Trifke Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ja nisam za izbacivanje vec za dobrovoljan izlazak, sto sam vec i poceo odnedavno da praktikujem kad se ne pricescujem. Tako i ja radim! :good2: feeble је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Све се смирило зато што је дошло до поделе. Нису сви отишли код Артемија. А има и оних који су паралелно и тамо и вамо. Није дошло до поделе, бар не до поделе неких већих размера јер се није нпр. формирао још један синод, него је само један епископ рашчињен. Сад смо добили две непомирљиве струје у цркви. Дакле, иако су некакве струје нису непомирљиве јер не би биле у једној цркви, у једном сабору, у једном синоду. Врло мали број људи размишља данас у тим категоријама новотарци/ревнитељи. Ево и овој теми која се на неки начин тиче те поделе то нико није ни поменуо. Не кажем да та подела не може да у једном тренутку поново исплива или добије не тежини, али сада је овако. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Толико о отвореним и затвореним дверима. Ко има страх томе није важно. А шта ћу на литургуја ако не приступим, па да учествујем у саборној молитви за цео свет. И молитва је сједињење са Богом. Жика, feeble, Лазар Нешић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Толико о отвореним и затвореним дверима. Ко има страх томе није важно. А шта ћу на литургуја ако не приступим, па да учествујем у саборној молитви за цео свет. И молитва је сједињење са Богом. Ako se ne pricestis onda nema sjedinjenaj sa samim Bogom i nema molitve za ceo svet! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Ako se ne pricestis onda nema sjedinjenaj sa samim Bogom i nema molitve za ceo svet! Ово је речено превише једнострано, није баш тако. Да и молитва такође јесте сједињење са Богом сведочи најмање пар хиљада библијских и светоотачких цитата из историје хришћанства. Као и лично њихово искуство. Не треба их ни наводити. Толико их има. Има много начина да се човек сједини са Богом. Не треба ограничавати на један начин. Драгана је у праву И молитва је сједињење са Богом. facenew22222222 Срђан Шијакињић, Mironosica, Жика and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Шта радити у конкретним ситуацијама када особи А, свештеник Б (најчешће је место одигравања неко место у Босни например) каже да се може причестити рецимо 10 пута годишње и затим јој каже да иде на литургију сваке недеље... Знам за идентичне случајеве. Иначе, зар није већа корист од макар присуства једном догађају који представља додир целог света (јер за цео свет и све људе се молимо на литургији) него од неприсуства? Шта човек губи ако присуствује томе, зар сама атмосфера не утиче позитивно? А шта добија ако напусти после "оглашени изиђите"...? Питање за све који се залажу за то. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Шта радити у конкретним ситуацијама када особи А, свештеник Б (најчешће је место одигравања неко место у Босни например) каже да се може причестити рецимо 10 пута годишње и затим јој каже да иде на литургију сваке недеље... Знам за идентичне случајеве. Иначе, зар није већа корист од макар присуства једном догађају који представља додир целог света (јер за цео свет и све људе се молимо на литургији) него од неприсуства? Шта човек губи ако присуствује томе, зар сама атмосфера не утиче позитивно? А шта добија ако напусти после "оглашени изиђите"...? Питање за све који се залажу за то. Poslusnost je iznad molitve! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Ово је речено превише једнострано, није баш тако. Да и молитва такође јесте сједињење са Богом сведочи најмање пар хиљада библијских и светоотачких цитата из историје хришћанства. Као и лично њихово искуство. Не треба их ни наводити. Толико их има. Има много начина да се човек сједини са Богом. Не треба ограничавати на један начин. Драгана је у праву facenew22222222 Jeste nbrate samo za to se ne ide na Liturgiju. ako se ne pricestis kao da nisi ni bio. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Poslusnost je iznad molitve! Уреду, слажем се, али ме само занима који је смисао те заповести, зашто слушамо то? Волео бих да чујем неки теолошки или бар здраворазумески разлог зашто ми је већа корист да одем него да останем... И практична дилема - ако изађем на пола, кад и како ћу да добијем своју нафору. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Уреду, слажем се, али ме само занима који је смисао те заповести, зашто слушамо то? Волео бих да чујем неки теолошки или бар здраворазумески разлог зашто ми је већа корист да одем него да останем... И практична дилема - ако изађем на пола, кад и како ћу да добијем своју нафору. Уреду, слажем се, али ме само занима који је смисао те заповести, зашто слушамо то? Волео бих да чујем неки теолошки или бар здраворазумески разлог зашто ми је већа корист да одем него да останем... И практична дилема - ако изађем на пола, кад и како ћу да добијем своју нафору. Vidis Srdjane neposlusnost je ono sto je dovelo greh na ovaj svet poslusnot je ono sto nas vraca u raj. To ti je najbitnija vrlina i o tome govore svi sveti oci. Uradi onako kako ti svestenik kaze i nista ne brini. I sam je Gopod rekao za fariseje narodu Све дакле што вам реку да држите, држите и творите; али што они чине не чините; јер говоре а не чине. Zasto je bolje ostati/ Pa vec sam nekome kazao da uzme da procita sluzevnik i te molitve koje se citaju za vreme liturgije. Pazljivo polako sa razmisljanjem i videces mnogo toga ce ti biti jasnije. Procitaj i neku knjizicu o tome sta je liturgija i zasto ona postoji i koja je razlika izmedju npr vecernje sluzbe i litugije. Onda ce ti biti jos jasnije. Ima i ovde na forumu dosta clanaka o tome. Kratko je jako tesko odgovoriti na tvoje pitanje. Nekada su na liturgiji kada bi djakon izgovorio dveri dveri katihumeni i oglaseni i oni koji su pod epitimijom izlazili zato sto su na liturgiji mogli ostati samo oni koji se pricescuju. Rec je o onome sta se dogadja od tog momenta. Eto tako malo. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Ово је речено превише једнострано, није баш тако. Да и молитва такође јесте сједињење са Богом сведочи најмање пар хиљада библијских и светоотачких цитата из историје хришћанства. Као и лично њихово искуство. Не треба их ни наводити. Толико их има. Има много начина да се човек сједини са Богом. Не треба ограничавати на један начин. Драгана је у праву facenew22222222 Uzput da te zapitam kada te neko pozove na slavu i ti odes tamo da li odbijas da jedes? Verovatno ides tamo da bi samo se druzio sa ljudima, zar ne? "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Jeste nbrate samo za to se ne ide na Liturgiju. ako se ne pricestis kao da nisi ni bio. Uzput da te zapitam kada te neko pozove na slavu i ti odes tamo da li odbijas da jedes? Verovatno ides tamo da bi samo se druzio sa ljudima, zar ne? Ма, ти као да никада ниси читао моја оволика писања на форуму свих ових година; нисам ја из те екипе пасивних посматрача на Литургији нити мислим да је то добро. Само сам рекао да има много начина за сједињење са Богом, а Литургија је свакако један од њих; Литургија је за причешће, наравно! Trifke, Жика, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Aminujem i Trifketa i Abu. Лазар Нешић and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Ма, ти као да никада ниси читао моја оволика писања на форуму свих ових година; нисам ја из те екипе пасивних посматрача на Литургији нити мислим да је то добро. Само сам рекао да има много начина за сједињење са Богом, а Литургија је свакако један од њих; Литургија је за причешће, наравно! Nadam se da smo se raumeli. Koliko sam ja razumeo Dragana kaze da ide na Liturgiju kada se ne pricescuje da se moli za sav svet i da se sjedini sa Bogom. Na liturgiji ako se ne pricescuje nema ni jednog ni drugog. Niko njoj ne spori da se van liturgije nemoze sjediniti sa Bogom i moliti se za sav svet! Nadam se da se sada razumemo! :good2: :good2: :good2: Volim_Sina_Bozjeg and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 29, 2014 Пријави Подели Написано Август 29, 2014 Dragana kaze da ide na Liturgiju kada se ne pricescuje da se moli za sav svet i da se sjedini sa Bogom. Na liturgiji ako se ne pricescuje nema ni jednog ni drugog Ima približavanje,posledica vremena u kojem živimo.... zato...čuvajmo što imamo razumevajući kontekst vremena. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука