni daju samo jedan vrlo uopsten okvir, ali daleko od toga da su strogo i odredjeno pravilo... u mnogo cemu, ne samo u pogledu posta...

Паки и паки: чак и ако не постоје, постом се НЕ зове једење белог мрса и меса, па макар тај "уопштен оквир" растегли до таме крајње.

2) Ovo u tvom textu podvuceno i naglaseno - gde si to uopste nasla, covece? Ko kaze da bolesnici (ne smrtni, nego ovi mnogo laksi jos) ne mogu da se razrese recimo na beli mrs?

Тако каже св. Теофил Александријски у 10. одговору. "Сасвим исцрпљеном дозвољавати да користи уље је добра ствар".

Валсамоново тумачење 69. Апостолског правила, у интерпретацији Ник. Милаша, али могу да нађем оригинал, сад немам времена: "Објашњавајући то правило, Валсамон наводи и допушта одступања од њега. Пре свега, изузимају се болесници, којима чак ако се и допушта да једу рибу (не бели мрс - моја примедба), они у потпуности заслужују то снисхођење. А кад се говори о разрешењу поста, не сме се мислити да се допушта употреба меса, јер месо у четрдесетици не може бити дозвољено чак ни онима који су на последњем издисају".

Али ти сигурно имаш више расуђивања и љубави, па допиши како мислиш сам да је боље.

1) I sta si sad ti time rekla? Ko je rekao da je beli mrs post? Rekoh da mogu da se razrese i da se razresavaju cak i monasi na beli mrs, ako je to potrebno...

2) Ovo sto si ovde povadila su samo mali delici od svega sto ima napisano po ovom pitanju... znaci, ladno si navela 1 tumacenje i 1 pravilo, i to je to? Preporucujem ti da citas jos dosta o tome, ako te vec zanima, imas more materjala...

..................................

A ja cu da prenesem samo nesto malo, koliko da vidis da nije sve kockasto u Crkvi...

- Sveti Inokentije Moskovski veli: "Postoje primeri, da su cak i monasi, kao recimo sv. Jovan Lestvicnik, upotrebljavali u svako vreme svaku hranu, pa cak i meso. Ali koliko? Toliko kako bi mogao samo da prezivi, i to mu nije smetalo da se dostojno pricescuje Svetim Tajnama, i na kraju nije mu smetalo da postane svetitelj..."

- Mudra podviznica, blagocestiva igumanija Arsenija, pisala je veoma starom i bolesnom bratu episkopa Ignjatija Brjancaninova, u dane Velikog Posta sledece: "Bojim se da vi obremenjujete sebe koristeci strogo posnu hranu; molim vas da zaboravite da je sada post i jedite skromnu hranu, ukusnu i laku. Posne dane je ustanovila Crkva za obuzdavanje zdravog tela, a vama je data bolest i nemoc starosti."

(sva podvlacenja su moja)

I da - moja zena je postila u trudnoci, tek koliko da se razumemo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

савремене нутриционистичке религије

A sta ti je ovo, ako nije tajna?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Masti  jesu bitne, zato sto ako ih trudnica ne unosi dovoljno (tokom posta na vodi) organizam ce aktivirati energiju iz rezervi (masnih naslaga), sto ce dovesti do toga da se masne kiseline mnogo brze razlazu u jetri, sto dovodi do pojacanog stvaranja  ketonskih tela, koja se nagomilavaju ,prvo u krvi ( poznato kao ketonemija),a kad bubrezi vise ne mogu da preciste krv, dolazi do pojavljivanja ketonskih tela u mokraci -ketonurija, a sve to dovodi do pojave ketoze. Zanima me da li ste znali sve ovo? Da li su "tri sestre" znale ovo i da li su njihovi svestenici imali ovaj podatak?

Kada su pisani kanoni ljudi nisu imali ovakva saznanja. Da jesu, sigurno bi ih uzeli u obzir! facenew22222222

После оваквих псеудонаучних "сазнања", за која се још скромно тврди да би их Оци "сигурно" узели у обзир само да су били веће среће, одлуку о свом здрављу бих без даљњег размишљања радије препустила полуписменом попу.

Кетонска тела настају не ако трудница не уноси довољно масти, него ако смањи унос угљених хидрата, због чега јетра почиње да троши најпре залихе гликогена, а онда вишак масноће у организму. Сад кад смо то рекли, ово што следи није важно, али нека се и то зна, да би се знало ко су они који нас "уче": кетоза није опасно стање; то је просто знак да је организам у фази интензивног трошења сопствене масти. Опасна је кетоацидоза, која се јавља код дијабетичара типа 1 и код оних који су на апсолутном посту, где не уносе ништа осим воде.

Дакле, нормалан пост не може ни у којој варијанти довести до знања кетозе, јер ако ишта уносимо током њега, то су управо угљени хидрати.

Подели на овим сајтовима

1) I sta si sad ti time rekla? Ko je rekao da je beli mrs post? Rekoh da mogu da se razrese i da se razresavaju cak i monasi na beli mrs, ako je to potrebno...

Ти си рекао да су правила цркве врло лабава у вези са свим, па и постом. Ја сам рекла да бели мрс више није пост и да онда не видим смисао у томе да се уопште позивамо на правила, јер то више није икономија, него укидање правила.

2) Ovo sto si ovde povadila su samo mali delici od svega sto ima napisano po ovom pitanju... znaci, ladno si navela 1 tumacenje i 1 pravilo, i to je to?

Да, то је то. У Правилима више од тога нећеш наћи. Ладно сам навела само све што постоји.

Примери су ОК. Пракса никада и не одговара у потпуности теорији. Као да је то нешто ново. Ти си мене питао "где си то, човече, нашла" и ја сам ти одговорила.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог! Ево, испровоцирала ме ова тема јер сам и сама трудна, па да се јавим.

Мој став о посту у трудноћи је   "нит` гонити - нит` бранити". Постим по мало, у шестом сам месецу(прва недеља, петком, празницима итд.) Своје селективно пошћење пре приписујем лежерности/лењости него страху да се беби нешто не догоди. И такав пост ми је веома пријао. Дивим се мајкама које су постиле full, њиховој вери и поверењу у Бога.

Жене које имају здравствених проблема у трудноћи као овај гђе Фионе са хемоглобином су изузетак. И њено је да расуди како ће и шта ће да једе.

Него мене запрепашћује ова тзв. "антизилотска" кампања против поста у трудноћи. Апсолутно је нетачно, нити је икад игде писало да се пост у другом стању аутоматски обуставља.

Колико знам човек и није намењен за храну животињског порекла, то је све по палости нашој.

Гледала сам скоро на тв жену- младу мајку која се храни макробиотички. Општи утисак о њој је да јој православље баш и није блиско( знате кад од исхране или неке активности просто направе култ). Али та жена нити је шта у трудноћи јела што је животињског порекла, нити  свом детету од 1о-11 месеци ишта животињско даје. А наравно да су здрави обоје(дете пролази рутински све контроле као здраво и напредно)

Дакле, ако је нека веганка тако опуштена( 9 месеци је на посту) зашто су хришћани толико уплашени?  А да не говорим  какво је млеко и месо из индустијске обраде – пуно ко зна чега, хемијски третирано итд.

Рекла бих да некој браћи овде опада коса од уздржања било које врсте, па их трудњаче(које, је л не морају да посте!) просто ужасно подсећају  на сопствено самоугађање.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно је нетачно, нити је икад игде писало да се пост у другом стању аутоматски обуставља

To niko nije ni rekao... moja zena je, npr., postila u trudnoci...

Подели на овим сајтовима

Ти си рекао да су правила цркве врло лабава у вези са свим, па и постом. Ја сам рекла да бели мрс више није пост и да онда не видим смисао у томе да се уопште позивамо на правила, јер то више није икономија, него укидање правила.

2) Ovo sto si ovde povadila su samo mali delici od svega sto ima napisano po ovom pitanju... znaci, ladno si navela 1 tumacenje i 1 pravilo, i to je to?

Да, то је то. У Правилима више од тога нећеш наћи. Ладно сам навела само све што постоји.

Примери су ОК. Пракса никада и не одговара у потпуности теорији. Као да је то нешто ново. Ти си мене питао "где си то, човече, нашла" и ја сам ти одговорила.

Sve podvucneo je aposlutni promasaj, nisi ni svesna kakve netacnosti iznosis...

.......................................................

Edit:

U sustini, kako vidim, problem je u tome sto ti apriorizujes kanonski korpus Crkve, i stavljas mu ulogu koju on nema niti moze da ima...

Подели на овим сајтовима

cesto sam posmatrala kako narod posti ,dal trudnice il sta znam ko kako ,ima jelo ima zderanje ,neznam drugacije reci kako bi nazvala,   izjasnila,zderanje je kad narod jede bez mjere dok stomak do zubi nestigne,jelo je da se tijelo odrzava jel nemoze bez hrane ,nismo savrseni ,  iako hriscani smo,dal neko sam nejede masnocu mast i tako kao fol ima post a pozdere deset kila na dan sto usta mogu progutati  posno,valjda post je uzdrzavanje od hrane,najbolje koji zderu da poste jel iako kile hrane ubace u stomak,bar meso nezderu jel nije zdravo ako se svaki dan jede

Подели на овим сајтовима

Апсолутно је нетачно, нити је икад игде писало да се пост у другом стању аутоматски обуставља

To niko nije ni rekao... moja zena je, npr. postila u trudnoci...

Ниси рекао ти.  facenew22222222

Пост никако не треба обуставити, али мера поста је већ лична - то се слажемо.

И ако се нека мајка плаши да ће јој се нешто догодити тј. плоду - шта да причамо ту? Не треба је оптеретити. Сматрам: нико ни да пости, ни да мрси са кривицом или муком.

Али, опет, држим да су многе наше рационализације/сцијентизам плод маловерја.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...