Sara" Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 tragedija greengrin a ja se bakćem s nekim suvišnim pitanjima umesto da lepo odem u hram kao u operu , uživam u pojanju i ispoštujem Crkvu koja se potrudila da odabere najbolje pevače kako bi nam obezbedila ugodjaj ne budimo nezahvalni. Ламех and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Авденаго Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Хајде неко да објасни бесмисао тога што је свршеним ђацима богословије давне 2006. речено да могу да студирају три године, па их на пола пута закачила реформа, те су морали да дају разлику до четврте године. Све у реду, да та разлика није 16 испита и да им се неки већ положени испити не бришу. Људи, ја волим много ствари које сам научио на Факултету, али не постоји чврста организација и мало сам огорчен. Да не критикујем нашироко, не осуђујем, само ми смета. Ето. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Авденаго Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 tragedija greengrin a ja se bakćem s nekim suvišnim pitanjima umesto da lepo odem u hram kao u operu , uživam u pojanju i ispoštujem Crkvu koja se potrudila da odabere najbolje pevače kako bi nam obezbedila ugodjaj ne budimo nezahvalni. А да не помињемо удаљеност од ЗАЈЕДНИЦЕ коју толико, толико провлаче кроз говоре, беседе и писанија. Дођеш у цркву, пола људи ни не знаш, поп те рутински причести, не погледа те ни у очи...У једној цркви натпис: КУПИТЕ ЦРКВЕНЕ КАЛЕНДАРЕ ДА НЕ БИСТЕ ОСТАЛИ БЕЗ ЊИХ. Најозбиљније. Бизнис, лова, кола. Народ је муштерија. Већина разговора који попови воде: колико имаш кућа у парохији, где си купио кола, колико ти дају за водице. Наравно, част светлим изузецима. Anette, Биљана, Никола Ђоловић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 А да не помињемо удаљеност од ЗАЈЕДНИЦЕ коју толико, толико провлаче кроз говоре, беседе и писанија. Дођеш у цркву, пола људи ни не знаш, поп те рутински причести, не погледа те ни у очи...У једној цркви натпис: КУПИТЕ ЦРКВЕНЕ КАЛЕНДАРЕ ДА НЕ БИСТЕ ОСТАЛИ БЕЗ ЊИХ. Најозбиљније. Бизнис, лова, кола. Народ је муштерија. Већина разговора који попови воде: колико имаш кућа у парохији, где си купио кола, колико ти дају за водице. Наравно, част светлим изузецима. Ponekad kada se osvrnem, na upravo to sto si sada rekao, počnem da doživljavam Crkvu kao agenciju za pružanje servisnih usluga...sve je to biznis..msm tako je pocelo da se doživljava, a i narod je naviknut da tako i sveštenika gleda, kao nekoga ko uzima pare..a i u Crkvu kad odes pare za ovo pare za ono, pa jos posle Oče naš ide tacna i tu malo još da prokapa koja sićurija..i tako...ništa novo ... Лазар Нешић and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Ја се овако тешим: нисам се запослио у струци, нисам постао свештеник нити желим, али је питање како би било да сам завршио било који други факултет, јер у Србији за огромну већину академски образованих грађана нема адекватног посла, па, ето, макар сам завршио факултет који је мом погледу на свет дао једну далеко озбиљнију ширину од оне коју сам имао и коју би ми дала опет огромна већина других факултета Paladije, Ламех, Биљана and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 професор Предраг Миодраг Car ! Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Овде има, очигледно, доста теолога који немају одговарају форумску титулу. То би требало поправити... "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Пре неких годину дана рекао бих да сам се покајао што сам га уписао и завршио. Сада нећу тако рећи. Једино је јако непријатно бити из прве руке упућен у разноразне проблеме из бранше које потичу од људског фактора. Али то је, ваљда, у свакој бранши тако, само у би неким браншама човек (са правом) очекивао боље стање од фактичког. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 А да не помињемо удаљеност од ЗАЈЕДНИЦЕ коју толико, толико провлаче кроз говоре, беседе и писанија. Дођеш у цркву, пола људи ни не знаш, поп те рутински причести, не погледа те ни у очи...У једној цркви натпис: КУПИТЕ ЦРКВЕНЕ КАЛЕНДАРЕ ДА НЕ БИСТЕ ОСТАЛИ БЕЗ ЊИХ. Најозбиљније. Бизнис, лова, кола. Народ је муштерија. Већина разговора који попови воде: колико имаш кућа у парохији, где си купио кола, колико ти дају за водице. Наравно, част светлим изузецима. pragmatični ljudi znaju se prioriteti i kako da selebriti ne bude udaljen od zajednice, to mu je sudbina do sad sam se čudila što se neki popovi ponašaju kao da su pevači, kad ono ,nisu oni krivi, tako ih uče od malena I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Хехехе... Само да вас поздравим. Sara" and Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Ma... Хајте браћо белој цркви, да се Богу помолимо Кукоља ће увек бити.Res non verba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Usamljeni krik sanjivog utopiste na litici zaborava, moze da eksplikuje željenu promjenu koja nece doći skoro, bar što se tiče teologije kod nas.. 301 Ламех је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 skoro jednom, dok sam bio na liturgiji, slušao sam popa, mog dobrog druga, ali čoveka bez trunke sluha kako zapomaže iz oltara i nama nekolicini para uši tako da smo nehotice pravili grimase na licu kao kad neko kredom povuče po tabli... I tako pitam ja druga do mene (u pauzi ovog škripanja) inače matematičara, nesuđenog muzičara (mi tako volimo tokom liturgije i da prozborimo koju...), da li je ikad razmišljao kakav bi adekvatan muzički odgovor mogao dati pojac na ovo zapomaganje iz oltara? Da li da nekontrolisano urlikne AMIN! Ili nešto kao Rahela Ferari ono svoje Kirie eleison... Jer, nešto sam tako razmišljao koji dan ranije o simbolima i koju poruku oni nose, i o tome da se u svemu oko nas krije neki sadržaj, pa tako i u muzici. Da li je muzika samo estetska kategorija, samo tu da ulepša ili zagladi nešto, ili ona u sebi može nositi nešto mnogo dublje, neku svojevrsnu filozofiju skrivenu u tonovima i intervalima između zvuka i tišine... Ja mislim da je ovo drugo, jer da nije tako ne bi pojanje u Vizantiji bilo dignuto na tako visok nivo, zaista u božanske visine. Muzika mora da ima svoj jezik kojim se prenose veoma složene koncepcije koje se možda rečima ni ne daju opisati. (pritom sva je muzika takva, ne samo crkvena) Tako da se ja ne bih baš složio s vama u vezi s tim što se muzike tiče... Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Da se prijavim na temu... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Прво полугодиште првог разреда певање нам је предавао поч.протођакон Живадин Ђорђевић, који је отишао у пензију, да би га заменио протођ. Радомир Перчевић. На првом часу, када нам је представљен, блпоч. о.Ректор нам је рекоа да је лепо певање легитимација свештеника, јер људи то прво примете, а тек после ће да виде како проповеда или да га неко пита да му разреши неку верску недоумицу . Протођ. Влада Микић који је такође предавао певање и Основе музике је давао оцену не према слуху и таленту, него према залагању, па се дешавало да онај ко има слуха добије мању оцену, јер није довољно вежбао. Што се тиче уписа у богословије, није лако кад се дете од 15 година одвоји од куће, кад мора да се прилагоди на дисциплину, заједнички живот. Али све је то да би Црква добила поуздане свештенослужитеље, које може поставити тамо где је потребно, лако преселити... Требало би једном да се ускалди са осталим школама, као пре неку годину кад је богословија била 4 године и после 2 године Института или ПБФ о жели. После је опет враћена богословија на 5 година а факултет је ушао у Болоњски систем. Сада богослови уписују једну годину касније од своје генерације, ретке су епархије где има слободних парохија, вероучитељи морају да имају завршен факултет, још мало требаће и мастер.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука