Лазар Нешић Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Сејм олд стори ... волим ђакона Н. Илића, као многоталентованог човека, али текст је препричавања истих прича. Нашем православљу и нашем богослужењу, да би некако преживело, су потребни другачији и обухватнији потези од ових у тексту. Напросто, превише се важности и даље придаје ситним литургијским праксама, као да у томе лежи суштина хришћанства, па ће се од једне или друге литургијске праксе и решавати питање вере и слично. Време од 20 претходних година је већ показало да неће и за мене је ово већ завршена и испричана прича. Није проблем литургија и њени практични детаљи, проблем је друго. Justin Waters, ЛазарД, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Ne znam da li ti je neko rekao da tripujes , ali svakako ne treba da odeš sa liturgije , čak i kad dobiješ epitimiju sveštenik ti kaže : ne možeš da se pricescujes ali na liturgiju stalno dolazi A sta da radi na liturgiji ako se ne pricescuje. Sav cilj i postojanje liturgije je pricescivanje i nista drugo. Ne nikakva osecanja zbog pevanja ikona ili obreda vec je liturgija tu samo zbog pricecivanja. Manastir Bradaca and Anette је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 A sta da radi na liturgiji ako se ne pricescuje. Sav cilj i postojanje liturgije je pricescivanje i nista drugo. Ne nikakva osecanja zbog pevanja ikona ili obreda vec je liturgija tu samo zbog pricecivanja.Jel ti to meni daješ blagoslov da ne idem Na liturgiju kad ne mogu da se pričestim ? :rolleyes: није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Сејм олд стори ... волим ђакона Н. Илића, као многоталентованог човека, али текст је препричавања истих прича. Нашем православљу и нашем богослужењу, да би некако преживело, су потребни другачији и обухватнији потези од ових у тексту. Напросто, превише се важности и даље придаје ситним литургијским праксама, као да у томе лежи суштина хришћанства, па ће се од једне или друге литургијске праксе и решавати питање вере и слично. Време од 20 претходних година је већ показало да неће и за мене је ово већ завршена и испричана прича. Није проблем литургија и њени практични детаљи, проблем је друго. Problem je šta ? Баба, Фидер, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Сејм олд стори ... волим ђакона Н. Илића, као многоталентованог човека, али текст је препричавања истих прича. Нашем православљу и нашем богослужењу, да би некако преживело, су потребни другачији и обухватнији потези од ових у тексту. Напросто, превише се важности и даље придаје ситним литургијским праксама, као да у томе лежи суштина хришћанства, па ће се од једне или друге литургијске праксе и решавати питање вере и слично. Време од 20 претходних година је већ показало да неће и за мене је ово већ завршена и испричана прича. Није проблем литургија и њени практични детаљи, проблемје друго. А у чему лежи суштина Trifke and Фидер је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Jel ti to meni daješ blagoslov da ne idem Na liturgiju kad ne mogu da se pričestim ? :rolleyes: Ne dajem ti nikakav blagoslov vec pitam koja je svra boravka na liturgiji ako se ne pricescujes. Isto tako mozes sedeti kuci i na jutube gledati liturgiju. Ako se ne pricescujes onda nije bitno da li si tu ili nisi. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Пробаћу ја да кажем проблем и суштину: Дакле треба постати свестан истинске природе литургије, а она поред овог практичног дела око кога се без разложно сви глођу,искључује и сваки индивидуални приступ евхаристији. Литургија је заједничко дело свих верних и морамо се одрећи сваке индивидуализације црквеног живота,литургије и самог причешћа. Нема сад тога ја ћу овако-онако,нема ту посматрача већ сви треба да буду удеоници без разлике. Чак и поједини који се редовно причешћују,а опет по индивидуалној жељи, неће много помоћи,уколико се не поврати основна свест о евхаристији као "Трпези Господњој" на којој се сви заједно причешћују ,сваки пут када се она врши... П.С. Користио сам се Афанасјевим цитатима о литургији... Млађони and Trifke је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 moze da se moli sa bracom i sestrama u Crkvi,da uzme naforu Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 moze da se moli sa bracom i sestrama u Crkvi,da uzme naforu To moze i da ne bude na liturgiji a nafora nema nikakvu vrednost. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 moze da se moli sa bracom i sestrama u Crkvi,da uzme naforu A uz put zasta da se moli kada su na liturgiji sve molitve usresredjene na pripremu za pricescivanje. Ako nece da se pricesti sta onda tu ima da se moli. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 To moze i da ne bude na liturgiji a nafora nema nikakvu vrednost.Sutra nema liturgije na Tv , znači moram u crkvu, iako se ne pričešćujem sutra ću pročitati vase pisanje na ovoj temi ,jako je zanimljivo . Баба and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Trifke dobro znas da nam daje svestenik blagoslov u Crkvi,molimo se za ono sto nam treba,znas da je Crkva sveta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Sutra nema liturgije na Tv , znači moram u crkvu, iako se ne pričešćujem sutra ću pročitati vase pisanje na ovoj temi ,jako je zanimljivo . Ja rekoh na youtube! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Trifke dobro znas da nam daje svestenik blagoslov u Crkvi,molimo se za ono sto nam treba,znas da je Crkva sveta. Na liturgiji nema individualnih molitvi mladicu i to si trebao da naucis do sada. Blagoslov mozes dobiti i van liturgije. Na liturgiji dobijaju blagoslov samo oni koji se pricescuju. Predlazem ti da pronadjes negde ovde na netu i procitas sta pise u sluzebniku onda ces razumeti ono sto ti sada govorim, Mozes i da odes na liturgiju negde gde svestenici na glas citaju molitve pa slusaj i pazi i onda ce razumeti o cemu ti govorim. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Август 27, 2014 Пријави Подели Написано Август 27, 2014 Сејм олд стори ... волим ђакона Н. Илића, као многоталентованог човека, али текст је препричавања истих прича. Нашем православљу и нашем богослужењу, да би некако преживело, су потребни другачији и обухватнији потези од ових у тексту. Напросто, превише се важности и даље придаје ситним литургијским праксама, као да у томе лежи суштина хришћанства, па ће се од једне или друге литургијске праксе и решавати питање вере и слично. Време од 20 претходних година је већ показало да неће и за мене је ово већ завршена и испричана прича. Није проблем литургија и њени практични детаљи, проблем је друго. Мислиш оно: δοσε αιμα, λαβε πνευμα! Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука