CecaV Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Bajke, ... mitovi, ... religija ... sve lepe stvari dok ih čovek ne shvati ozbiljno ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Опет ми лепиш етикету, да је катастрофалан закључак, из простог разлога што одбијаш да погледаш на бајке и цртаће из неког другог угла до дечијег. Па ја онда тебе да питам, шта то теби даје право да тако одговориш ако ниси поткован другим знањем до дечије фасцинације? Ako su bajke namenjene deci, zasto bismo ih uopste gledali iz nekog drugog ugla? Nas zanima kako one deluju na decu, a ne sta sve odrasli mogu da zamisljaju iz njih. To ti je kao kad bi uzeli mehanicarski prirucnik za odrzavanje aviona, a onda kazemo "pogledajmo kako ovaj prirucnik utice na narodne epske pesme". Drugim recima - potpuno besmisleno. I opet kazem - ti ne znas i ne mozes da znas koliko sam ja potkovan. Zato se ostavi toga, i drzi se razgovora... nana, Биљана, ВИЛМА and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ako su bajke namenjene deci, zasto bismo ih uopste gledali iz nekog drugog ugla? Nas zanima kako one deluju na decu, a ne sta sve odrasli mogu da zamisljaju iz njih. likefaceeeeeeee Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ово је глупост ово је катстрофалан закључак и сличне изјаве нису разговор јер нису аргументи већ увреде. ајмо испочетка. Ја за своје ставове на ову тему имам пуно аргумената, што бављењем из угла васпитача, што из угла немачке књижевности. Дакле, не причам глупости, можемо да се не слажемо, али није коректно да квалификујеш моје изјаве на такав начин. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Истина у којој смо одрасли је језива и без бајки. obi-wan, zuti car, ВИЛМА and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ni vještice nemaju uvijek baš sve lako u životu: "Teški život vještica" Princezna ze mlejna - Čertovinka Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Истина у којој смо одрасли је језива и без бајки. ono sto nas ne ubije cini nas jacim..rece jedan ,,hriscanin,, .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 "Оно што нас не убије , то нас осакати!" - рече Ст . Ово није само пуко надовезивање на пост изнад , него једноставно мој одговор на ову тему , уколико су те , такозване бајке (уз које смо , вјерујем сви одрасли) толико лоше , па је њихов утицај штетан , онда шта можемо да очекујемо него да то остави посљедице , како на нама (који смо , надам се прерасли бајке) , тако и на дјеци . "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Волим бајке и на њих још увијек гледам из дјечијег угла Супер је мени и Црвенкапа и Пепељуга, али бајке Иване Брлић Мажуранић су ми омиљене! Питам се каква ли би овдје језива истина била "Шума Стриборова" ? :) Ево само једна реченица из те бајке "Хвала ти, добри господару, на свему добру, што ми га дајеш. Али ја волим остати у својој несрећи, а знати да имам сина, неголи да ми даш све благо и све добро овога свијета, а да морам заборавити на сина!" keka, Лидија Миленковић and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Ili jos gore, Priča o Uspavanoj lepotici - ko bi se usudio da ljubi telo ili lice mrtve devojke, i uz to nepoznate?! Принц је опојао принцезу по мирскоме типику и када је дошло време за последноје целиваније, онда је целивао... Али главни мотив у бајки о Снежани налази се у чуда Пресвете Богородице, а реч је о Галској принцези Марији, чија је маќеха дала нареѓење да је ловац убија и да јој однеси руке као доказ. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Kao i sa svakom velikom umetnošću, najdublje značenje bajke biće različito za svaku osobu i različito za istu osobu u raznim trenucima njenog života. Svakoće izvlačiti različita značenja iz iste bajke, u zavisnosti od svojih trenutnih interesovanja i potreba, i kadgod mu se pruži prilika, vraćaće se istoj priči. Bajka o Snežani je priča o starenju i strahu pred njim. Maćeha provodi vreme pred ogledalom u straho od novih bora ili može imati političku konotaciju, dolazi neki drugi mladi ljudi koji menjaju svet. Stari to hoće da zatruju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Sva sreća što neka objašnjenja bajki deca tako ne doživljavaju, već su se na njima generacije i generacije dece učila nešto mnogo jednostavnije i mnogo ozbiljnije - o dobru i zlu. Da čuju objašnjenja "odraslih", verujem da bi se zgrozila. E, zato su deca deca i zato su bajke potrebne. Ja bih ovu temu nazvala "Jeziva tumačenja bajki", neke postove ko da je sam Frojd objašnjavao. :291291291: nana and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Deca su jednostavna i na taj način i kapiraju bajke. Evo, vidimo kako čovek komplikuje kad samo malo draste. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Sva sreća što neka objašnjenja bajki deca tako ne doživljavaju, već su se na njima generacije i generacije dece učila nešto mnogo jednostavnije i mnogo ozbiljnije - o dobru i zlu. Da čuju objašnjenja "odraslih", verujem da bi se zgrozila. E, zato su deca deca i zato su bajke potrebne. Ja bih ovu temu nazvala "Jeziva tumačenja bajki", neke postove ko da je sam Frojd objašnjavao. :291291291: dada Zato i veli Roditelj "koji ne budu kao deca (= jednostavni, nezlobivi), nece uci u Carstvo Bozije"... Volim_Sina_Bozjeg and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 na faksu smo vodili plemiku o tome, kako crtaci (Diznijevi) uticu na decu, i koko i koliko uticu na nase vidjenje stvarnog sveta... bilo je tu svega i svacega... malo je falilo da se pohvatamo za revere ( salim se) moj stav o toj temi a i ovoj je - svako vidi ono sto zeli da vidi, i cuje ono sto zeli da cuje! ako ja kao roditelj iznosim svoje negativne stavove za sve sto vidim i cujem... da li moja deca mogu biti drugacija!? svako nosi svoj svet u glavi! Анастасија је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука