bgpj Написано Јун 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 ti to na moj racun? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Uvek mi je bilo interesantna poslušnost Jednog Hrista Isusa kako Bogu Ocu, tako i Duhu Svetome (Koji Ga je i u pustinju odveo da bude kušan).A ja... meni je teško da kada mi sveštenik kaže da mogu na sahrani (tokom posnih dana) da mogu da jedem ribu tog dana i tog obroka, ja... Ja sve nešto mislim: "Ko je bre on da meni ublažuje posni tipik!?" Telesno i verbalno sam poslušan a u sebi... kreten! Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 a ti sto stavljas sveto ulje sa svete tajne jeleoscenja u hleb ne pravi se mnogo pametna Hehehehehheeh Jooooojjjjjjj :D није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 raspetim i vaskrslim Hristom a ne kao sto neki kazu samo vaskrslim Hristom !!! Kako su se mogli pricestiti raspetim i vaskrslim kad Hristos tad jos nije ni bio raspet ni vaskrsao? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Јун 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Kako su se mogli pricestiti raspetim i vaskrslim kad Hristos tad jos nije ni bio raspet ni vaskrsao? pa sto je ljudima nemoguce Bogu je moguce kartonsiti је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Јун 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 e moram da idem cujemo se kasnije za 2-3 sata cu doci pozdrav Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Давно су рекли стари Свој типик остави код куће кад идеш у туђи манастир. Неке ствари су научене и не треба их мењати, али се не треба плашити нечега новога што је корисно за Цркву. Колико данас има начина проповеди преко разних средства информисања, а пре нпр. кад је писан уџбеник Пастирке 50их година то је био понеки летак на шапирографу и филм преко пројектора. Нема старо ново, него је време чинило своје. Свако паметан зна да је св.Јован Зл. скратио Лит, св.Вас. Великог уз додатке, али да еј временом још ствари додавано, као нпр. Јединородниј. Мени је смешно да неко брани праксу да се звони приликом освећења Дарова, чак се наводи прича да је св. ава Јустин грдио ако се не звони, кад знамо да је још митр.Михаило 188 и неке забранио ово јер је пренето од римокатолика. Друга је ставр где се пред Крсну славу свети водица, а негде нема, или негде се иде по Богојављењу, а негде у Часном посту. Негде служе Литургију у 8, а негде у 10 часова, негде има хор, а негде нема појца. Не треба се бринути око ситница и стварати нервозу међу вернима. Највећи терет је на вероучитељима, јер су протекле генерације доста пропустиле. Неки дан једна бака од 70 година ме пита шта ће трава у цркви на Духове ! Да никада до сада није била кад се плету венчићи.... Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Razdvojio sam teme, stara je ostala na https://www.pouke.org/forum/topic/27448-kako-biti-poslu%C5%A1an-crkvi/. @BojanĆ Za sad imas usmenu opomenu za spamovanje, posle nje ide pismena... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 raspetim i vaskrslim Hristom a ne kao sto neki kazu samo vaskrslim Hristom !!! Ti si se izgleda skoncentrisao na plot tj. formu, isto sto se tice "novog" sluzenja, koje je u stvari starije od tog na koje si ti navikao. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Јун 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 e ovako : namera mi uopste nije bila da kako vi kazete ruzim crkvu ne nikako nedaj Boze to ,niti vladike ne ni to(znamo svi da izvan crkve nema spasenja), nego mi je krivo cemu promene kad nema razloga cemu stvaranje nepotrebnih nesuglasica svadja itd...pa sveti ocu su menjali liturgiju samo kad su imali neko vidjenje za to...znamo da sv Vasilije 3 dana se molio non stop da mu Gospod pokaze kako da sastavi liturgiju da Mu bude ugodno...pa kolko svetih ljudi je zivelo pa niko niko menjao liturgije,pa pogledajmo zitija svetih stolpnika koji su dan i noc ugodili Bogu pa se nisu usudjivali da nesto menjaju itd...a ne sad ovi nasi voze se u skupim autima imaju ne dvorove nego dvorine (nazalost ali tako je) i oni nadju se da menjaju da stavljaju sve cestice sa diskosa u putir.. pre mesec ipo dana bio sam kod jednog vladike u dvoru doso ja kad ispred dvora kao sajam automobila i udjem unutra i pitam ga pa kome sad sav taj raskos ostavljas kad te penzionisu sta imas sad od toga a on se uvredio onda...ili pre par meseci moj komsija bio kod nekog isto vladike ponudio se da slika freske po manastirima inace prelepo slika a siromasan je jako,i naslikao vladici portret i zamolio ga ako moze da ga primi a on mu kaze sve je to lepo al trebo si mi doneti evrica malo i otpustio ga...strasno je ima jos dosta toga, znam 80 posto vladika SPC licno i mogu reci da od svih njih mi je vl Pahomije najbolji pa ko god sta da pisao za njega ja se sa tim ne slazem.. eto i onda pljuju razne novine po crkvi i kad mi neko kaze nema Boga kad bi ga bilo nebi se vladike tako vozale.(i sta da im ja kazem na to)..svi su vamo fini al video sam dosta toga nazalost sto nije dobro i onda je dzabe vuci brojanice... dok su pre sveti ljudi izbegavali da budu vladike i slavu od ljudi,sta su radili egipatski podviznici u vreme svetog Antonija velikog sekli sebi usi samo da ih ne izaberu za vladike a sad se pobise samo ko ce da bude vladika.. eto to je sto se tice toga ... a ovo sto se tice banovanja nije problem mozete me slobodno banovati zauvek ali ja stojim iza svega sto sam rekao i to cvrsto a vi pripazite sta se sve pise na forumu pre nedelju dana je dragi pisao da je HRistos imao jednu prirodu dok ga je Duh Sveti nagovaro kao da je on Bog dok HRistos to nije znao.gluposti... a sad evo i ovo oko pricescivanja cime se pricescujemo,i kazem da se pricescujemo raspetim i vaskrslim HRistom a ne samo vaskrslim... pozdrav i sve najbolje svima Руси долазе је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Ја мислим да се причешћујемо и преображеним и вазнетим Христом. Причешће је велика тајна, да би сад ту нешто цепидлачили. Тако и св.Литургија да сад неки исправљају владике како се служи. Св.оци првих векова су имали Империју иза себе да би спровели одлуке сабора, сво образовање и средства тога доба. Имали су и онда дворове и касније, колики је двор банатског епископа, цео музеј може стати у њега а није рађен у овом веку. Мора владика имати солидан ауто, срамота је да крене негде , ауто му се поквари, а народ га чека за почетак Литургије. Лепо је што познајеш толике владике, онда ће ти они боље рећи што те занима, него ми овде Иван Недић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 da tako oni kazu ali samo je agnec telo Hristovo i snjim se pricescuje a ne i sa cesticama od umrilih Што рече синоћ Милојко, артемити су такви дунстери за теологију да је то просто невероватно. Покојници за које вадимо честице су Црква. Кад не би били Црква, не бисмо их могли помињати на литургији. Ако их помињемо, они су Црква. А честице оприсутњују њих. Дакле честице за покојнике оприсутњују Цркву. А Црква је Христос - чик нека неко каже да није. Дакле, честице за покојне оприсутњују Христа. Justin Waters and feeble је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 pa ne drzim ih ja nek radi svako svoj posao to je tacno sto kazes al kad neradi, nego stalno ima neki problema bez potrebe,a i briga me nek rade sta oce vazno je da nas vasa sluzi po starom neda da bude po novom Ма да, ви сте цареви, а нас остале ко ј*, ионако ћемо горети у паклу "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 pa i jedan vas teolog inace zavrsio je sa odlicnom ocenom kaze mi da se pricescujemo sa telom i krvlju VASKRSLOG HRISTA,,, STRASNO STA SVE NECES CUTI Хоћеш рећи да Христос није васкрсао?!! "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 pa sto je ljudima nemoguce Bogu je moguce Хахахаха. А теологије, ба! "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука