Дејан Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 - Izgubili smo dete zbog procedura. Na koja god vrata da smo pokucali, samo bi se čulo “mi nismo nadležni, ne možemo vam pomoći”. Molili smo ih, preklinjali, da bi nam na kraju službenica Ministarstva civilnih poslova odbrusila “šta više hoćete, dolazite pet puta”. Majka bebe Berine Edina Hamidović Ovako za “Blic” počinje ispovest Edina Hamidović iz BiH, majka dvomesečne Berine koja je 13. juna preminula na Institutu za majku i dete u Beogradu. Ona je posle brojnih infekcija obolela od sepse, zbog čega je i preminula. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, Berina je kao hitan slučaj upućena u Srbiju, ali dugo nije mogla da pređe granicu jer nema matični broj, a samim tim ni pasoš. Pročitajte još Sarajevska beba bez JMBG preminula u bolnici u Beogradu Tišina i suze u Sarajevu: Hiljade građana odalo počast preminuloj bebi Berini - Sve što je država trebalo da uradi jeste da našoj Berini, kao teško bolesnom detetu koje umire, omogući da pređe na lečenje u Srbiju. Bio je dovoljan samo jedan poziv graničnoj policiji ili jedna obična potvrda iz Ministarstva civilnih poslova. Međutim, službenike ni na našoj, ni na srpskoj granici niko nije hteo da obavesti o slučaju. U Ministarstvu kao da nisu ni čuli naše vapaje. Dok smo mi govorili da Berina umire, oni su pričali o nekakvim procedurama - kroz suze se priseća Edina Hamidović. Malenoj Berini bio je važan svaki minut jer zbog teške deformacije jednjaka nije mogla da jede. Agonija na prelazu je trajala sve dok policajci nisu videli bebu kako se očajnički bori za život. Još bez zakona o JMBG Matični broj beba Berina nije mogla da dobije pošto se u Parlamentu BiH nije postigla saglasnost o novom zakonu o JMBG, nakon što je stari stavljen van snage odlukom Ustavnog suda. Više hiljada nezadovoljnih građana iz cele BiH već danima protestuje zahtevajući donošenje zakona o JMBG, dajući poslanicima rok do 30. juna. Nijedno dete rođeno nakon 12. februara u BiH nema matični broj JMBG. - Čim su je ugledali, rekli su “ma prolazite”. Mislila sam da mi srce neće izdržati toliku bol. Ne znam ni kako sada podnosim što je više nema - priča Edina za „Blic“. Kako je izjavila u prilogu za TV Al Jazeera Balkans, oni su praktično prošvercovali svoje dete na samrti. Kad su konačno uspeli da dođu do Beograda, u bolnici su se pojavili novi problemi. - Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Međutim, nama su rekli kako nisu u mogućnosti da plate lečenje. Lekari iz Beograda su i pored toga dali sve od sebe da spasu našu ćerkicu. Hvala im od srca - priča otac Emir za naš list. U naknadnom prikupljanju novca pomogli su im prijatelji i rodbina, a država ponovo ništa nije učinila. - Samo su izgovarali da nisu nadležni, kao da ih nije zanimalo što se jedan život polako gasi - kažu Hamidovići. Mala Berina biće sahranjena danas u 14 sati na groblju Vlakovo. VIDEO > Prilog televizije "Al Džazira Balkans" o maloj Berini: Blic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Туга... Господ да помилује и утеши. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Ми, Балканци, смо гомила неодговорних фекалија Душка је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Нема већег ужаса од бездушне бирократије... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Ми, Балканци, смо гомила неодговорних фекалија Šta dodati? Stoka, znam da nije hrišćanski ovako govoriti ali ništa drugo nisu, obične guzonje koje lome fotelje i žderu, a šta da rade, pa trpaju pare u svoje džepove... Ne mogu da vjerujem da se Boga ne boje. To je oko 1700 KM svako od njih to je možda petina plate pa da su iz svog džepa davali ni osjetili ne bi. Neki od njih i sami imaju djecu i kako se Boga ne boje??? Tuga, srce maleno... Vockica and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Прича се само политизује. Беба је прошла границу без папира, указана јој је помоћ, и без папира, и без новца. На жалост, прича није имала срећан крај. Али ипак су сви испали људи, и помогли, мимо сваког закона и процедуре. Тужна прича, која се користи у политичке сврхе, да би се укинула овлашћења Р Српске. Dragi, feeble, gavrosaurus and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Да, Ђорђе, у праву си. Баш размишљам како су се полицајци људски понели и лекари. Volim_Sina_Bozjeg and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Šta dodati? Stoka, znam da nije hrišćanski ovako govoriti ali ništa drugo nisu, obične guzonje koje lome fotelje i žderu, a šta da rade, pa trpaju pare u svoje džepove... Ne mogu da vjerujem da se Boga ne boje. To je oko 1700 KM svako od njih to je možda petina plate pa da su iz svog džepa davali ni osjetili ne bi. Neki od njih i sami imaju djecu i kako se Boga ne boje??? Tuga, srce maleno... Ako je strah od boga motivacija za dobrocinstvo onda takve ljude treba izbegavati... Ovde je u pitanju ljudsko dostojanstvo i vrednost jednog zivota... Mnogo mi je zao zbog ovog dogadjaja, ne mogu da opisem kolko sam besan... malina :), Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 3 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Заправо је за бебу учињено све упркос овим околностима, тј оне нису узрок смрти. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Ako je strah od boga motivacija za dobrocinstvo onda takve ljude treba izbegavati... Ovde je u pitanju ljudsko dostojanstvo i vrednost jednog zivota... Mnogo mi je zao zbog ovog dogadjaja, ne mogu da opisem kolko sam besan... Nismo se razumjeli kao i obično Priča se ne politizuje, beba je tri sata u vozilu hitne pomoći čekala na granici. Tek poslije tri sata je pušteno vozilo. Ovaj tekst nije potpun. I ko je za to kriv? Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Nismo se razumjeli kao i obično Priča se ne politizuje, beba je tri sata u vozilu hitne pomoći čekala na granici. Tek poslije tri sata je pušteno vozilo. Ovaj tekst nije potpun. I ko je za to kriv? Kod ove teme sam potpuno saglasan. Ovo j nedopustivo. Заправо је за бебу учињено све упркос овим околностима, тј оне нису узрок смрти. Da, beba jeste ipak odvezena u BG ali da nije bilo birokratije stigla bi mnogo ranije. E sad niko ne moze da tvrdi sa sigurnoscu da bi je to spasilo, ali svi mozemo da konstatujemo sa sigurnoscu da je zivot ugasen zato jer se to desilo.... Душка and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Нико не може да тврди да би беба преживела да је стигла раније у Београд (а долазак су омогућили срби, хвала им поименце), тако да ни њихова бирократија није узрок. Узрок је болест. Него, нешто ми је онако запало за око...као код пилота бомбардера, док не виде људску патњу, не суоче се с њом, лако извршавају задатке. Чим виде последице свог делања и тиме буду позвани да сносе људску а не службену одговорност, у већини се ипак пробуди човек, Хвала Богу. Dragi and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Наравно да је за сваку осуду то што је због неодговорности појединаца умрла беба.Међутим,још је јадније и подмуклије то што се иза свега овога крију неке друге намјере.Појединци користе невољу обичних грађана да би своје руке опрали и у исто вријеме постигли нешто сасвим друго.Ево један текст,па сад сами просудите о чему се ради.Ево један текст о коме се повела расправа на друштвеним мрежама. "Структура ЈМБГ је следеђа: ДДММГГГРРБББКЈМБГ се састоји од 13 цифара:... ДД - датум рођењаММ - мјесец рођењаГГГ - година рођењаРР - ознака регијеБББ - ознака пола БББ500 женскиК - котролни бројЕ, сад, проблематична је само ознака РР тј. ознака регије...Ми (из Републике Српске) хоћемо да рођени у Републици Српској буду једна регија, а муслимани (Бошњаци) и вјероватно Хрвати хоће да се цијела БиХ подијели на регије, па да нпр. Невесиње припадне Мостарској регији или слично...Другим ријечима да се из структуре ЈМБГ не види ко је из Републике Српске, а ко из Федерације...То води директно у централизовану БиХ без ентитета." Још нешто бебе у Републици Српској и Брчко Дистрикту имају ЈМБГ,само бебе из Федерације немају.Протести се одвијају пред државним парламентом,а не пред федералним...питање је зашто?! Тужно је то што се једна оваква несрећа користи да би се Срби исто тако постепено одрицали свог националног и етничког поријекла. Golub, Crveni Baron, nedeljko and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Овај твој текст би требао да се копира свуда. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Још да додам да се у Босни и Херцеговини ове године врши попис становништва. Па ето још један од начина да се прикрију подаци о жртвама из минулог рата и разне друге манипулације. Gordana . and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука