gospodin X Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Цитат Нема ту ничег оригиналног, све су то (или би макар требало да буду) опште познате ствари... Α ко то каже? Шта је ту општепознато? Где Црква учи да се труднице по аутоматизму ослобађају поста? То јесте популарно мишљење и највећа већина хришћана рекла би ти да је то тако, али на чему је то утемељено осим на тзв. здравом разуму? Па да ли нам је потребно ишта друго осим здравог разума. Или ћемо за Цркву да кажемо да је без истог? И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат То је због тога што је беба из маминог организма узела калцијума колико јој треба, а мами није остало довољно. U kojim namirnicama ima kalcijuma?Kalcijuma ima u skoro svim namirnicama, ali ćemo navesti one u kojima ga ima najviše: * mleko (nemasno i punomasno) * mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, sir, kačkavalj, kajmak, maslac, pavlaka, puding, sladoled...) * žitarice, naročito integralne žitarice (pšenica, raž, ovas, soja, heljda, ječam, kukuruz, pirinač, proso...) * južno voće (narandža, kivi, limun, mandarine, banane...) * sokovi i drugi napici (sok od narandže, mleko od soje, sokovi od povrća...) * riba (losos, oslić, skuša, sardine...) * povrće (brokol, kelj, zelena salata, zeleno povrće, kupus, kineski kupus, spanać, šargarepa, grašak, pasulj, cvekla, krastavac, beli luk, crni luk, patlidžan, dinja, špargla, zeleno lisnato povrće, paradajz...) * koštunjavi plodovi i semenke (orah, kesten, badem, lešnik, susam...) * pečurke (šitake, šampinjoni, vrganji, lisičarke...) * voće (borovnice, malina, kupina, jabuka, smokva, kajsija, grožđe...) * ostale namirnice (čokolada, cimet, rasol, surutka, kopriva, tofu...) "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Цитат Нема ту ничег оригиналног, све су то (или би макар требало да буду) опште познате ствари... Α ко то каже? Шта је ту општепознато? Где Црква учи да се труднице по аутоматизму ослобађају поста? То јесте популарно мишљење и највећа већина хришћана рекла би ти да је то тако, али на чему је то утемељено осим на тзв. здравом разуму? На канонима, делима Светих Отаца, Светом Предању и подвижничко-благодатном искуству Цркве. И између осталог, наравно, на здравом разуму. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Цитат То је због тога што је беба из маминог организма узела калцијума колико јој треба, а мами није остало довољно. U kojim namirnicama ima kalcijuma?Kalcijuma ima u skoro svim namirnicama, ali ćemo navesti one u kojima ga ima najviše: * mleko (nemasno i punomasno) * mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, sir, kačkavalj, kajmak, maslac, pavlaka, puding, sladoled...) * žitarice, naročito integralne žitarice (pšenica, raž, ovas, soja, heljda, ječam, kukuruz, pirinač, proso...) * južno voće (narandža, kivi, limun, mandarine, banane...) * sokovi i drugi napici (sok od narandže, mleko od soje, sokovi od povrća...) * riba (losos, oslić, skuša, sardine...) * povrće (brokol, kelj, zelena salata, zeleno povrće, kupus, kineski kupus, spanać, šargarepa, grašak, pasulj, cvekla, krastavac, beli luk, crni luk, patlidžan, dinja, špargla, zeleno lisnato povrće, paradajz...) * koštunjavi plodovi i semenke (orah, kesten, badem, lešnik, susam...) * pečurke (šitake, šampinjoni, vrganji, lisičarke...) * voće (borovnice, malina, kupina, jabuka, smokva, kajsija, grožđe...) * ostale namirnice (čokolada, cimet, rasol, surutka, kopriva, tofu...) Сад кад сам прочитао ово огладнео сам. Имам ананаса, сировог, сад ћу да га насецкам. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат На канонима, делима Светих Отаца, Светом Предању и подвижничко-благодатном искуству Цркве. На ком канону и на ком делу Светих Отаца? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Па да ли нам је потребно ишта друго осим здравог разума. Или ћемо за Цркву да кажемо да је без истог? Црква (црквено предање, правила Цркве) не каже да су труднице ослобођене поста. Ко онда нема појма шта је здрав разум: Црква или ми? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Kalcijuma ima u skoro svim namirnicama, ali ćemo navesti one u kojima ga ima najviše: Највише калцијума (после тврдих сирева) има сусам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Цитат На канонима, делима Светих Отаца, Светом Предању и подвижничко-благодатном искуству Цркве. На ком канону и на ком делу Светих Отаца? На свим укупно, и на духу у којем су писани. Канони нису непроменљиви закони, него смернице које се могу мењати и тумачити на основу благодатно-подвижничког искуства Цркве. И здравог разума. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат На свим укупно, и на духу у којем су писани. Канони нису непроменљиви закони, него смернице које се могу мењати и тумачити на основу благодатно-подвижничког искуства Цркве. И здравог разума. Ово се зове демагогија.:-) Како "на свим укупно", када не регулишу сви канони питање поста? На који начин, рецимо, Прво апостолско правило регулише питање поста? А на који начин 69. Апостолско? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Како "на свим укупно", када не регулишу сви канони питање поста? На који начин, рецимо, Прво апостолско правило регулише питање поста? А на који начин 69. Апостолско? А ово се зове ситничарење... Не регулишу, наравно, сви канони питање поста - макар не директно. Међутим, када се узме у обзир на који начин се канони схватају у Православљу, како се веома често дешава да се неки од њих по икономији ублажавају или мењају, и како канони нису само скуп простих правила и прописа, него жива целина која није сама себи циљ. Они за циљ имају добробит и спасење човека - што их, слично Светом Писму, чини органским јединством које се може правилно разумети само ако се посамтра као целина, а не сваки појединачно, изван литургијско-подвижничког искуства Цркве... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Цитат То је због тога што је беба из маминог организма узела калцијума колико јој треба, а мами није остало довољно. U kojim namirnicama ima kalcijuma?Kalcijuma ima u skoro svim namirnicama, ali ćemo navesti one u kojima ga ima najviše: * mleko (nemasno i punomasno) * mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, sir, kačkavalj, kajmak, maslac, pavlaka, puding, sladoled...) * žitarice, naročito integralne žitarice (pšenica, raž, ovas, soja, heljda, ječam, kukuruz, pirinač, proso...) * južno voće (narandža, kivi, limun, mandarine, banane...) * sokovi i drugi napici (sok od narandže, mleko od soje, sokovi od povrća...) * riba (losos, oslić, skuša, sardine...) * povrće (brokol, kelj, zelena salata, zeleno povrće, kupus, kineski kupus, spanać, šargarepa, grašak, pasulj, cvekla, krastavac, beli luk, crni luk, patlidžan, dinja, špargla, zeleno lisnato povrće, paradajz...) * koštunjavi plodovi i semenke (orah, kesten, badem, lešnik, susam...) * pečurke (šitake, šampinjoni, vrganji, lisičarke...) * voće (borovnice, malina, kupina, jabuka, smokva, kajsija, grožđe...) * ostale namirnice (čokolada, cimet, rasol, surutka, kopriva, tofu...) Зосима, калцијум је био само пример. Веома чест је случај да је у трудноћи недовољан унос храњивих материја само храном па се прибегава, по препоруци лекара, додацима у виду тблета. Само хоћу да кажем да је мало вероватно да ће беби нешто недостајати, ако мама пости, а пре је извесно да ће недостајати мами. Отуд и здраве и праве бебе од мајки које су постиле. Касније, током година се може испољити на организму жене "резултат" поста у трудноћи. На крају крајева, чини ми се и да би пост у трудноћи могао да одшкрине врата гордости, па чему искушавати сам себе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 ово за гордост си у праву. пре пар дана ми једна пријатељица, мама такође мале бебе, рече:"штаааа? не постиш?! па и ја имам малу бебу, још мању него ти, па постим без икаквог разрешења!" bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат ово за гордост си у праву. пре пар дана ми једна пријатељица, мама такође мале бебе, рече:"штаааа? не постиш?! па и ја имам малу бебу, још мању него ти, па постим без икаквог разрешења!" bliss jeeee Чест случај и не видим онда смисао. Стари људи су знали рећи "чувај се и Бог те чува". Пост у трудноћи може довести до гордости, а такођер је и на неки начин искушавање Господа, а то greengrin . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Не регулишу, наравно, сви канони питање поста - макар не директно. Међутим, када се узме у обзир на који начин се канони схватају у Православљу, како се веома често дешава да се неки од њих по икономији ублажавају или мењају, и како канони нису само скуп простих правила и прописа, него жива целина која није сама себи циљ. Извини, али сва реторика о релативном смислу канона имала би смисла само да се сам ниси позвао управо на каноне када си рекао да они по аутоматизму разрешавају труднице поста. Зато је био ред и да наведеш који су то канони. А ако таквих канона ипак нема, поштено је да се то и јасно каже и да се њиховим ауторитетом не замазују очи заинтересованом народу. Поента је да нити има таквих правила, нити ико од Отаца учи ишта слично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Цитат Пост у трудноћи може довести до гордости, а такођер је и на неки начин искушавање Господа, а то bliss jeeee . Сваки пост може довести до гордости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука