Jump to content

Google pod istragom Evropske komisije

Оцени ову тему

Препоручена порука

Google pod istragom Evropske komisije

IZVOR: TELEGRAPH.CO.UK

Nadzorno telo antimnopolske komisije u Briselu proveriće tvrdnje da je Google zaključivao antitržišne ugovore kako bi promovisao svoj operativni sistem Android.

Sumnja se da je Google proizvođačima telefona ponudio niže cene za Android platforme, kako bi što više njih proizovdilo telefone sa tim operativnim sistemom, čime bi Googleov proizvod stigao do većeg broja korisnika. 

Prema informacijama do kojih je došao Fajnenšel tajms antimonopolska komisija će naročito obratiti pažnju na "eventualne Googleove zahteve za otkazivanje ili odlaganje predstavljanja nekih modela pametnih telefona, kao odgovor na konkurentne operativne sisteme". 

Neformalna istraga je još uvek u ranoj fazi, a započeta je nakon žalbi 14 kompanija, uključujući Microsoft i Nokiu, koji tvrde da Google već izvesno vreme vodi "obmanjujuće kampanje". 

Uspeh u mobilnim uslugama Google velikim delom postigao je zahvaljujuću tome što su proizvođači delimično vlasnici popularnih servisa poput mapa, koji za njihov rad koriste Android platformu. Prema agenciji Gartner, Android uređaji na globalnom nivou predstavljaju skoro 74% ukupne prodaje pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine. 

Briselska istraga o Androidu je otvorena pre više od godinu dana, ali je komisija poslala Googleu upitnik na 23 strana o mobilinim operativnim sistemima i unapred instaliranim uslugama na uređajima nakon što je 14 kompanija uložilo formalnu žalbu. Upitnik ne znači da će komisija nakon analiziranja podataka iz njega pokrenuti i formalnu istragu o načinu na koji Google zaključuje komercijalne ugovore sa svojim poslovnim partnerima. 

Predstavnici komisije potvrđuju da su upitnik i neformalna istraga povezani, ali da u ta dva slučaja ima dosta preklapanja. 

Predloženo antimonopolsko poravnanje ranije ove godine, koje se odnosilo na Googleovu zloupotrebu prilikom internet pretraživanja oštro je kritikovano od strane njegovih konkurenata zbog "mnogih rupa" koje dogovor zapravo čine nedelotvornim. 

Komisija koja ima moć da izrekne novčanu kaznu od 10% procenata ukupne zarade saopštila je da će da pokušati da izdejstvuje neke promene u dogovoru o poravnanju, ali je odbila da komentariše upitnik na osnovu kojeg će eventualno doneti nove mere. 

Iz Googlea je povodom ove neformalne istrage stiglo kratko sopštenje u kojem se navodi: 

"Android je otvorena platforma koja podstiče konkurenciju, a proizvođači telefona, korisnici, kao i svi ostali mogu slobodno da odluče da li će i na koji način koristiti Android i njegove aplikacije".

Izvor: B92

Подели на овим сајтовима

Sumnja se da je Google proizvođačima telefona ponudio niže cene za Android platforme

Ау, какав злочин! Замисли да некоме понудиш нижу цену... Нечувено... 

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ау, какав злочин! Замисли да некоме понудиш нижу цену... Нечувено... 

Ма каква нижа цена! Андроид је опен сорс, Apache лиценца. Скинеш сорс, направиш уређај, напишеш драјвере, модификујеш шта хоћеш и колико хоћеш, искомпајлираш и продајеш. Једино си у обавези да објавиш код кернела (јер је под GPL), то је све. Неко је ту нешто дебело побркао, а изгледа да није лош превод, проверио сам изворне вести.

Друга ствар за коју их терете је то што су наговарали произвођаче хардвера да одложе или чак откажу представљање уређаја са конкурентским платформама.

И трећа ствар је то што их је наговарао да испоруче систем а гугловим сервисима (од којих је јутјуб један). И врапци на грани знају да гугл зарађује од сервиса, а да андроид поклања бесплатно ( па чак и своје нексус уређаје продаје далеко испод цене) како би што више људи користило сервисе. То сви знају, сви користе и сви од тога имају само користи. Него се овде по обичају удружила потпуно неспособна конкуренија и (све бруталније) злочиначко удружење из Брисела коме је понестало (туђих) пара.

За ово у средини бар разумем накарадну логику коју бирократе користе, али ово прво и треће по мени превазилази све границе смисла.

Подели на овим сајтовима

Nema nizih cena .... u tome je poenta ...cena barela nafte je uredjena ponudom i traznjom na svetskom trzistu, nema nikoga da nudi naftu po nizoj ceni ... cim bi neko poceo da nudi po  nizoj ceni znaci da nesto nije u redu ...nekakva korupcija se javlja ... neki lov u mutnom je u pitanju ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Nema nizih cena .... u tome je poenta ...cena barela nafte je uredjena ponudom i traznjom na svetskom trzistu, nema nikoga da nudi naftu po nizoj ceni ... cim bi neko poceo da nudi po  nizoj ceni znaci da nesto nije u redu ...nekakva korupcija se javlja ... neki lov u mutnom je u pitanju ...

Nema to nikakve veze sa naftom ni nizim cijenama.

Android je besplatan, open source platfroma, moze je svako koristiti i modifikovati kako hoce bez googlove dozvole.

Dakle neko je od briselskih birokrata odlozio mozak na policu po obicaju.

Google joe mozda pregovarao sa samsungom da ovi ostavljaju googleve servise, i to je po evrobirokratama zlocin kada se dva privatnjka dogovre kako ce poslovati.

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nema to nikakve veze sa naftom ni nizim cijenama.

Android je besplatan, open source platfroma, moze je svako koristiti i modifikovati kako hoce bez googlove dozvole.

Dakle neko je od briselskih birokrata odlozio mozak na policu po obicaju.

Google joe mozda pregovarao sa samsungom da ovi ostavljaju googleve servise, i to je po evrobirokratama zlocin kada se dva privatnjka dogovre kako ce poslovati.

Google naplacuje itekako svoje service. Ne sekiraj se da oni u Briselu ne znaju matematiku ... sve ovi dobro izracunaju ...

Подели на овим сајтовима

Ne razumem kako ne kapirate jednu jednostavnu stvar. Kada hocu da istisnem nekoga sa trzista, hocu da zatvori neko kafic u centru grada, a pun sam kao brod, dodjem, otvorim kafic pored njega, oborim cene  toliko da ovaj ne moze da isplati pice za lokal i tako radim dok ovaj ne zatvori lokal. Posle naravno podignem cene na trzisni nivo i posto nemam vise konkurenta kasnije pokrijem i gubitak koji sam imao dok sam prodavao svoje usluge ispod trzisne cene. Nema ovde nikakvog trzista niti konkurencije vec jednostavno otimanja i Brissel to nece dozvoliti naravno.

Nije mi jasno samop kako vi kao obrazovane osobe ne kapirate nesto ovako jednostavno.

Подели на овим сајтовима

Ne razumem kako ne kapirate jednu jednostavnu stvar. Kada hocu da istisnem nekoga sa trzista, hocu da zatvori neko kafic u centru grada, a pun sam kao brod, dodjem, otvorim kafic pored njega, oborim cene  toliko da ovaj ne moze da isplati pice za lokal i tako radim dok ovaj ne zatvori lokal. Posle naravno podignem cene na trzisni nivo i posto nemam vise konkurenta kasnije pokrijem i gubitak koji sam imao dok sam prodavao svoje usluge ispod trzisne cene. Nema ovde nikakvog trzista niti konkurencije vec jednostavno otimanja i Brissel to nece dozvoliti naravno.

Nije mi jasno samop kako vi kao obrazovane osobe ne kapirate nesto ovako jednostavno.

Tvoj primjer koji navodis bas nikakve veze nema sa trzistem telefona. Majkrosoft je jednak sa google, kao i apple i puni su kao brod svi, i jednake su im mogucnosti. Umjesto sto sklapa poslove sa nekom umirucom nokijom, neka majkrosoft pregovara sa samsungom i neka ponudi besplatno svoj operstivni sistem.

Briselske birokrate ne kapiraju da je dominacija androida ne zbog monopola vec zbog toga sto ljudi zele androide sa google servisima. Ne zele ni simbiane, ni bada, ni windows phone. Konkurencija tu postoji, izbor je sirok, ali su u majkrosoftu ii posrnuloj nokiji nesposobni da ista ucine na tom planu ponude konkretan proizvod koji ce se ljudima svidjati i sada se koriste tuzakanjem.

Apple je ukinuo google maps sa svog operstivnog sistema, pa mu to nista ne pomaze ljudi i dalje traze alternstivne nacine da koriste google maps ili neki servis moji koristi google mape.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ne razumem kako ne kapirate jednu jednostavnu stvar. Kada hocu da istisnem nekoga sa trzista, hocu da zatvori neko kafic u centru grada, a pun sam kao brod, dodjem, otvorim kafic pored njega, oborim cene toliko da ovaj ne moze da isplati pice za lokal i tako radim dok ovaj ne zatvori lokal. Posle naravno podignem cene na trzisni nivo i posto nemam vise konkurenta kasnije pokrijem i gubitak koji sam imao dok sam prodavao svoje usluge ispod trzisne cene. Nema ovde nikakvog trzista niti konkurencije vec jednostavno otimanja i Brissel to nece dozvoliti naravno.

Капирамо, само је та прича бајка. Нико неће да ради на своју штету, а чим "подигне цене" други ће се поново укључити и трошио је паре безвезе. Једини начин да неко заиста истисне конкуренцију је да трајно обори цене - а то је поента тржишта. И купци су срећни и задовољни.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цена није "уређена" ничим. Одређују је продавац и купац по договору сваки пут кад се врши трансакција.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Takav im je slican scenarij i za ratove i ulaske u institucije kulturu itd suverenih zemalja.

I tek kad novac postane oruzje svetu ce biti jasna opasnost. Imaju monopol nad monopolima :)

Mozda i nije tako ali cemu onda kritike i vriska prema monopolu kojeg su svojim zakonima stvorili.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...